Jump to content
Wizardzone - Harry Potter Community
Sign in to follow this  

Dobby


Chamenuva

Dobby

Dobby

 

 

Dobby is een Huis-Elf. Kenmerkend voor de Huis-Elfen, zijn de grote vleermuisachtige oren, lange vingers en tenen. Verder is Dobby kaal en heeft uitpuilende, groene ogen zo groot als tennisballen. Hij heeft grote tanden en een lange, smalle puntneus en een hoge, schelle stem. Hij is jarig op 28 juni.

 

Wanneer Harry Dobby leert kennen, weet hij niet dat het de Huis-Elf is van de familie Malfidus. In tegenstelling tot hen, heeft Dobby het beste met Harry voor en probeert hij Harry te helpen waar hij kan, al pakt dat niet altijd even goed uit. Op het moment dat Dobby dingen verraadt of slechte dingen zegt over zijn meesters, moet hij zichzelf op de meest pijnlijke manieren straffen, bijvoorbeeld door de ovendeur dicht te slaan met zijn oren ertussen.

 

Dobby heeft zichzelf als missie gegeven, om Harry te waarschuwen voor vreselijke dingen die staan te gebeuren op Zweinstein. Hij wil Harry beschermen, en zorgen dat hij niet naar Zweinstein gaat.

 

harnasvaneenhuiself.png
Dingen die hij doet om te proberen Harry van Zweinstein weg te krijgen zijn:

 

* Brieven onderscheppen, waardoor Harry het gevoel krijgt dat zijn vrienden niks om hem geven.

* Het hek naar Perron 9 3/4 betoveren, waardoor Harry er niet doorheen kan lopen en de Zweinstein Expres mist.

* De Beuker beheksen tijdens Harry's Zwerkbalwedstrijd tegen Zwadderich, zodat deze achter Harry aan blijft gaan.

 

Aan het eind van boek 2, weet Harry Dobby te bevrijden op een listige manier. Huis-Elfen kunnen alleen loskomen van hun meester, wanneer ze kleren van hem krijgen, en Harry verstopt een sok in het dagboek dat Lucius Malfidus naar Dobby gooit. Wanneer Dobby het dagboek open maakt en de sok vindt, is hij bevrijd.

 

Toen Dobby vrij was, is hij eerst twee jaar op zoek gegaan naar een nieuw gezin om voor te werken, maar niemand wilde hem hebben, omdat hij nu betaald wil worden.

 

Na twee jaar hoorde hij dat ook Winky was vrijgemaakt. Ze gingen nu samen opzoek naar nieuw werk en kwamen zo terecht bij Zweinstein. Eén van de weinige plaatsen waar plek genoeg is voor twee huis-elfen. Dobby krijgt nu zelfs betaald door professor Perkamentus. Hij krijgt één Galjoen per week en één vrije dag per maand. Eerst wilde Perkamentus Dobby tien Galjoenen per week geven en elk weekend vrij, maar dat heeft Dobby niet aangenomen. Hij houdt van vrijheid, maar niet te veel. Hij houdt meer van werk.

 

Toen Dobby nog voor de familie Malfidus werkte, had hij altijd hetzelfde gore kussensloop aangehad, maar vanaf dat hij vrij was gemaakt en op Zweinstein werkt, draagt hij een zeer merkwaardige verzameling kledingstukken.

 

Hij heeft nog minder oog voor kleren dan de tovenaars op het WK Zwerkbal. Hij heeft een theemuts op zijn hoofd, waarop hij een hoop felgekleurde badges heeft gespeld, een stropdas met hoefijzerpatroon, een voetbalbroekje van een kind en twee niet bij elkaar passende sokken. Hij houdt erg van kleren en houdt ze mooi schoon. Het meest houdt hij van sokken.

Hij heeft onder andere een zwarte sok, gekregen in het dagboek van Vilijn, waardoor hij vrijgemaakt was.

 

Met kerst had hij een kerstbal aan het lusje boven op zijn theemuts gebonden. Hij kwam Harry een kerstcadeautje geven; sokken. De linkersok was felrood, met ingebreid patroon van bezemstelen; de rechtersok groen, met een patroon van Snaaien.

 

Zelf kreeg hij ook cadeaus. Van Harry zijn paar lelijkste, mosterd gele sokken met bobbels (omdat hij er zijn Gluiposcoop in had bewaard) van oom Herman en van Ron kreeg hij lila sokken en de Wemeltrui die hij zelf eerder van zijn moeder gekregen had.

 

Dobby vindt sokken de aller-, allermooiste kleren. Hij heeft er nu zeven. Hij denkt dat sokken niet hetzelfde horen te zijn en draagt daarom ook altijd twee verschillende.

 

In Harry’s vijfde jaar droeg hij een grote stapel mutsen die Hermelien gebreid had. Hij moest de leerlingenkamer van Griffoendor alleen schoonmaken, omdat de rest van de huis-elfen dat niet meer wilde.

 

In Harry's zesde schooljaar, schaduwt hij samen met Knijster Draco Malfidus. Harry wil weten waar Malfidus heen gaat als hij van de Sluipwegwijzer verdwijnt en op deze manier komt hij daarachter.

 

Dobby.jpg
In boek zeven wordt Dobby door Desiderius Perkamentus (die Harry zag via de Tweewegspiegel) naar de kelder van Villa Malfidus gestuurd om Harry en zijn vrienden te helpen bevrijden. Met een luide knal Verschijnselt hij in de kelder. In opdracht van Harry, Verdwijnselt hij met Loena, Daan en meneer Olivander uit de kelder, naar de Schelp, het huis van Bill en Fleur. Daarna komt hij terug en laat de grote kroonluchter in de salon op Bellatrix van Detta vallen. Snel grijpen Harry, Ron, Hermelien en Grijphaak zich vast aan Dobby, waarna ze ook richting De Schelp Verdwijnselen. Vlak voor ze verdwijnen echter, gooit Bellatrix haar zilveren mes naar Dobby en deze raakt hem in zijn borst, waarna hij binnen hele korte tijd overlijdt. Harry staat erop om het graf voor Dobby zelf te graven en zo krijgt Dobby een rustplaats in de buurt van De Schelp, tussen struiken. Op zijn graf, legt Harry een grote witte steen, met de tekst:

 

Hier rust Dobby, een Vrije Elf

 

_______________________________________________________________________________________

De citaten en onderdelen van deze tekst zijn afkomstig uit één of meerdere van de volgende boeken: Harry Potter en de Steen der Wijzen, Harry Potter en de Geheime Kamer, Harry Potter en de Gevangene van Azkaban, Harry Potter en de Vuurbeker, Harry Potter en de Orde van de Feniks, Harry Potter en de Halfbloed Prins, Harry Potter en de Relieken van de Dood, Zwerkbal door de Eeuwen Heen, Fabeldieren en Waar ze te Vinden, De Vertelsels van Baker de Bard en van Pottermore. Van al deze boeken rust het copyright bij Uitgeverij de Harmonie en Warner Brothers. De boeken zijn geschreven door J.K. Rowling.

Sign in to follow this  


User Feedback

Recommended Comments

There are no comments to display.Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Add a comment...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...