Jump to content
Wizardzone - Harry Potter Community
Sign in to follow this  

Grijphaak


Chamenuva

Grijphaak

Griphook

 

 

Deze kobold bracht Harry en Hagrid naar hun kluizen in Goudgrijp. Hij werkt in Goudgrijp en heeft een hoge stem en puntoren. Verder heeft hij een tanige huid, lange, magere vingers en zwarte ogen. Ook zijn voeten zijn lang en hij heeft een rond, kaal hoofd dat veel groter is dan dat van een mens. Onderaan dat hoofd hangt een dun, zwart sikje.

 

Wanneer Voldemort opnieuw aan de macht komt, is Goudgrijp niet langer uitsluitend in handen van de Kobolden, maar maken Voldemorts tovenaars er grotendeels de dienst uit. Ze willen dat de Kobolden precies doen wat zij hen opdragen. Een aantal kobolden, waaronder Grijphaak en Goornik weigeren dit en slaan op de vlucht. Daarna zijn ze binnen Goudgrijp niet meer bevoegd.

 

In het zevende boek reizen Grijphaak, Goornik, Ted Tops, Daan Tomas en Dirk Kramer met elkaar rond, als ze allen op de vlucht zijn voor Voldemorts mensen.

 

Later, in maart, hoort Harry via het programma Met het Oog op Potter dat Ted Tops, Dirk Kramer en Goornik zijn vermoord. Daan Tomas en Grijphaak zijn aan de dood ontkomen.

 

Diezelfde avond in maart, worden Harry, Ron en Hermelien nadat Harry Voldemort zijn naam noemde (die Taboe is), opgepakt door een stelletje Bloedhonden, waaronder Kolier, onder leiding van Fenrir Vaalhaar. Ze worden vastgebonden aan twee gevangenen die de Bloedhonden eerder al hadden gevangen: Daan Tomas en Grijphaak.

 

Als de Bloedhonden erachter komen dat het om Harry en zijn vrienden gaat, worden ze naar Villa Malfidus gebracht, waar Bellatrix van Detta erachter komt dat ze het Zwaard van Griffoendor, dat in haar kluis in Goudgrijp hoort te liggen, bij zich hebben. Met de hulp van Grijphaak, weten ze haar wijs te maken dat het slechts een kopie is. Dobby helpt ze hieruit te ontsnappen, door met ze te Verdwijnselen naar De Schelp, het huis van Bill en Fleur Wemel. Fleur verzorgt Grijphaak met Skelettine, om zijn benen te genezen.

 

Grijphaak verwondert zich over het feit dat Harry hem gered heeft en Dobby's graf zelf heeft gegraven. Harry's respect voor andere wezens dan tovenaars, vallen bij Grijphaak in goede aarde en na lang twijfelen, besluit hij Harry, Ron en Hermelien te helpen om in de kluis van de Van Detta's te komen op Goudgrijp. In ruil hiervoor wil hij wel het Zwaard van Goderic Griffoendor, dat ooit door kobolden is gesmeed en in zijn optiek nog steeds aan de kobolden toebehoort. Hoewel Harry, Ron en Hermelien niet beter weten dan dat het zwaard speciaal door Goderic Griffoendor is gemaakt, denkt Grijphaak daar heel anders over. Volgens hem behoorde het toe aan de kobold Ragnok de Eerste en heeft Goderic Griffoendor het van hem gestolen.

 

Grijphaak vertelt dat de enige keer daarvóór, dat hij in de Kluis van de Van Detta's is geweest, was toen hij het namaakzwaard daar moest opbergen. Als Harry, Ron en Hermelien nauw met Grijphaak samenwerken, komt zijn karakter steeds meer naar boven. Hij is onverwacht bloeddorstig, lacht om het idee dat lagere wezens ook pijn zouden kunnen lijden en schijnt zich te verheugen bij de gedachte dat ze misschien geweld tegen andere tovenaars zouden moeten gebruiken. Hij eet rauw vlees, plantenwortels en diverse soorten paddenstoelen.

 

Wanneer ze in de kluis van de Van Detta's zijn en worden aangevallen door de Woekervloeken en Zengbezweringen die over de schatten zijn uitgesproken, ziet Grijphaak zijn kans schoon. Hij grijpt het Zwaard van Griffoendor en verdwijnt ermee.

 

_______________________________________________________________________________________

De citaten en onderdelen van deze tekst zijn afkomstig uit één of meerdere van de volgende boeken: Harry Potter en de Steen der Wijzen, Harry Potter en de Geheime Kamer, Harry Potter en de Gevangene van Azkaban, Harry Potter en de Vuurbeker, Harry Potter en de Orde van de Feniks, Harry Potter en de Halfbloed Prins, Harry Potter en de Relieken van de Dood, Zwerkbal door de Eeuwen Heen, Fabeldieren en Waar ze te Vinden, De Vertelsels van Baker de Bard en van Pottermore. Van al deze boeken rust het copyright bij Uitgeverij de Harmonie en Warner Brothers. De boeken zijn geschreven door J.K. Rowling.

Sign in to follow this  


User Feedback

Recommended Comments

There are no comments to display.Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Add a comment...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...