Jump to content
Wizardzone - Harry Potter Community
Sign in to follow this  

Waarzeggerij


ThaMartin

Waarzeggerij

Divinations

 

 

Dit vak wordt gedoceerd door Sybilla Zwamdrift, en vanaf het vijfde boek deelt zij haar klassen met Firenze. Tijdens Waarzeggerij leer je de toekomst te voorspellen. Het is Harry’s minst favoriete vak, op Toverdranken na. Professor Zwamdrift voorspelt namelijk iedere les opnieuw Harry’s dood.

 

sybillazwamdrift05.jpg
Harry begint in zijn derde jaar met dit vak en heeft daarvoor het boek ‘Ontwasem de Toekomst’ nodig.

 

Hermelien vindt het een onzinvak, waarschijnlijk omdat je het niet simpelweg kan leren. Er is een bepaald inzicht voor nodig dat niet uit boeken te halen is. Volgens professor Anderling is het een erg onnauwkeurige tak van de toverkunst.

 

Lokaal

Het vak Waarzeggerij wordt gegeven in een lokaal helemaal bovenin de Noordertoren. Er leidt een zilveren ladder vanuit het lokaal door een luik naar bovenaan de wenteltrap.

 

waarzeggerij04.jpg
Er hangt in het lokaal een zoete geur die er altijd opstijgt uit het haardvuur. De gordijnen zijn dicht, zoals gewoonlijk en in de ronde kamer baadt in een roodachtig licht van vele lampen, waar sjaals en doeken over gedrapeerd zijn. Er staan in het lokaal geen normale stoelen, maar gebloemde fauteuiltjes en poefs en ronde tafeltjes.

 

Firenze

De Waarzeggerij van de centauren is neutraal en onpersoonlijk. Ze observeren de hemel, op zoek naar grote getijden van goed en kwaad die zich daar soms aftekenen. Het kan tien jaar duren voor ze zeker weten wat ze zien.

 

In Harry’s vijfde jaar krijgen ze les van centaur Firenze. Deze vertelt dat alle tekenen er al een decennium op wijzen dat de tovergemeenschap slechts een korte periode van rust beleeft tussen twee oorlogen. Het feit dat hij helder aan de hemel schijnt betekent dat het geweld binnenkort weer zal losbarsten. Hoe lang het nog duurt voordat dat gebeurt, proberen de centauren vast te stellen door bepaalde bladeren en kruiden te verbranden en de rook en de vlammen te observeren.

 

Firenze vond het niet zo belangrijk om zijn leerlingen te leren wat hij wist; hij wilde hen vooral duidelijk maken dat niets voor honderd procent zeker was, ook de kennis van de centauren niet.

 

waarzeggerij01.jpg
Dingen die worden geleerd bij Waarzeggerij:

 

Handlezen

Na de kerstvakantie in Harry's derde jaar, stapt professor Zwamdrift over op handlezen, en vertelt Harry al direct dat hij de kortste levenslijntjes heeft, die ze ooit heeft gezien.

 

Glazen Bol

Na het handlezen, komt in het derde schooljaar de Glazen Bol. Leerlingen moeten proberen voorspellingen te zien in een witte kristallen bol die ze voor zich op tafel hebben. Volgens Zwamdrift moet je eerst oefenen in het ontspannen van je bewustzijn en je externe ogen, zodat je helderder kan zien met het Innerlijk Oog.

 

Sterren en planeten

In zijn vierde jaar leert Harry over de sterren en de bewegingen van de planeten en de mysterieuze voortekenen die ze openbaren.

 

Volgens de menselijke Waarzeggerij (onzin, volgens de Centauren) moet extra voorzichtig zijn met hete dingen als Mars een hoek vormt met Saturnus.

Mars staat volgens deze vorm van Waarzeggerij voor ongelukken en brandwonden.

 

waarzeggerij03.jpg
Dromen verklaren

In het vijfde schooljaar komt het verklaren van dromen aan bod. Hierbij wordt het boek Het Droomorakel van Inigo Imago gebruikt. Dit onderwerp wordt ook vaak behandeld bij SLIJMBAL examens. Droomverklaring is een belangrijk hulpmiddel bij het ontraadselen van de toekomst. Leerlingen moeten paren vormen, om daarna elkaars meest recente dromen te verklaren. Als huiswerk moeten ze een "Droomnachtboek" bijhouden, waarin ze al hun dromen opschrijven.

 

Salie en Malve verbranden

In hun eerste les van Firenze, moesten ze salie en malve verbranden op de vloer en bepaalde vormen en symbolen zoeken in de penetrante dampen, maar niemand slaagde daarin.

 

Bekende examens bij Waarzeggerij:

  • 3e jaar: De toekomst voorspellen met een glazen bol
  • 5e jaar: SLIJMBAL-examen

 

SLIJMBAL-examen Waarzeggerij

Het examen van Harry verliep beroerd. Hij zag niks bewegen in zijn glazen bol; tijdens het koffiedik kijken raakte hij helemaal in paniek en zei hij dat professor Koudstaal binnenkort een donkere, ronde, kleffe vreemdeling zou ontmoeten, en als klap op de vuurpijl haalde hij de levens- en doodslijnen op haar handpalm door elkaar en zei hij dat ze eigenlijk vorige week dinsdag al overleden had moeten zijn.

 

Ron had gezegd dat hij een lelijke man met een wrat op zijn neus had gezien, die hij tot in detail had beschreven, om daarna tot de ontdekking te komen dat hij naar het spiegelbeeld van de examinator had gekeken.

 

waarzeggerij05.jpg

_______________________________________________________________________________________

De citaten en onderdelen van deze tekst zijn afkomstig uit één of meerdere van de volgende boeken: Harry Potter en de Steen der Wijzen, Harry Potter en de Geheime Kamer, Harry Potter en de Gevangene van Azkaban, Harry Potter en de Vuurbeker, Harry Potter en de Orde van de Feniks, Harry Potter en de Halfbloed Prins, Harry Potter en de Relieken van de Dood, Zwerkbal door de Eeuwen Heen, Fabeldieren en Waar ze te Vinden, De Vertelsels van Baker de Bard en van Pottermore. Van al deze boeken rust het copyright bij Uitgeverij de Harmonie en Warner Brothers. De boeken zijn geschreven door J.K. Rowling.

Sign in to follow this  


User Feedback

Recommended Comments

There are no comments to display.Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Add a comment...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...