Jump to content
Wizardzone - Harry Potter Community
Sign in to follow this  

Argus Vilder


ThaMartin

Argus Vilder

Argus Filch

 

 

Vilder is de congierge op Zweinstein. Hij heeft knobbelige handen, kwabbige wangen, uitpuilende, lampachtige ogen en last van reumatiek. Hij is erg onpopulair bij de leerlingen. Hagrid kan hem ook niet uitstaan.

Ter ere van de komst van de buitenlandse gasten voor het Toverschool Toernooi droeg hij zijn schimmelige oude jacquet. Hij heeft een flanellen ochtenjas

 

Vilder ligt altijd op de loer om leerlingen te betrappen zodat hij ze op hun donder kan geven. In zijn kantoor hangen kettingen en boeien aan de muur en Vilder smeekt Perkamentus vaak om leerlingen voor straf aan hun enkels aan het plafond te mogen hangen. Alle leerlingen die gestraft worden, houdt Vilder bij in speciale archieven. Ook heeft hij in zijn archiefkast een la met het opschrift Geconfisqueerd en Levensgevaarlijk. Uit deze la hebben Fred en George de Sluipwegwijzer gestolen.

 

Mevrouw Norks, zijn kat, is al even erg als hij. Hij is erg op haar gesteld en noemt haar vaak 'liefje'. Ze helpt hem bij het zoeken naar leerlingen die dingen doen die niet mogen. Vilder gaat dan zo snel mogelijk naar de plek die zijn aangeeft. Hij is heel snel want hij kent alle verborgen gangen op Zweinstein beter dan wie dan ook (behalve misschien Fred en George).

 

Niet alleen aan leerlingen heeft Vilder een hekel, ook Foppe de klopgeest kan hij niet uitstaan. Wanneer Harry een brief heeft gelezen over een cursus om te leren toveren, probeert hij te verbergen dat hij een Snul is, door te zeggen dat die brief voor een vriend was. Hij schaamt zich er erg voor dat hij niet kan toveren.

 

Om de een of andere reden is het Vilder, die Sneeps been behandelt nadat hij is gebeten door Pluisje. Vilder, die het prachtig vindt als er leerlingen van school worden gestuurd, is dikke maatjes met Sneep.

 

Hard werken en pijn zijn volgens Vilder de beste leermeesters voor leerlingen die de regels overtreden. Hij bewaart de oude kettingen waarmee leerlingen heel vroeger aan hun polsen werden opgehangen aan het plafond, nog steeds op zijn kantoortje en zorgt ervoor dat ze goed geolied zijn voor als de oude straffen weer zouden worden ingevoerd.

 

In het zesde boek, is het ook Vilder die alle leerlingen onderzoekt met zijn Hypocrietspriet, elke keer dat ze van en naar Zweinsveld gaan. Ook verbiedt hij de artikelen die worden verkocht in Tovertweelings Topfopshop.

 

De evacuatie van de leerlingen tijdens de Slag om Zweinstein, wordt geleid door Argus Vilder en Poppy Plijster.

 

Argus Filch

Argus was een reus met talloze ogen die in opdracht van Hera de nimf Io moest bewaken. Hij werd vermoord door Hermes, nadat hij in slaap was gesust met muziek en langdradige verhalen. Ter herinnering werden de ogen van Argus door Hera geplaatst op haar lievelingsvogel, de pauw. Argus Vilder loopt ook altijd rond om alles in de gaten te houden en te kijken of niemand overtredingen maakt. Het Nederlands kent ook nu nog het woord 'argusogen'.

 

Filch komt van 'to filch', wat stelen betekent. Argus Filch steelt als het ware de vrijheid van de leerlingen op Hogwarts en neemt ook dingen af van ongehoorzame leerlingen die dingen in hun bezit hebben die niet toegestaan zijn.

 

_______________________________________________________________________________________

De citaten en onderdelen van deze tekst zijn afkomstig uit één of meerdere van de volgende boeken: Harry Potter en de Steen der Wijzen, Harry Potter en de Geheime Kamer, Harry Potter en de Gevangene van Azkaban, Harry Potter en de Vuurbeker, Harry Potter en de Orde van de Feniks, Harry Potter en de Halfbloed Prins, Harry Potter en de Relieken van de Dood, Zwerkbal door de Eeuwen Heen, Fabeldieren en Waar ze te Vinden, De Vertelsels van Baker de Bard en van Pottermore. Van al deze boeken rust het copyright bij Uitgeverij de Harmonie en Warner Brothers. De boeken zijn geschreven door J.K. Rowling.

Sign in to follow this  


User Feedback

Recommended Comments

There are no comments to display.Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Add a comment...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...