Jump to content
Wizardzone - Harry Potter Community
Sign in to follow this  

Draco Malfidus


ThaMartin

Draco Malfidus

Draco Malfoy

 

 

Algemeen

Draco Malfidus is Harry's aartsvijand. Hij is ingedeeld bij Zwadderich en behoort duidelijk tot de slechtste tovenaarsfamilies die er zijn. Hij is jarig op 5 juni.

 

Uiterlijk

Hij heeft een bleek, spits gezicht, blond haar en praat lijzig, en nogal bekakt. Hij heeft dezelfde kille ogen als zijn vader.

 

Op latere leeftijd, wanneer hij zijn eigen zoon naar de Zweinstein Expres brengt, begint hij al een beetje te kalen.

 

Familie

Draco woont in een groot landhuis, bij zijn ouders Lucius en Narcissa Malfidus. Hij heeft geen broers of zussen. Andromeda Tops en Bellatrix van Detta zijn als zussen van zijn moeder, Draco’s tantes en Nymphadorea Tops is dus een nichtje van Draco. Hij is een achterneef van Sirius en Regulus Zwarts, wiens vader een broer was van Alvoleus Zwarts en Elladora, Draco’s oma. Teddy Lupos, geboren in het zevende boek, is zijn achterneefje. Abraxas Malfidus is zijn grootvader en een van zijn voorvaderen was Armand Malfidus en een andere heette ook Lucius, net als Draco's vader.

 

Noemenswaardige Malfidussen van de afgelopen generaties, zijn onder andere Nicolaas Malfidus uit de veertiende eeuw, van wie geloofd wordt dat hij veel kribbige Dreuzelhuurders “kwijt” heeft gemaakt onder vermomming van de Zwarte Dood, hoewel hij een veroordeling heeft weten te ontlopen; Septimus Malfidus, die grote invloed had op het Ministerie aan het einde van de achttiende eeuw en waarvan velen claimen dat de toenmalige Minister van Toverkunst Unctuous Osbert niet meer was dan Septimus’ marionet; en Abraxas Malfidus, van wie wordt geloofd dat hij onderdeel uitmaakte van een duister plot waarbij de eerste Modderbloed- Minister (Nobby Leach) zijn baan vervroegd verliet in 1968 (maar niks werd ooit bewezen tegen Malfidus).

 

Na de boeken, trouwt Draco Malfidus met Astoria Goedleers, het jongere zusje van Daphne Goedleers. Samen krijgen zij een zoon: Scorpius Malfidus.

 

De familie Malfidus is één van de rijkste, maar ook één van de slechtste tovenaarsfamilies. Toen Draco de Sorteerhoed opzette, riep deze al Zwadderich voor hij zijn hoofd raakte. Zijn hele familie is volbloed Tovenaar en heeft bij Zwadderich gezeten.

 

Familie achtergrond

Zoals vele andere voorlopers van nobele Engelse families, arriveerde Armand Malfidus in Groot-Brittannië ten tijde van Willem de Veroveraar, als onderdeel van een binnenvallend Normandisch leger. Na het verrichten van onbekende, duistere (en haast zeker magische) diensten voor Koning Willem I, werd Malfidus een voornaam stuk land geschonken in Wiltshire, afgeschermd van de lokale landeigenaren. Op dit stuk grond leven zijn nabestaanden al tien eeuwen achter elkaar.

 

Armand bezat al veel eigenschappen die de familie Malfidus op de dag van vandaag nog steeds kenmerken. De Malfdussen hebben altijd al de reputatie gehad een glibberig stel te zijn, altijd op zoek naar de rijke en machtige mensen. Hoewel ze bekend staan om hun volbloed waardes en hun oprechte geloof in de superieuriteit van tovenaars boven Dreuzels, hebben de Malfidussen zich nooit te goed gevoeld om zichzelf met de niet-magische bevolking te mengen wanneer het hen uit kwam. Het resultaat is dat zij een van de rijkste toverfamilies zijn in Groot-Brittannië en al vele jaren gaan de (nooit bewezen) geruchten dat de familie door de eeuwen heen succesvol heeft gehandeld in Dreuzelvaluta en onroerend goed. In de afgelopen honderden jaren hebben zij het voor elkaar gekregen hun land in Wiltshire uit te breiden door de overname van stukken grond van naastgelegen Dreuzels en hun collectie van Dreuzelschatten en kunst blijft maar groeien.

 

De Malfidussen trokken altijd een lijn tussen arme Dreuzels en Dreuzels met weelde en autoriteit. Tot de invoering van het Statuut van Geheimhouding in 1692, was de familie Malfidus actief in de hooggeplaatste Dreuzelfamilies en gezegd wordt, dat hun aanvankelijke fervente afkeer van het Statuut deels te wijten was aan het feit dat zij afstand zouden moeten nemen van dit genoeglijke aspect van hun sociale leven. Hoewel het fel wordt tegengesproken door latere generaties, is er zelfs uitgebreid bewijs dat de eerste Lucius Malfidus een onsuccesvolle gooi heeft gedaan naar de hand van Elizabeth I en een aantal magische historici verklaren dat de afkeer die de koningin had tegen het huwelijk, het resultaat was van een vloek die door de verwrongen Malfidus over haar was uitgesproken.

 

Met de gezonde dosis zelfbehoud die de meeste van hun acties van de afgelopen eeuwen karakteriseert, staakten de Malfidussen hun contact met de Dreuzels, hoe hooggeplaatst ook, toen het Statuut van Geheimhouding werd ingevoerd, zich ten volste beseffend dat verdere oppositie en protest ze alleen maar verder van het nieuwe centrum van de macht zou brengen: Het gloednieuwe Ministerie van Toverkunst. Ze draaiden abrupt om en lieten uitgebreid weten een fel voorstander te zijn van het Statuut, volgens eigen zeggen al vanaf het begin, zich haastend om te ontkennen dat ze ooit met Dreuzels gesproken hadden, laat staan trouwplanen hadden.

 

De niet mis te verstande rijkdom die ze aan hun kant hadden, verzekerde hen van een behoorlijke en aanstootgevende invloed binnen het Ministerie voor de generaties erna, hoewel geen Malfidus zich ooit kandidaat heeft gesteld als Minister van Toverkunst. Vaak wordt gezegd over de familie Malfidus dat je er nooit één zult aantreffen op de plaats delict, hoewel hun vingerafdrukken de schuldige toverstok overal bedekken. Onafhankelijk en rijk genoeg om nooit te hoeven werken, namen ze liever de positie in achter de troon, zodat anderen het domme werk konden doen en verantwoordelijk konden worden gesteld voor falen. De Malfidussen hebben veel verkiezingscampagnes gefinancierd voor hun favoriete kandidaten, waaronder onder andere het betalen voor vuile klusjes zoals het beheksen van de tegenpartij.

 

De minachting van de familie Malfidus tegenover alle Dreuzels die hen geen juwelen of invloed konden bieden en voor het grootste deel van hun mede-magiërs, trok hen natuurlijk richting de volbloed-doctrine, die in de twintigste eeuw vele jaren lang hun meest voorname bron van macht leek. Na de invoering van het Statuut van Geheimhouding, heeft geen Malfidus ooit nog een Dreuzel of een Dreuzeltelg getrouwd. De familie heeft zich echter wel begeven op het ietwat gevaarlijke vlak van inteelt binnen zo’n kleine vijver van volbloedjes dat ze instabiel of verzwakt raakten, in tegenstelling tot een kleine minderheid van fanatieke families zoals de Mergels of de Van Detta’s en in de familiestamboom van de Malfidussen vind je nog steeds veel halfbloedjes terug.

 

Jeugd en achtergrond

Draco Malfidus groeide op als enigst kind in het Landhuis van Malfidus. Dit Landhuis is gelegen in Wiltshire en is al eigendom van de familie Malfidus sinds vele eeuwen. Al vanaf het moment dat Draco kon praten, werd hm duidelijk gemaakt dat hij enigszins speciaal was: ten eerste als een tovenaar, ten tweede als een volbloed en ten derde als lid van de familie Malfidus.

 

Draco werd grootgebracht in een omgeving waarin men het spijtig vond dat de Heer van het Duister niet geslaagd was in het overnemen van de tovergemeenschap, hoewel Draco er nauwlettend aan werd herinnerd dat zulke gedachtes niet tot uiting mochten komen buiten de kleine kring van familieleden en naaste vrienden, anders zou “pappie in de problemen kunnen komen”. Tijdens zijn jeugd, ging Draco voornamelijk om met de volbloed-kinderen van zijn vaders ex-Dooddoener maatjes en daardoor had hij al een groepje vrienden verzameld voordat hij naar Zweinstein ging, onder wie Theodoor Noot en Vincent Korzel.

 

Zoals ieder ander kind van Harry Potters leeftijd, hoorde Draco tijdens zijn jeugd al verhalen over de Jongen Die Bleef Leven. Er deden veel theorieën de ronde over hoe Harry die fatale aanval had overleefd en een van de meest volhardende hiervan, was dat Harry zelf een grote duistere tovenaar was. Het feit dat hij afgezonderd werd van de tovergemeenschap, versterkte dit idee bij degene die dit geloofden en Draco’s listige vader, Lucius Malfidus, was een van de mensen die deze theorie graag wilde geloven. Het voelde prettig om te denken dat hij, Lucius Malfidus, een tweede kans zou kunnen krijgen om de wereld te overheersen, mocht deze Potterjongen een nieuwe en machtigere volbloed kampioen blijken te zijn. Dat was de reden dat Draco, in de hoop dat hij niks zou doen waar zijn vader op tegen was en in de hoop interessant nieuws mee naar huis te kunnen brengen, zijn vriendschap aanbood aan Harry Potter toen hij er op de Zweintein Expres achter kwam wie Harry was. Harry’s weigering op dat aanbod in te gaan, en het feit dat hij al een samenwerkingsverband had gevormd met Ron Wemel, wiens familie compleet het tegenovergestelde is dan de familie Malfidus, zorgt ervoor dat Draco zich meteen tegen Harry keert. Draco realiseerde zich, terecht, dat de wilde hoop van de ex-Dooddoeners dat Harry een nieuwere, betere Voldemort was – compleet ongegrond was en hun aartsvijandschap is vanaf dat moment een feit.

 

Vrienden

Op school is Draco praktisch altijd vergezeld door Korzel en Kwast, twee uiterst grote, lompe en domme jongen die ook in Zwadderich zitten, en een beetje fungeren als Draco's bodyguards.

 

Eigenschappen

Draco is erg arrogant en wordt altijd voorgetrokken door Professor Sneep, zijn afdelingshoofd. Hij zou liever van school afgaan dan bij Huffelpuf ingedeeld te worden. Hij vindt dat alleen kinderen van tovenaarsouders toegelaten moeten worden op Zweinstein.

 

Zijn vader heeft zelfs overwogen hem naar Klammfels te sturen in plaats van Zweinstein.

 

Draco Malfidus, de wonderbaarlijke stuiterende fret

In Harry’s vierde jaar heeft professor Dolleman ingegrepen bij een ruzietje tussen Draco en Harry. Daarbij veranderde hij Draco, tegen de regels in, van gedaante. Draco werd in een witte fret veranderd, die Dolleman een aantal keer flink liet stuiteren. Professor Anderling greep meteen in toen ze dit zag.

 

Huisdieren

Draco heeft een uil als huisdier. Zijn uil is een oehoe.

 

Toverstok

Draco's toverstok is 25,4 centimeter lang en gemaakt van meidoorn en eenhoornhaar. Hij is redelijk soepel.

 

Boek 1

Draco ontmoet Harry voor het eerst op de Wegisweg, waar hij al duidelijk zijn afkeer van Dreuzels laat blijken. Vanaf het begin mag Harry hem al niet.

 

Zwerkbal

In zijn eerste jaar, schept Malfidus enorm op over zijn vliegkunsten. Vanaf Harry's tweede jaar, is Draco Zoeker voor het Zwerkbalteam van Zwadderich, nadat zijn vader voor het hele team nieuwe bezems heeft ingekocht.

 

Boek 4

Tijdens het kerstbal droeg hij een galagewaad van zwart fluweel met een hoge kraag, waardoor Harry hem net een dominee vond. Zijn partner was Patty Park. Zij droeg een lichtroze gewaad vol kantjes en ruches.

 

Boek 5

In zijn vijfde schooljaar, is Draco Klassenoudste, iets waar hij graag misbruik van maakt.

 

Boek 6

Als Lucius zich samen met andere Dooddoeners op het Ministerie van Toverkunst gevangen laat nemen, is Voldemort heel erg boos op hem. Volgens Perkamentus zit hij in Azkaban veiliger dan wanneer hij weer op vrije voeten zou zijn. Als wraak, stuurt Voldemort Lucius’ zoon Draco op een missie om Perkamentus te doden. Vanaf dit moment is Draco ook Dooddoener, maar hij kan Perkamentus niet vermoorden, waardoor Sneep uiteindelijk die klus moet klaren aan het eind van boek 6.

 

Op weg naar Zweinstein, in de Zweinstein Express, luistert Harry hem stiekem af, als Draco opschept over zijn "taak" tegenover andere Zwadderaars. Draco weet dat Harry hem afluistert, maar dat interesseert hem niks. Hij laat doorschemeren dat hij voor de Heer van het Duister kan werken en dat school hem niks meer interesseert. Als alle andere Zwadderaars uit de coupé zijn, Verlamt Malfidus Harry plotseling en stampt met zijn voet op Harry's neus, waarna hier bloed uit spuit. Draco gooit de Onzchtbaarheidsmantel weer over Harry heen, in de hoop dat niemand hem zal vinden.

 

In zijn zesde schooljaar, gaat Draco Malfidus regelmatig naar de Kamer van Hoge Nood. Hij gebruikt deze kamer om de Verdwijnkast die erin zit te repareren, waarvan de andere kast staat in de winkel van Odius & Oorlof, en zo Dooddoeners het Kasteel binnen te halen. Aan het begin van het boek, gaat hij al bij meneer Odius langs om indruk op hem te maken. Hij laat hem zijn Duistere Teken zien en waarschuwt hem dat hij Fenrir Vaalhaar op Odius af stuurt als iemand ook maar iets van zijn plan te weten komt. Wanneer hij in de Kamer van Hoge Nood is, zet hij Korzel en Kwast, die met een Wisseldrank zijn veranderd in meisjes, op de gang op de uitkijk.

 

Op het feestje van Slakhoorn, neemt Sneep Draco mee naar buiten om met hem te praten. Harry volgt ze en vangt op dat Sneep Draco wil helpen bij zijn missie. Sneep wordt door Draco afgeblaft en Draco zegt hem dat hij zijn hulp niet nodig heeft.

 

Als Malfidus in de Kamer van Hoge Nood is, moeten Korzel en Kwast (die met een Wisseldrank zijn veranderd in meisjes), buiten de Kamer op wacht staan en een hoop lawaai maken als er iemand aan komt, zodat Draco weet dat hij binnen moet blijven. Zelfs Korzel en Kwast weten niet wat hij daarbinnen uitvoert.

 

Het is duidelijk dat Draco erg tegen zijn taak opziet. Hij wordt magerder en bleker en zijn huid heeft nog steeds een grauwe zweem. Hij straalt geen greintje zelfvoldaanheid, opwinding of hooghartigheid uit. Ook betrapt Harry hem als hij staat te huilen in de wc's. Hij zegt tegen Jenny dat Voldemort dreigt hem te vermoorden als hij Perkamentus niet snel genoeg vermoordt. Als Draco Harry ziet, trekt hij zijn toverstok en na een kort duel, wordt Draco getroffen door Sectumsempra. Harry weet op dat moment nog niet wat de spreuk doet, maar wordt door Sneep gesnapt. Draco wordt naar de Ziekenzaal gebracht.

 

Op sommige punten in het boek, is Draco er niet zeker van dat hij de Verdwijnkast kan repareren, en neemt hij zijn toevlucht tot het sturen van vervloekte voorwerpen, al doet hij dat op een manier waarop ze bijna niet bij Perkamentus aan zouden kunnen komen. Zo is Katja Bell het slachtoffer van de betoverder Halsketting, en drinkt Ron Wemel per ongeluk van de vervloekte Mede. Geruime tijd heeft hij madame Rosmerta al onder controle via de Imperiusvloek, en hij houdt met haar contact via Magische Munten.

 

Aan het eind van het boek, lukt het hem eindelijk om Dooddoeners op Zweinstein binnen te krijgen via de Verdwijnkast. Als hij samen met Perkamentus (en een verstijfde, onzichtbare Harry) op de Astronomietoren staat, blijkt dat Draco Perkamentus niet kan vermoorden. Hij is trots op wat hij heeft bereikt, maar heeft niet het lef om Perkamentus te doden. Uiteindelijk stormen er ook andere Dooddoeners de toren op, en is het, zoals al gezegd, Sneep die de klus klaart. Daarna rennen Sneep en Draco samen weg en Verdwijnselen zodra ze buiten de poorten van Zweinstein zijn.

 

Boek 7

Als Harry, Ron en Hermelien door de Bloedhonden zijn gevangen en naar het Landhuis van Malfidus zijn gebracht, proberen Draco's ouders en Bellatrix van Detta om Draco te laten bevestigen dat het om Harry Potter gaat. Draco houdt zich echter wat afzijdig en verraadt hem niet.

 

Slag om Zweinstein

Als Harry, Ron en Hermelien in de Kamer van Hoge Nood op zoek zijn naar het diadeem van Rowena Ravenklauw, verschijnen Draco Malfidus, Vincent Korzel en Karel Kwast om ze te dwarsbomen. Wanneer Korzel probeert om Duivelsvuur op hen af te sturen, kan hij het vuur zelf niet onder controle houden. Onnatuurlijk hoge vlammen nemen de vorm aan vurige beesten: gloeiende slangen, Chimaera's en draken rijzen op, verdwijnen weer, rijzen weer opnieuw op en voeden zich met het puin van eeuwen. Voorwerpen worden in de lucht gesmeten door vurige klauwen, opgeslokt door withete muilen en verslonden door laaiende vlammen. Klauwen en hoorns en staarten zwiepen en de hitte is een ondoordringbare muur.

 

Harry, Ron en Hermelien springen op bezems en vliegen over het vuur om Draco, Korzel en Kwast te zoeken maar ze kunnen weinig zien door de dichte zwarte rook. Opeens ziet Harry, Draco en Kwast op een wankele berg geblakerde schoolbanken. Kwast is op dat moment bewusteloos. Harry trekt Draco op zijn bezem en Ron en Hermelien grijpen Kwast. Harry ziet, terwijl ze naar de uitgang proberen te vluchten, het diadeem van Rowena Ravenklauw vallen richting het vuur. Harry maakt een scherpe bocht en duikt naar het diadeem, om het nog net op tijd uit de lucht te grissen. Harry haast zich naar de uitgang en na een paar tellen knallen ze op de muur tegenover de deur. Als ze weer een beetje bijgekomen zijn, bevestigt Ron dat Korzel dood is gegaan.

 

Herinneringen van Sneep

Na Sneeps dood, gaat Harry naar de kamer van het schoolhoofd en giet de herinneringen van Sneep in de Hersenpan. Herinnering dertien vindt plaats op het moment nadat Perkamentus de Ring van Zalazar Zwadderich heeft vernietigd. Hij hangt opzijgezakt in de troonachtige stoel achter zijn bureau. Hij is maar half bij bewustzijn en zijn zwarte, verschroeide rechterhand bengelt naast de stoel. Sneep mompelt bezweringen, wijst met zijn toverstok op de pols van Perkamentus en giet met zijn linkerhand een beker vol dikke, goudkleurige toverdrank in zijn mond. Hij is boos op Perkamentus omdat hij de Ring heeft omgedaan terwijl hij wist dat die vervloekt was. Perkamentus zegt dat de verleiding te groot was. Perkamentus wist dat de steen op de Ring, de Steen van Wederkeer was. Hij vraagt aan Sneep hoe lang hij nog te leven heeft. Sneep legt hem uit dat de vloek niet altijd in bedwang gehouden kan worden en dat hij op een gegeven moment verder zal gaan. Sneep verwacht dat Perkamentus geen jaar meer te leven heeft. Ze hebben het over de opdracht die Draco heeft gekregen om Perkamentus te vermoorden, en dat het eigenlijk slechts een straf is voor Draco's ouders, omdat Voldemort niet verwacht dat Draco zal slagen en hij in dat geval wil dat Sneep die klus klaart. Perkamentus vraagt aan Sneep om tegen die tijd dat Voldemort de school in zijn macht heeft, alles te doen wat in zijn vermogen ligt om de leerlingen te beschermen. Hij vraagt hem ook om Draco hulp en advies aan te bieden, hoewel Sneep hem vertelt dat Draco hem de schuld geeft van het feit dat Lucius uit de gratie is geraakt, omdat hij denkt dat Sneep op zijn positie uit was. Perkamentus wil dat, als het erop aankomt, Sneep hem doodt en niet Draco. Perkamentus wil liever een snel en pijnloos einde, dan de langdurige en bloederige toestand die het ongetwijfeld wordt als bijvoorbeeld Fenrir Vaalhaar erbij wordt betrokken, of Bellatrix van Detta. Sneep stemt hiermee in.

 

Na de boeken

De Malfidussen hebben zich uit alle ellende weten te redden doordat ze (al was het vanwege zelfzucht), aan het eind van het gevecht toch Harry’s kant kozen. Ze zijn niet naar Azkaban gestuurd.

 

Draco Malfoy

Draco Malfidus.png
Draco is het Latijnse woord voor draak. Draco is ook het sterrenbeeld 'draak'.

 

De eerste Atheense wetgever heette Draco, en bekrachtigde het adel- en familierecht en bovendien ook het bloedrecht.

Malfoy is een samentrekking van de twee Franse woorden ‘mal’ en ‘foi’. Mal betekent slecht of kwaad en foi betekent vertrouwen of trouw. Samen is dat dus onbetrouwbaar. Ook dat past goed bij Draco. Toch beweert J.K. Rowling zelf dat ze deze naam zelf heeft bedacht.

 

_______________________________________________________________________________________

De citaten en onderdelen van deze tekst zijn afkomstig uit één of meerdere van de volgende boeken: Harry Potter en de Steen der Wijzen, Harry Potter en de Geheime Kamer, Harry Potter en de Gevangene van Azkaban, Harry Potter en de Vuurbeker, Harry Potter en de Orde van de Feniks, Harry Potter en de Halfbloed Prins, Harry Potter en de Relieken van de Dood, Zwerkbal door de Eeuwen Heen, Fabeldieren en Waar ze te Vinden, De Vertelsels van Baker de Bard en van Pottermore. Van al deze boeken rust het copyright bij Uitgeverij de Harmonie en Warner Brothers. De boeken zijn geschreven door J.K. Rowling.

Sign in to follow this  


User Feedback

Recommended Comments

There are no comments to display.Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Add a comment...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...