Jump to content
Wizardzone - Harry Potter Community
Sign in to follow this  

Lucius Malfidus


ThaMartin

Lucius Malfidus

Lucius Malfoy

 

 

Familie

Lucius is getrouwd met Narcissa Malfidus, en hij is de vader van Draco Malfidus, Harry's aartsvijand en Lucius is de zoon van Abraxas Malfidus.

 

Een van zijn voorvaderen was Armand Malfidus en een andere heette ook Lucius.

 

Noemenswaardige Malfidussen van de afgelopen generaties, zijn onder andere Nicolaas Malfidus uit de veertiende eeuw, van wie geloofd wordt dat hij veel kribbige Dreuzelhuurders “kwijt” heeft gemaakt onder vermomming van de Zwarte Dood, hoewel hij een veroordeling heeft weten te ontlopen; Septimus Malfidus, die grote invloed had op het Ministerie aan het einde van de achttiende eeuw en waarvan velen claimen dat de toenmalige Minister van Toverkunst Unctuous Osbert niet meer was dan Septimus’ marionet; en Abraxas Malfidus, van wie wordt geloofd dat hij onderdeel uitmaakte van een duister plot waarbij de eerste Modderbloed- Minister (Nobby Leach) zijn baan vervroegd verliet in 1968 (maar niks werd ooit bewezen tegen Malfidus).

 

Na de boeken, trouwt Draco Malfidus met Astoria Goedleers, het jongere zusje van Daphne Goedleers. Samen krijgen zij een zoon: Scorpius Malfidus. Dit is dus de kleinzoon van Lucius en Narcissa.

 

dooddoenermaskers.png
Familie achtergrond

Zoals vele andere voorlopers van nobele Engelse families, arriveerde Armand Malfidus in Groot-Brittannië ten tijde van Willem de Veroveraar, als onderdeel van een binnenvallend Normandisch leger. Na het verrichten van onbekende, duistere (en haast zeker magische) diensten voor Koning Willem I, werd Malfidus een voornaam stuk land geschonken in Wiltshire, afgeschermd van de lokale landeigenaren. Op dit stuk grond leven zijn nabestaanden al tien eeuwen achter elkaar.

 

Armand bezat al veel eigenschappen die de familie Malfidus op de dag van vandaag nog steeds kenmerken. De Malfdussen hebben altijd al de reputatie gehad een glibberig stel te zijn, altijd op zoek naar de rijke en machtige mensen. Hoewel ze bekend staan om hun volbloed waardes en hun oprechte geloof in de superieuriteit van tovenaars boven Dreuzels, hebben de Malfidussen zich nooit te goed gevoeld om zichzelf met de niet-magische bevolking te mengen wanneer het hen uit kwam. Het resultaat is dat zij een van de rijkste toverfamilies zijn in Groot-Brittannië en al vele jaren gaan de (nooit bewezen) geruchten dat de familie door de eeuwen heen succesvol heeft gehandeld in Dreuzelvaluta en onroerend goed. In de afgelopen honderden jaren hebben zij het voor elkaar gekregen hun land in Wiltshire uit te breiden door de overname van stukken grond van naastgelegen Dreuzels en hun collectie van Dreuzelschatten en kunst blijft maar groeien.

 

De Malfidussen trokken altijd een lijn tussen arme Dreuzels en Dreuzels met weelde en autoriteit. Tot de invoering van het Statuut van Geheimhouding in 1692, was de familie Malfidus actief in de hooggeplaatste Dreuzelfamilies en gezegd wordt, dat hun aanvankelijke fervente afkeer van het Statuut deels te wijten was aan het feit dat zij afstand zouden moeten nemen van dit genoeglijke aspect van hun sociale leven. Hoewel het fel wordt tegengesproken door latere generaties, is er zelfs uitgebreid bewijs dat de eerste Lucius Malfidus een onsuccesvolle gooi heeft gedaan naar de hand van Elizabeth I en een aantal magische historici verklaren dat de afkeer die de koningin had tegen het huwelijk, het resultaat was van een vloek die door de verwrongen Malfidus over haar was uitgesproken.

 

Met de gezonde dosis zelfbehoud die de meeste van hun acties van de afgelopen eeuwen karakteriseert, staakten de Malfidussen hun contact met de Dreuzels, hoe hooggeplaatst ook, toen het Statuut van Geheimhouding werd ingevoerd, zich ten volste beseffend dat verdere oppositie en protest ze alleen maar verder van het nieuwe centrum van de macht zou brengen: Het gloednieuwe Ministerie van Toverkunst. Ze draaiden abrupt om en lieten uitgebreid weten een fel voorstander te zijn van het Statuut, volgens eigen zeggen al vanaf het begin, zich haastend om te ontkennen dat ze ooit met Dreuzels gesproken hadden, laat staan trouwplanen hadden.

 

De niet mis te verstande rijkdom die ze aan hun kant hadden, verzekerde hen van een behoorlijke en aanstootgevende invloed binnen het Ministerie voor de generaties erna, hoewel geen Malfidus zich ooit kandidaat heeft gesteld als Minister van Toverkunst. Vaak wordt gezegd over de familie Malfidus dat je er nooit één zult aantreffen op de plaats delict, hoewel hun vingerafdrukken de schuldige toverstok overal bedekken. Onafhankelijk en rijk genoeg om nooit te hoeven werken, namen ze liever de positie in achter de troon, zodat anderen het domme werk konden doen en verantwoordelijk konden worden gesteld voor falen. De Malfidussen hebben veel verkiezingscampagnes gefinancierd voor hun favoriete kandidaten, waaronder onder andere het betalen voor vuile klusjes zoals het beheksen van de tegenpartij.

 

De minachting van de familie Malfidus tegenover alle Dreuzels die hen geen juwelen of invloed konden bieden en voor het grootste deel van hun mede-magiërs, trok hen natuurlijk richting de volbloed-doctrine, die in de twintigste eeuw vele jaren lang hun meest voorname bron van macht leek. Na de invoering van het Statuut van Geheimhouding, heeft geen Malfidus ooit nog een Dreuzel of een Dreuzeltelg getrouwd. De familie heeft zich echter wel begeven op het ietwat gevaarlijke vlak van inteelt binnen zo’n kleine vijver van volbloedjes dat ze instabiel of verzwakt raakten, in tegenstelling tot een kleine minderheid van fanatieke families zoals de Mergels of de Van Detta’s en in de familiestamboom van de Malfidussen vind je nog steeds veel halfbloedjes terug.

 

Lucius en Voldemort

Hij is altijd al een van de grootste aanhangers en vertrouwelingen van Voldemort geweest. Toen Voldemort verdween, keerde hij spoorslags terug naar de Goede kant en zei dat hij het niet zo bedoeld had. Lucius dacht dat Voldemort dood was. Toch heeft hij op zijn grote landhuis nog heel wat vergiffen en andere illegale spullen liggen. Als Voldemort weer herrijst, bijkt Lucius nog steeds een Dooddoener te zijn.

 

Zo'n hekel als Harry aan Draco heeft, heeft Lucius aan Arthur Wemel. Hij zal dan ook elke gelegenheid aangrijpen om Arthurs armoede naar boven te halen.

 

De relatie tussen Voldemort en Lucius wordt naarmate Voldemort weer sterker wordt, toch minder. Zie voor meer informatie hierover, de alinea "Boek 7".

 

Draco's Jeugd

Draco werd grootgebracht in een omgeving waarin men het spijtig vond dat de Heer van het Duister niet geslaagd was in het overnemen van de tovergemeenschap, hoewel Draco er nauwlettend aan werd herinnerd dat zulke gedachtes niet tot uiting mochten komen buiten de kleine kring van familieleden en naaste vrienden, anders zou “pappie in de problemen kunnen komen”. Tijdens zijn jeugd, ging Draco voornamelijk om met de volbloed-kinderen van zijn vaders ex-Dooddoener maatjes en daardoor had hij al een groepje vrienden verzameld voordat hij naar Zweinstein ging, onder wie Theodoor Noot en Vincent Korzel.

luciusmalfidus.png

Lucius Malfidus en Harry Potter

Zoals ieder ander kind van Harry Potters leeftijd, hoorde Draco tijdens zijn jeugd al verhalen over de Jongen Die Bleef Leven. Er deden veel theorieën de ronde over hoe Harry die fatale aanval had overleefd en een van de meest volhardende hiervan, was dat Harry zelf een grote duistere tovenaar was. Het feit dat hij afgezonderd werd van de tovergemeenschap, versterkte dit idee bij degene die dit geloofden en Draco’s listige vader, Lucius Malfidus, was een van de mensen die deze theorie graag wilde geloven. Het voelde prettig om te denken dat hij, Lucius Malfidus, een tweede kans zou kunnen krijgen om de wereld te overheersen, mocht deze Potterjongen een nieuwe en machtigere volbloed kampioen blijken te zijn.

 

Uiterlijk

Hij heeft een bleek, spits gezicht en kille grijze ogen. Zijn neusgaten zijn opvallend lang en zijn haar is lang en blond.

 

Toverstok

Lucius' toverstok is van iepenhout en heeft als kern het hartenbloed van een Draak. In het zevende boek moet Lucius zijn toverstok "uitlenen" aan Voldemort, wanneer deze laatste door krijgt dat de identieke kernen van zijn eigen toverstok en die van Harry, in zijn nadeel werken. Ook de toverstok van Lucius is echter niet opgewassen tegen die van Harry en hij wordt door Harry's toverstok vernietigd.

 

Achtergrond

Vroeger heeft Lucius zelf ook bij Zwadderich gezeten.

 

luciusslakkers.png
Connecties

Lucius heeft overal connecties. Al jarenlang doet hij royale schenkingen aan van alles en iedereen, en zo probeert hij bij de juiste mensen in een goed blaadje te komen, zodat hij later weer om een wederdienst kan vragen, bijvoorbeeld bepaalde wetten laten opschorten waarvan hij niet wil dat ze aangenomen worden.

 

Boek 2

In Harry's tweede jaar, voordat de school begint, gaat hij met de familie Wemel en Hermelien inkopen doen op de Wegisweg. Hier komen ze Lucius Malfidus tegen in Klieder en Vlek. Lucius laat op slinkse wijze het Dagboek van Marten Vilijn op dat moment in de Ketel van Ginny vallen. Voldemort heeft Lucius dit Dagboek toevertrouwd en verteld dat het de Geheime Kamer zou openen, maar dat Lucius moest wachten op zijn bevel tot hij er iets mee zou gaan doen. Wat Lucius echter niet wist, was dat dit 1 van de Gruzielementen van Voldemort was, en aangezien Lucius dacht dat Voldemort dood was, ging hij vrij argeloos met dit Dagboek om. Dat heeft Voldemort, toen die weer terug was, heel kwaad gemaakt.

 

In Draco's tweede schooljaar, koopt Lucius gloednieuwe Nimbus 2001-bezems voor het hele Zwerkbalteam van Zwadderich, en zorgt er op deze manier voor dat Draco een plaatsje krijgt binnen het team. Zelf was Lucius een van de bestuursleden van de school. Zo wist hij ervoor te zorgen dat Perkamentus tijdelijk werd afgezet nadat de Geheime Kamer was geopend. Gelukkig komt later aan het licht dat hij de andere bestuursleden had bedreigd, zodat zij ermee in zouden stemmen, en wordt hij als bestuurslid ontslagen.

 

De familie Malfidus is steenrijk en was jarenlang de eigenaar van Dobby. Aan het eind van Harry's tweede jaar, geeft Harry het Dagboek van Vilijn terug aan Lucius, met een van zijn eigen sokken erin. Wanneer Lucius het dagboek naar Dobby gooit, en hij de sok ontdekt, is Dobby bevrijd.

 

Boek 4

Nadat hij een grote schenking doet aan Sint Holisto's, mag Lucius met zijn vrouw en zoon als gast van Droebel aanwezig zijn in de Topbox tijdens de finale van het WK Zwerkbal.

 

luciusazkaban.png
Boek 5

Na de Hoorzitting komt Harry Lucius tegen op het Ministerie van Toverkunst, in gesprek met Cornelis Droebel.

 

Aan het eind van het boek, is Lucius ook bij de groep Dooddoeners die op het Ministerie van Toverkunst achter de Profetie aanzitten, en ook Lucius wordt gevangen genomen.

 

Boek 6

Als Lucius zich samen met andere Dooddoeners op het Ministerie van Toverkunst gevangen laat nemen, is Voldemort heel erg boos op hem. Volgens Perkamentus zit hij in Azkaban veiliger dan wanneer hij weer op vrije voeten zou zijn. Als wraak, stuurt Voldemort Lucius’ zoon Draco op een missie om Perkamentus te doden.

 

Boek 7

Voldemort is boos op Lucius. Eerst verspilt hij het waardevolle Dagboek en daarna laat hij zich gevangen nemen door de Orde van de Feniks. De gevangenen worden bevrijd, maar Voldemort is niet meer zo blij met Lucius als hij eens was. In het zevende boek wordt Villa Malfidus gebruikt als Hoofdkwartier voor Voldemort en de Dooddoeners en moet Lucius zijn toverstok "uitlenen" aan Voldemort, wanneer deze laatste door krijgt dat de identieke kernen van zijn eigen toverstok en die van Harry, in zijn nadeel werken. Ook de toverstok van Lucius is echter niet opgewassen tegen die van Harry en hij wordt door Harry's toverstok vernietigd.

 

Slag om Zweinstein

Tijdens de slag om Zweinstein, houdt Voldemort zich schuil in het Krijsende Krot. Hij heeft, ter bescherming van Nagini, een betoverde ruimte voor haar geschapen: een glinsterende, transparante bol die het midden houdt tussen een kooi en een vivarium. Hij stuurt Lucius Malfidus op pad om Sneep te halen. Lucius is vooral bezorgd om zijn zoon Draco, die nog in het kasteel is.

 

Herinneringen van Sneep

Na Sneeps dood, gaat Harry naar de kamer van het schoolhoofd en giet de herinneringen van Sneep in de Hersenpan. De vijfde herinnering speelt zich af tijdens de Sorteerceremonie. Lily wordt in Griffoendor gesorteerd en hoewel ze met een triest glimlachje bij haar afdeling gaat zitten, keert ze Sirius de rug toe. Lupos, Pippeling en Sirius worden ook bij Griffoendor ingedeeld en Sneep zelf bij Zwadderich. Hij loopt naar de afdelingstafel, waar Lucius Malfidus, met een glimmende klassenoudstebadge op zijn borst, Sneep op zijn schouder klopt terwijl hij naast hem gaat zitten.

 

Na de boeken

De Malfidussen hebben zich uit alle ellende weten te redden doordat ze (al was het vanwege zelfzucht), aan het eind van het gevecht toch Harry’s kant kozen. Ze zijn niet naar Azkaban gestuurd doordat Lucius geholpen heeft met het vangen van de Dooddoeners die zich na hun verlies schuil hielden.

 

Lucius Malfoy

De naam Lucius komt van Lucifer, een andere naam voor de duivel. Het is dus wel duidelijk dat hij puur slecht is. Het betekent ook 'lichtdrager' of 'morgenster'. Zijn achternaam ‘Malfoy’ ondersteunt dat nog eens. Malfoy is een samentrekking van de twee Franse woorden ‘mal’ en ‘foi’. Mal betekent slecht of kwaad en foi betekent vertrouwen of trouw. Samen is dat dus onbetrouwbaar. Ook dat past goed bij Lucius. Toch beweert J.K. Rowling zelf dat ze deze naam zelf heeft bedacht.

 

_______________________________________________________________________________________

De citaten en onderdelen van deze tekst zijn afkomstig uit één of meerdere van de volgende boeken: Harry Potter en de Steen der Wijzen, Harry Potter en de Geheime Kamer, Harry Potter en de Gevangene van Azkaban, Harry Potter en de Vuurbeker, Harry Potter en de Orde van de Feniks, Harry Potter en de Halfbloed Prins, Harry Potter en de Relieken van de Dood, Zwerkbal door de Eeuwen Heen, Fabeldieren en Waar ze te Vinden, De Vertelsels van Baker de Bard en van Pottermore. Van al deze boeken rust het copyright bij Uitgeverij de Harmonie en Warner Brothers. De boeken zijn geschreven door J.K. Rowling.

Sign in to follow this  


User Feedback

Recommended Comments

There are no comments to display.Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Add a comment...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...