Jump to content
Wizardzone - Harry Potter Community
Sign in to follow this  

Marcel Lubbermans


ThaMartin

Marcel Lubbermans

Neville Longbottom

 

 

Algemeen

Marcel zit in hetzelfde jaar als Harry en is ook een Griffoendor. Hij is jarig op 30 juli.

 

Uiterlijk en karaktereigenschappen

Hij heeft een rond gezicht, is erg vergeetachtig en heeft een uitgesproken talent voor ongelukken.

 

Het onderwerp van mensen die in St. Holisto liggen met een magische hersenbeschadiging is zo pijnlijk voor hem, dat hij Malfidus te lijf wilde gaan toen die er een grap over maakte.

 

Familie

Normaal woont hij bij zijn oma, die ook een heks is. Zijn ouders zijn krankzinnig geworden nadat ze lang gemarteld zijn door Bellatrix Van Detta, een van de Dooddoeners in de tijd dat Voldemort aan de macht was. Sindsdien kunnen ze niet voor Marcel zorgen omdat ze in Sint Holisto's liggen.

 

Van zijn oudoom Alfred heeft hij een pad gekregen met de naam Willibrord. Deze pad heeft hij nog steeds als huisdier.

 

Marcel heeft van zijn oma een Geheugensteen gekregen, die meteen rood gloeit zodra hij hem vasthoudt. Marcel kan zich echter niet herinneren wat hij dan vergeten is.

 

speelgoeddelfstoffervanmarcellubbermans.jpg
Zijn familie dacht heel lang dat hij honderd procent Dreuzel was. Zijn oudoom Alfred probeerde hem steeds te verrassen, om zo een beetje toverkracht uit hem los te wringen. Hij heeft hem zelfs een keer van de pier in Blackpool geduwd en toen was hij bijna verdronken – maar er gebeurde helemaal niets, tot zijn achtste.

 

Oudoom Alfred kwam bij de Marcel en zijn oma theedrinken en hij hield Marcel net aan zijn enkels uit het zolderraam toen oudtante Edna riep dat er schuimtaartjes waren en hij Marcel per ongeluk losliet. Maar hij stuiterde – dwars door de tuin en zo de straat op. Iedereen was dolblij. Marcels oma huilde zelfs, zo gelukkig was ze. Toen hij zijn Zweinsteinbrief kreeg, was zijn familie ontzettend bij, omdat ze dachten dat hij misschien niet voldoende toverkracht had om in aanmerking te komen. Zijn oom Alfred kocht hem toen zijn pad Willibrord.

 

De Profetie, die vermeldt dat Voldemort Harry moet doden of andersom, had ook op Marcel kunnen slaan. Marcel weet hier niks van, en dat misschien maar goed ook. Voldemort heeft zelf Harry gekozen in plaats van Marcel.

 

Kruidenkunde

Marcel is niet zo goed op school, maar Kruidenkunde is een heel sterk punt van hem. Dit is dan ook zijn favoriete vak.

 

Vliegen

Hoewel hij een volbloed tovenaar is, heeft hij nog nooit gevlogen op een bezem, zijn grootmoeder heeft hem nooit in de buurt van één gelaten. Toen hij dan ook voor de eerste keer op een bezem zat is hij er af gevallen en heeft hij zijn pols gebroken.

 

Boek 1

De Sorteerhoed deed er lang over om de knoop door te hakken; bijna vier minuten. Marcel werd afgeschrikt door de moedige reputatie van Griffoendors en vroeg de Sorteerhoed om hem bij Huffelpuf in te delen. Toen hij toch bij Griffoendor ingedeeld werd, vergat Marcel de hoed af te doen toen hij naar de leerlingentafel rende.

 

marcellubbermans.jpg

 

Boek 2

Behalve vergeetachtig, is Marcel ook erg bang aangelegd. Wanneer de Geheime Kamer wordt geopend bijvoorbeeld, koopt hij een grote, stinkende groene ui, een puntig kaars kristal en een rottende salamanderstaart om zichzelf te beschermen. Toch heeft hij ook wel weer wat moed in zich. Zo probeert hij Harry, Ron en Hermelien bijvoorbeeld tegen te houden achter de Steen der Wijzen aan te gaan in boek 1.

 

Boek 3

Als Heer Palagon de Dikke Dame vervangt, en voor elke dag van de week een ander wachtwoord verzint, schrijft Marcel deze wachtwoorden op een papiertje. Knikkebeen weet dit papiertje echter te stelen en aan Sirius te geven. Iedereen denkt op dat moment nog dat Sirius achter Harry aan zit, en Marcel krijgt op zijn kop van professor Anderling. Niemand mag Marcel nog het wachtwoord geven van de Leerlingenkamer, hij mag niet meer naar Zweinsveld en moet strafwerk maken. Elke avond moet hij buiten wachten, tot iemand hem binnenlaat in de Leerlingenkamer. Ook kreeg hij een Brulbrief van zijn oma.

 

Boek 4

Tijdens zijn eerste les Toverdranken in zijn vierde jaar liet hij zijn zesde ketel smelten.

 

Bij een simpele Wisselspreuk transplanteerde hij per ongeluk zijn oren op een cactus.

 

Boek 5

Op zijn verjaardag voordat hij aan zijn vijfde schooljaar begint, heeft Marcel een Mimbulus Mimbeltonia gekregen van zijn oom Alfred.

 

Ook is hij dit jaar een van de weinigen die tijdens een les Verzorging van Fabeldieren de Terzielers kan zien, die Hagrid behandelde. Hij kan ze zien, omdat hij zijn opa heeft zien sterven. Marcel was lid van de SVP.

 

Marcel is aan het eind van het boek ook meegegaan naar het Departement van Mystificatie. Daar breekt Antonin Dolochov zijn toverstok, die vroeger van zijn vader is geweest.

 

Boek 6

Voordat hij aan zijn zesde jaar begint, wordt er ook over Marcel veel gesproken en geschreven in de Ochtendprofeet, omdat hij aanwezig was op het Ministerie van Toverkunst bij de vangst van een aantal Dooddoeners. Zijn oma is trots op hem en zegt dat hij eindelijk in de voetsporen gaat treden van zijn vader. Van haar krijgt hij een nieuwe toverstok: kersenhout en eenhoornhaar. Het is één van de laatste toverstokken die Olivander verkocht voor hij weg was.

 

De SLIJMBAL uitslagen van Marcel waren niet heel interessant, al had hij wel een Uitmuntend voor Kruidenkunde. Voor Verweer tegen de Zwarte Kunsten haalde Marcel een B, net als voor Bezweringen, dus voor die vakken kan hij ook door op PUIST niveau. Voor Gedaanteverwisselingen had hij een A, en hij vond het jammer dat hij daardoor niet door kon gaan voor zijn PUIST, maar dat kwam omdat zijn oma dat graag wilde.

 

Aan het eind van het zesde boek, zijn hij en Loena de enigen die reageren op de Magische Munten, waarmee Hermelien de SVP'ers oproept het kasteel in de gaten te houden, omdat Harry en Perkamentus achter het Gruzielement aangaan. Bij de inval van de Dooddoeners en het gevecht met hun, raakt Marcel gewond maar volgens Madame Plijster zal hij weer volledig genezen.

 

Boek 7

Wanneer Sneep het hoofd van Zweinstein is, proberen Marcel, Ginny en Loena het Zwaard van Griffoendor uit zijn vitrine in Sneeps kantoor te stelen. Als Sneep hier achter komt, stuurt hij ze naar het Verboden Bos om karweitjes voor Hagrid op te knappen.

 

Firminus Nigellus idoliseert Sneep als Schoolhoofd van Zweinstein. Sneep is de eerste Zwadderaar die het zover heeft geschopt sinds Firminus zelf die positie bekleedde.

 

Toch zijn lang niet alle leerlingen het met zijn aanstelling eens en is er een harde kern van leerlingen, waaronder Ginny Wemel, Marcel Lubbermans en Loena Leeflang, die verzet bieden. Sneep voert zelfs een oud decreet van Omber opnieuw in, dat leerlingen verbiedt om in groepjes van drie of meer leerlingen bijeen te komen.

 

Marcel verzet zich tegen het nieuwe bewind, en dat is hem aan te zien ook. Wanneer Harry hem voor het eerst weer ziet, is zijn haar te lang, zijn zijn kleren gerafeld en zit hij onder de wonden en blauwe plekken. Het lijkt wel of hij door de Kragges als messenscherper wordt gebruikt.

 

Omdat Marcel zich verzet tegen het nieuwe regime van Sneep op Zweinstein, proberen ze hem te pakken door zijn oma te ontvoeren. De Dooddoeners hebben haar alleen onderschat. Donders belandde in het ziekenhuis en Augusta Lubbermans sloeg op de vlucht. In een brief aan Marcel laat ze weten dat ze trots op hem is, dat hij een ware zoon van zijn ouders is en dat hij zijn goede werk vooral moet voortzetten.

 

Als ze merken dat ze geen greep op Marcel hebben, besluiten ze dat Zweinstein ook wel zonder hem kan. Marcel weet niet of ze van plan zijn hem te vermoorden of naar Azkaban te sturen, maar vanaf dat moment duikt hij onder in de Kamer van Hoge Nood.

 

Slag om Zweinstein

Nadat Voldemort denkt Harry gedood te hebben, keert hij met zijn Dooddoeners terug naar Zweinstein om het "lijk" te tonen. Als Marcel Lubbermans ineens naar voren stormt in de richting van Voldemort, wordt hij Ontwapend. Toch wil Voldemort dat hij zich bij de Dooddoeners aansluit, omdat hij van zuiver bloed is maar uiteraard weigert Marcel dit.

 

Voldemort sommeert de Sorteerhoed en deelt mee dat er voortaan niet meer zal worden Gesorteerd, maar dat iedereen in Zwadderich komt. Met een zwiep van Voldemorts toverstok, belandt de Sorteerhoed op Marcels hoofd en vliegt hij in brand. Ineens gebeurt er van alles tegelijk en barst het rumoer los. Harry maakt van de gelegenheid gebruik door zijn Onzichtbaarheidsmantel over zich heen te gooien en op te springen. Ook Marcel komt in actie. Met één vloeiende beweging verbreekt hij de Vloek van de Totale Verstijving. De brandende Sorteerhoed valt op de grond en Marcel haalt er het Zwaard van Griffoendor uit. Met één bliksemsnelle houw slaat hij de kop van Nagini af en die tolt in de lucht, glanzend in het licht dat uit het dal stroomt. Voldemorts mond is opengesperd in een geluidloze gil van woede en het lijf van de slang smakt aan zijn voeten neer.

 

Na de boeken

Na de boeken, trouwt Marcel Lubbermans met Hannah Albedil, die de eigenaresse wordt van de Lekke Ketel. Marcel wordt zelf leraar Kruidenkunde op Zweinstein.

 

Neville Longbottom

Neville is oorspronkelijk een familienaam, ville neuve, ofwel nieuwe stad. Als je dit weer naar het Engels omzet krijg je new town, en dan is de link naar Newton gelegd, de hoogbegaafde wetenschapper. Misschien dat Neville eigenlijk toch wel ontzettend intelligent is, maar zich nog gewoon wat beter moet ontplooien.

Longbottom is letterlijk vertaald 'lange bodem'. Duidt wellicht op de lange weg die hij moet gaan om het toveren onder de knie te krijgen?

 

_______________________________________________________________________________________

De citaten en onderdelen van deze tekst zijn afkomstig uit één of meerdere van de volgende boeken: Harry Potter en de Steen der Wijzen, Harry Potter en de Geheime Kamer, Harry Potter en de Gevangene van Azkaban, Harry Potter en de Vuurbeker, Harry Potter en de Orde van de Feniks, Harry Potter en de Halfbloed Prins, Harry Potter en de Relieken van de Dood, Zwerkbal door de Eeuwen Heen, Fabeldieren en Waar ze te Vinden, De Vertelsels van Baker de Bard en van Pottermore. Van al deze boeken rust het copyright bij Uitgeverij de Harmonie en Warner Brothers. De boeken zijn geschreven door J.K. Rowling.

Sign in to follow this  


User Feedback

Recommended Comments

There are no comments to display.Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Add a comment...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...