Jump to content
Wizardzone - Harry Potter Community
Sign in to follow this  

Ron Wemel


ThaMartin

Ron Wemel

Ron Weasley

 

 

Algemeen

Zijn volledige naam is Ronald Virus Wemel. Ron Wemel is Harry's beste vriend. Net als Harry en Hermelien, en overigens de rest van de familie Wemel, is Ron een Griffoendor. Hij zit in hetzelfde jaar als Harry en is jarig op 1 maart.

 

Uiterlijk

Hij heeft blauwe ogen, sproeten, vuurrood haar, grote handen en voeten en een lange neus. Wanneer hij verlegen of boos is, worden ook zijn oren rood. Hij is lang, mager en slungelig. Op zijn elfde jaar was hij al bijna even lang als zijn 2 jaar oudere tweelingbroers.

 

Familie

Samen met zijn ouders Arthur en Molly Wemel, en zijn broers Fred, George en Percy en zusje Ginny, woont hij in Het Nest, een eindje buiten het dorp Greenwitch. Zijn oudere broers Bill en Charlie wonen niet meer thuis. Percy woont vanaf boek 5 ook niet meer thuis.

 

Fabian en Gideon Protser, beiden lid van de oorspronkelijke Orde van de Feniks, waren broers van Molly Wemel.

 

Marga wordt tante genoemd door Bill, Charlie, Percy, Ron, Fred, George en Ginny Wemel. Hoe de familierelatie echt in elkaar zit, is niet geheel duidelijk.

 

George vernoemt zijn eerste kind naar zijn broer en noemt hem ook Fred. Dat is dus een neef van Ron.

 

Ginny en Harry krijgen later drie kinderen, in volgorde van oud naar jong: James Potter (junior), Albus Potter en Lily Potter (junior). Dit zijn dus neefjes en nichtje van Charlie, Bill, Percy, George, Fred en Ron Wemel.

 

Ron en Hermelien krijgen later twee kinderen. Roos Wemel is de oudste en Hugo Wemel de jongste.

 

Bill en Fleur wemel krijgen later een dochter, Victoire.

 

Achtergrond

De Wemels zijn een erg arme familie. Ron is de jongste Wemel zoon. Hij is twee jaar jonger dan zijn tweelingbroers Fred en George en vier jaar jonger dan Percy. Hij had Bills oude mantels, Charlies oude toverstok, en Percys oude rat, Schurfie. Ook zijn schaakspel is erg oud en versleten, hij kreeg het van zijn grootvader. Ron's Patronus is een kleine Jack-Russell Terriër.

 

Vrienden

Ron en Harry zijn beste vrienden sinds hun eerste treinreis samen op de Zweinstein Expres. Ook Hagrid is een goede vriend van hem. Hij had toen een veeg op zijn neus.

 

In het begin kwamen Ron en Harry helemaal niet goed overeen met Hermelien, tot ze haar eens redden van een trol, vanaf toen af waren ze dikke vrienden.

 

Zwerkbal

Rons favoriete Zwerkbalteam is de Cambridge Cannons. Zijn kamer hangt vol met posters van dit team, en zelfs op de sprei op zijn bed, staat hun logo. Vanaf zijn vijfde schooljaar is hij ook Wachter in het Zwerkbalteam van Griffoendor.

 

Huisdieren

Schurfie is Ron's rat. Toen Percy Hermes kreeg, gaf hij Schurfie aan Ron. Dit was in hetzelfde jaar als dat Ron naar Zweinstein ging.

 

In zijn derde jaar komt Ron erachter dat Schurfie helemaal niet Schurfie is, maar de Faunaat en moordenaar Peter Pippeling. Omdat hij Schurfie kwijt is als huisdier, krijgt hij Koekeroekus. Koekeroekus is een klein grijs uiltje wat op het eerste gezicht een gevederde grijze tennisbal lijkt. Koe is erg opgewonden en fladdert wild in het rond. Hij lijkt erg trots op zichzelf te zijn als hij een brief goed bezorgd heeft.

 

Ron's Toverstok

Zijn toverstok was vroeger van Charlie. Hij heeft op verschillende plaatsen splinters en de eenhoornhaar in de kern komt al uit het uiteinde. Wanneer hij aan het begin van zijn tweede schooljaar, samen met Harry in de Vliegende Auto neerstort, breekt zijn toverstaf bijna doormidden. De punt bengelt alleen nog aan een paar dunne splintertjes. Hoewel Ron probeert de staf te repareren met Fantastape, lijkt hij onherstelbaar beschadigd. Zijn nieuwe toverstok is van essenhout.

 

Eigenschappen

Rons handschrift is slordig en krabbelig. Hij is erg goed in Toverschaken. Ook is hij dol op Chocokikkerkaatjes. Hij mist Agrippa en Ptolemy nog in zijn verzameling.

Hij vind het verschrikkelijk om arm te zijn. Hij is soms jaloers op Harry, omdat hij zoveel geld heeft. Het liefst zou hij na Zweinstein Schouwer willen worden, maar hij heeft er zelf niet echt vertrouwen in dat hij daar goed genoeg voor is.

 

Ron's eerste jaar

Wanneer er een trol achter Hermelien aan zit in zijn eerste jaar, weet Ron de trol samen met Harry knock/out te slaan, doordat Ron met de spreuk Wangardium Leviosa de trol met zijn eigen knots op zijn hoofd slaat.

 

Als Ron in de Spiegel van Neregeb kijkt, ziet hij zichzelf als Hoofdmonitor en is hij aanvoerder van het Zwerkbalteam.

 

Ron helpt Hagrid in zijn eerste jaar af en toe met het voeren van Norbert. Op een avond wordt hij in zijn hand gebeten, waarna de wond dik en groen wordt, en Ron naar de Ziekenzaal moet gaan.

 

Ron's tweede jaar

In zijn tweede jaar, komt Harry erachter dat Ron doodsbang is voor spinnen. Dood vindt hij ze niet erg maar levend vindt hij ze des te enger. Hij houdt niet van de manier waarop ze zich voortbewegen. Ron vertelt dat het komt omdat Fred zijn teddybeer in een smerige grote spin had veranderd toen Ron drie jaar was.

 

Als Harry aan het eind van zijn tweede jaar met Ron op zoek gaat naar de Geheime Kamer, en Harry de Basilisk doodt en Ginny redt, krijgen zowel Harry als Ron een Onderscheiding wegens Uitzonderlijke Verdiensten voor de School.

 

Ron's derde jaar

Ron heeft in dit boek veel ruzie met Hermelien, omdat hij Knikkebeen ervan beschuldigt dat hij Schurfie heeft opgegeten. Later blijkt dat Schurfie/Pippeling op de vlucht is geslagen.

 

In zijn derde schooljaar, komt Ron erachter dat Schurfie eigenlijk Peter Pippeling is. Nadat Sirius is ontsnapt, stuurt hij Ron zijn nieuwe uiltje Koekeroekus, om goed te maken dat Ron nu door hem geen rat meer heeft.

 

Ron's vierde jaar

In de zomervakantie voordat het vierde schooljaar begint, gaat Ron met zijn familie, behalve zijn moeder, en met Harry en Hermelien naar de finale van het WK Zwerkbal. Meneer Wemel heeft goede kaartjes kunnen regelen via Ludo Bazuyn. Op de avond van de wedstrijd, koopt Harry voor zichzelf, Hermelien en Ron een Omniscoop.

 

Ook was hij ontzettend jaloers op Viktor Kruml, die hij eerder nog als idool beschouwde. Hij heeft een van de armpjes van zijn miniatuur Kruml afgetrokken.

 

Voor het Toverschool Toernooi was hij in een diepe slaap getoverd, omdat Harry hem terug moest halen uit het Grote Meer.

 

Ron's vijfde jaar

Vanaf het begin van boek vijf, is Ron op het Hoofdkwartier van de Orde van de Feniks, het Grimboudplein 12. Omdat hij volgens mevrouw Wemel nog te jong is, mag hij echter niks horen over de plannen die binnen de vergaderingen van de Orde worden gemaakt. Wanneer hij zijn brief krijgt van Zweinstein met de boekenlijst erbij, krijgt hij direct te horen dat hij Klassenoudste is geworden! Zijn badge is in de envelop bijgevoegd.

 

Omdat hij Klassenoudste is geworden, krijgt Ron van zijn moeder de nieuwste Helleveeg, de Helleveeg 11! Deze kan van nul tot honderdtien in tien seconden. Hij is er heel trots op. De steel is van Spaans Eikenhout met anti-vloekvernis en ingebouwde vibratiedempers. Als er nieuwe rondes zijn om in het Zwerkbalteam van Griffoendor te komen, oefent Ron in het geheim omdat hij niet belachelijk wil worden gemaakt door Fred en George. Hij haalt de audities en mag als Wachter meespelen in het team!

 

In dit jaar reisde Ron voor het eerst met de Collectebus. Voordat hij met de Collectebus had gereisd, wilde hij het altijd al eens, maar daarna wilde hij het nooit meer.

 

Hij heeft altijd eens Oude Klare’s Jonge Borrel willen proberen. Als hij dit wil bestellen in de Zwijnskop, houdt Hermelien hem tegen door hem eraan te herinneren dat hij klassenoudste is.

 

Ron is lid van de SVP. Aan het eind van het boek, gaat hij mee naar het Departement van Mystificatie en helpt hij te vechten tegen de Dooddoeners.

 

Rons SLIJMBAL-uitslagen

Aan het eind van Rons vijfde schooljaar, behaalde hij 7 SLIJMBALLEN. Hij had voor geen enkel vak "Uitmuntend".

 

Ron's zesde jaar

In zijn zesde jaar op Zweinstein, krijgt Ron voor het eerst een vriendinnetje. Hij gaat met Belinda Broom, die hem vol liefde het koosnaampje "Ronnieponnie" geeft. Hermelien kan dit niet uitstaan en Ron krijgt dan ook grote ruzie met haar. Verderop in het boek gaat zijn relatie met Belinda weer uit en wordt min of meer duidelijk dat Ron en Hermelien wel iets voor elkaar voelen.

 

Opnieuw is Ron Wachter van Griffoendor. Tijdens de selectiedag was hij wel heel zenuwachtig, en had hij een moeilijke tegenstander aan Magnus Stoker, maar hij stopte alle 5 de goals en werd als Wachter gekozen door Harry.

 

Voor kerst krijgt hij van Belinda een dikke gouden ketting, met in gouden letters de woorden "Mijn Lieveling". Ron weigert de ketting te dragen.

 

Met zijn verjaardag, krijgt Ron dit jaar leuke kadootjes. Van Harry krijgt hij nieuwe Wachtershandschoenen en van zijn ouders een soort gouden horloge, met merkwaardige symbolen langs de rand en piepkleine, bewegende sterretjes in plaats van wijzers. Op de ochtend van zijn verjaardag, eet hij van de Chocoketels die Harry voor de kerst van Regina Valster had gekregen, en die gevuld zijn met liefdesdrank. Hierdoor raakt Ron verliefd op Regina en krijgt zelfs eventjes ruzie met Harry. Harry weet Ron op een slimme manier wijs te maken dat Regina op de kamer van Slakhoorn is, en Slakhoorn maakt een tegengif. Nadat Ron dat heeft gedronken, wil Slakhoorn hem weer een beetje opbeuren en geeft hem een glas mede, dat behekst blijkt te zijn. Eigenlijk was de fles mede afkomstig geweest van Draco en bestemd voor Perkamentus. Ron zakte in elkaar. Zijn ledematen schokten krampachtig, belletjes speelsel dropen uit zijn mond en zijn ogen puilden uit hun kassen. Hij kokhalste en had stuiptrekkingen en zijn huid werd blauw. Harry stopt hem snel een bezoar in zijn mond, en daarna wordt Ron naar de Ziekenzaal gebracht.

 

Wanneer de Superspellende Veer van Ron bijna is uitgewerkt, maakt hij allemaal spelfouten en schrijft zijn naam als "Renald Wombel".

 

Ron zakt net op het nippertje voor zijn Verschijselexamen. De examinator zag dat hij een halve wenkbrauw had achtergelaten.

 

Boek zeven

Ron besluit samen met Hermelien om zijn laatste jaar op Zweinstein niet te beginnen en met Harry mee te gaan op zijn reis om Voldemort te doden. Perkamentus heeft aan Ron zijn Uitsteker nagelaten.

 

Wanneer Harry met Ron en Hermelien op jacht gaat naar de Gruzielementen en ze al een aantal weken ronddwalen en duidelijk wordt dat ook Harry niet weet waar de Gruzielementen gevonden kunnen worden, krijgt Ron (waarschijnlijk mede door toedoen van het Medaillon van Zwadderich) ruzie met Harry. Hij verlaat Harry (en Hermelien, die bij Harry blijft om hem te helpen met zijn missie).

 

Met de Uitsteker kun je niet alleen lichten doven, maar het helpt je ook om dingen te vinden waarnaar je op zoek bent. Ron komt hier achter als hij Hermelien en Harry zoekt, nadat hij met ruzie bij ze weg is gegaan. Uit de Uitsteker komt een blauwe lichtbol, die in zijn borst zweeft en vanaf dat moment weet hij waar hij naartoe moet Verdwijnselen om Harry en Hermelien te vinden.

 

Nadat Harry in het bevroren ven dook om het Zwaard van Griffoendor van de bodem te vissen en hij dreigt te verdrinken, schiet Ron hem ineens te hulp en redt zijn leven. Vanaf dat moment sluit Ron zich ook weer bij Harry en Hermelien aan. Direct hierna vernietigt Ron het Medaillon van Zalazar Zwadderich met het Zwaard.

 

Toch blijft Hermelien nog een tijdje boos en verontwaardigd doen over het feit dat Ron hen verlaten heeft.

 

Op een donkere avond in maart, worden Harry, Ron en Hermelien nadat Harry Voldemort zijn naam noemde (die Taboe is), opgepakt door een stelletje Bloedhonden, waaronder Kolier, onder leiding van Fenrir Vaalhaar. Ze worden vastgebonden aan twee gevangenen die de Bloedhonden eerder al hadden gevangen: Daan Tomas en Grijphaak. Als de Bloedhonden erachter komen dat het om Harry en zijn vrienden gaat, worden ze naar Villa Malfidus gebracht. Dobby helpt ze hieruit te ontsnappen, door met ze te Verdwijnselen naar De Schelp, het huis van Bill en Fleur Wemel.

 

Slag om Zweinstein

Tijdens de slag om Zweinstein, zoeken Ron en Hermelien naar een manier om de Gruzielementen te vernietigen. Ron komt op het idee om de basilisktanden uit de Geheime Kamer hiervoor te gebruiken. Hij probeerde Harry's Sisselspraak na te doen om de Geheime Kamer binnen te komen en hoewel het even duurde voordat hij het goed had, is het uiteindelijk wel gelukt. Ze komen de Geheime Kamer binnen en het is Hermelien die daar de Beker van Helga Huffelpuf doorboort met een Basilisk-tand.

 

Als Harry, Ron en Hermelien in de Kamer van Hoge Nood op zoek zijn naar het diadeem van Rowena Ravenklauw, verschijnen Draco Malfidus, Vincent Korzel en Karel Kwast om ze te dwarsbomen. Wanneer Korzel probeert om Duivelsvuur op hen af te sturen, kan hij het vuur zelf niet onder controle houden. Onnatuurlijk hoge vlammen nemen de vorm aan vurige beesten: gloeiende slangen, Chimaera's en draken rijzen op, verdwijnen weer, rijzen weer opnieuw op en voeden zich met het puin van eeuwen. Voorwerpen worden in de lucht gesmeten door vurige klauwen, opgeslokt door withete muilen en verslonden door laaiende vlammen. Klauwen en hoorns en staarten zwiepen en de hitte is een ondoordringbare muur.

 

Harry, Ron en Hermelien springen op bezems en vliegen over het vuur om Draco, Korzel en Kwast te zoeken maar ze kunnen weinig zien door de dichte zwarte rook. Opeens ziet Harry, Draco en Kwast op een wankele berg geblakerde schoolbanken. Kwast is op dat moment bewusteloos. Harry trekt Draco op zijn bezem en Ron en Hermelien grijpen Kwast. Harry ziet, terwijl ze naar de uitgang proberen te vluchten, het diadeem van Rowena Ravenklauw vallen richting het vuur. Harry maakt een scherpe bocht en duikt naar het diadeem, om het nog net op tijd uit de lucht te grissen. Harry haast zich naar de uitgang en na een paar tellen knallen ze op de muur tegenover de deur. Als ze weer een beetje bijgekomen zijn, bevestigt Ron dat Korzel dood is gegaan.

 

Ineens druipt er een donkere, teerachtige substantie die wel wat op bloed lijkt, uit het diadeem. Plotseling trilt het heftig en breekt het in stukken. Terwijl dat gebeurt, klinkt er vaag een langgerekte pijnkreet uit het diadeem, dat in Harry's handen versplinterd is. Dit komt door het Duivelsvuur, een van de substanties die Gruzielementen kan vernietigen.

 

Ron en Hermelien

Wanneer Ron tijdens de slag om Zweinstein oppert om de huis-elfen in de keuken te waarschuwen dat ze zichzelf in veiligheid moeten brengen, laat Hermelien met een hoop gekletter de giftanden van de Basilisk vallen, holt ze naar Ron, slaat haar armen om zijn nek en kust hem vol op zijn mond. Ron gooit zijn eigen Basilisktanden en zijn bezemsteel ook neer en kust Hermelien zo vurig dat haar voeten een eindje van de grond komen. Vanaf dat moment hebben ze officieel verkering.

 

Na de boeken

Na de boeken, gaat Ron zijn broer George helpen in de Topfopshop. Dat doet hij goed.

 

Harry, Ron, Hermelien en Ginny hebben met hun toekomstige carrières een belangrijke rol gespeeld in het opnieuw opbouwen van de toversamenleving.

 

Ron Wemel is met zijn Dreuzelrij-examen vergeten om in zijn buitenspiegel te kijken, omdat hij daar ook een Buitenzintuiglijke Bezwering voor kan gebruiken. Door een Waanzichtspreuk te gebruiken op de examinator, is hij toch geslaagd.

 

Ronald Weasley

Ronald betekent raadgever of heerser.

 

Er was ooit een erg bekende schaker die Weasley heette. Hij kwam om het leven door een giftige beet van een rat. Ron speelt ook erg graag (tover)schaak, en hij had een rat, die gevaarlijk is.

 

Verder is Weasley afgeleid van het Engelse woord 'weasel', dat wezel betekent. Een wezel is een vosachtig, roodharig dier en ja, Ron is ook hartstikke roodharig, net als de rest van zijn familie. Daarnaast zijn wezels ook er schuw en bang. Ron is ook vaak bang (oa voor spinnen) en hij is ook wel een beetje schuw, hij heeft niet erg veel zelfvertrouwen. Een wezel is ook het

Ron Wemel.png
symbool van Christus.

 

Tijdens het schrijven van de serie, besefte J.K. Rowling dat Ron eigenlijk heel erg lijkt op een oude schoolvriend van haar. Toch was het aanvankelijk niet haar bedoeling om Ron op een bestaand persoon te basseren.

 

_______________________________________________________________________________________

De citaten en onderdelen van deze tekst zijn afkomstig uit één of meerdere van de volgende boeken: Harry Potter en de Steen der Wijzen, Harry Potter en de Geheime Kamer, Harry Potter en de Gevangene van Azkaban, Harry Potter en de Vuurbeker, Harry Potter en de Orde van de Feniks, Harry Potter en de Halfbloed Prins, Harry Potter en de Relieken van de Dood, Zwerkbal door de Eeuwen Heen, Fabeldieren en Waar ze te Vinden, De Vertelsels van Baker de Bard en van Pottermore. Van al deze boeken rust het copyright bij Uitgeverij de Harmonie en Warner Brothers. De boeken zijn geschreven door J.K. Rowling.

Sign in to follow this  


User Feedback

Recommended Comments

There are no comments to display.Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Add a comment...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...