Jump to content
Wizardzone - Harry Potter Community
Sign in to follow this  

Sirius Zwarts


ThaMartin

Sirius Zwarts

Sirius Black

 

 

Algemeen

Sirius is Harry’s peetvader. Een van de beste vrienden van Harry’s vader. Hij zat, in tegenstelling tot de rest van zijn familie die in Zwadderich terecht kwamen, in de afdeling Griffoendor. Volgens Hildebrand Slakhoorn had hij een hele hoop talent.

 

Uiterlijk

Hij is een man met lang zwart haar en een knap gezicht. In tegenstelling tot wanneer hij net uit Azkaban ontsnapt was, zag hij er in Harry’s vierde jaar niet uit als een lijk. Eerst was zijn gezicht broodmager geweest, omringd door lange slierten verward, plakkerig haar. Nu is zijn haar kort en school en zijn gezicht voller. Hij ziet er zo een stuk jonger uit en lijkt ook meer op de man op de foto van de bruiloft van Harry’s ouders.

 

Later in Harry's vierde jaar, toen hij zich in een grot vlak buiten Zweinsveld verschool, droeg hij een haveloos grijs gewaad. Dat was hetzelfde gewaad dat hij ook gedragen had toen hij uit Azkaban was ontsnapt. Zijn zwarte haar was langer dan toen Harry hem niet lang daarvoor in het vuur had gezien en het was weer verward en plakkerig. Hij was heel mager.

 

Als hij bezorgd kijkt, zie je nog steeds de blik die hij aan Azkaban heeft overhouden – een doodse, gekwelde blik.

 

Familie

Firminus Nigellus was een van zijn over-over-overgrootvaders. Zijn lievelingsoom was Alvoleus Zwarts, een broer van zijn vader. Zijn vader had ook nog een zus, Elladora. Haar dochters zijn Narcissa Malfidus, Bellatrix van Detta en Andromeda Tops. Dit maakt hen dus nichtjes van Sirius en Nymphadorea Tops en Draco Malfidus respectievelijk een achternicht en -neef. Sirius had ook nog een broer, de Dooddoener Regulus Zwarts, maar die is zo’n 15 jaar geleden vermoord op bevel van Voldemort. Araminta Meliflua, een nicht van Sirius’ moeder, probeerde er op het Ministerie van Toverkunst een wet doorheen te jassen die het jagen op Dreuzels legaal zou maken. Molly Wemel is een aangetrouwde nicht van Sirius, en Arthur een achterneef. Teddy Lupos is zijn achterneefje, al heeft hij die nooit gekend.

 

Verleden

kamersirius.jpg
In zijn jeugd was hij heel knap; zijn donkere haar viel voor zijn ogen met een natuurlijke elegantie die James en Harry nooit hadden kunnen evenaren. Hij was een slimme leerling en was ook erg goed in Verweer Tegen de Zwarte Kunsten.

Zijn vrienden waren James Potter, Remus Lupos en Peter Pippeling, maar hij had een hekel aal Sneep, die hij daarom altijd pestte samen met zijn vrienden.

 

Toen ze erachter kwamen dat Lupos een Weerwolf was, gingen ze zichzelf erin verdiepen, hoe ze een Faunaat konden worden. Het heeft drie jaar lang geduurd voordat ze dit doorhadden, maar in hun vijfde schooljaar was het zo ver. Als Sirius veranderde, werd hij een grote, zwarte hond. De reden dat ze dit deden, was zodat ze bij Lupos konden zijn als hij veranderde in een Weerwolf.

 

Op zijn zestiende liep Sirius van huis weg omdat hij zijn ouders niet meer kon uitstaan met hun obsessie voor bloedzuiverheid en hun overtuiging dat je een soort koning was als je de naam Zwarts droeg. Sirius ging naar de ouders van James. Zij waren heel aardig voor hem en adopteerden hem min of meer als een soort tweede zoon.

 

Toen Sirius 17 was ging hij op zichzelf wonen. Zijn oom Alvoleus had hem een behoorlijke pot goud nagelaten, zodat hij vast wat geld had. Vanaf toen heeft Sirius altijd voor zichzelf gezorgd, maar als hij zondags bij meneer en mevrouw Potter wilde eten, was hij altijd welkom.

 

Sirius en James hebben samen in Griffoendor gezeten en zijn die hele tijd beste vrienden geweest. Op het huwelijk van James en Lily was hij hun getuige. Naast James, ging hij ook veel om met Remus Lupos en Peter Pippeling. Deze 2 waren iets braver dan Sirius en James, die toch regelmatig strafwerk kregen.

 

Op de avond dat Lily en James stierven, leende hij Hagrid zijn vliegende motorfiets om Harry naar de Duffelingen te brengen. De meest extreme Anti-Dreuzels verachten alles dat met gemotoriseerd transport te maken heeft; de liefde van Sirius Zwarts voor zijn motorfiets joeg zijn onbuigzame ouders op stang.

 

Wanneer hij verdacht wordt van de moord op Peter Pippeling, wordt hij gevangen genomen en opgesloten in Azkaban.

 

Heden

Na 12 jaar wist hij uit de gevangenis te ontsnappen. Na zijn verblijf in Azkaban zag hij er slecht uit. Hij was erg mager geworden en zijn haar hing in lange vieze slierten tot zijn ellebogen.

 

Sirius bleek helemaal niet de moordenaar van Peter Pippeling te zijn geweest. De hele 'moord' was in scene gezet, en Pippeling leeft nog gewoon. Hij heeft zich aangesloten bij Voldemort. Hoewel zijn familie slecht is, is Sirius goed, maar omdat er geen bewijs is, is hij nog steeds voortvluchtig. Hij is lid van de Orde van de Feniks en was dat vroeger ook al. Het feit dat hij niet schuldig was, was waarshijnlijk de enige gedachte die ervoor zorgde dat hij niet krankzinnig werd in Azkaban. Toen hij getransformeerd was in een hond, werden zijn menselijke emoties minder sterk, waardoor hij ongemerkt kon ontsnappen.

 

Harry krijgt in zijn derde jaar een Vuurflits. Later blijkt die afkomstig te zijn van Sirius. Ook stuurt Sirius hem later een briefje, waarop hij Harry al voogd toestemming geeft om Zweinsveld te bezoeken. Ook mag Ron van Sirius de uil Koekeroekus houden.

 

Sirius moet ondergedoken blijven en het Ministerie van Toverkunst mag hem niet vinden. Hij is er niet blij mee dat hij zo weinig voor de Orde van de Feniks kan betekenen, en levert de enige bijdrage die hij kan: hij staat het oude huis van zijn ouders af als Hoofdkwartier voor de Orde. Hij baalt ervan dat hij in het huis moet blijven en niks nuttigs kan doen. Hij is zelfs jaloers op Harry's zomer bij de Duffelingen. Sirius probeert zich nog een beetje nuttig te maken door te helpen bij het schoonmaken van het huis. Als Harry is vrijgesproken op de Hoorzitting, en dus weer naar Zweinstein mag, wordt Sirius zelfs een beetje somber omdat hij eigenlijk had gehoopt dat Harry bij hem zou komen wonen.

 

Hij vertrouwt erop dat het Ministerie van Toverkunst de Ordeleden op hun blote knieën om vergiffenis zal smeken als Voldemort helemaal terug is, hoewel hij nog niet zo zeker weet of hij ze wel kan vergeven.

 

Als Harry naar Perron 9 3/4 wordt gebracht, wil Sirius per se mee en hij vergezelt ze dan ook als Snuffel.

 

Sirius en Harry

Harry vertrouwt maar weinig mensen zoals hij Sirius vertrouwt. Hij ziet hem als een vaderfiguur bij wie hij met al zijn problemen terecht kan zonder zich gelijk stom te voelen. Sirius is ook door Lily en James benoemd tot Harry's voogd. Als Sirius verschuild zit, houdt Harry regelmatig contact met hem.

 

Als Harry op Zweinstein zit, en Sirius in zijn huis aan het Grimboudplein, communiceert Sirius af en toe met Harry door te Haardreizen met zijn hoofd, waardoor zijn hoofd in het Haardvuur in de leerlingenkamer van Griffoendor komt. In het vijfde boek, wordt Sirius hierdoor bijna gepakt door professor Omber.

 

Harry krijgt in het vijfde boek, een tweewegspiegel van Sirius. Er is een briefje op de achterkant geplakt met de volgende tekst:

 

Dit is een tweewegspiegel. Ik heb de andere. Als je me wilt spreken, zeg dan gewoon mijn naam; dan verschijn je in mijn spiegel en kan ik met je praten in de jouwe. James en ik gebrukten ze vaak als we op verschillende plaatsen moesten nablijven.

 

Snuffel

Sirius is een Faunaat. Hij kan veranderen in een zwarte hond, en dat weet Voldemort. Hierdoor is het voor hem onmogelijk om, al dan niet als hond, veilig buiten te lopen. Zijn vroegere bijnaam onder zijn vrienden van Sluipvoet. Harry, Ron en Hermelien noemen hem ook wel Snuffel, om zijn naam niet te hoeven noemen in het bijzijn van anderen. Sirius heeft ook in zijn normale gedaante een blaffende lach.

 

Dood

Sirius schiet aan het eind van het vijfde boek te hulp op het Departement van Mystificatie, als Harry probeert de Profetie te bemachtigen en te maken krijgt met Dooddoeners. Sirius wordt vermoordt door zijn eigen nicht Bellatrix van Detta. Hij wankelt na een vervloeking van haar, en valt door het Gordijn.

 

In het zesde boek krijgt Harry te horen, dat Sirius in zijn testament heeft gezet, dat hij al zijn bezittingen nalaat aan Harry. Dit betekent niet alleen dat Harry een redelijke hoeveelheid Galjoenen bijgeschreven krijgt op zijn rekening bij Goudgrijp, maar ook dat Harry nu de eigenaar is van Grimboudplein nummer 12, en van.. Knijster. Die laatste, geeft Harry de opdracht om samen te werken met de andere Huis-Elfen in de keukens op Zweinstein.

 

Wijze Uitspraken

‘Als je wilt weten hoe iemand werkelijk is, moet je kijken hoe hij zijn ondergeschikten behandelt en niet zijn gelijken.’

 

Herinneringen van Sneep

Na Sneeps dood, gaat Harry naar de kamer van het schoolhoofd en giet de herinneringen van Sneep in de Hersenpan. Herinnering vier vindt plaats in de Zweinstein Expres. Lily is verdrietig om de reactie van Petunia. Sneep probeert haar op te vrolijken en zegt dat hij hoopt dat ze in Zwadderich komt. De jonge James Potter zit in dezelfde coupé, mager en met zwart haar. James schampert hierover en vraagt aan Sirius, die ook in die coupé zit, of hij niet liever direct van school zou gaan als hij in Zwadderich kwam. Sirius bekent dat zijn hele familie in Zwadderich heeft gezeten. James zegt dat hij hoop in Griffoendor te komen, net als zijn vader. Als James en Sirius, Sneep pesten, staat Lily op en vraagt ze aan Sneep of hij mee gaat naar een andere coupé.

 

In het Verboden Bos

Aan de rand van het Verboden Bos tijdens de slag om Zweinstein, snapt Harry ineens de inscriptie in de Gouden Snaai. Hij drukt drukt het gouden balletje tegen zijn lippen en fluisert: "Ik sta op het punt om te sterven". Op dat moment splijt het metaal open, om de gespleten Steen van Wederkeer te onthullen.

 

Harry draait de steen drie keer rond en de verschijningen van James en Lily Potter, Sirius Zwarts en Remus Lupos komen naar hem toegelopen: niet zo substantieel als normale lichamen, maar veel minder onstoffelijk dan geesten. Sirius is lang en knap en veel jonger dan Harry hem ooit gezien heeft. Hij komt met zwierige passen aanlopen, zijn handen in zijn zakken en een grijns op zijn gezicht. Volgens Sirius was doodgaan sneller en gemakkelijker dan in slaap vallen.

 

siriuszwarts.png
Sirius Black

Sirius betekent heet, brandend of zonnehitte.

 

Sirius is vernoemd naar de Siriusster, die ook wel de Hondenster wordt genoemd. Het is de helderste ster uit het sterrenbeeld 'Grote Hond'. Sirius is een faunaat die zich, juist, in een hond veranderen kan.

 

Black is het Engelse woord voor zwart. Zwart staat voor slecht, kwaad.. en de dood! De hele familie van Sirius, behalve hijzelf, was slecht. Nu Sirius dood is, past ook de verklaring van dood goed bij zijn naam. De hond waar hij altijd in veranderde was ook zwart.

 

_______________________________________________________________________________________

De citaten en onderdelen van deze tekst zijn afkomstig uit één of meerdere van de volgende boeken: Harry Potter en de Steen der Wijzen, Harry Potter en de Geheime Kamer, Harry Potter en de Gevangene van Azkaban, Harry Potter en de Vuurbeker, Harry Potter en de Orde van de Feniks, Harry Potter en de Halfbloed Prins, Harry Potter en de Relieken van de Dood, Zwerkbal door de Eeuwen Heen, Fabeldieren en Waar ze te Vinden, De Vertelsels van Baker de Bard en van Pottermore. Van al deze boeken rust het copyright bij Uitgeverij de Harmonie en Warner Brothers. De boeken zijn geschreven door J.K. Rowling.

Sign in to follow this  


User Feedback

Recommended Comments

There are no comments to display.Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Add a comment...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...