Jump to content
Wizardzone - Harry Potter Community
Sign in to follow this  

Loena Leeflang


ThaMartin

Loena Leeflang

Luna Lovegood

 

 

Algemeen

Loena zit ook op Zweinstein. Ze zit in hetzelfde jaar als Ginny, maar dan in Ravenklauw.

 

Raar

Iedereen vindt haar raar en ze heeft ook de bijnaam "Lijpo Leeflang". Harry ontmoet haar voor het eerst in zijn vijfde schooljaar, op weg naar Zweinstein. Hij vond ook dat ze een lichtelijk gestoorde indruk achterliet, maar dat kon ook komen door de toverstok achter haar linkeroor, door haar ketting van boterbierkurken, of door het feit dat ze een tijdschrift ondersteboven las.

 

Uiterlijk

Ze heeft warrig, vuilblond haar tot aan haar middel, heel lichte wenkbrauwen en uitpuilende bleke ogen, waardoor ze een permanent verbaasde uitdrukking heeft.

 

Familie

Loena's vader, Xenofilus Leeflang, is hoofdredacteur van de Kibbelaar. Haar moeder is gestorven toen Loena negen jaar was. Ze kon heel goed toveren, maar hield van experimenteren en op een dag pakte een spreuk helemaal verkeerd uit.

 

Eigenschappen

Loena houdt niet van dansen.

 

Zij was één van de leden van de SVP, en ze vindt het dan ook erg jammer dat de SVP opgeheven is nadat Omber van school is gevlucht. Volgens haar was het bij de SVP bijeenkomsten net alsof ze vrienden had. Dit is typerend voor de pijnlijke dingen die Loena vaak zegt. Ook zijn zij en Marcel de enigen die aan het eind van het zesde boek hebben gereageerd op de Magische Munten die Hermelien had gebruikt om ze op te roepen, toen de Dooddoeners binnenvielen op Zweinstein.

 

patronusloena.png
Loena's Patronus heeft de vorm van een haas.

 

Ook was ze in het vijfde boek op het Departement van Mystificatie, toen Harry de Profetie probeerde te halen, en heeft ze meegevochten tegen de Dooddoeners.

 

Kerstfeestje bij Slakhoorn

Als Harry wordt uitgenodigd voor het feestje van Slakhoorn, weet hij niet wie hij als introducé moet meenemen. Hij besluit Loena te vragen en zij gaat met hem mee. Ze draagt een met glitters overdekt zilveren gewaad waar een hoop omstanders om moeten giechelen, maar verder ziet ze er best leuk uit. Harry was in elk geval blij dat ze haar radijsjesoorbellen, ketting van Boterbierkurken en Kakelbontbril had thuisgelaten.

 

Boek 7

Wanneer Sneep het hoofd van Zweinstein is, proberen Marcel, Ginny en Loena het Zwaard van Griffoendor uit zijn vitrine in Sneeps kantoor te stelen. Als Sneep hier achter komt, stuurt hij ze naar het Verboden Bos om karweitjes voor Hagrid op te knappen.

 

Firminus Nigellus idoliseert Sneep als Schoolhoofd van Zweinstein. Sneep is de eerste Zwadderaar die het zover heeft geschopt sinds Firminus zelf die positie bekleedde.

 

Toch zijn lang niet alle leerlingen het met zijn aanstelling eens en is er een harde kern van leerlingen, waaronder Ginny Wemel, Marcel Lubbermans en Loena Leeflang, die verzet bieden. Sneep voert zelfs een oud decreet van Omber opnieuw in, dat leerlingen verbiedt om in groepjes van drie of meer leerlingen bijeen te komen.

 

Voor Kerst krijgt Loena in boek 7 van haar vader een enorme, grijze, spiraalvormige hoorn die aan de wand van hun woonkamer wordt gehangen. Dit blijkt de hoorn te zijn van een Erumpent, maar Xenofilus denkt dat deze van een Kreukelhoornige Snottifant af komt. Hij heeft hem gekocht van een jonge tovenaar. Loena ziet hem echter niet, want ze wordt door de Dooddoeners uit de Zweinsteinexpres gehaald, nog voordat ze thuis komt voor de kerstvakantie.

 

Wanneer Voldemort zijn mensen Loena ontvoeren, hebben ze meneer Leeflang in de tang en wordt ook in de Kibbelaar aandacht besteed aan het oppakken van Harry. Wanneer Harry, Ron en Hermelien bij hem op bezoek komen, waarschuwt hij ook de Dooddoeners, zodat hij Harry aan ze uit kan leveren. Xenofilus hoopt op deze manier zijn dochter terug te krijgen.

 

Luna Leeflang.png
Op een donkere avond in maart, worden Harry, Ron en Hermelien nadat Harry Voldemort zijn naam noemde (die Taboe is), opgepakt door een stelletje Bloedhonden, waaronder Kolier, onder leiding van Fenrir Vaalhaar. Ze worden vastgebonden aan twee gevangenen die de Bloedhonden eerder al hadden gevangen: Daan Tomas en Grijphaak. Als de Bloedhonden erachter komen dat het om Harry en zijn vrienden gaat, worden ze naar Villa Malfidus gebracht, waar ze in een kelder belanden bij Loena Leeflang en meneer Olivander. Dobby helpt ze hieruit te ontsnappen, door met ze te Verdwijnselen naar De Schelp, het huis van Bill en Fleur Wemel. Daar maakt meneer Olivander een nieuwe toverstok voor haar.

 

Slag om Zweinstein

Loena heeft meegevochten bij de Slag om Zweinstein. Zij vocht aan de Goede Zijde.

 

Na de boeken

Loena werd een hele beroemde toverbioloog die een hoop nieuwe dieren ontdekte (hoewel ze nooit een Kreukelhoornige Snottifant vond), en moest uiteindelijk wel accepteren dat haar vader die verzonnen had. Uiteindelijk (later dan Harry & co), trouwde ze met een andere bioloog, die een kleinzoon was van de grote Newt Scamander!

 

loenaleeflang.jpg
Luna Lovegood

Luna is de Romeinse godin van de maan. Ze is identiek aan de Griekse Selene. Net als Selene vaak wordt vereenzelvigd met de Griekse Artemis, wordt Luna vereenzelvigd aan de Romeinse Diana. Luna had een tempel in het Oude Rome, maar dat was ook de enige tempel. Meer tempels waren gewijd aan haar tweelingbroer Sol.

 

"Luna" is Latijn voor "maan". Dit verwijst waarschijnlijk naar Loena's afwezige gedrag en haar zeer onconventionele gedachtepatronen. In oude tijden immers werd de maan gezien als de veroorzaker van geestelijke gestoordheid. Het Engelse zelfstandig naamwoord lunatic (=gek, gestoorde) is hiervan afgeleid. In de Westerse folklore staat de maan ook voor intuitie en inzicht, en voor een goed en warm hart.

 

_______________________________________________________________________________________

De citaten en onderdelen van deze tekst zijn afkomstig uit één of meerdere van de volgende boeken: Harry Potter en de Steen der Wijzen, Harry Potter en de Geheime Kamer, Harry Potter en de Gevangene van Azkaban, Harry Potter en de Vuurbeker, Harry Potter en de Orde van de Feniks, Harry Potter en de Halfbloed Prins, Harry Potter en de Relieken van de Dood, Zwerkbal door de Eeuwen Heen, Fabeldieren en Waar ze te Vinden, De Vertelsels van Baker de Bard en van Pottermore. Van al deze boeken rust het copyright bij Uitgeverij de Harmonie en Warner Brothers. De boeken zijn geschreven door J.K. Rowling.

Sign in to follow this  


User Feedback

Recommended Comments

There are no comments to display.Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Add a comment...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...