Jump to content
Wizardzone - Harry Potter Community
Sign in to follow this  

Rubeus Hagrid


ThaMartin

Rubeus Hagrid

Rubeus Hagrid

 

 

Algemeen

Hagrid is Terreinknecht en Sleutelbewaarder van Zweinstein. Hij brengt ook de eerstejaars leerlingen met bootjes over het Grote Meer naar de school, voordat de sorteerceremonie begint. In zijn derde jaar, is Hagrid van school gestuurd omdat Marten Vilijn hem aanwees als degene die de Geheime Kamer had geopend. Ondanks dat hij van school gestuurd moest worden, vertrouwt Perkamentus Hagrid met zijn leven. Hij is jarig op 6 december.

 

Uiterlijk

Hagrid is een halfreus. Zijn vader was een tovenaar en zijn moeder een reuzin. Hagrid torent dan ook boven iedereen uit. Hij is ongeveer twee maal zo lang als een normaal mens, en vijf keer zo breed. Op zijn elfde jaar was hij al tussen de 2.20m en 2.40m.

 

Zijn gezicht gaat bijna helemaal schuil achter zijn lange, verwilderde haar en verwarde, ongekamde baard, maar tussen al dat haar zijn nog net twee ogen te zien, die glimmen als zwarte torren. Hij heeft borstelige wenkbrauwen. Hij praat erg plat en is ook heel sterk. Zijn handen zijn zo groot als deksels van vuilnisbakemmers, en zijn voeten hebben het formaat van een babydolfijn.

 

Hij heeft een enorme zwarte overjas van mollenvel waarbij het lijkt alsof hij uit enkel zakken bestaat. In die zakken zit vanalles: een koperen ketel, een platgedrukt pakje worstjes, een pook, een theepot, een stel gebutste bekers en een fles met een amberkleurige vloeistof, waarschijnlijk boterbier, hazelmuizen, een uil, een echte, levende, nogal verfomfaaide uil, een lange ganzenveer en een rol perkament, sleutelbossen, slakkenkorrels, klosjes touw, pepermuntjes, theezakjes, allerlei munten, een breiwerkje dat veel van een kanariegele circustent wegheeft, een handvol schimmelige hondenbrokken...

 

Voor speciale gelegenheden heeft hij een harig, bruin pak. Het beste, maar gelijk ook het afzichtelijkste pak dat hij heeft. Bij dit pak draagt hij een geel met oranje geruite das. Hij draagt het ook met kerst.

 

Hagrid heeft een grote zijden zakdoek met stippen.

 

Hagrid en Zweinstein

Samen met zijn wolfshond Muil, woont hij in zijn huisje aan de rand van het Verboden Bos op het terrein van Zweinstein. Hagrid is gek op dieren en vanaf Harry's derde jaar, is hij dan ook ook leraar Verzorging van Fabeldieren. Hij vindt dat er geen kwade beesten zijn, je moet alleen met ze om leren gaan. Zijn grootste wens is altijd al geweest, om een draak als huisdier te hebben. Ook Pluisje, de driekoppige hond die de Steen der Wijzen bewaakt, komt van Hagrid af. Hij kocht hem ooit eens van een Griek in een cafe. In Harrys eerste jaar op Zweinstein, geeft hij Harry een zelfgemaakte fluit voor Kerst. Deze fluit gebruikt Harry later in het boek om langs Pluisje te kunnen komen.

 

Eigenschappen

De kookkunsten van Hagrid zijn enorm slecht, maar niemand durft dat te zeggen omdat ze bang zijn Hagrid te kwetsen. Gelukkig vindt hij zijn eigen creaties wel lekker. Toffees zijn nog wel zijn specialiteit. Al zijn ze dan enorm hard, hij is er erg trots op. Ook schrijven is niet zijn sterkste punt. In spelling is Hagrid bijzonder slecht en zijn handschrift bestaat uit grote hanenpoten.

 

Hij is de enige in heel Groot-Brittannië die een kudde Terzielers tam heeft gekregen.

 

Vijanden

Hagrid kan Vilder ook niet uitstaan. Mevrouw Norks volgt hem de hele tijd als hij eens binnen het kasteel komt. Hagrid gelooft ook niet dat Sneep Harry echt haat, maar telkens als hij dat zegt kan hij Harry niet in de ogen kijken. Hij houdt niet van katten, want daar moet hij van niezen.

 

Vrienden

Wel kan Hagrid erg goed opschieten met Harry, Ron en Hermelien. Ook kon hij goed overweg met Charlie Wemel, omdat hij zo goed omgaat met dieren.

 

Orde van de Feniks

Hagrid is lid van de Orde van de Feniks, en in veel gevallen stelt Perkamentus Hagrid zijn mening zeer op prijs. Hagrid zal altijd voor Perkamentus en de Orde door het vuur gaan.

 

Verleden

Zijn moeder was een reuzin. Ze was een van de laatste in het land. Hagrid kan haar zich niet al te best herinneren, want ze ging er vandoor toen hij een jaar of drie was.

Ze had niet echt veel moedergevoelens.

Hagrids vader was er kappot van toen ze wegging. Hij was een klein mannetje. Tegen de tijd dat Hagrid zes was, kon hij hem zo oppakken en boven op de commode zetten als hij boos was. Daar moest zijn vader altijd om lachen.

Hagrid is door zijn vader grootgebracht, maar die ging dood toen Hagrid net op Zweinstein zat. Hij was blij dat zijn vader nooit heeft meegemaakt dat hij van school werd gestuurd in zijn derde jaar.

Nadat zijn vader dood was, heeft Perkamentus Hagrid altijd geholpen.

Hij heeft nog nooit een tweede halfreus ontmoet voordat hij madame Mallemour ontmoette.

 

In zijn derde jaar op Zweinstein, is Hagrid van school gestuurd, vanwege een moordzaak waar hij niets mee te maken had. Hij werd gezien als degene die de Geheime Kamer had geopend, en het Monster had vrijgelaten. Dit monster, bleek de spin Aragog te zijn, die is gevlucht naar het Verboden Bos. Later blijkt dat dit helemaal niet het monster was uit de Geheime Kamer. Hagrids toverstok is toen in stukken gebroken, maar deze houdt hij nog altijd bij zich in de vorm van zijn roze paraplu. De stok is gemaakt van eikenhout en was oorspronkelijk 40.6 centimeter lang en redelijk buigzaam. De eik staat in Engeland voor vruchtbaarheid, bescherming en kracht en is ook wel de Koning van het Bos.

 

Hagrid en Harry

Hij bracht Harry van de Halvemaanstraat naar de Ligusterlaan net na de aanval van Voldemort, met de vliegende motor van Sirius Zwarts. Ook gaf hij op Harry's 11de verjaardag, de brief voor Zweinstein aan Harry en vertelde hem zijn hele geschiedenis. Hij werd boos op Meneer Duffeling en behekste Dirk. Die dag nam hij Harry ook mee naar de Wegisweg. Daar leegde hij ook de kluis van Nikolaas Flamel, precies op tijd, want die dag werd er ingebroken in die kluis.

 

Boek 1

In Harry's eerste jaar, drinkt Hagrid met de Kerstmaaltijd heel veel wijn en wordt steeds roder, waarna hij professor Anderling op haar wang kust, die giechelt en bloost. Hagrid heeft een zwak voor drank.

 

Later dat jaar, probeert Hagrid ineens in het geheim een Draak groot te brengen, Norbert de Noorse Bultrug. Hij heeft hem van een rare vent in de Zwijnskop gekocht. Die man wilde zijn mantel niet afdoen, en later bleek het Voldemort te zijn geweest. Na een tijdje ziet Hagrid in dat Harry, Ron en Hermelien gelijk hebben als ze hem zeggen dat het grootbrengen van een Draak te ver gaat, en aangezien Draco de Draak heeft gezien, doet Hagrid hem met veel moeite zo snel mogelijk weer weg. Hij geeft Norbert mee aan vrienden van Charlie, zodat Charlie de Draak groot kan brengen en kan vrijlaten als hij oud genoeg is.

 

Tijdens het kopen van Norbert, is Hagrid dronken gevoerd en heeft hij zijn mond voorbij gepraat. Hierdoor is Voldemort erachter gekomen hoe hij langs Pluisje moest komen. Als Harry later in de Ziekenzaal ligt, toont Hagrid berouw en zweert hij nooit meer drank aan te raken. Ook heeft hij een speciaal fotoboek gemaakt voor Harry, met foto's van zijn ouders. Deze foto's heeft Hagrid bij oude schoolvrienden van James en Lily gehaald.

 

Boek 2

Als Harry in zijn tweede jaar zit, wordt de Geheime Kamer opnieuw geopend en komt Cornelis Droebel naar Zweinstein om Hagrid naar Azkaban te sturen. Hoewel hij zegt dat hij niet gelooft dat Hagrid erachter zit, vindt hij dat hij als Minister iets moet doen, al is het tijdelijk. Aangezien Harry en Ron op dit moment Onzichtbaar in zijn huis zijn, laat hij nog even weten dat zij de spinnen moeten volgen om bij het antwoord te komen.

 

Boek 3

In het derde boek is Hagrid heel verdrietig als Scheurbek wordt veroordeeld tot de doodstraf omdat hij Draco heeft gebeten. Ondanks het hoger beroep, en de hulp van Harry, Ron en Hermelien, wordt hij toch ter dood veroordeeld. Gelukkig weten Harry en Hermelien hem op tijd te bevrijden met behulp van de Tijdverdrijver, zodat hij kan ontsnappen.

 

Boek 4

In Harry's vierde jaar, toenMadame Mallemour met haar leerlingen op Zweinstein verbleef, had hij zijn warrige haar in bedwang proberen te krijgen met grote scheuten van iets wat wel motorolie leek. Zijn haar was in twee vettige bossen verdeeld, met een scheiding in het midden. Het kapsel stond hem absoluut niet.

 

Boek 5

In de zomervakantie na de terugkeer van Voldemort is Hagrid samen met madame Mallemour in opdracht van Professor Perkamentus naar de bergen gegaan om vrede te sluiten met de reuzen en om met ze te praten. Het lukte niet echt, maar Hagrid ontmoette wel zijn halfbroer Groemp, die hij meenam naar Zweinstein. Groemp viel Hagrid de hele tijd aan en Hagrid had vele wonden, schrammen en blauwe plekkern over zijn lichaam en in zijn gezicht.

Na een klap van Groemp miste hij zelfs twee tanden.

 

Omdat Hagrid tussen de kudde Centauren en Firenze springt, wanneer ze hem aanvallen, is Hagrid niet langer welkom bij de Centauren en bedreigen ze hem zelfs.

 

Halverwege Harry’s vijfde jaar werd hij door professor Omber voorwaardelijk geschorst. In de tijd dat hij niet op Zweinstein zit, schuilt hij in een grot in de bergen.

 

Boek 6

Aan het begin van het zesde boek is Hagrid iets te laat voor het feestmaal. Dit komt omdat hij zijn halfbroer Groemp heeft bezocht bij zijn nieuwe onderkomen in de bergen.

 

Als Hagrid merkt dat Harry, Ron en Hermelien geen Verzorging van Fabeldieren meer nemen, is hij teleurgesteld en een beetje boos. Gelukkig kan hij hun na een goed gesprek vergeven.

 

Aragog sterft in dit boek en daar heeft Hagrid het heel erg moeilijk mee. Harry, Ron en Hermelien troosten hem en proberen hem een beetje op te vrolijken. Harry komt zelfs naar de begravenis van de reuzenspin en neemt professor Slakhoorn mee.

 

Als Harry Hagrid aan het eind van het boek vertelt dat Sneep Perkamentus heeft vermoord, gelooft Hagrid het eerst niet, tot hij het met eigen ogen ziet. Na de dood van Perkamentus, vertelt Anderling dat ze er niet van is overtuigd dat het volgende jaar, de school open moet gaan. Hagrid zegt dat hij sowieso op school zal blijven, omdat het zijn thuis is, hoewel het nooit hetzelfde zal worden zonder Perkamentus. Uiteindelijk besluit Anderling dat het schoolbestuur de uiteindelijke beslissing mag nemen.

 

Boek 7

Nadat Hagrid een "Hoera voor Harry"-feest houdt in zijn huis, wordt hij bijna gearresteerd op het schoolterrein. Hij weet echter aan deze arrestatie te ontsnappen, waarna hij op de vlucht raakt. Hij verschuilt zich samen met Groemp in een grot in de bergen buiten Zweinsveld.

 

Slag om Zweinstein

Tijdens de Slag om Zweinstein keert Hagrid weer terug naar Zweinstein om te helpen met de verdediging van de school.

 

Als de reuzenspinnen uit het Verboden Bos zich mengen in het gevecht, komt Hagrid aanrennen. "Doe ze geen kwaad, doe ze geen kwaad!" schreeuwt hij. Hagrid verdwijnt tussen de spinnen en met veel maaiende poten, in een weerzinwekkende draf, vluchten ze voor de kanonnade van spreuken, met Hagrid in hun midden. De spinnen draven weg met hun prooi en van Hagrid is niks meer te zien.

 

Wanneer Harry de confrontatie met Voldemort aangaat in het Verboden Bos, ziet hij dat Hagrid aan een boom is vastgebonden. Hagrid snapt niet wat Harry aan het doen is.

 

Als Harry, na zijn tijdelijke fase tussen leven en dood na het gevecht met Voldemort, weer terug op aarde is, blijkt ook Voldemort niet onaangedaan te zijn door de Vloek des Doods. Voldemort was ook gevallen en het lijkt erop dat hij ook even bewusteloos was geweest. Voldemort geeft aan Narcissa Malfidus de opdracht om te controleren of Harry dood is. Stiekem vraagt Narcissa zachtjes aan Harry of Draco nog leeft en of hij in het kasteel is. Harry fluistert terug: "Ja". Hij voelt de hand op zijn borst samentrekken en Narcissa's nagels dringen even in zijn vlees. Vervolgens gaat ze overeind zitten en zegt tegen de toeschouwers dat Harry dood is.

 

Door Crucio te gebruiken op Harry, probeert Voldemort hem nog even extra te vernederen. Hij wordt drie keer omhooggeslingerd en terug op de grond gesmakt. Toch houdt hij zich met al zijn wilskracht slap en de pijn die hij verwacht had, blijft uit. Uiteindelijk geef Voldemort aan Hagrid de opdracht om Harry mee naar het kasteel te dragen, zodat iedereen kan zien wat er van Harry geworden is. Hagrid is intens verdrietig maar Harry ziet geen manier om hem duidelijk te maken dat nog niet alles verloren is. Onderweg hoort hij Hagrid nog boos naar de Centauren roepen of nu blij zijn dat ze niet hebben meegevochten, omdat Harry nu dood is.

 

rubeushagrid02.jpg

 

Rubeus Hagrid

Hagrid was in de Griekse mythologie een god die uit Olympus moest verdwijnen, maar door Zeus toen werd aangesteld als dierenbewaker.

 

Het Engelse woord hagridden betekent gekweld door nachtmerries. Je kunt de naam Hagrid ook in twee losse woorden opsplitsen; hag en rid. Hag betekent heks en to rid betekent bevrijden of verlossen. Dat zou dan dus iets als ‘verlost van een heks’worden.

 

Rubeus is Latijn en staat voor ‘afkomstig van de rubus’, een bramenstruik. De overeenkomsten tussen Hagrid en een bramenstruik zouden kunnen zijn dat ze beiden ruw en stekelig aan de buitenkant zijn en dat de zoete zachte bramen het zachte innerlijk van Hagrid symboliseren.

 

Rubeus zou eventueel ook van het Latijnse ‘res adversae’ of duidelijker: ‘in rebus adveris’ kunnen komen. Het betekent rood worden, wat zou kunnen duiden op blozen of teveel drinken.

 

_______________________________________________________________________________________

De citaten en onderdelen van deze tekst zijn afkomstig uit één of meerdere van de volgende boeken: Harry Potter en de Steen der Wijzen, Harry Potter en de Geheime Kamer, Harry Potter en de Gevangene van Azkaban, Harry Potter en de Vuurbeker, Harry Potter en de Orde van de Feniks, Harry Potter en de Halfbloed Prins, Harry Potter en de Relieken van de Dood, Zwerkbal door de Eeuwen Heen, Fabeldieren en Waar ze te Vinden, De Vertelsels van Baker de Bard en van Pottermore. Van al deze boeken rust het copyright bij Uitgeverij de Harmonie en Warner Brothers. De boeken zijn geschreven door J.K. Rowling.

Sign in to follow this  


User Feedback

Recommended Comments

There are no comments to display.Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Add a comment...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...