Jump to content
Wizardzone - Harry Potter Community
Sign in to follow this  

Barto Krenck Senior


ThaMartin

Barto Krenck Senior

Barty Crouch Sr

 

 

Dit is de baas van Percy op het Departement van Internationale Magische Samenwerking. Percy aanbidt hem, ondanks het feit dat Krenck zijn naam niet kan onthouden en hem constant 'Wemel' noemt. Krenck is een erg belangrijk persoon op het Ministerie van Toverkunst.

 

Barto Krenck is een stijve, kaarsrechte heer op leeftijd met een onberispelijk, keurig geperst pak en een stropdas. De scheiding in zijn korte grijze haar is haast onnatuurlijk recht en zijn smalle snorretje lijkt bijgeknipt langs een lineaal. Barto is vreselijk gesteld op regels. Hij veracht de Duistere Kunsten en de beoefenaars daarvan en heeft zelfs zijn eigen zoon naar Azkaban gestuurd toen hij ervan verdacht werd Dooddoener te zijn. Zijn stem is bruusk.

 

Vanaf het ongeveer 30 oktober in Harry’s vierde jaar zag hij er zeer slecht uit. Hij had donkere wallen onder zijn ogen en zijn gerimpelde huid leek dun en perkamentachtig. Tijdens het WK Zwerkbal eerder dat jaar, was dit nog niet het geval geweest.

 

Zijn kennis van talen is enorm, hij spreekt er zelf wel meer dan 200. Hij spreekt onder andere Meermans, Koetervlaams en Trols.

 

Voordat de Vliegende Tapijten verboden werden, had zijn grootvader eens een Berber voor 12 personen.

 

Barto Krenck is eigenaar geweest van Winky, maar nadat zij ervan verdacht wordt het Duistere Teken te hebben opgeroepen in de nacht na de finale van het WK Zwerkbal in 1994, ontslaat hij haar als Huis-Elf. Van haar kregen we ook te horen dat Barto Ludo Bazuyn een slechte tovenaar vond.

 

Tijdens het kerstbal was hij afwezig. Hij had zijn plaats laten innemen door Percy Wemel.

 

Destijds heeft hij opdracht gegeven om Sirius naar Azkaban te sturen – zonder proces.

 

Krenck was toen Hoofd van het Departement van Magische Wetshandhaving.

Veel mensen zagen in hem de volgende Minister van Toverkunst. Hij was een groot tovenaar. Hij bezat veel magische macht – en machtshonger. Hij is nooit een volgeling van Voldemort geweest. Hij was juist altijd vreselijk fel tegen de Duistere zijde. Misschien waren Krencks principes in het begin goed, maar hij draafde erg door.

 

Hij maakte snel promotie op het Ministerie en begon toen nogal strenge maatregelen uit te vaardigen tegen de volgelingen van Voldemort. De Schouwers kregen nieuwe bevoegdheden – de bevoegdheid om te doden in plaats van te arresteren, bijvoorbeeld. Krenck bestreed geweld met geweld en gaf toestemming de Onvergeeflijke Vloeken te gebruiken tegen verdachten. Hij werd even wreed en meedogenloos als menig tovenaar aan de Duistere zijde. Uiteraard waren er ook veel mensen die hem steunden – die juist vonden dat hij het goed aanpakte. Een hoop heksen en tovenaars vonden dat hij Minister van Toverkunst moest worden.

 

Na de val van Voldemort leek het slechts een kwestie van tijd voor Krenck benoemd zou worden. Maar toen gebeurde er iets onfortuinlijks.

 

Krencks eigen zoon werd betrapt met een groepje Dooddoeners dat zich uit Azkaban had weten te kletsen. Blijkbaar waren ze van plan Voldemort op te sporen, om hem weer aan de macht te brengen. Dat was een hele schok voor Krenck. Maar ja, dan had hij maar wat vaker thuis moeten zijn, bij zijn gezin. Dan had hij af en toe maar eens wat vroeger van kantoor moeten gaan om zijn eigen zoon een beetje te leren kennen.

 

Maar Krenck heeft nooit geprobeerd zijn eigen zoon vrij te krijgen. Alles wat ook maar even dreigde zijn reputatie te bezoedelen, werd genadeloos opgeofferd. Zijn hele leven stond in het teken van zijn ambitie om Minister van Toverkunst te worden.

 

Krencks vaderliefde was net groot genoeg om ervoor te zorgen dat zijn zoon een proces kreeg, maar dat was meer een excuus voor Krenck om te laten zien hoe erg hij die jongen haatte. Vervolgens liet hij zijn zoon regelrecht naar Azkaban sturen. Zijn zoon was toen hoogstens een jaar of negentien.

 

Krenck raakte alles kwijt, net toen hij dacht dat hij het voor elkaar had. Het ene moment was hij een held, die op het punt stond Minister van Toverkunst te worden, het volgende moment was zijn zoon dood (dacht iedereen), zijn vrouw dood, zijn naam in diskrediet gebracht en zijn populariteit pijlsnel gedaald. De meeste mensen kwamen tot de conclusie dat hij nooit iets om zijn zoon gegeven had en daarom werd Cornelis Droebel tot minister benoemd en werd Krenck op een zijspoor gezet, op het Departement voor Internationale Samenwerking.

 

Hij hield van zijn vrouw zoals hij nooit van zijn zoon gehouden heeft. Als laatste blijk van liefde voor haar, stemde hij toe hun zoon te redden uit Azkaban. Later zette hij de dood van zijn vrouw in scène, door een begrafenis in besloten kring te houden. Dat graf is leeg.

 

Zijn zoon hield hij in de hand d.m.v. de Imperiusvloek. Hij dwong hem dag en nacht een Onzichtbaarheidsmantel te dragen en zijn zoon moest altijd in gezelschap van hun huis-elf Winky zijn.

 

Toen Berta Kriel achter dit geheim kwam, bracht hij een heel krachtig Herinneringsslot bij haar aan, om te zorgen dat ze zou vergeten wat ze gehoord had. Te krachtig. Later kwam hij er achter dat hij haar geheugen permanent beschadigd had.

 

Later praatte Winky Krenck om. Ze wilde dat zijn zoon naar het WK Zwerkbal mocht gaan. Dat liep uit de hand en Krenck Jr. was sterk genoeg om zich tegen zijn vaders Imperiusvloek te verzetten. Krenck Sr. gaf Winky de schuld en ontsloeg haar.

 

Na de ontsnapping van zijn zoon werd hij onder de Imperiusvloek gebracht door Voldemort en was hij gedwongen zijn gewone routine aan te houden en te doen alsof er niets aan de hand was. Na een tijdje begon hij zich te verzetten tegen de Imperiusvloek. Voldemort besloot dat het niet langer veilig was om hem het huis uit te laten gaan en dwong hem brieven te sturen met instructies en erbij te melden dat hij ziek was.

 

Na bekendmaking van de derde opdracht van het toernooi verscheen hij opeens uit het Verboden Bos. Hij zag eruit alsof hij al dagen op pad was. Ter hoogte van zijn knieën was zijn gewaad gescheurd en bebloed; zijn gezicht zat onder de schrammen; hij was ongeschoren, grauw van uitputting en zijn keurige haar en snor moesten nodig gewassen en bijgeknipt worden. Maar zijn bizarre uiterlijk was niets, vergeleken met de manier waarop hij zich gedroeg. Hij mompelde en gebaarde, alsof hij praatte met iemand die alleen hij kon zien. Hij was helemaal gek. Het ene moment was het alsof hij in zichzelf praatte en opdrachten gaf aan Percy Wemel en het volgende moment scheen hij heel veel moeite te hebben om iets te zeggen en wilde hij Perkamentus spreken. Toen Harry terug kwam met hulp, was hij verdwenen. Later werd hij daar vermoord door zijn eigen zoon. Dat was in 1994. Die sleepte het lichaam het bos in en transformeerde het in een bot en begroef dat in de pas omgespitte grond voor Hagrids huisje.

 

_______________________________________________________________________________________

De citaten en onderdelen van deze tekst zijn afkomstig uit één of meerdere van de volgende boeken: Harry Potter en de Steen der Wijzen, Harry Potter en de Geheime Kamer, Harry Potter en de Gevangene van Azkaban, Harry Potter en de Vuurbeker, Harry Potter en de Orde van de Feniks, Harry Potter en de Halfbloed Prins, Harry Potter en de Relieken van de Dood, Zwerkbal door de Eeuwen Heen, Fabeldieren en Waar ze te Vinden, De Vertelsels van Baker de Bard en van Pottermore. Van al deze boeken rust het copyright bij Uitgeverij de Harmonie en Warner Brothers. De boeken zijn geschreven door J.K. Rowling.

Sign in to follow this  


User Feedback

Recommended Comments

There are no comments to display.Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Add a comment...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...