Jump to content
Wizardzone - Harry Potter Community
Sign in to follow this  

Ludo Bazuyn


ThaMartin

Ludo Bazuyn

Ludo Bagman

 

 

Ludo is afdelingshoofd van het Departement van Magische Sport en Recreatie. Hij heeft goede kaartjes versierd voor de Wemels, voor de finale van het WK Zwerkbal. Wanneer Berta Kriel vermist is, gaat hij er niet achteraan omdat ze wel vaker een tijdje is weggeweest.

 

Ludo heeft een broer die Otto heet.

 

Wanneer Harry Ludo voor het eerst ziet, op het kampeerterrein van het WK Zwerkbal, is Ludo verreweg de opvallendste figuur die Harry tot duver had gezien. Bazuyn droeg een lang Zwerkbalgewaad met brede, horizontale strepen in felgeel en zwart. Dwars over zjn borst was een enorme wesp afgebeeld. Hij ziet er zo een beetje uit als een opgezwollen stripfiguur.

 

Ludo ziet eruit als een atletische man die zijn lichaam een beetje heeft verwaarloosd. Hij heeft inmiddels een dikke buik gekregen. Zijn neus is platgeslagen, maar met zijn ronde blauwe ogen, korte blonde haar en gezonde, blozende gezicht, lijkt hij nog steeds een heel erg uit de kluiten gewassen schooljongen. Als hij Verdwijnselt, hoor je een klein ploppend geluidje.

 

Zelf is Ludo altijd al een beetje laks geweest met de regeltjes. Vroeger heeft hij zelf nog Zwerkbal gespeeld voor Engeland en daar is hij erg trots op. Hij was de beste Drijver die de Winterpayne Wasps ooit hebben gehad.

 

Er is ooit een proces tegen hem geweest, omdat hij betrapt werd tijdens het doorspelen van informatie naar de Duistere kant. Na deze zaak is hij nooit meer beschuldigd van welke Duistere activiteit dan ook.

 

Hij is zelf ook op het WK Zwerkbal aanwezig en verzamelt geld van mensen die iets inzetten op de ploeg waarvan zij denken dat die gaat winnen. Als Fred en George ook hun fopstok willen verwedden, vindt hij het zo'n leuk ding dat hij er 5 Galjoenen voor rekent. Naast het organiseren van de pool, doet hij ook het commentaar tijdens de finale.

 

Tijdens het kerstbal droeg hij een knalpaars gewaad met grote gele sterren.

 

In Harry’s vierde jaar zat hij in de Drie Bezemstelen in een donker hoekje, met een groepje kobolden. Hij praatte snel en zacht, maar de kobolden hadden hun armen over elkaar geslagen en maakten een nogal dreigende indruk. Tegen anderen loog hij hierover. Diezelfde dag bood hij Harry aan om hem te helpen met het raadsel in zijn gouden ei.

 

Hij zat diep in de schulden bij de kobolden en betaalde de winnaars van de weddenschap tijdens het WK Zwerkbal daarom terug met kaboutergeld.

 

Hij heeft al zijn geld vergokt en heeft geen Knoet meer om z’n gat te krabben. Hij probeerde de kobolden terug te betalen door op Harry te stemmen als winnaar van het Toverschool Toernooi en probeerde hem daarom ook zoveel mogelijk te helpen. Maar de kobolden speelden net zo’n vuil spelletje als hij. Ze beweerden dat het gelijk was tussen Harry en Carlo en dat Bazuyn had gewed dat Harry de enige winnaar zou zijn. En dus moest Bazuyn de benen nemen. Direct na de derde opdracht is hij gevlucht.

 

Ludovic Bagman

Ludo is Latijn voor 'ik speel', dit duidt op de weddenschap om geld die hij wil aangaan tijdens de zwerkbalkampioenschappen. Ook betekent Ludo 'strijder om een buit'.

 

Bagman komt uit het Engels en betekent handelsreiziger. In de onderwereld is een bagman de tussenpersoon tussen mensen die steekpenningen betalen aan de gangsterbazen.

 

_______________________________________________________________________________________

De citaten en onderdelen van deze tekst zijn afkomstig uit één of meerdere van de volgende boeken: Harry Potter en de Steen der Wijzen, Harry Potter en de Geheime Kamer, Harry Potter en de Gevangene van Azkaban, Harry Potter en de Vuurbeker, Harry Potter en de Orde van de Feniks, Harry Potter en de Halfbloed Prins, Harry Potter en de Relieken van de Dood, Zwerkbal door de Eeuwen Heen, Fabeldieren en Waar ze te Vinden, De Vertelsels van Baker de Bard en van Pottermore. Van al deze boeken rust het copyright bij Uitgeverij de Harmonie en Warner Brothers. De boeken zijn geschreven door J.K. Rowling.

Sign in to follow this  


User Feedback

Recommended Comments

There are no comments to display.Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Add a comment...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...