Jump to content
Wizardzone - Harry Potter Community
Sign in to follow this  

Meneer Olivander


Chamenuva

Garrick Olivander

Garrick Ollivander

 

 

Uiterlijk

Garrick Olivander is een oude man, met grote, bleke ogen die glimmen als manen. Hij heeft een griezelige starende blik in zijn mistige ogen en hij heeft lange witte vingers.

 

Algemeen

Hij heeft een zachte stem en is vooral bekend als de toverstokmaker op de Wegisweg. Hij herinnert zich alle toverstokken die hij gemaakt en verkocht heeft als de dag van gisteren.

 

In zijn periode op Zweinstein, zat Garrick in Ravenklauw. Hij is jarig op 25 september.

 

Meneer Olivander is aantoonbaar de beste toverstokmaker ter wereld en veel buitenlanders reizen speciaal af naar Londen omdat ze liever één van zijn toverstokken kopen, dan die van een maker in hun eigen land. Hij groeide op in de familiezaak, waarin hij een uitzonderlijk talent liet zien. Hij had de ambitie om de houtsoorten en kernen te verbeteren die tot noch toe waren gebruikt en bezat al vanaf zijn vroegere dagen een rechtlijnige, zelfs fanatieke vastberadenheid om de ideale toverstok te produceren.

 

Voorafgaand aan Garricks eigenaarschap van de familiezaak, gebruikten tovenaars een grote verscheidenheid aan toverstokkernen. Klanten namen vaak zelf een magische substantie mee waaraan ze gehecht waren of waarbij hun familie zwoer (zoals de Glamorganahaar in de toverstok van Fleur). Meneer Olivander was echter een purist die erbij bleef dat de beste toverstokken nooit simpelweg werden geproduceerd door een snorhaar uit iemands favoriete Kwistel te trekken (of de staak te verwerken van een essenkruid dat ooit eens een tovenaars vader had gered van vergiftiging, of de maan van een Kelpie die een heks eens tijdens haar vakantie in Schotland had ontmoet). De beste toverstokken hadden naar zijn mening een kern van immens krachtige magische substanties, die op professionele manier waren gehuld in speciaal geselecteerde houtsoorten en die zelf een eigenaar kozen waar zij de meeste affiniteit mee hadden.

 

Hoewel er aanvankelijk verzet was tegen deze revolutionaire manier van het vervaardigen van toverstokken, werd het al snel duidelijk dat de toverstokken van Olivander superieur waren aan alles wat er tot dan toe was geweest. Zijn methodes om toverstokhout en kernen te vinden, ze samen te voegen en te koppelen aan hun ideale eigenaars, zijn zorgvuldig bewaarde geheimen waar veel concurrent-toverstokmakers jaloers op zijn.

 

Familie

Zijn familie zit al eeuwen in de toverstokhandel en zijn vader Gervaise heeft hem in die wereld veel geleerd. Garricks moeder had Dreuzelouders.

 

Garrick is getrouwd en heeft een zoon en een overleden dochter.

 

Gerbold Octavius Olivander was de vader van Gervaise Olivander en de grootvader van Garrick Olivander. Hij noemde toverstokken van spar "De stok voor overlevers", aangezien hij drie van deze stokken aan tovenaars had verkocht die allemaal zonder kleerscheuren door levensbedreigende situaties waren gekomen.

 

De middeleeuwse toverstokmaker Geraint Olivander schreef dat hij altijd vereerd was om een stok van cipres te koppelen, omdat hij wist dat hij een heks of tovenaar had ontmoet die een heroïsche dood zou sterven. Hoewel het niet expliciet vermeld wordt, mogen we er vanuit gaan dat Geraint een voorvader is van Gerbold, Gervaise en Garrick Olivander.

 

Voorwerpen

Hij heeft een lang meetlint met zilveren cijfers dat vanzelf meet. En hij wordt er gelukkig van als je een lastige klant bent en veel toverstokken moet proberen.

 

Zijn eigen toverstok is gemaakt van haagbeuk, met een kern van drakenbloed. Hij is 32,4 centimeter lang en licht buigzaam.

 

Overig

Hij heeft ook Voldemort zijn stok verkocht.

 

Vanaf het moment dat hij de zaak van zijn vader overnam, werkt hij alleen nog maar met de fijnste toverstokkernen. Hij gebruikt bijvoorbeeld nooit Glamorganahaar als kern voor zijn toverstokken, omdat hij uit ervaring heeft geleerd dat dat nogal temperamentvolle toverstokken oplevert. De enige kernen die hij in toverstokken verwerkt zijn eenhoornhaar, drakenbloed en feniksveer.

 

Garrick Olivander is het niet vaak eens met toverstokmaker Stavlov.

 

Zodra Harry de winkel van Olivander verlaten had na het kopen van zijn toverstok, schreef Olivander Perkamentus een brief om te vertellen dat ook de tweede toverstok, met een veer van Perkamentus’ feniks als kern, verkocht was.

 

Boek zes

Aan het begin van het zesde boek, staat Olivander zijn winkel leeg. Toch zijn er geen sporen van een worsteling. Niemand weet of hij vrijwillig is vertrokken, of is ontvoerd.

 

Boek zeven

In het zevende boek wordt duidelijk dat Voldemort hem heeft laten ontvoeren. Hij houdt Olivander gevangen in het landhuis van Malfidus en martelt hem om erachter te komen waarom zijn toverstok niet is opgewassen tegen die van Harry.

 

Op een donkere avond in maart, worden Harry, Ron en Hermelien nadat Harry Voldemort zijn naam noemde (die Taboe is), opgepakt door een stelletje Bloedhonden, waaronder Kolier, onder leiding van Fenrir Vaalhaar. Ze worden vastgebonden aan twee gevangenen die de Bloedhonden eerder al hadden gevangen: Daan Tomas en Grijphaak. Als de Bloedhonden erachter komen dat het om Harry en zijn vrienden gaat, worden ze naar Villa Malfidus gebracht, waar ze in een kelder belanden bij Loena Leeflang en meneer Olivander. Dobby helpt ze hieruit te ontsnappen, door met ze te Verdwijnselen naar De Schelp, het huis van Bill en Fleur Wemel.

 

In De Schelp ziet Harry pas echt hoe erg meneer Olivander eraan toe is. Hij was minstens één keer gemarteld en had een jaar lang opgesloten gezeten in de kelder van Villa Malfidus. Hij was uitgemergeld en de botten van zijn gezicht staken scherp af tegen zijn gelige huid. Zijn toch al grote, zilverachtige ogen leken nu helemaal reusachtig in hun ingevallen kassen en de handen die op de dekens rustten, hadden die van een geraamte kunnen zijn.

 

olivander2.jpg

 

Ollivander

De naam Ollivander betekent "He who owns the olive wand (Hij die de olijven toverstok bezit)", wat suggereert dat de oorspronkelijke Olivander in Groot-Brittannië is gekomen vanaf een Mediterraans land. Garrick Olivander gelooft dat zijn vroegere voorouders arriveerden met de Romeinen en direct een winkel begonnen om de oude Britse tovenaars, wiens toverstokken ruig en onbetrouwbaar waren, hun stokken te verkopen.

 

_______________________________________________________________________________________

De citaten en onderdelen van deze tekst zijn afkomstig uit één of meerdere van de volgende boeken: Harry Potter en de Steen der Wijzen, Harry Potter en de Geheime Kamer, Harry Potter en de Gevangene van Azkaban, Harry Potter en de Vuurbeker, Harry Potter en de Orde van de Feniks, Harry Potter en de Halfbloed Prins, Harry Potter en de Relieken van de Dood, Zwerkbal door de Eeuwen Heen, Fabeldieren en Waar ze te Vinden, De Vertelsels van Baker de Bard en van Pottermore. Van al deze boeken rust het copyright bij Uitgeverij de Harmonie en Warner Brothers. De boeken zijn geschreven door J.K. Rowling.

Sign in to follow this  


User Feedback

Recommended Comments

There are no comments to display.Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Add a comment...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...