Jump to content
Wizardzone - Harry Potter Community
Sign in to follow this  

Grimboudplein 12


Chamenuva

Grimboudplein 12

12, Grimmauld Place

 

 

Buitenkant

Op Grimboudplein nummer 12 in Londen, is het Hoofdkwartier van de Orde van de Feniks gevestigd. Het is het oude huis van de ouders van Sirius. Het staat in een nare buurt. De groezelige gevels van de omringende, hoge huizen zien er niet bepaald uitnodigend uit. Sommige hebben kapotte ramen en de verf van veel deuren bladdert. Overal liggen bergen afval. In het midden van het kleine pleintje ligt een verwilderd grasveld.

 

Het pleintje is omringd door lantaarnpalen. Sirius' vader heeft het huis vroeger beveiligd met alle tovermethodes die maar bekend waren. Je kan nummer 12 alleen zien, wanneer Perkamentus je persoonlijk vertelt waar het is. Hij is de Geheimhouder van dit huis. Wanneer je denkt aan de locatie, verschijnt er ineens tussen nummers 11 en 13 een gehavende deur, gevolgd door vuile muren en groezelige ramen. Het is net alsof er een opblaashuis wordt opgepompt, dat de huizen aan weerszijden opzij drukt. Voor de deur ligt een uitgesleten trapje. De zwarte verf op de deur is haveloos en bekrast en de zilveren klopper heeft de vorm van een kronkelende slang. Er is geen sleutelgat of brievenbus. Als je met je toverstok 1 keer op de deur klikt, hoor je een hoop metaalachtig geklik en iets wat op het gerammel van een ketting lijkt. De deur gaat knarsend open. In het huis heeft al 10 jaar niemand gewoond, op Knijster de Huis-Elf na.

 

Begane Grond

Als je over de drempel stapt, kom je terecht in een aardedonkere hal. Je ruikt vocht, stof en een zoetige rottingsgeur en het hele huis wasemt verval en leegstand uit. Aan de wanden hangen ouderwetse gaslampen die een flakkerend, ijl licht werpen op het afbladderende behang en het tot op de draad versleten tapijt van een grote, sombere hal. Aan het plafond glimt een met spinrag overdekte luchter en portretten die zwart zien van de ouderdom, hangen schots en scheef aan de muren. Achter de plinten kan je regelmatig muizen horen lopen. Zowel de luchter als de grote kandelaar op een gammel tafeltje, hebben de vorm van een slang. Er hangen twee lange, mottige gordijnen, waarachter het schilderij van de moeder van Sirius schuilgaat. Als ze wakker wordt gemaakt, begint ze keihard te krijsen en stopt pas wanneer de gordijnen weer gesloten zijn. Verder staat er in de gang een grote paraplubak die van een afgehakt trollenbeen lijkt te zijn gemaakt.

 

Aan het eind van de gang is een deur. Deze deur onder de trap leidt naar de keuken in het souterrain.

 

De keuken is bijna net zo somber als de hal: een enorme, holle ruimte met ruwe stenen muren. Het meeste licht komt van een groot vuur aan het einde van het vertrek. Door een waas van tabaksrook, als de kruitdampen na een veldslag, doemen de onheilspellende omtrekken op van de zware ijzeren potten en pannen die aan het plafond hangen. In het midden staat een lange houten tafel. In een stokoude servieskast liggen borden. In een andere servieskast ligt het bestek.

Er zit een groezelige deur tegenover de provisiekast, waarachter een kast zit.

Het grootste deel van de kast wordt in beslag genomen door een grote, ouderwetse boiler.

 

Onder de leidingen is zo'n 30 cm ruimte, waar Knijster een soort nest voor zichzelf in heeft gemaakt. Er ligt een warboel van vodden en stinkende oude dekens en in het midden zit een kleine holte, op de plek waar Knijster 's nachts slaapt.

Hier en daar liggen oudbakken broodkorsten en beschimmelde stukjes kaas en tussen de dekens in een hoek glinsteren kleine voorwerpen en munten die Knijster had meegenomen toen Sirius het huis leeghaalde. Er liggen enkele familiefoto's in zilveren lijsten, waarvan het glas kapot is.

 

De mensen op de foto's kijken hooghartig. Een foto van Bellatrix van Detta staat voorop. Het glas ervan is gerepareerd met fantastape.

 

Als je de donkere trap in de hal op loopt, kom je langs een rij gekrompen hoofden op houten wandplaten. Het zijn de hoofden van Huis-Elfen. Ze hebben allemaal dezelfde, nogal snuitige neus. Knijsters moeder hangt er ook bij. Als je over de trapleuning kijkt, kan je de hal zien.

 

Eerste verdieping

Op de eerste verdieping is de slaapkamer van Ginny en Hermelien. Ook de woonkamer is op de eerste verdieping gevestigd.

 

In de woonkamer staat een schrijfbureau waar een tijdje een boeman in heeft gezeten. Ook staan er een tafel met dunne pootjes en een doorgezakte fauteuil. Aan weerszijden van de schoorsteenmantel staan vitrinekasten. Ze zijn volgestouwd met een merkwaardig assortiment voorwerpen: klauwen, een reeks roestige dolken, een opgerolde slangenhuid, een aantal doffe zilveren dozen met opschriften in vreemde talen en, als minst aangename, een rijkversierde kristallen fles met een opalen stop, gevuld met bloed. Het plafond is hoog en de olijfgroene muren zijn behangen met vuile wandtapijten. De vloerbedekking wasemt kleine stofwolkjes uit als iemand erop loopt. In de dikke, fluwelen, mosgroene gordijnen zaten Doxy's, die eruit moesten worden gehaald. Aan de muur tegenover de deur hangt een wandtapijt met de stamboom van de familie Zwarts.

 

Tevens is er een badkamer gelegen op de eerste verdieping. De deur is met een grendel afsluitbaar. In de badkamer staat een zwarte wasbak, met kranen in de vorm van slangen met opengesperde bekken. Verder staat er een bad en is er een gebarsten, stoffige spiegel.

 

Tweede verdieping

Op de tweede verdieping vind je de slaapkamer van Harry en Ron. Ron en Harry hebben de eerste deur rechts op de haveloze overloop. De deurknop heeft de vorm van een slangenkop.

 

Harry's slaapkamer is een hele sombere kamer met een hoog plafond en twee eenpersoonsbedden. Ook staat er een donkere klerenkast met klauwpoten. De kamer is klam en donker. Aan de bladderende muren hangt alleen een kaal, wit schilderij in een rijkbewerkte lijst en in de hoek staat een prullenmand. Van binnenuit kan je de slaapkamerdeur met een grendel op slot doen. Door een groezelig raam zie je het maanlicht 's nachts schijnen.

 

Derde verdieping

Fred en George slapen waarschijnlijk op de derde verdieping, in ieder geval hoger dan Harry en Ron.

 

Hogere verdiepingen

Op een van de bovenste verdiepingen bewaart Sirius Scheurbek. Ergens boven op een toilet schuilt ook een oude moordlustige Grauwel.

 

Bovenste verdieping

Op de bovenste bovenloop, vind je slechts twee deuren. Een ervan leidt naar de oude slaapkamer van Sirius Zwarts. Op de deur hangt een naamplaatje "Sirius". Deze slaapkamer is ruim en het is duidelijk dat het vertrek er ooit fraai uit heeft gezien. Er staat een groot bed met een rijkversierd houten hoofdeinde, er is een hoog raam met lange fluwelen gordijnen ervoor en er hangt een kroonluchter. Aan de muren hangen schilderijen en verder staat er nog een grote houten klerenkast. De muren zijn met zilvergrijs zijde bespannen en hangen vol met posters, foto's en grote vaandels van Griffoendor.

 

De andere kamer op de bovenste verdieping is van Sirius' broer geweest, Regulus. Op de deur hangt eveneens een bordje, klein en pompeus. Keurig netjes met de hand geschreven, staat erop te lezen: "Niet Betreden Zonder de Uitdrukkelijke Toestemming van Regulus Arcturus Zwarts".

 

De slaapkamer van Regulus is ietsje kleiner dan die van Sirius, maar straalt dezelfde sfeer van vergane glorie uit. Overal overheersen de kleuren van Zwadderich, smaragdgroen en zilver, op het bed, de muren en voor de ramen. Het wapen van de Zwartsen is heel nauwgezet boven het bed geschilderd, samen met hun lijfspreuk Toujours Pur. Daaronder hangt een verzameling vergeelde krantenknipsels over Voldemort. Er staan onder andere een boekenkast en een bureau in de kamer.

 

Eigenaar

Sirius was eigenaar van Grimboudplein nummer 12, en liet de Orde van de Feniks het huis gebruiken als Hoofdkwartier. Toen Sirius stierf, liet hij het huis na aan Harry. Harry wil dat de Orde van de Feniks het Grimboudplein nummer 12 blijft gebruiken als Hoofdkwartier, maar desondanks moest het huis wel eerst worden ontruimd in verband met eventuele spreuken of betoveringen, die ervoor zouden kunnen zorgen dat het Huis alleen over kon gaan op iemand van zuiver bloed. In dat geval, zou het huis overgaan op Sirius' oudste, nog levende familielid, in dit geval Bellatrix van Detta. Het was onbekend of bepaalde betoveringen, bijvoorbeeld het Onleesbaar maken van het huis, nog zouden werken nu het niet meer in het bezit was van Sirius. Gelukkig was dit niet het geval, en kan de Orde van de Feniks dit huis blijven gebruiken.

 

Wanneer Sneep echter Perkamentus vermoordt, vindt de Orde het Grimboudplein niet langer veilig, omdat Sneep ook deel uitmaakte van de Orde en daar dus naar binnen kon. Op dat moment heeft de Orde van de Feniks haar hoofdkwartier verhuisd naar Het Nest. Tevens hebben de leden van de Orde diverse beschermende spreuken tegen Sneep in het huis geplaatst. In het zevende boek gebruiken Harry, Ron en Hermelien het Grimboudplein tijdelijk als schuilplaats.

 

 

_______________________________________________________________________________________

De citaten en onderdelen van deze tekst zijn afkomstig uit één of meerdere van de volgende boeken: Harry Potter en de Steen der Wijzen, Harry Potter en de Geheime Kamer, Harry Potter en de Gevangene van Azkaban, Harry Potter en de Vuurbeker, Harry Potter en de Orde van de Feniks, Harry Potter en de Halfbloed Prins, Harry Potter en de Relieken van de Dood, Zwerkbal door de Eeuwen Heen, Fabeldieren en Waar ze te Vinden, De Vertelsels van Baker de Bard en van Pottermore. Van al deze boeken rust het copyright bij Uitgeverij de Harmonie en Warner Brothers. De boeken zijn geschreven door J.K. Rowling.

Sign in to follow this  


User Feedback

Recommended Comments

There are no comments to display.Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Add a comment...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...