Jump to content
Wizardzone - Harry Potter Community
Sign in to follow this  

Goudgrijp


Chamenuva

Goudgrijp

Gringotts Wizarding Bank

 

 

Dit is de enige tovenaarsbank. De bank bevindt zich kilometers onder Londen. Diep onder de ondergrondse. Het is een sneeuwwit gebouw dat hoog boven de winkeltjes op de Wegisweg uittorent. Voor de ingang is een wit marmeren bordes, en de ingang zelf heeft glanzend gepoetste bronzen deuren. Bij die deuren staat een kobold in een vuurrood en goudkleurig uniform. Deze kobold heeft een puntbaardje en buigt wanneer je naar binnen gaat.

 

Als je door deze deuren bent, kom je voor een tweede dubbele deur te staan. Die is gemaakt van zilver, met ingegraveerde tekst:

 

Treed binnen, vreemdeling, maar sla acht,

Op het lot dat hier de hebzucht wacht.

Wie neemt wat hij niet heeft verdiend

Krijgt een hoge rekening ingediend.

Wie diep in de aarde een schat opspoort,

Die nooit aan hem heeft toebehoord,

Is hierbij gewaarschuwd: dief, u stuit,

Op meer dan alleen de verwachte buit!

 

Bij deze deur staan twee kobolden die buigend de deur voor je opendoen en je hierdoor toelaten in een reusachtige marmeren zaal, waar nog een stuk of honderd kobolden op hoge krukken aan een lange balie zitten en in dikke grootboeken krabbelen, munten afwegen met koperen weegschalen en edelstenen bestuderen door een loep. En een die robijnen afweegt zo groot als gloeiende kolen. Kobolden zijn heel sneaky. Ze krijgen het voor elkaar om het ingewisselde Dreuzelgeld weer in roulatie te brengen.

 

Het is tegen de gedragscode van de kobolden om over de geheimen van Goudgrijp te spreken.

 

De zaal heeft ontelbare deuren en weer andere kobolden loodsen mensen die deuren in en uit. Door zo een deur kom je in een smalle stenen gang die verlicht wordt door vlammende toortsen. Deze gang gaat steil naar beneden en er zitten kleine spoorrails in de vloer. Als een kobold fluit, komt er een karretje aandenderen. Met zo'n karretje wordt je naar je kluis gebracht. Het is een eindeloos labyrint van gangen. Het is onmogelijk de route te onthouden, omdat het karretje razend snel gaat. Het karretje heeft maar één snelheid. Het karretje weet waar het heen moet, want de kobold die met je meerijdt, stuurt niet.

 

Er zijn ontzettend veel zijgangen en er is een ondergronds meer, waar reusachtige stalactieten en stalagmieten uit het plafond en uit de vloer groeien.

 

De kluizen van Goudgrijp liggen wel honderden mijlen onder de grond. Het is de veiligste plaats om iets te bewaren, behalve Zweinstein zelf. Je kan Goudgrijp bijna niet overvallen. Er zijn spreuken, bezweringen en zelfs draken die de kluizen beschermen. En eerst moet je het zien te vinden. En als je het al zou vinden, zou je doodhongeren voordat je de weg teruggevonden had. De oudste toverfamilies bewaren hun schatten diep onder de grond, waar de kluizen het grootst en best beveiligd zijn.

 

Toch heeft er iemand kunnen inbreken in een zwaar bewaakte kluis op 31 juli, de dag dat Harry er voor het eerst was met Hagrid. Het was het werk van een Duistere tovenaar, Krinkel. Hij probeerde de Steen der Wijzen uit de kluis te stelen, maar Hagrid had de Steen er juist die dag uitgenomen, als opdracht van Perkamentus.

 

Kluis 713 is een extra goed beveiligde kluis en ligt heel diep. Voor je daar bent, kom je eerst langs een ondergronds meer, en later ook nog over een ondergronds ravijn. Het is er erg koud. De kluis heeft geen sleutelgat en kan alleen geopend worden als een kobold van Goudgrijp met zijn lange vingers zacht over de deur strijkt. De deur smelt dan gewoon weg. Als iemand anders dan een kobold van Goudgrijp dat zou doen, zou hij door de deur gezogen worden en opgesloten zijn in de kluis. Zo eens in de tien jaar wordt er gekeken of er iemand in zit. In kluis 713 lag een klein, groezelig, in bruin papier gewikkeld pakje. In het pakje zat de Steen der Wijzen.

 

Harry heeft ook een kluis, met bergen gouden munten, grote stapels zilver en hopen kleine bronzen Knoeten. Hij heeft al dat geld van zijn ouders geerft. Bij het openen van de deur van Harry's kluis, kolke groene rook naar buiten.

 

Goudgrijp in de tijd van Voldemort

Wanneer Voldemort opnieuw aan de macht komt, is Goudgrijp niet langer uitsluitend in handen van de Kobolden, maar maken Voldemorts tovenaars er grotendeels de dienst uit. Ze willen dat de kobolden precies doen wat zij hen opdragen. Een aantal kobolden, waaronder Grijphaak en Goornik weigeren dit en slaan op de vlucht. Daarna zijn ze binnen Goudgrijp niet meer bevoegd.

 

Onder het nieuwe regime worden onder andere de in livrei gehulde kobolden die de ingang meestal bewaakten, vervangen door twee tovenaars met Deugendetectors.

 

Kluis van de Van Detta's

De familie Van Detta heeft één van de alleroudste kluizen. Een van de vele deuren in de grote zaal van Goudgrijp, leidt naar een ruwe stenen gang die verlicht wordt door flakkerende toortsen. Wanneer een kobold fluit, komt er een karretje aanrollen op donkere rails. Om bij de kluis van de Van Detta's te komen, volgt het karretje een spoor dat kronkelt en slingert door een doolhof van tunnels, die allemaal naar beneden lopen. Het zigzagt tussen de stalactieten door en suist steeds dieper omlaag. Na een haarspeldbocht, rijd je recht op een waterval af van Ontmommingswater. Het karretje dat Harry, Ron en Hermelien (met Grijphaak en Bogrod) gebruiken, kiepert hierdoor zo erg dat ze omvallen en terecht komen op een rotsige vloer.

 

Als ze een bocht om gaan, zien ze een eindje verderop een gigantische draak die de toegang verspert tot de vier of vijf diepste kluizen van de bank. De kluis kan alleen worden geopend als een kobold van Goudgrijp zijn handpalm op de kluisdeur legt. Benieuwd hoe de kluis er van binnen uitziet? Klik dan hier.

 

Goudgrijp.png
Goudgrijp na de inbraak

Wanneer Harry, Ron en Hermelien willen vluchten uit de kluis van de Van Detta's, bevrijdt Harry de draak van zijn kettingen en klimmen ze op zijn rug. Zijn kartelige schubben zijn zo hard als staal en hij schijnt Harry niet eens te voelen. Wanneer hij beseft dat hij vrij is, steigert hij en brult hij oorverdovend. De draak spreidt zijn vleugels, slaat de krijsende kobolden als kegels tegen de grond en stijgt op. Hij duikt naar de ingang van de tunnel, spert zijn muil open en spuwt vuur. De geblakerde zijwanden en het plafond van de tunnel verkruimelen en de draak klauwt zich op pure kracht door de tunnel heen. Hermelien helpt de draak met de toverspreuk Defodio om de tunnel te vergroten en snijdt het plafond weg terwijl het beest zich een weg naar boven baant. Harry en Ron volgen haar voorbeeld en verbrijzelen het plafond met Gruizelvloeken.

 

Ze passeren het onderaardse meer en bereiken uiteindelijk door de laatste tunnel, de marmeren zaal. De draak ploegt door de metalen deuren, laat die verbogen en scheef aan hun scharnieren hangend acht zich, wankelt de Wegisweg op en stijgt met klapperende vleugels op.

 

_______________________________________________________________________________________

De citaten en onderdelen van deze tekst zijn afkomstig uit één of meerdere van de volgende boeken: Harry Potter en de Steen der Wijzen, Harry Potter en de Geheime Kamer, Harry Potter en de Gevangene van Azkaban, Harry Potter en de Vuurbeker, Harry Potter en de Orde van de Feniks, Harry Potter en de Halfbloed Prins, Harry Potter en de Relieken van de Dood, Zwerkbal door de Eeuwen Heen, Fabeldieren en Waar ze te Vinden, De Vertelsels van Baker de Bard en van Pottermore. Van al deze boeken rust het copyright bij Uitgeverij de Harmonie en Warner Brothers. De boeken zijn geschreven door J.K. Rowling.

Sign in to follow this  


User Feedback

Recommended Comments

There are no comments to display.Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Add a comment...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...