Jump to content
Wizardzone - Harry Potter Community
Sign in to follow this  

Geheime Kamer


Chamenuva

Geheime Kamer

Chamber of Secrets

 

 

Deze Kamer is te bereiken via de meisjes-wc op de eerste verdieping, waar Jammerende Jenny spookt. Marten Vilijn heeft hem vijftig jaar geleden geopend, maar gaf Hagrid de schuld, waarna deze van school werd gestuurd. In Harry's tweede jaar, gebruikt Marten Vilijn een dagboek om Ginny in zijn macht te krijgen, zodat zij opnieuw de Kamer kan openen.

 

Tegenover het toilet van Jammerende Jenny, staat een wasbak. In de zijkant van een van de koperen kranen is een piepklein slangetje gekrast. Die kraan werkt niet. Wanneer je de kraan in Sisselspraak beveelt om open te gaan, straalt hij een fel wit licht uit en begint te draaien. Een tel later zakt de hele wasbak uit het zicht en komt een grote pijp bloot, een pijp die zo breed is dat een volwassen man erin past. Onderaan die pijp ligt de gang naar de Geheime Kamer.

 

Wanneer je de pijp in gaat, is het alsof je van een eindeloze, donkere, slijmerige glijbaan glijdt. Links en rechts takken andere, kleinere buizen af. De hoofdbuis kronkelt en loopt steil omlaag. Hij leidt dieper dan zelfs de diepste Kerkers. Aan het einde loopt de pijp een stukje horizontaal, waarna je uit de opening schiet en belandt op de vochtige vloer van een donkere stenen tunnen, die groot genoeg is om rechtop te kunnen staan. Waarschijnlijk zit deze ruimte onder het Grote Meer.

 

In de tunnel zelf is het doodstil. Het is aardedonker en de vloer ligt bezaaid met de botten van kleine dieren. De tunnel maakt de ene bocht na de andere en uiteindelijk, na de zoveelste hoek, loop je tegen een massieve muur waarin twee met elkaar verstrengelde slangen zijn uitgehouwen. In hun ogen fonkelen groene smaragden. Ook tegen hun moet je in Sisselspraak bevelen open te gaan. Als je dat doet, schuiven de slangen uiteen en glijden de twee helften soepel uit het zicht.

 

Wanneer je verder loopt, sta je aan het begin van een lange, slecht verlichte ruimte. Dikke pilaren, die ook omwonden worden door gebeeldhouwde slangen, rijzen hoog op en ondersteunen een gewelf dat in het duister oplost. De zuilen werpen lange, groene schaduwen door het vreemde groene schemerlicht dat de kamer vult.

 

Als je ter hoogte van de laatste twee zuilen bent, doemt er een beeld op uit het duister, een standbeeld dat even hoog is als de Kamer zelf en dat tegen de achtermuur staat. Het gelaat bovenin is stokoud en aapachtig, met een lange, dunne baard die bijna tot op de zoom van het golvende stenen tovenaarsgewaad komt. Twee gigantische grijze voeten staan op de gladde vloer van de kamer.

 

De Legende van de Geheime Kamer

 

Volgens professor Kist, gaat deze Legende als volgt:

 

Zweinstein werd meer dan duizend jaar geleden gesticht - de precieze datum is onzeker - door de vier grootste heksen en tovenaars van die tijd. De vier afdelingen van de school zijn naar hen vernoemd: Goderic Griffoendor, Helga Huffelpuf, Rowena Raveklauw en Zalazar Zwadderich. Samen bouwden ze het kasteel, ver van nieuwsgierige Dreuzelogen, want in die tijd werd magie gevraasd door het gepeupel en stonden geksen en tovenaars overal aan vervolging bloot.

 

Een paar jaar werkten de stichters harmonieus samen. Ze zochten kinderen die tekenen van tovertalent vertoonden en vrachten die naar het kasteel om onderwezen te worden. Maar toen ontstond er onenigheid. Er groeide een kloof tussen Zwadderich en de anderen. Zwadderich stond een restrictiever toelatingsbeleid voor. Hij vond dat onderwijs in de toverkunst beperkt moest blijven tot de oude, zuiver magische families en was tegen het toelaten van leerlingen van Dreuzelouders, die hij onbetrouwbaar vond. Na een tijdje volgde een ernstig conflict tussen Zwadderich en Griffoendor en verliet Zwadderich de school.

 

Voor dat deel van het verhaal bestaan betrouwbare historische bronnen, maar die eerlijke feiten zijn helaas naar de achtergrond verdrongen door de belachelijke legende van de Geheime Kamer. Volgens de mythe bouwde Zwadderich een verborgen kamer in het kastee en wist alleen hij van het bestaan van die ruimte. Zwadderich zou die Geheime Kamer verzegeld hebben, zodat hij pas geopend kon worden als zijn eigen, ware erfgenaam op school arriveerde. Alleen die erfgenaam kan het zegel verbreken, de Kamer openen, de gruwel die hij bevat ontketenen en die gebruiken om de school te zuiveren van hen die het niet waardig zijn om magie te mogen leren.

 

_______________________________________________________________________________________

De citaten en onderdelen van deze tekst zijn afkomstig uit één of meerdere van de volgende boeken: Harry Potter en de Steen der Wijzen, Harry Potter en de Geheime Kamer, Harry Potter en de Gevangene van Azkaban, Harry Potter en de Vuurbeker, Harry Potter en de Orde van de Feniks, Harry Potter en de Halfbloed Prins, Harry Potter en de Relieken van de Dood, Zwerkbal door de Eeuwen Heen, Fabeldieren en Waar ze te Vinden, De Vertelsels van Baker de Bard en van Pottermore. Van al deze boeken rust het copyright bij Uitgeverij de Harmonie en Warner Brothers. De boeken zijn geschreven door J.K. Rowling.

Sign in to follow this  


User Feedback

Recommended Comments

There are no comments to display.Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Add a comment...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...