Jump to content
Wizardzone - Harry Potter Community
Sign in to follow this  

Kamer van Hoge Nood


Chamenuva

Kamer van Hoge Nood

Room for Requirement

 

Deze kamer wordt ook wel ´Kamer van Komen en Gaan´ genoemd. De kamer is alleen toegankelijk als het dringend noodzakelijk is. Soms is hij er en soms ook niet, maar als hij verschijnt, vind je er alles wat je nodig hebt.

 

Dobby heeft de kamer soms gebruikt als Winky heel erg dronken was. Hij heeft haar verborgen in de kamer en heeft er drankjes tegen te veel Boterbier gevonden, en een lekker bed op elfenformaat waarin ze haar roes kon uitslapen. Vilder heeft er extra schoonmaakmiddelen gevonden als hij te kort kwam en Perkamentus vond de kamer eens vol met po´s toen hij nodig moest.

 

Er zijn maar heel weinig mensen die van het bestaan van de Kamer van Hoge Nood afweten. De meesten ontdekken de kamer toevallig, als ze hem nodig hebben, maar kunnen hem daarna niet meer terugvinden, omdat ze niet weten dat je er altijd een beroep op kunt doen.

 

De kamer bevindt zich op de zevende verdieping, tegenover het tapijt van Barnabas de Onbenullige die wordt doodgeknuppeld door trollen. Je moet drie keer langs de muur lopen en je heel sterk concentreren op wat je nodig hebt. Aan de ene kant van de muur zit een raam, aan de andere kant staat een manshoge vaas. Hier tussenin verschijnt de deur die toegang geeft tot de kamer. De deur is glanzend en heeft een koperen klink.

 

Harry gebruikte deze kamer om de bijeenkomsten van de SVP in te houden. De kamer zoals hij die vond, werd verlicht door flakkerende toortsen. Langs de muren stonden houten boekenkasten. Er waren geen stoelen, maar er lagen grote zijden kussens op de grond. Op de planken aan het eind van de kamer was een reeks instrumenten uitgestald: Gluiposcopen, Hypocrietsprieten en een groot, gebarsten Vijandvizier dat in Harry’s vierde jaar nog op de kamer van de nep-Dolleman had gehangen. In de kasten stonden boeken met titels zoals: ‘Een Bloemlezing van Veelgebruikte Vervloekingen en Hun Tegenvloeken’, ‘De Zwarte Kunsten Te Slim Af’, ‘Spreukgebruik uit Noodweer’ en ‘Vloeken voor Vervloekten’.

 

Met kerst had Dobby de huis-elf honderd gouden ballen aan het plafond gehangen met Harry’s portret en het opschift: VROLIJK KERSTFEEST, HARRY POTTER, MENEER!

 

In zijn zesde schooljaar, gaat Draco Malfidus regelmatig naar de Kamer van Hoge Nood. Hij gebruikt deze kamer om de Verdwijnkast die erin zit te repareren, en zo Dooddoeners het Kasteel binnen te halen. Wanneer hij in de Kamer van Hoge Nood is, zet hij Korzel en Kwast, die met een Wisseldrank zijn veranderd in meisjes, op de gang op de uitkijk.

 

De Kamer is helemaal veranderd van innerlijk toen Harry hem nodig had om zijn boek van Toverdranken voor Gevorderden in te verstoppen. Wanneer je er nu binnen gaat, sta je in een kamer met de afmetingen van een grote kathedraal en door de hoge ramen vallen er lichtstralen op iets wat wel een stad met torenhoge muren lijkt, muren die zijn opgebouwd uit de voorwerpen die de bewoners van Zweinstein hier in de loop der eeuwen verborgen hebben. Je ziet doorgangen en paden, geflankeerd door wankele stapels beschadigd meubilair dat hier waarschijnlijk verstopt is om bewijzen voor misplaatst spreukgebruik te verbergen, of anders is opgeborgen door Huis-Elfen die geen rommel in het kasteel wilden. Er liggen duizenden en nog eens duizenden boeken, die ongetwijfeld verboden, beklad of gestolen waren. Je ziet gevleugelde katapults en Fragmentatiefrisbees, waarvan sommige nog voldoende energie hebben om zwakjes rond te zweven boven de enorme stapels verboden spullen: beschadigde flesjes met gestolde toverdranken, hoeden, sieraden, mantels, dingen die op de schalen van drakeneieren lijken, goed afgesloten flessen waarvan de inhoud nog steeds boosaardig glanst, diverse roestige zwaarden en een massieve, met bloed bevlekte bijl.

 

Harry neemt een weg door een van de gangpaden tussen de verborgen schatten. Daarna gaat hij rechtsaf, loopt langs een enorme opgezette trol, rent een stuk verder, gaat naar links bij de Verdwijnkast waarin Van Bees het jaar ervoor verdwaald was en blijft tenslotte staan bij een grote kast die, aan het verschroeide en afgebladderde oppervlak te zien, ooit met een sterk zuur bespat was. Als hij een van de knarsende deuren opendoet, ziet hij dat de kast al eens als bergplaats gebruikt is. Er staat een kooi in met een dier dat al heel lang dood is, het skelet heeft vijf poten. Harry stopt het boek van de Halfbloed Prins achter de kooi en slaat daarna de deur weer dicht. Daarna pakt hij de gehavende buste van een lelijke oude heksenmeester van een krat, zet die boven op de kast waarin het boek verstopt is, plaatst een stoffige oude pruik en een doffe oude, verkleurde tiara op het hoofd van het borstbeeld om het wat opvallender te maken en sprint daarna snel terug. Voldemort heeft de Kamer van Hoge Nood gebruikt als schuilplaats voor één van zijn Gruzielementen, namelijk het diadeem van Rowena Ravenklauw. Harry beseft zich op dat moment nog niet dat die doffe tiara, het diadeem van Ravenklauw is.

 

Achter het schilderij van Ariana Perkamentus in de zitkamer boven de Zwijnskop, is een geheime gang verborgen, die uitkomt in de Kamer van Hoge Nood op Zweinstein. Vanuit de Zwijnskop gezien, bevindt zich achter het portret een afgesleten stenen trap. De tunnel ziet eruit alsof hij al jaren bestaat. Koperen lampen hangen aan de wanden en de lemen vloer is hard en glad. Na een tijdje lopen, kom je bij een bocht, waarachter een stukje verderop een tweede korte trap loopt naar net zo'n deur als die achter het portret van Ariana. Deze deur komt uit in de Kamer van Hoge Nood.

 

Wanneer de Kamer van Hoge Nood wordt gebruikt als hoofdkwartier van de SVP en schuilplaats voor het bewind van Sneep, is hij bijna niet meer te herkennen. De Kamer heeft iets weg van het interieur van een enorme, uitzonderlijk luxe boomhut, of misschien een gigantische kajuit op een schip. Kleurige hangmatten hangen aan het plafond en aan het balkon dat rond de met donker hout gelambriseerde, raamloze muren loopt. Er hangen een hoop bonte wandtapijten: de gouden leeuw van Griffoendor op zijn rode achtergrond, de das van Huffelpuf, zwart op geel, en de bronskleurige adelaar van Ravenklauw op een veld van blauw. De enige kleuren die ontbreken zijn het zilver en groen van Zwadderich. Er staan uitpuilende boekenkasten, een paar bezemstelen staan tegen de muur en in de hoek staat een grote houten radio. In het begin was de kamer een stuk kleiner, maar steeds als er een nieuwe SVP'er arriveerde, werd de kamer groter. Als je de kamer precies vraagt wat je wilt - bijvoorbeeld "Ik wil niet dat er handlangers van de Kragges binnen kunnen komen" - dan zorgt de kamer daarvoor! De kamer zorgt alleen niet voor eten, maar daarvoor gebruikt de SVP de gang naar de Zwijnskop.

 

Een kleine kast in de hoek van de kamer, geeft in deze periode toegang tot een steile trap die iedere dag ergens anders uitkomt in het kasteel. De trap is lang, maakt onverwachte bochten en wordt verlicht door fakkels. Hij lijkt uit te komen op een massieve muur, maar als je daar zachtjes tegenaan duwt dan smelt hij weg.

 

_______________________________________________________________________________________

De citaten en onderdelen van deze tekst zijn afkomstig uit één of meerdere van de volgende boeken: Harry Potter en de Steen der Wijzen, Harry Potter en de Geheime Kamer, Harry Potter en de Gevangene van Azkaban, Harry Potter en de Vuurbeker, Harry Potter en de Orde van de Feniks, Harry Potter en de Halfbloed Prins, Harry Potter en de Relieken van de Dood, Zwerkbal door de Eeuwen Heen, Fabeldieren en Waar ze te Vinden, De Vertelsels van Baker de Bard en van Pottermore. Van al deze boeken rust het copyright bij Uitgeverij de Harmonie en Warner Brothers. De boeken zijn geschreven door J.K. Rowling.

Sign in to follow this  


User Feedback

Recommended Comments

There are no comments to display.Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Add a comment...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...