Jump to content
Wizardzone - Harry Potter Community
Sign in to follow this  

Dagboek van Marten Vilijn


Chamenuva

Dagboek van Marten Vilijn

Tom Riddle's Diary

 

 

In Harry's tweede jaar, voordat de school begint, gaat hij met de familie Wemel en Hermelien inkopen doen op de Wegisweg. Hier komen ze Lucius Malfidus tegen in Klieder en Vlek. Lucius Malfidus heeft dit Dagboek ooit in bewaring gekregen van Voldemort, met de mededeling dat hij moest wachten met het aan iemand op Zweinstein geven, tot hij toestemming kreeg van Voldemort. Lucius wist echter niet dat dit Dagboek één van de Gruzielementen was die Voldemort heeft gemaakt. Lucius dacht dat Voldemort dood was, en liet dit Dagboek in Ginny haar ketel vallen. Toen Voldemort hier achter kwam, was hij heel erg kwaad. Voor het maken van dit Gruzielement, heeft Voldemort de moord op Jammerende Jenny gebruikt.

 

Dit dunne boekje met een verfomfaaide zwarte kaft, gebruikte Marten Vilijn om Ginny de Geheime Kamer te laten openen. Via dit boek had hij haar in zijn macht, en wanneer ze doodsbang wordt voor het Dagboek, smijt ze het in Jammerende Jenny's wc, waarna Harry en Ron het vinden.

 

Aan het vale jaartal op de kaft te zien, is het 50 jaar oud. Op de eerste pagina staat de naam M.A. Vilijn te lezen, in doorgelopen inkt. De bladzijden zijn blanco en op de achterkant van het boek staat de gedrukte naam van een boekhandel in de Vauxhall Road in Londen.

 

Het Dagboek is erg magisch. Wanneer je een druppel inkt op een pagina laat vallen, gloeit de inkt op en verdwijnt daarna, alsof het door het papier wordt opgezogen. Als je iets schrijft, verdwijnt de tekst, en krijg je het antwoord, dat van Marten Vilijn komt.

 

Hij vraagt Harry of hij hem moet laten zien wat er is gebeurd toen de Geheime Kamer voor het eerst geopend werd, en als Harry zegt dat hij dat wil zien, wordt hij opgezogen in het Dagboek. De wazige omtrekken krijgen vaste vorm, en Harry zit middenin Martens herinneringen.

 

Als Harry later oog in oog komt met Vilijn, vertelt hij dat hij zich voedt met de Geheimen van degene die in het Dagboek schrijft, in dit geval Ginny. Hoe meer zij vertelde, hoe sterker hij werd en hij kon haar zelfs in zijn macht krijgen door dit Dagboek. Uiteindelijk, wanneer zij dood zal zijn, is hij weer levend. Harry weet hier echter een eind aan te maken door het Dagboek te doorboren met een giftige tand van de Basilisk. Hiermee komt er een einde aan het Dagboek, en aan Marten Vilijn.

 

dagboekmartenvilijn01.jpg

 

Wanneer Harry het Dagboek aan het eind van het jaar terug geeft aan Lucius Malfidus, stopt hij er een sok in van zichzelf. Wanneer Lucius het boek naar Dobby gooit, en die de sok ontdekt, is hij bevrijd doordat hij met kleren is beloond.

 

_______________________________________________________________________________________

De citaten en onderdelen van deze tekst zijn afkomstig uit één of meerdere van de volgende boeken: Harry Potter en de Steen der Wijzen, Harry Potter en de Geheime Kamer, Harry Potter en de Gevangene van Azkaban, Harry Potter en de Vuurbeker, Harry Potter en de Orde van de Feniks, Harry Potter en de Halfbloed Prins, Harry Potter en de Relieken van de Dood, Zwerkbal door de Eeuwen Heen, Fabeldieren en Waar ze te Vinden, De Vertelsels van Baker de Bard en van Pottermore. Van al deze boeken rust het copyright bij Uitgeverij de Harmonie en Warner Brothers. De boeken zijn geschreven door J.K. Rowling.

Sign in to follow this  


User Feedback

Recommended Comments

There are no comments to display.Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Add a comment...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...