Jump to content
Wizardzone - Harry Potter Community
Sign in to follow this  

Zwaard van Griffoendor


Chamenuva

Zwaard van Griffoendor

Gryffindor's Sword

 

 

Dit lange, zilveren zwaard met de inscriptie Goderic Griffoendor, komt uit de Sorteerhoed tevoorschijn in de Geheime Kamer. Harry gebruikt dit zwaard om de Basilisk te doden. Alleen een echte Griffoendor zou dit zwaard uit de Sorteerhoed hebben kunnen krijgen. Het gevest is bezet met fonkelende robijnen, zo groot als eieren.

 

Na zijn dood, wil Perkamentus het Zwaard nalaten aan Harry, maar omdat Rufus Schobbejak vindt dat dit een historisch voorwerp is en het daarom toebehoort aan Zweinstein, krijgt Harry het niet van hem.

 

Het zwaard blijft dus in de vitrine in het kantoor van het Schoolhoofd, nu Severus Sneep. Wanneer een aantal leerlingen proberen het zwaard te stelen, besluit Sneep om het zwaard naar Goudgrijp te sturen om het daar op te laten bergen. Het blijkt echter, zonder dat Sneep het weet, een zeer goede vervalsing te zijn van het echte zwaard. De kobolden kunnen zien dat het door tovenaars is gemaakt, terwijl het origineel eeuwen geleden door kobolden is gesmeed en bepaalde eigenschappen heeft die alleen door kobolden vervaardigde wapens bezitten. Zo is het gemaakt van koboldzilver. Dit stoot alledaags vuil af en en neemt alleen datgene in zich op wat het sterker maakt.

 

Perkamentus heeft het Zwaard van Griffoendor gebruikt om de Ring van Zwadderich open te breken.

 

Het echte zwaard blijkt uiteindelijk onder een bevroren vennetje te liggen, waar Harry 's nachts naartoe wordt gelokt door een zilveren hinde, wanneer hij en Hermelien in een bos in de buurt van Chepstow bivakkeren. Als Harry het probeert op te duiken, verdrinkt hij bijna in het ijskoude water. Ron schiet hem te hulp en is uiteindelijk degene die het zwaard ook mee weet op te vissen. Daarna gebruikt Ron het zwaard om het Medaillon van Zalazar Zwadderich te vernietigen.

 

Wanneer Harry, Ron en Hermelien later door een stel Bloedhonden worden gevangen en naar Villa Malfidus worden gebracht, ziet Bellatrix van Detta het zwaard. Ze wordt gek van hysterie, omdat het in haar kluis in Goudgrijp zou moeten liggen. Met hulp van Grijphaak, weten ze haar wijs te maken dat het om een kopie gaat en dat het echte zwaard nog in haar kluis ligt, terwijl het in werkelijkheid andersom is. Grijphaak biedt zijn hulp aan aan Harry, in ruil voor het Zwaard van Griffoendor. Hoewel Harry, Ron en Hermelien niet beter weten dan dat het zwaard speciaal door Goderic Griffoendor is gemaakt, denkt Grijphaak daar heel anders over. Volgens hem behoorde het toe aan de kobold Ragnok de Eerste en heeft Goderic Griffoendor het van hem gestolen.

 

Wanneer ze in de kluis van de Van Detta's zijn en worden aangevallen door de Woekervloeken en Zengbezweringen die over de schatten zijn uitgesproken, ziet Grijphaak zijn kans schoon. Hij grijpt het Zwaard van Griffoendor en verdwijnt ermee.

 

_______________________________________________________________________________________

De citaten en onderdelen van deze tekst zijn afkomstig uit één of meerdere van de volgende boeken: Harry Potter en de Steen der Wijzen, Harry Potter en de Geheime Kamer, Harry Potter en de Gevangene van Azkaban, Harry Potter en de Vuurbeker, Harry Potter en de Orde van de Feniks, Harry Potter en de Halfbloed Prins, Harry Potter en de Relieken van de Dood, Zwerkbal door de Eeuwen Heen, Fabeldieren en Waar ze te Vinden, De Vertelsels van Baker de Bard en van Pottermore. Van al deze boeken rust het copyright bij Uitgeverij de Harmonie en Warner Brothers. De boeken zijn geschreven door J.K. Rowling.

Sign in to follow this  


User Feedback

Recommended Comments

There are no comments to display.Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Add a comment...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...