Jump to content
Wizardzone - Harry Potter Community
Sign in to follow this  

Diadeem van Rowena Ravenklauw


ThaMartin

Diadeem van Rowena Ravenklauw

Rowena Ravenclaw's Diadem

 

 

Rowena Ravenklauw droeg vroeger een diadeem. Dit diadeem is door Voldemort gebruikt om een Gruzielement van te maken. Men noemt het ook wel het "verloren diadeem" omdat het na de dood van Rowena Ravenklauw is verdwenen. Volgens de overlevering had het diadeem van Ravenklauw magische eigenschappen en vergrootte het de wijsheid van de drager. In miniscule woorden staat de tekst "Wijsheid zonder grens is ieders liefste wens" in het diadeem gegraveerd.

 

Tegenover Harry bekent de dochter van Rowena, Helena Ravenklauw, of tegenwoordig beter bekend als "De Grijze Dame", het huisspook van Ravenklauw, dat zij het diadeem van haar moeder gestolen heeft. Ze wilde slimmer en belangrijker zijn dan haar moeder. Ze stal het diadeem en ging ervandoor. Haar moeder heeft nooit toegegeven dat het diadeem weg was. Ze deed altijd alsof ze het nog had en hield het verlies en het verraad van haar dochter geheim, zelfs voor de andere stichters van Zweinstein.

 

Toen werd Rowena dodelijk ziek. Ondanks de laffe daad van Helena, wilde ze haar toch nog dolgraag één keer zien. Ze vroeg aan een man die al heel lang van haar dochter hield, hoewel Helena zijn toenaderingen altijd had afgewezen, of hij haar wilde opsporen. Rowena wist dat hij niet zo rusten voor hij Helena gevonden had. Deze man was de Bloederige Baron.

 

Hij wist Helena op te sporen in het bos waarin ze zich schuilhield. Toen ze weigerde om samen met hem terug te keren, werd hij gewelddadig. De Baron was altijd al een opvliegende man geweest. Hij was woedend omdat ze niet wilde meegaan en jaloers op haar vrijheid, en daarom stak hij haar neer, met een steek in haar borst. De Bloederige Baron was dus verantwoordelijk voor de dood van Helena Ravenklauw.

 

Toen hij besefte wat hij gedaan had, werd hij overweldigd door wroeging. Hij greep het wapen waarmee hij Helena gedood had en maakte daarmee een einde aan zijn eigen leven. Na al die eeuwen draagt hij nog steeds zijn ketenen, als een teken van boetedoening.

 

Het diadeem van Rowena Ravenklauw bleef achter op de plaats waar Helena het verborgen had toen ze de Baron aan hoorde komen: verstopt in een holle boom in een bos in Albanië.

 

Helena heeft dit nooit aan iemand verteld, tot Voldemort, toen nog Marten Vilijn, ernaar vroeg. Hij vleide haar en leek het te begrijpen, met haar mee te voelen. Hij had de Grijze Dame zover gekregen dat ze hem verteld had waar het diadeem verborgen was. Hij was naar het afgelegen bos gereisd en had het diadeem gevonden. Harry denkt dat dit nog is gebeurd vóór hij bij Odius en Oorlof ging werken, meteen nadat hij was afgestudeerd aan Zweinstein.

 

Wanneer Voldemort er een Gruzielement van heeft gemaakt, verstopt hij het in de Kamer van Hoge Nood. Harry denkt dat hij het diadeem in het kasteel heeft verborgen op de avond dat hij Perkamentus vroeg of hij mocht komen lesgeven. Voor het maken van dit Gruzielement, heeft Voldemort de moord op een boer in Albanië gebruikt.

 

De enige andere persoon die Helena ooit van dit verhaal verteld heeft, was Harry Potter zelf, tijdens zijn zoektocht naar de Gruzielementen. Wanneer hij zich beseft dat het in de Kamer van Hoge Nood moet liggen, realiseert hij zich dat hij het eens aan heeft gezien voor een oude, doffe, verkleurde tiara.

 

Als Harry, Ron en Hermelien in de Kamer van Hoge Nood op zoek zijn naar het diadeem van Rowena Ravenklauw, verschijnen Draco Malfidus, Vincent Korzel en Karel Kwast om ze te dwarsbomen. Wanneer Korzel probeert om Duivelsvuur op hen af te sturen, kan hij het vuur zelf niet onder controle houden. Onnatuurlijk hoge vlammen nemen de vorm aan vurige beesten: gloeiende slangen, Chimaera's en draken rijzen op, verdwijnen weer, rijzen weer opnieuw op en voeden zich met het puin van eeuwen. Voorwerpen worden in de lucht gesmeten door vurige klauwen, opgeslokt door withete muilen en verslonden door laaiende vlammen. Klauwen en hoorns en staarten zwiepen en de hitte is een ondoordringbare muur.

 

Harry, Ron en Hermelien springen op bezems en vliegen over het vuur om Draco, Korzel en Kwast te zoeken maar ze kunnen weinig zien door de dichte zwarte rook. Opeens ziet Harry, Draco en Kwast op een wankele berg geblakerde schoolbanken. Kwast is op dat moment bewusteloos. Harry trekt Draco op zijn bezem en Ron en Hermelien grijpen Kwast. Harry ziet, terwijl ze naar de uitgang proberen te vluchten, het diadeem van Rowena Ravenklauw vallen richting het vuur. Harry maakt een scherpe bocht en duikt naar het diadeem, om het nog net op tijd uit de lucht te grissen. Harry haast zich naar de uitgang en na een paar tellen knallen ze op de muur tegenover de deur. Als ze weer een beetje bijgekomen zijn, bevestigt Ron dat Korzel dood is gegaan.

 

Ineens druipt er een donkere, teerachtige substantie die wel wat op bloed lijkt, uit het diadeem. Plotseling trilt het heftig en breekt het in stukken. Terwijl dat gebeurt, klinkt er vaag een langgerekte pijnkreet uit het diadeem, dat in Harry's handen versplinterd is. Dit komt door het Duivelsvuur, een van de substanties die Gruzielementen kan vernietigen.

 

_______________________________________________________________________________________

De citaten en onderdelen van deze tekst zijn afkomstig uit één of meerdere van de volgende boeken: Harry Potter en de Steen der Wijzen, Harry Potter en de Geheime Kamer, Harry Potter en de Gevangene van Azkaban, Harry Potter en de Vuurbeker, Harry Potter en de Orde van de Feniks, Harry Potter en de Halfbloed Prins, Harry Potter en de Relieken van de Dood, Zwerkbal door de Eeuwen Heen, Fabeldieren en Waar ze te Vinden, De Vertelsels van Baker de Bard en van Pottermore. Van al deze boeken rust het copyright bij Uitgeverij de Harmonie en Warner Brothers. De boeken zijn geschreven door J.K. Rowling.

Sign in to follow this  


User Feedback

Recommended Comments

There are no comments to display.Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Add a comment...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...