Jump to content
Wizardzone - Harry Potter Community
Sign in to follow this  

Medaillon van Zalazar Zwadderich


Chamenuva

Medaillon van Zalazar Zwadderich

Salazar Slytherin's Locket

 

 

Dit zware gouden medaillon hangt aan een gouden ketting en is ongeveer zo groot als een kippenei. De rijk versierde, slangachtige Z van Zwadderich staat erop, ingelegd met een hoop groene steentjes. Het was in het bezit van Merope, of eigenlijk Asmodom Mergel. Als Merope om geld verlegen zit, verkoopt ze het bij Odius en Oorlof. Omdat ze geen idee had van de werkelijke waarde, was ze al blij met 10 Galjoenen. Odius & Oorlof verkoopt het later weer voor een klein fortuin aan Orchidea Smid. Wanneer Voldemort, destijds werkzaam bij de winkel, eens bij haar langs kwam, liet ze hem het Medaillon zien. Twee dagen later was ze dood, en was het Medaillon in het bezit van Voldemort. Hij maakt er een Gruzielement van, die hij verbergt in de Grot waar hij vroeger met het Weeshuis nog weleens naartoe ging. Voor het maken van dit Gruzielement, heeft Voldemort de moord op een dreuzelsloerie gebruikt.

 

Het Medaillon wordt beschermd door een giftige groene vloeistof. Voor je bij het Medaillon kan komen, moet je de hele kom leegdrinken. Deze vloeistof zorgt dat je hevige pijnen krijgt. Perkamentus drinkt ervan, maar de vloeistof zorgt ervoor dat hij protesteert en niet meer verder wil. Hij had dit al voorzien en heeft Harry laten beloven dat hij Perkamentus zou dwingen het op te drinken, wat hij dan ook doet. Perkamentus smeekt hem om te stoppen en wordt hevig verwakt, maar Harry houdt zijn woord tot Perkamentus de hele kom leeg heeft gedronken.

 

Perkamentus en Harry doen hun uiterste best om dit Gruzielement te pakken te krijgen, maar het medaillon dat nu nog op die plek lag, blijkt niet de oorspronkelijke te zijn. Het is een nepmedaillon met een inscriptie erin, die zegt dat het echte medaillon al is vernietigd door R.A.Z.. De boodschap luidt als volgt:

 

Aan de Heer van het Duister

Ik weet dat ik al lang dood zal zijn voor u dit leest,

maar ik wil dat u weet dat ik uw geheim ontdekt heb.

Ik heb het echte Gruzielement gestolen en ben van plan

het zo snel mogelijk te vernietigen.

Ik bereid me voor op de dood in de hoop dat u weer sterfelijk zult zijn

als u uiteindelijk uw gelijke ontmoet.

R.A.Z.

 

In het zevende boek komen Harry, Ron en Hermelien erachter dat deze initialen staan voor Regulus Arcturus Zwarts, de broer van Sirius.

 

Regulus, Knijster en het medaillon

medaillonvanzwadderich01.jpg

Van de familie Zwarts, was Regulus Knijster heel dierbaar. Hij was als enige goed voor Knijster. Toen hij Knijster beval met Voldemort mee te gaan naar de Grot om het medaillon daar te verbergen en Knijster door Voldemort werd achtergelaten en bijna verdronken werd door de Necroten, sommeerde Regulus Knijster om terug te komen, zodat hij niet zou verdrinken.

 

Later gaat Regulus zelf met Knijster terug naar deze plek, om het medaillon te verwisselen. Hij laat niet Knijster van de toverdrank in het bassin drinken, maar drinkt het zelf leeg en beveelt Knijster om daarna het medaillon te verwisselen en zonder hem terug te keren naar huis. Knijster gehoorzaamt en kijkt vol pijn en verdriet toe hoe Regulus door de Necroten het water in wordt gesleurd en verdrinkt.

 

Ook had Regulus, Knijster opgedragen het medaillon te vernietigen. Knijster heeft geprobeerd wat hij kon, maar dit is hem nooit gelukt.

 

Daarna...

Het echte medaillon blijkt dus ook in het bezit van Regulus te zijn geweest. Het trio herinnert zich dat ze bij het schoonmaken van het huis een aantal jaren geleden, een medaillon hebben weggegooid dat ze met geen mogelijkheid open konden krijgen. Dit is het medaillon geweest van Zwadderich. Hoopvol vraagt Harry aan Knijster of hij het medaillon nog heeft, maar deze vertelt dat Levenius Lorrebos het van hem heeft gestolen.

 

Levenius Lorrebos heeft uit het oude huis van Sirius een hoop spullen illegaal verpatst. Wanneer hij hierbij wordt betrapt door Dorothea Omber, valt haar oog op het medaillon dat het Medaillon van Zwadderich blijkt te zijn. Lorrebos geeft haar het medaillon in ruil voor zijn vrijheid. Later, op het Ministerie van Toverkunst, stelen Harry en Hermelien het Medaillon terug van haar.

 

De vernietiging

Uiteindelijk is het Ron, die het Zwaard van Griffoendor gebruikt om het Medaillon te vernietigen. Harry opent het met Sisselspraak. Hieronder de passage uit het boek, over de vernietiging van het Medaillon:

 

"Een... twee... drie... open."

Het laatste woord was een gesis en gegrom en de gouden deurtjes van het medaillon zwaaiden met een klik open. Achter beide glazen venstertjes knipperde een levend oog, donker en knap, zoals de ogen van Marten Vilijn waren geweest voor hij ze rood had gemaakt en verticale pupillen had gegeven.

 

"Steek!" zei Harry en hij drukte het medaillon tegen de rots. Ron hief het zwaard met trillende handen op: de punt zweefde boven de verwoed heen en weer flitsende ogen. Harry greep het medaillon nog steviger beet, zette zich schrap en zag in gedachten het bloed al uit de venstertjes stromen.

 

Toen klonk er opeens een sissende stem op uit het Gruzielement. "Ik heb je hart gezien en dat behoort aan mij." "Niet luisteren!" zei Harry schor. "Steek!" "Ik heb je dromen gezien, Ronald Wemel, en ook je angsten. Alles wat je verlangt is mogelijk, maar ook alles wat je vreest..." "Steek!" riep Harry. Zij stem weergalmde tussen de bomen, de punt van het zwaard trilde en Ron staarde in de ogen van Vilijn. "Altijd het minst geliefd, door de moeder die naar een dochter hunkerde... en nu door het meisje dat de voorkeur geeft aan je vriend... altijd tweederangs, altijd overschaduwd..." "Steek, Ron! Nu!" bulderde Harry. Hij voelde het medaillon trillen in zijn vingers en vroeg zich angstig af wat er zou gebeuren. Ron hief het zwaard nog hoger op en er verscheen een rode gloed in de ogen van Vilijn.

 

Uit de venstertjes van het medaillon stegen plotseling grotesk vervormde hoofden van Harry en Hermelien op, als twee bizarre ballonnen. Ron schreeuwde het uit en deinsde terug toen de gedaantes oprezen uit het medaillon: eerst tot hun borst, toen tot hun midden en toen tot aan hun voeten, zodat ze als twee bomen met dezelfde wortel in het medaillon stonden en wiegend boven Ron en de echte Harry uittorenden. Harry trok haastig zijn handen weg, want het medaillon werd plotseling witheet.

 

"Ron!" schreeuwde hij, maar de Vilijn-Harry sprak nu met de stem van Voldemort en Ron staarde gebiologeerd naar zijn gezicht. "Waarom ben je teruggekomen? Zonder jou waren we beter af, gelukkiger. We waren blij dat je weg was... we hebben vaak gelachen om je stommiteiten, je lafheid, je arrogantie -" "Arrogantie!" herhaalde de Vilijn-Hermelien, die mooier, maar ook angstaanjagender was dan de echte Hermelien. Ze wiegde hatelijk grinnikend heen en weer en Ron keek vol afschuw maar als aan de grond genageld toe. Het zwaard hing nutteloos in zijn hand. "Wie heeft er aandacht voor jou, wie zou er ooit aandacht kúnnen hebben voor jou als Harry Potter er is? Wat heb jij ooit gepresteerd, vergeleken met de Uitverkorene? Wie ben jij, vergeleken met de Jongen Die Bleef Leven?"

 

"Steek, Rond! STEEK!" gilde Harry, maar Ron verroerde zich niet. De Vilijn-Harry en Vilijn-Hermelien werden weerspiegeld in zijn grote, starende ogen. Hun haar golfde als laaiend vuur, hun ogen glansden rood en hun stemmen zongen een boosaardig duet. "Je moeder heeft zelf gezegd dat ze mij liever als zoon had gehad, dat ze graag had willen ruilen..." sneerde de Vilijn-Harry terwijl de Vilijn-Hermelien spottend lachte. "Wie zou aan hem niet de voorkeur geven, welke vrouw zou jou verkiezen? Je bent niets, niets, niets vergeleken met hem," zei de Vilijn-Hermelien zangerig. Ze rekte zich uit als een slang, wikkelde zich om de Vilijn-Harry heen en omhelsde hem innig: ze kusten elkaar.

 

Ron keek gekweld toe. Hij hief het zwaard op en zijn armen trilden. "Doe het, Ron!" schreeuwde Harry. Ron keek Harry aan en die dacht even dat hij een rode zweem zag in zijn ogen. "Ron-?"

 

Het zwaard flikkerde en zwiepte omlaag. Harry sprong opzij en hoorde het gekletter van metaal en een langgerekte gil. Hij draaide zich bliksemsnel om, half uitglijdend in de sneeuw en hield zijn toverstok gereed, maar er was niets waartegen hij zich hoefde te verdedigen. De monsterlijke versies van Hermelien en hem waren verdwenen en hij zag alleen Ron, die met het zwaard losjes in zijn hand naar de verbrijzelde resten van het medaillon op de platte steen staarde.

 

Harry liep langzaam terug naar Ron, maar wist niet wat hij moest zeggen of doen. Ron haalde zwaar adem en zijn ogen waren niet rood meer, maar blauw, zoals gewoonlijk. Ze waren ook nat. Harry deed alsof hij dat niet gezien had, bukte zich en raapte het vernielde Gruzielement op. Ron had het glas in beide venstertjes doorboord: Vilijns ogen waren verdwenen en de gevlekte zijden voering van het medaillon rookte nog een beetje na. Het ding dat in het Gruzielement had gewoond was verdwenen. Het kwellen van Ron was zijn laatste daad geweest.

 

_______________________________________________________________________________________

De citaten en onderdelen van deze tekst zijn afkomstig uit één of meerdere van de volgende boeken: Harry Potter en de Steen der Wijzen, Harry Potter en de Geheime Kamer, Harry Potter en de Gevangene van Azkaban, Harry Potter en de Vuurbeker, Harry Potter en de Orde van de Feniks, Harry Potter en de Halfbloed Prins, Harry Potter en de Relieken van de Dood, Zwerkbal door de Eeuwen Heen, Fabeldieren en Waar ze te Vinden, De Vertelsels van Baker de Bard en van Pottermore. Van al deze boeken rust het copyright bij Uitgeverij de Harmonie en Warner Brothers. De boeken zijn geschreven door J.K. Rowling.

Sign in to follow this  


User Feedback

Recommended Comments

There are no comments to display.Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Add a comment...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...