Jump to content
Wizardzone - Harry Potter Community
Sign in to follow this  

Toverstaf


Chamenuva

Toverstaf

Wand

 

 

De toverstaf is een van de belangrijkste dingen voor de tovenaar. Om een spreuk goed uit te kunnen spreken, moet je een toverstaf gebruiken.

 

Er zijn verschillende maten toverstokken, van verschillende soorten hout en met verschillende kernen. De eigenaar kiest niet de stok, maar de stok de tovenaar.

 

Elke toverstok is uniek en heeft een karakter dat afhangt van de houtsoort en het soort Fabeldier waarvan het gemaakt is.

 

Houtsoorten

Er bestaan toverstokken van allerlei houtsoorten. Toch is het slechts een minderheid van de bomen dat een goede kwaliteit toverstokhout kan leveren (net als dat een minderheid van de mensen maar kan toveren). Je hebt jarenlange ervaring nodig om te kunnen bepalen welke bomen die gave hebben, hoewel dat wel makkelijker wordt als Boomtrullen in de bomen worden gevonden, aangezien die nooit ondergeschikte bomen bewonen. Hieronder vind je een lijst, met waar bekend de bijbehorende bijzonderheden:

 

 • Acacia - Een erg ongebruikelijke houtsoort voor toverstokken, dat slinkse stokken maakt die vaak voor niemand werken, alleen voor hun eigenaar en ook alleen hun beste effecten laten zien aan eigenaars die het meest vaardig zijn. Die gevoeligheid maakt ze moeilijk om aan een tovenaar of heks te koppelen en daarom heeft Olivander hier ook slechts een kleine voorraad van. Acacia is niet geschikt voor huis-tuin-en-keuken magie. Indien goed gekoppeld, doet een stok van acacia zeker niet onder voor andere stokken, hoewel dat vaak wordt onderschat door zijn vreemde temperament.
 • Amerikaanse Eik Je zal onwetenden vaak horen zeggen dat de Amerikaanse Eik een teken is van een eigenaar met een kort lontje. In feite zoekt een stok van dit hout gewoon een eigenaar die ongebruikelijk snel kan reageren, waardoor het een perfecte stok is om mee te duelleren. Deze stok is iets zeldzamer dan die van zomereik en heeft als ideale meester iemand die licht van aanraking, vlug van begrip en aanpasbaar is, vaak het brein achter bijzondere spreuken en iemand die prettig is om naast je te hebben in een gevecht. Stokken van Amerikaanse Eik zien er erg mooi uit.
 • Appel - Toverstokken van appel worden niet veel gemaakt. Ze zijn krachtig en voornamelijk geschikt voor een eigenaar met veel ambitie en idealen en ze gaan slecht gepaard met duistere magie. Er wordt gezegd dat de eigenaar van een toverstok van appel geliefd is en een lang leven beschoren is en vaak zijn het mensen met een veel persoonlijke charme die hun perfecte match vinden in een stok van appel. Een ongebruikelijk vermogen om met andere magische wezens in hun eigen taal te spreken, wordt vaak gevonden onder eigenaars van deze stokken, waaronder bijvoorbeeld Dylan Marwood, auteur van "Meermensen: Een Veelomvattende Gids Omtrend hun Taal en Gebruiken".
 • Beuk - De ware eigenaar van een beuken toverstok is, indien jong, wijs voor zijn of haar leeftijd en indien ouder, rijk in begrip en ervaring. Beuken stokken presteren erg slecht voor mensen die kortzichtig en intolerant zijn. Tovenaars en heksen die een toverstok van beuk hebben maar daar niet geschikt voor zijn (maar bijvoorbeeld zijn aangetrokken door zijn rijk gehouwen en dure houtsoort), komen vaak terug naar de maker om te klagen over de slechte prestaties. Als deze stok goed gekoppeld is, komen een subtiliteit en artistiek vermogen naar voren die zelden in andere houtsoorten worden gevonden. Hier komt ook zijn glanzende reputatie vandaan.
 • Cedar - Eigenaars van een toverstok van cedar, hebben vaak een zeer sterke persoonlijkheid en zijn buitengewoon loyaal. Deze stok voelt zich het meest thuis in een scherpzinnige omgeving met perceptie. De eigenaar van een cedar toverstok wil je niet tegen je hebben op het moment dat een van zijn naasten kwaad is aangedaan. De heks of tovenaar die goed met cedar overweg kan, kan als tegenstander erg beangstigend zijn, wat vaak een onverwachte tegenvaller is voor degene die hem of haar heeft uitgedaagd.
 • Cipres - Cipres toverstokken worden geassocieerd met de welvarenden. De middeleeuwse toverstokmaker Geraint Olivander schreef dat hij altijd vereerd was om een stok van cipres te koppelen, omdat hij wist dat hij een heks of tovenaar had ontmoet die een heroïsche dood zou sterven. Gelukkig wordt er in deze minder bloeddorstige tijd, niet zo vaak meer een beroep gedaan op de eigenaars van deze stokken om hun leven te geven, hoewel veel ervan het zonder twijfelen zouden doen als het ze werd gevraagd. Stokken van cipres vinden hun zielsverwanten in de dappere, de moedige en de zelfopofferende eigenaars; in hen die niet bang zijn de strijd aan te gaan met de schaduw in hun eigen en andermans natuur.
 • Den - De rechtdradige dennen toverstok kiest altijd een onafhankelijke, individuele eigenaar die kan worden betiteld als een eenling, intrigerend en misschien mysterieus. Dennen stokken vinden het leuk om op een creatieve manier te worden gebruikt en in tegenstelling tot een aantal andere stokken, zullen zij zonder protest nieuwe spreuken en methodes aanleren. Veel toverstokmakers beweren dat dennen toverstokken eigenaars detecteren die zijn voorbestemd om lang te leven, en bij hen ook het best presteren. De stok van den is uiterst gevoelig voor non-verbale magie.
 • Ebben - Dit gitzwarte hout heeft een indrukwekkende verschijning en reputatie, daar het geschikt is voor allerhande strijdlustige magie en voor transfiguratie. Ebben komt het best tot zijn recht in de handen van iemand die de moed heeft om zichzelf te zijn. Veel eigenaars met een individuele houding, die niet bang zijn om buiten de groep te vallen, worden gevonden onder leden van de Orde van de Feniks en onder de Dooddoeners. De perfecte match voor een toverstok van ebben, is iemand die vasthoudt aan zijn eigen overtuigingen, ongeacht de druk van buitenaf en die niet snel van zijn doel afgeleid wordt.
 • Els - Professor Krinkel Els is een onbuigzame houtsoort. Toch is zijn ideale eigenaar niet koppig of obstinaat, maar vaak hulpvaardig, betrokken en erg vriendelijk. Waar de meeste houtsoorten een overeenkomst zoeken met de karakters van degene die ze het best dienen, verlangt de stok van els juist een karakter dat, als het al niet precies het tegenovergestelde is van zijn eigen karakter, toch zeker duidelijk van zichzelf verschilt. Indien goed geplaatst, wordt deze stok een geweldige, loyale hulp voor de eigenaar. Van alle toverstoksoorten is els het best geschikt voor non-verbale spreuken. Daar komt ook zijn reputatie vandaan dat hij alleen geschikt is voor de meest vergevorderde tovenaars en heksen.
 • Es - Ron Wemel, Carlo Kannewasser - (beiden met eenhoornhaar) De toverstok van essenhout, blijft trouw aan zijn eigen meester en moet niet doorgegeven worden aan een andere eigenaar, omdat het dan zijn kracht en vaardigheid zal verliezen. Dit is nog meer het geval als de stok een kern heeft van eenhoornhaar. Es is een koppige houtsoort. De heksen en tovenaars die goed overweg kunnen met een stok van es, worden niet snel van hun pad gebracht. Toch zullen de arrogante of over-zelfverzekerde tovenaars of heksen die blijven aandringen op het proberen van een stok van deze gewilde houtsoort, zullen worden teleurgesteld door zijn effecten. De ideale eigenaar mag koppig zijn, en zal zeker moed in zich hebben, maar zal niet arrogant of grof zijn.
 • Esdoorn - De tovenaars die door de esdoorn worden uitgezocht, zijn vaak van nature reizigers en ontdekkers. Het zijn geen toverstokken om thuis te blijven en ze hebben een voorkeur voor heksen en tovenaars met ambitie, anders worden ze laks en moeilijk handelbaar. Frisse uitdagingen en regelmatige veranderingen van omgeving zorgen ervoor dat deze stok letterlijk blijft schijnen. Hij polijst zichzelf terwijl hij samen met zijn eigenaar groeit in vaardigheid en status. Dit is een mooie en gewilde houtsoort en toverstokkwaliteit esdoorn is al eeuwen één van de prijzigste soorten die er zijn. Eigendom van een stok van esdoorn is al lange tijd een teken van status, omwille van zijn reputatie als toverstok van mensen die veel bereiken.
 • Esp - Toverstok-kwaliteit espenhout is wit en fijnkorrelig en wordt door alle toverstokmakers geprezen om zijn stijlvolle gelijkenis met ivoor en zijn vaak uitzonderlijke bezweringen. De goede eigenaar van een toverstok van esp is vaak een bewezen duelleerder, of voorbestemd om er één te worden, aangezien de toverstok van esp vooral geschikt is voor krijgshaftige magie. Een onbekende en geheime achttiende-eeuwse duelleerclub, die zichzelf "De Zilveren Speren" noemde, stond erom bekend alleen eigenaars van espen toverstokken toe te laten. Deze eigenaars hebben over het algemeen veel wilskracht en zijn erg vastberaden. Daarnaast worden ze sterk aangetrokken om queestes uit te voeren en nieuwe opdrachten aan te nemen; dit is een toverstok voor revolutionairen.
 • Fijnspar - Onvaardige toverstokmakers noemen de fijnspar een moeilijke houtsoort, maar daarmee onthullen ze hun eigen onkunde. De fijnspar vergt inderdaad een bepaalde handigheid en produceert toverstokken die het slecht doen bij voorzichtige of nerveuze persoonlijkheden en die ronduit gevaarlijk zijn bij iemand met bibberende vingers. De stok van fijnspar heeft een ferme hand nodig omdat hij nog weleens eigen ideeën heeft over welke spreuk er gebruikt moet worden in een bepaalde situatie. Desalniettemin, als een stok van fijnspar zijn ideale match vindt, vaak een gedurfde tovenaar met een goed gevoel voor humor, wordt het een uitstekende hulp, intenst loyaal aan zijn eigenaar en met het vermogen om flamboyante en dramatische effecten te produceren.
 • Haagbeuk - Garrick Olivander De stok van haagbeuk zoekt een eigenaar met één grote, pure passie (al zouden sommigen het eerder een obsessie noemen), die in bijna alle gevallen ook gerealiseerd wordt. Deze stokken zijn van alle soorten bijna het snelst gewend aan de magie-stijl van hun eigenaar en zullen al snel zo gepersonaliseerd zijn dat andere mensen er extreem moeilijk mee om kunnen gaan, zelfs voor de simpelste spreuken. Ze zullen ook de gedragscode van hun eigenaar absorberen, wat die ook mag zijn, en zullen daardoor weigeren om dingen te doen die tegen de principes van hun eigenaar in gaan. Deze stokken zijn ontzettend fijngevoelig en gevoelig.
 • Hazelaar - Deze gevoelige toverstok reflecteert vaak de emotionele staat van zijn eigenaar en werkt het best voor een meester die zijn eigen gevoelens goed begrijpt en aankan. Anderen zouden heel voorzichtig zijn in het gebruik van een stok van hazelaar als zij net hun zelfbeheersing zijn verloren of ernstig teleurgesteld zijn, daar de stok zulke energie zal absorberen en op onvoorspelbare wijze zal uitstoten. Het positieve aspect van de hazelaar stok maakt dit echter meer dan goed, aangezien hij uitstekende magie kan verrichten in de handen van vaardige tovenaars en hij zo toegewijd is aan zijn eigenaar dat hij vaak "verwelkt" na de dood van zijn eigenaar, wat wil zeggen dat hij al zijn magie loslaat en weigert te presteren totdat zijn kern in een andere behuizing is gegoten, indien hij nog steeds nodig is. Als de kern echter van eenhoornhaar is, kun je de hoop beter opgeven. In dat geval is de stok zo goed als zeker "overleden". Stokken van hazelaar hebben ook het unieke talent om water onder de grond te detecteren, waarbij ze zilveren rookpluimen uitstoten op het moment dat ze over verborgen bronnen en putten gaan.
 • Hulst - Harry Potter (met Feniksveer) Hulst is een van de zeldzamere houtsoorten voor toverstokken. Ze staat traditioneel bekend als beschermend en werkt het prettigst voor iemand die hulp nodig heeft bij het overkomen van woede en onstuimigheid. Toverstokken van hulst kiezen eigenaars die betrokken zijn bij gevaarlijke en vaak spirituele opdrachten. Hulst is een van de houtsoorten die dramatisch variëren, afhankelijk van de toverstokkern en het is een erg moeilijke houtsoort om te combineren met Feniksveer omdat deze houtsoort conflicteert met de aanhankelijkheid van de feniks. In het zeldzame geval dat deze twee wel gecombineerd kunnen worden, staat niks en niemand deze stok nog in de weg.
 • Iep - Het ongegronde geloof dat alleen volbloed tovenaars magie kunnen produceren met iepen toverstokken, is waarschijnlijk de wereld in geholpen door iemand die zijn eigen bloedstatus probeerde te bewijzen, aanzien er perfecte koppelingen zijn geweest met tovenaars van Dreuzelouders. De waarheid is dat iepen stokken een voorkeur hebben voor eigenaars met voorkomen, die handigheid hebben in de magie en die een bepaalde aangeboren waardigheid hebben. Van alle houtsoorten produceert de stok van iep de minste ongelukken, de minste domme fouten en de meest elegante bezweringen en spreuken. Dit zijn geraffineerde toverstokken, capabel om hoogwaardige magie te produceren in de juiste handen (wat ze dus hoogst aantrekkelijk maakt voor hen die de volbloed-filosofie willen voortzetten).
 • Kastanje - Dit is een eigenaardige, veelzijde houtsoort waarvan het karakter erg af hangt van de toverstokkern en die een kleurrijke persoonlijkheid van de eigenaar verwacht. De stok van kastanje wordt aangetrokken door heksen en tovenaars die Fabeldieren temmen, die goed zijn in Kruidenkunde of die van nature uitstekend kunnen vliegen. Wanneer deze stok is gecombineerd met Drakenbloed, is hij op zijn best bij een eigenaar die dol is op luxe en materiële zaken en er niet zoveel waarde aan hecht, hoe hij aan deze zaken gekomen is. In tegenstelling hiertoe, hebben drie opeenvolgende hoofden van de Wikenweegschaar een kastanje toverstok gehad gecombineerd met een kern van eenhoornhaar want die combinatie heeft juist een voorkeur voor een eigenaar die het belang van gerechtigheid hoog in het vaandel heeft staan.
 • Kers - Marcel Lubbermans (met eenhoornhaar) De kersen stok wordt geprezen door de leerlingen van toverschool Mahoutokoro in Japan, waar mensen met een stok van kers een speciaal aanzien hebben. De Westerse koper van de toverstok, moet uit zijn hoofd zetten dat de roze bloesem van de levende boom een lieftallige stok maakt of eentje die slechts voor de sier dient, want kersenhout maakt vaak een toverstok met overweldigende kracht, ongeacht de toverstokkern. Echter wanneer de zeer zeldzame toverstokhoutsoort gecombineerd wordt met drakenbloed dan zou het nooit gebruikt moeten worden door een tovenaar zonder uitzonderlijke zelfbeheersing en wilskracht.
 • Kornoelje - Stokken van kornoelje zijn onberekenbaar en ondeugend; ze hebben een speels karakter en willen partners die ze kunnen voorzien van spanning en plezier. Toch zou het fout zijn om hieruit te concluderen dat de stok van kornoelje niet capabel is om serieuze magie te verrichten, want er is al gebleken dat deze stokken onder moeilijke omstandigheden toch uitzonderlijke prestaties kunnen leveren en zelfs, indien gekoppeld aan een slimme en vindingrijke eigenaar, verbluffende betoveringen kunnen produceren. Een interessant minpunt aan veel kornoelje stokken, is dat ze weigeren non-verbale spreuken te verrichten en dat ze vaak vrij veel lawaai maken.
 • Lariks - Sterk, duurzaam en warm van kleur, daarom is de lariks al geruime tijd gewaardeerd als een aantrekkelijke en krachtige houtsoort voor toverstokken. Zijn reputatie voor het inboezemen van moed en vertrouwen bij de eigenaar, heeft ervoor gezorgd dat de vraag altijd groter is gebleven dan het aanbod. Deze veelgevraagde toverstok is toch moeilijk om te koppelen aan de ideale eigenaar en moeilijker om mee om te gaan dan velen denken. De Lariks produceert stokken met verborgen talenten en onverwachte effecten, wat overeenkomt met degene die zich de eigenaar ervan mag noemen. Vaak zijn de eigenaars van deze stok zich niet bewust van hun grote talenten, tot zij aan de stok gekoppeld zijn en een uitstekende match vormen.
 • Laurier - Er wordt gezegd dat deze stokken geen oneervolle kunsten kunnen vertonen, hoewel ze in een queeste voor glorie (een veel voorkomend doel bij perfecte eigenaren voor deze stokken) krachtige en dodelijke magie kunnen laten zien. Er wordt soms luchtig over deze stokken gedaan, maar dat is oneerlijk. De stok van laurier lijkt luiheid in een eigenaar niet te kunnen tolereren en in het geval de eigenaar deze eigenschap wel bezit, laat de stok zich makkelijk en gewillig overwinnen. In andere gevallen zal hij graag aan zijn eerste match vasthouden en heeft hij inderdaad de ongebruikelijke eigenschap om spontane bliksemschichten uit te stoten als iemand hem probeert te stelen.
 • Lijsterbes - Lijsterbes is altijd populair geweest voor toverstokken, omdat het de reputatie heeft beschermender te zijn dan andere houtsoorten. Het produceert sterke beschermende spreuken die moeilijk te doorbreken zijn. Een stok van lijsterbes wordt zelden tot nooit gebruikt voor slechte daden. Deze stokken hebben het liefst een eigenaar die nuchter en integer is maar laat je door deze reputatie van deugdelijkheid niet misleiden - deze toverstokken zijn vaak superieur en verslaan geregeld andere stokken in een duel.
 • Meidoorn - Draco Malfidus, Harry Potter (met eenhoornhaar) Toverstokmaker Stavlov schreef dat de meidoorn "een rare, tegenstrijdige toverstok maakt, net zo vol met paradoxen als de boom waar hij uit voortkomt, wiens bladen en bloesems helen maar wiens afgesneden takken ruiken naar de dood". Meidoorn stokken zijn complex en intrigerend van nature, net als de eigenaars die er het best bij passen. Ze zijn vooral geschikt voor helende magie, maar kunnen ook vaardig zijn in vloeken. Ze zijn het meest thuis in een omgeving die uit zijn natuurlijke balans is, of bij een tovenaar of heks die door een roerige tijd gaat. Meidoorn is niet makkelijk om de baas te zijn en het is aan te raden om het alleen te laten gebruiken door een tovenaar of heks met bewezen talent. Tot slot hebben stokken van meidoorn nog een bijzonderheid: hun spreuken kunnen, wanneer slecht gebruikt, terugslaan op de eigenaar.
 • Peer - Deze goud getinte houtsoort produceert toverstokken met sublieme magische krachten, die zich van hun beste kant laten zien in de handen van genereuze, wijze en warme persoonlijkheden. Eigenaars van toverstokken van peer zijn vaak populair en gerespecteerd. Het komt zelden, misschien wel nooit, voor dat een stok van peer het eigendom is van een duistere heks of tovenaar. Peren stokken zijn erg buigzaam en vaak zien ze er nog als nieuw uit, zelfs na jaren van veelvuldig gebruik.
 • Populier - Eldritch Kannewasser, Evangeline Orpington "Als je integriteit zoekt, zoek dan eerst tussen de populieren" was een stelregel van Gerbold Olivander. Het is een stok waarop je kunt vertrouwen als het aankomt op consistentie, kracht en algeheel vermogen en die altijd blij is om te werken met een heks of tovenaar die een duidelijke morele visie heeft. Er doet een vermoeiende oude grap de ronde onder minder goede toverstokmakers dat er nog nooit een politicus is gekozen door een stok van populier, maar dat is niet waar aangezien twee Ministers van Toverkunst eigenaar zijn geweest van populieren stokken, gemaakt door Olivander.
 • Redwood - Toverstokkwaliteit Redwood is er maar in kleine voorraad, hoewel er een constante vraag naar is vanwege zijn reputatie als brenger van geluk voor zijn eigenaar. Zoals gebruikelijk als het aankomt op volkskunde met betrekking tot toverstokken, is het precies andersom: Redwood toverstokken brengen zelf geen geluk, maar worden sterk aangetrokken door heksen en tovenaars die het bewonderenswaardige talent hebben om op hun voeten te vallen, de juiste keuzes te maken en hun voordeel te halen uit catastrofes. De combinatie van zo'n heks of tovenaar met een stok van redwood is altijd intrigerend en als Olivander zo'n paar zijn winkel uit stuurt, verwacht hij vaak heldendaden.
 • Sleedoorn - Sleedoorn, dat een erg ongebruikelijke houtsoort voor toverstokken is, heeft de reputatie om het meest geschikt te zijn voor vechters. Dit hoeft niet te betekenen dat zijn eigenaar duistere magie uitoefent (hoewel niet te ontkennen is dat de tovenaars die dit wel doen, veel profijt zullen hebben van de kracht van deze houtsoort). Stokken van sleedoorn worden zowel onder Schouwers als onder de inwoners van Azkaban gevonden. Een rare eigenschap van de sleedoorn is dat hij met zijn rare doornen, de zoetste bessen na de strengste winters produceert en de stokken van deze houtsoort moeten samen met hun eigenaar verschillende gevaarlijke situaties hebben doorlopen voordat ze echt goed aan elkaar gewend zijn. Als aan deze voorwaarde is voldaan, zal de stok van sleedoorn zo loyaal en betrouwbaar zijn als je maar kunt wensen.
 • Spar - Voormalig toverstokmaker Gerbold Octavius Olivander noemde stokken van deze houtsoort "De stok voor overlevers", aangezien hij drie van deze stokken aan tovenaars had verkocht die allemaal zonder kleerscheuren door levensbedreigende situaties waren gekomen. Deze houtsoort produceert toverstokken die een eigenaar vereisen met vastbeslotenheid en wilskracht en die het slecht doen in de handen van eigenaars die wispelturig of besluiteloos zijn. Toverstokken van spar zijn erg geschikt voor transfiguratie en hebben graag een eigenaar met de gefocusde, sterke wil en soms een intimiderende houding.
 • Taxus - Voldemort/Marten Vilijn (met Feniksveer) Toverstokken van taxushout zijn ook zeldzaam en hun ideale match is vaak net zo ongebruikelijk en soms zelfs opmerkelijk. De stok van taxus staat erom bekend zijn eigenaar de kracht van leven en dood mee te geven, wat natuurlijk kan worden gezegd van alle toverstokken. Toch blijft de stok van taxus een bijzonder duistere en beangstigende reputatie houden als het aankomt op vloeken en duelleren. Toch is het onjuist om te zeggen dat mensen die een stok van taxus gebruiken, makkelijker worden aangetrokken tot duistere magie dan anderen. De eigenaar van deze stok, kan zichzelf net zo goed bewijzen als beschermer van anderen. Toverstokken die zijn gehouwd uit deze lang-levende bomen, zijn in het bezit geweest van evenveel helden als slechteriken. Op plekken waar tovenaars met een stok van taxushout zijn begraven, mondt de stok vaak uit in een boom die waakt over het graf van zijn overleden eigenaar. Wat wel zeker is, is dat de stok van taxus nooit een middelmatige of timide eigenaar uitkiest.
 • Vijg - De vijg maakt een nieuwsgierige toverstok die graag nieuwe dingen leert en slechter wordt als hij geen uitdaging aangeboden krijgt. Deze stokken kunnen zelfs verbranden als ze verveeld raken en veel heksen en tovenaars van middelbare leeftijd zullen ontdaan ervaren hoe de stok in hun hand verbrandt als ze het voor de laatste keer vragen om hun slippers te halen. De ideale eigenaar voor deze stokken is nieuwsgierig, vitaal en avontuurlijk en wanneer gekoppeld aan zo'n eigenaar, laat een stok van vijg een capaciteit zien om te leren en zich aan te passen, die hem een rechtmatige plaats geeft tussen 's werelds meest geprezen houtsoorten voor toverstokken.
 • Vlier - Harry Potter, Albus Perkamentus, Gellert Grindelwald, Draco Malfidus (met thestralis-haar) De meest zeldzame houtsoort voor tovertokken en staat bekend als diep ongelukkig. De toverstok van vlier is moeilijker te beheersen dan overige stokken. Hij bevat krachtige magie, maar de eigenaar moet wel duidelijk superieur zijn aan de stok. Een uitzonderlijke tovenaar is vereist om de stok van vlier voor langere tijd te kunnen behouden. Het oude gezegde "Stok van vlier, nooit getier" vindt zijn basis in de angst voor deze stok, maar die is compleet ongegrond en de domme toverstokmakers die weigeren met vlier te werken, doen dat meer omdat ze niet verwachten hun producten te kunnen verkopen, dan omdat ze bang zijn met deze houtsoort te werken. De waarheid is dat alleen een hoogst ongewoon persoon zijn perfecte match in vlier vindt, en bij zo'n zeldzame combinatie is het haast zeker dat de tovenaar of heks in kwestie is voorbestemd voor een speciale toekomst. Daarnaast voelen de eigenaars van een toverstok van vlier bijna altijd een krachtige affiniteit met eigenaars van een toverstok van lijsterbes.
 • Walnoot - Hoogst intelligente tovenaars en heksen zouden eerst een toverstok van walnoot moeten proberen, omdat zij in negen van de tien gevallen daarin hun perfecte match vinden. Deze stokken worden vaak gevonden in de handen van magische innovators en uitvinders; dit is een mooie houtsoort, in het bezit van een ongebruikelijke veelzijdigheid en aanpassingsvermogen. Wees echter gewaarschuwd: hoewel sommige houtsoorten moeilijk te domineren zijn en spreuken kunnen weigeren die tegen hun natuur in gaan, zal de stok van walnoot, indien goed gekoppeld, alles doen wat zijn eigenaar verlangt, mits die briljant genoeg is. Dit maakt het dus een dodelijk wapen in de handen van een gewetenloze heks of tovenaar, aangezien de stok en de tovenaar zichzelf met elkaar kunnen voeden op een heel ongezonde manier.
 • Wijn - Hermelien Griffel (met drakenbloed) Druïdes beschouwden alles met een houten stam als een boom en wijnstok maakt zulke speciale toverstokken dat Olivander die traditie graag voortzet. Toverstokken van wijnhout komen minder vaak voor en hun eigenaars zijn bijna altijd de heksen of tovenaars die een groter doel nastreven, die een paranormaal visioen hebben gehad en die hun naasten soms doen verbluffen. Deze stokken worden sterk aangetrokken door persoonlijkheden met verborgen dieptes en zijn gevoeliger dan andere stokken als het aankomt op het direct aanvoelen van een mogelijke match. Deze stokken kunnen al magische effecten vertonen als hun ideale eigenaar alleen maar de kamer binnen komt lopen.
 • Wilg - Wilg is een minder veel voorkomende houtsoort voor toverstokken, met een helende kracht en eigenaar die vaak op een of andere manier onzeker is, hoewel hij of zij dat kan proberen te verbloemen. Hoewel veel vertrouwelijke klanten een stok van wilg willen proberen (omwille van zijn mooie uiterlijk en reputatie om het goed te doen bij ontwikkelde, non-verbale magie), kiezen deze stokken liever iemand met veel potentie dan iemand waarbij ze het gevoel hebben de eigenaar weinig te kunnen leren. In de familie Olivander wordt altijd gezegd dat iemand die het verst moet reizen, het snelst zal gaan met wilg.
 • Zilveren linde - Deze ongebruikelijke en hoogst aantrekkelijke houtsoort voor toverstokken was gigantisch gewild in de negentiende eeuw. De vraag was hoger dan het aanbod en gewetenloze toverstokmakers verfden stokken van ander hout, om ze voor zilveren linde door te laten gaan. De reden van deze grote vraag lag niet alleen in het mooie uiterlijk van de stok, maar ook in zijn reputatie om het goed te doen bij Zieners en mensen die goed zijn in Legilimentie, beiden mysterieuze kunsten die de eigenaar van een dergelijke stok een bepaald aanzien gaven. Op het toppunt van de vraag naar deze stokken, beweerde toverstokmaker Arturo Cephalopos dat de associatie tussen zilveren linde en helderziendheid een "gerucht was dat in stand werd gehouden door verkopers als Gerbold Olivander, met een te grote voorraad zilveren linde, die ze hoopten kwijt te raken". Maar Cephalopos was een slordige toverstokmaker en een domoor en niemand, Ziener of niet, was verbaasd toen hij uit de handel ging.
 • Zomereik - Een toverstok voor goede en slechte tijden, als een loyale vriend voor zover de eigenaar dat verdient. Stokken van zomereik vereisen eigenaars met kracht, moed en trouw. Minder bekend is de neiging van eigenaars van deze stokken naar een krachtige intuïtie en veelal affiniteit met de magie van de natuur, met de wezens en planten die nodig zijn in de toverwereld, voor zowel magie als plezier. De zomereik staat van de winter tot de zomer ook bekend als de "Koning van het Bos" en zijn hout zou ook alleen tijdens die periode moeten worden verzameld. Hulst wordt de nieuwe Koning zodra de dagen weer korter worden en dus zou hulst alleen moeten worden verzameld in het najaar. Geloofd wordt dat deze scheiding aan de voet staat van een oud gezegde: "Als zijn stok van eik is en de hare van hulst, dan is een huwelijk compleet flauwekul". Dit gezegde slaat echter nergens op. Er wordt gezegd dat de toverstok van Merlijn van zomereik is gemaakt, hoewel zijn graf nooit gevonden is, waardoor dit niet kan worden bewezen.
 • Zwarte Walnoot - De stok van Zwarte Walnoot is zeldzamer dan die van normale walnoot en zoekt een meester met goede instincten en krachtig inzicht. Zwarte walnoot is een mooie houtsoort, maar niet de makkelijkste om mee om te gaan. Hij is heel gevoelig voor innerlijke conflicten en verliest zijn kracht dramatisch op het moment dat de eigenaar zichzelf voor de gek houdt. Als de heks of tovenaar niet eerlijk wil of kan zijn tegenover zichzelf of anderen, presteert de stok vaak niet goed meer en moet hij aan een nieuwe eigenaar worden gekoppeld om zijn oude krachten weer terug te kunnen krijgen. Gekoppeld aan een eerlijke, zelfbewuste eigenaar zal het echter één van de meest loyale en indrukwekkende toverstokken zijn van allemaal, met een bijzonder voordeel bij alle soorten bezweringen.

 

Kernen

De kern van een stok is altijd van een krachtige, magische substantie. Hieronder vind je een lijstje met bekende kernen en, voor zover bekend, hun magische eigenschappen.

 

 • Drakenbloed - Wordt gebruikt in de toverstokken met de meeste kracht en is goed te gebruiken voor duistere en flamboyante spreuken. Toverstokken met drakenbloed hebben de neiging sneller te leren dan andere stokken en als ze van eigenaar wisselen, binden ze zich sterk met hun huidige eigenaar. Hoewel het een geschikte stok is voor duistere magie, zal hij niet uit zichzelf die kant op neigen. Het is een vrij temperamentvolle toverstokkern.
 • Eenhoornhaar - Produceert de meest consistente magie en is het moeilijkst te gebruiken voor duistere doeleinden. Eenhoornhaar maakt de trouwste toverstokken, die vaak sterk gehecht blijven aan hun eerste eigenaar, of het nou een vaardige tovenaar of heks was of helemaal niet. Een klein minpunt aan eenhoornhaar is dat het niet de meest krachtige toverstokken maakt (hoewel de houtsoort dat kan compenseren) en dat ze melancholisch kunnen worden als ze verkeerd worden behandeld, wat betekent dat hun haar "af kan sterven" en dan vervangen moet worden.
 • Feniksveer - De meest zeldzame kern, maar ook degene met de grootste reikwijdte aan magische krachten, hoewel ze er langer over kunnen doen dan de andere kernen om dit te onthullen. Ze tonen het meeste initiatief en werken soms zelfs uit zichzelf, een kwaliteit die niet erg geliefd is. Toverstokken met feniksveer zijn het het meest kieskeurig bij het uitzoeken van hun toekomstige eigenaar omdat het dier waar ze vanaf komen één van de meest onafhankelijke is in de wereld. Deze stokken zijn het moeilijkst te temmen en te personaliseren en het is vaak moeilijk om hun volledige loyaliteit te winnen.
 • Glamorganahaar
 • Thestralis-haar
 • Kelpiehaar - Gervaise Olivander heeft in zijn carrière ook wel geworsteld met ondergeschikte toverstokkernen, zoals Kelpiehaar.

 

Maten

Voor het kiezen van een toverstok moeten bepaalde maten gemeten worden. Onder andere: van schouder tot vinger; pols tot elleboog; schouder tot vloer; knie tot oksel; omtrek van je hoofd en de afstand tussen je neusgaten.

 

Veel toverstokmakers gebruiken de lengte van een persoon om de goede toverstok te vinden, maar daarbij verzaken ze veel andere belangrijke overwegingen te maken. Langere toverstokken worden vooral aangetrokken door grootse persoonlijkheden en door mensen met een ruimtelijke en meer dramatische magiestijl. Nettere toverstokken hebben een voorkeur voor een meer elegant en geraffineerd spreukgebruik. Toch zou geen enkel op zichzelf staand aspect van toverstok-compositie overwogen moeten worden zonder dat rekening wordt gehouden met de overige aspecten. De houtsoort, de kern en de flexibiliteit kunnen de lengte van de stok zowel mee- als tegenwerken.

 

De meeste toverstokken variëren in lengtes tussen de 22,5 en 35 centimeter. Hoewel er ook extreem korte en lange toverstokken zijn, zijn deze een zeldzaamheid. Olivander heeft eens een extreem lange stok verkocht, maar dat had te maken met een fysieke bijzonderheid. Erg korte toverstokken selecteren vaak tovenaars met weinig ruggengraat, maar hebben weinig te doen met de fysieke lengte van hun eigenaar.

 

Flexibiliteit

De flexibiliteit of rigiditeit van een toverstok staat voor de aanleg om zich aan te passen en de wil om te veranderen voor zijn eigenaar, hoewel ook dit aspect niet los van de andere kan worden gezien. Daarnaast moet je ook de levenservaring en magiestijl van de eigenaar meenemen. Al die onderdelen bij elkaar maken de toverstok uniek.

 

Olivander en zijn toverstokken

Voorafgaand aan Garricks eigenaarschap van de familiezaak, gebruikten tovenaars een grote verscheidenheid aan toverstokkernen. Klanten namen vaak zelf een magische substantie mee waaraan ze gehecht waren of waarbij hun familie zwoer (zoals de Glamorganahaar in de toverstok van Fleur). Meneer Olivander was echter een purist die erbij bleef dat de beste toverstokken nooit simpelweg werden geproduceerd door een snorhaar uit iemands favoriete Kwistel te trekken (of de staak te verwerken van een essenkruid dat ooit eens een tovenaars vader had gered van vergiftiging, of de maan van een Kelpie die een heks eens tijdens haar vakantie in Schotland had ontmoet). De beste toverstokken hadden naar zijn mening een kern van immens krachtige magische substanties, die op professionele manier waren gehuld in speciaal geselecteerde houtsoorten en die zelf een eigenaar kozen waar zij de meeste affiniteit mee hadden.

 

Hoewel er aanvankelijk verzet was tegen deze revolutionaire manier van het vervaardigen van toverstokken, werd het al snel duidelijk dat de toverstokken van Olivander superieur waren aan alles wat er tot dan toe was geweest. Zijn methodes om toverstokhout en kernen te vinden, ze samen te voegen en te koppelen aan hun ideale eigenaars, zijn zorgvuldig bewaarde geheimen waar veel concurrent-toverstokmakers jaloers op zijn.

 

Tovenaars en hun toverstok

Van de toverstokken die Olivander heeft gemaakt, zijn er geen twee dezelfde, net zoals ook geen twee eenhoorns, feniksen of draken hetzelfde zijn.

 

Met de toverstok van een andere tovenaar bereik je nooit zo’n goed resultaat als met je eigen stok.

 

Toverstokken die Harry probeerde voordat hij de goede had:

Berkenhout en drakenbloed, 22,5 centimeter, lekker flexibel

Esdoornhout en feniksveer, 17,5 centimeter, fijne zwiep

Ebbenhout en eenhoornhaar, 21,5 centimeter, veerkrachtig.

 

Vreemd genoeg kiest de tovenaar niet de staf, maar de staf de tovenaar...

 

De beste resultaten worden verkregen als er een zo groot mogelijke affiniteit is tussen de tovenaar en zijn stok. Dergelijke verbindingen zijn gecompliceerd. Een eerste aantrekkingskracht, en dan een gezamenlijke zoektocht naar ervaring. De stok leert van de tovenaar en de tovenaar van de stok. Het bezit van toverstokken wordt geregeerd door subtiele wetten, maar meestal schikt een overwonnen stok zich naar zijn nieuwe meester.

 

_______________________________________________________________________________________

De citaten en onderdelen van deze tekst zijn afkomstig uit één of meerdere van de volgende boeken: Harry Potter en de Steen der Wijzen, Harry Potter en de Geheime Kamer, Harry Potter en de Gevangene van Azkaban, Harry Potter en de Vuurbeker, Harry Potter en de Orde van de Feniks, Harry Potter en de Halfbloed Prins, Harry Potter en de Relieken van de Dood, Zwerkbal door de Eeuwen Heen, Fabeldieren en Waar ze te Vinden, De Vertelsels van Baker de Bard en van Pottermore. Van al deze boeken rust het copyright bij Uitgeverij de Harmonie en Warner Brothers. De boeken zijn geschreven door J.K. Rowling.

Sign in to follow this  


User Feedback

Recommended Comments

There are no comments to display.Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Add a comment...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
 • Create New...