Jump to content
Wizardzone - Harry Potter Community
Sign in to follow this  

Bezem


Chamenuva

Bezem

Broom

 

 

Bezems zijn er in alle soorten en maten... en prijsklasses! Constant blijven er nieuwere en betere bezemstelen uitkomen. Vooral voor de Zwerkbalspelers zijn bezems erg belangrijk. In het eerste boek krijgt Harry van professor Anderling een bezem van het type Nimbus 2000.

 

Zwerkbal wordt gespeeld op bezems. Fred en George vinden dat de schoolbezems beginnen te vibreren als je te hoog vliegt, of dat ze altijd wel een beetje naar links vliegen. Als je je hand boven de bezem houdt en ‘Omhoog’ roept, zou deze in je hand moeten springen, maar dat gebeurt alleen bij de personen die talent of ervaring hebben. Om naar beneden te vliegen moet je voorover leunen. Om hoger te geraken moet je je bezem optrekken. Draaien is logisch, ofwel draai je je bezem naar links als je naar links wil, en idem voor rechts. Om te versnellen moet je naar voor leunen.

 

Bezems in de oudheid

Als we naar de geschiedenis kijken, blijkt dat vrijwel iedere persoon die volgens verhalen door de lucht vloog, een vrouw was. Wanneer een tovenaar of heksenmeester al kon vliegen, gebruikte hij waarschijnlijk eerder een hooivork!

 

Hoewel illustraties tegenwoordig altijd een bezem afbeelden als het vervoermiddel van de heks, was dit lang niet altijd het geval. Tussen 1450 en 1600, toen men overal in Europa in de kracht van hekserij geloofde, vertelde men verhalen over heksen die op weg naar hun nachtelijke ontmoetingsplaatsen niet alleen op stokken, schoppen en knuppels door de lucht vlogen, maar ook op geiten, stieren, schapen, honden en wolven Volgens enkele geleerden werd de bezem uiteindelijk het populairste vervoermiddel vanwege de traditionele rol van de vrouw in het huishouden.

 

Volgens de overlevering, voor een groot deel verzonnen en rondgebazuind door professionele heksenjagers, verlieten heksen hun huis gewoonlijk via de schoorsteen. Wanneer ze eenmaal in de lucht waren, was vliegen volgend zeggen vrij gemakkelijk, maar er waren twee uitzonderingen. Voor een heks in opleiding was het best moeilijk om op de bezem te blijven zitten, omdat deze wel snel, maar ook wankel was. Bovendien konden heksen naar beneden worden gehaald of zelfs worden tegengehouden wanneer ze wilden opstijgen door het geluid van kerkklokken. Aan het begin van de zeventiende eeuw was de angst voor heksen in een stadje als Duitsland zo groot dat de gemeenteraad opdracht gaf om een tijdlang alle kerkklokken van zonsopgang tot zonsondergang te laten luiden.

 

De vraag of heksen werekelijk konden vliegen, was het onderwerp van serieuze debatten tussen wetenschappers en religieuze leiders, vooral tijdens de jaren waarin de heksenvervolgingen aan de orde van de dag waren. Volgens de Malleus maleficarum (1486), het meest gebruikte boek over het ontdekken en straffen van heksen, stond onbetwistbaar vast dat heksen konden vliegen. Ten eerste hadden heel veel vrouwen toegegeven dat ze hadden gevlogen en hadden sommige zelfs opgeschept over hun kunsten in de lucht. Ten tweede staat er een stukje in het Bijbelse Evangelie volgens Mattheüs, waarin de krachten van de duivel worden beschreven waardoor hij Jezus door de lucht laat vliegen. En als de duivel ervoor kon zorgen dat Jezus vloog, zeiden verschillende geestelijken, dan kon hij dat kunstje ook aan de heksen leren die hem dienden. Andere geleerden verwierpen het idee dat mensen konden vliegen als fysiek onmogelijk en beweerden dat de duivel vrouwen liet denken dat ze konden vliegen door hun hoofd te vullen met waanideeën.

 

Wetenschappers hadden weer een andere verklaring. Het was bekend dat heksen voor het opstijgen hun bezem en lichaam insmeerden met een speciale 'vliegzalf' die was gemaakt van planten en kruiden uit hun eigen tuin (onder andere Bilzekruid, Mandragora, Monnikskap en Nachtschade). Artsen die in de zestiende eeuw experimenten uitvoerden met deze vliegzalf ontdekten dat deze krachtige chemicaliën bevatte die het lichaam via de huid binnendrongen en een diepe slaap en hallucinaties veroorzaakten, waardoor je het gevoel kon krijgen dat je vloog. Volgens hun verklaring vielen heksen die geloofden dat ze konden 'vliegen', in hun eigen keuken in slaap en werden ze wakker met levendige herinneringen aan een geweldige vliegtocht die slechts in hun dromen echt was voorgekomen.

 

_______________________________________________________________________________________

De citaten en onderdelen van deze tekst zijn afkomstig uit één of meerdere van de volgende boeken: Harry Potter en de Steen der Wijzen, Harry Potter en de Geheime Kamer, Harry Potter en de Gevangene van Azkaban, Harry Potter en de Vuurbeker, Harry Potter en de Orde van de Feniks, Harry Potter en de Halfbloed Prins, Harry Potter en de Relieken van de Dood, Zwerkbal door de Eeuwen Heen, Fabeldieren en Waar ze te Vinden, De Vertelsels van Baker de Bard en van Pottermore. Van al deze boeken rust het copyright bij Uitgeverij de Harmonie en Warner Brothers. De boeken zijn geschreven door J.K. Rowling.

Sign in to follow this  


User Feedback

Recommended Comments

There are no comments to display.Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Add a comment...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...