Jump to content
Wizardzone - Harry Potter Community
Sign in to follow this  

Sorteerhoed


Chamenuva

Sorteerhoed

Sorting Hat

 

 

Deze oude, gerafelde, vuile, verstelde hoed vol lappen en stiksels verdeelt elk jaar de nieuwe leerlingen op Zweinstein over de vier afdelingen. Hij zingt dan van te voren ieder jaar een ander zelfgemaakt sorteerlied. Het is een merkwaardig voorwerp, want hij kan zelf denken en praten via de grote scheur bij de rafelige rand. Wanneer Harry bijvoorbeeld bang is dat hij de erfgenaam is van Zwadderich, zet hij de hoed op en die begint normaal tegen hem te praten. Ook kan de hoed magische dingen vanuit het niks tevoorschijn laten komen. Waarschijnlijk heeft de hoed meer krachten dan we weten. Hij bevat letterlijk de intelligentie van alle vier de oprichters van Zweinstein, is altijd eerlijk en is bedreven in Legilimentie, zodat hij in de gedachten van de drager kan kijken en daar zelfs op kan reageren. Goderic Griffoendor was zijn eerste eigenaar.

 

De hoed staat erom bekend nooit op zijn eerste keus terug te komen. Hoe fout het soms ook lijkt, de Sorteerhoed zal altijd achter zijn keuze blijven staan. Er moet wel gezegd worden dat de Sorteerhoed in de vele eeuwen dat hij al dienst doet, ook maar opmerkelijk weinig foute oordelen heeft gegeven.

 

In Harry's tweede jaar, komt Felix de Sorteerhoed naar hem brengen in de Geheime Kamer. Uit de Sorteerhoed komt het Zwaard van Goderic Griffoendor tevoorschijn, waarmee Harry de Basilisk weet te verslaan.

 

Normaal beperkt de Hoed zich tot het zingen over de verschillende eigenschappen die bij elke afdeling horen, en zijn eigen rol bij het Sorteren, maar wanneer hij het zelf nodig acht, voelt hij zich verplicht om de school te waarschuwen voor naderend onheil, zoals in het Sorteerlied in Harry's vijfde jaar. Zijn advies is steevast hetzelfde: Wees eensgezind en bundel je krachten.

 

Hoedstilte

Dit is een verouderde benaming op Zweinstein voor een situatie waarbij de Sorteerhoed er langer dan vijf minuten over doet om een nieuwe leerling te sorteren. Dit is uitzonderlijk lang voor de Sorteerhoed en het gebeurt maar heel zelden; misschien maar eens in de vijftig jaar.

 

In Harry Potters schooltijd kwam Marcel Lubbermans en Hermelien Griffel het dichtst in de buurt van een Hoedstilte. De Sorteerhoed deed er bij Hermelien bijna vier minuten over om een keuze te maken tussen Griffoendor en Ravenklauw en Marcel deed zelf, uit angst voor Griffoendors dappere reputatie, een verzoek voor Huffelpuf maar de Sorteerhoed besloot uiteindelijk anders.

 

Slag om Zweinstein

Als Marcel Lubbermans openlijk weigert zich bij Voldemort aan te sluiten, sommeert Voldemort de Sorteerhoed en deelt mee dat er voortaan niet meer zal worden Gesorteerd, maar dat iedereen in Zwadderich komt. Met een zwiep van Voldemorts toverstok, belandt de Sorteerhoed op Marcels hoofd en vliegt hij in brand. Ineens gebeurt er van alles tegelijk en barst het rumoer los. Harry maakt van de gelegenheid gebruik door zijn Onzichtbaarheidsmantel over zich heen te gooien en op te springen. Ook Marcel komt in actie. Met één vloeiende beweging verbreekt hij de Vloek van de Totale Verstijving. De brandende Sorteerhoed valt op de grond en Marcel haalt er het Zwaard van Griffoendor uit. Met één bliksemsnelle houw slaat hij de kop van Nagini af en die tolt in de lucht, glanzend in het licht dat uit het dal stroomt. Voldemorts mond is opengesperd in een geluidloze gil van woede en het lijf van de slang smakt aan zijn voeten neer.

 

Sorteerceremonie.jpg

 

_______________________________________________________________________________________

De citaten en onderdelen van deze tekst zijn afkomstig uit één of meerdere van de volgende boeken: Harry Potter en de Steen der Wijzen, Harry Potter en de Geheime Kamer, Harry Potter en de Gevangene van Azkaban, Harry Potter en de Vuurbeker, Harry Potter en de Orde van de Feniks, Harry Potter en de Halfbloed Prins, Harry Potter en de Relieken van de Dood, Zwerkbal door de Eeuwen Heen, Fabeldieren en Waar ze te Vinden, De Vertelsels van Baker de Bard en van Pottermore. Van al deze boeken rust het copyright bij Uitgeverij de Harmonie en Warner Brothers. De boeken zijn geschreven door J.K. Rowling.

Sign in to follow this  


User Feedback

Recommended Comments

There are no comments to display.Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Add a comment...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...