Spring naar inhoud
- - - - -

Artikel over WWOHP, AAA New York Car & Travel mei 2010


Artikel over The Wizarding World of Harry Potter door AAA New York Car & Travel in mei 2010

Harry Potter trekt naar Universal Orlando

In Harry Potter-kringen is de komst van Wizarding World groots, à la kind op kerstochtend, Star Trek-fan in een origineel uniform die de Vulcangroet uitvoert op de brug van de Enterprise aan Leonard Nimoy groot.

Het zicht op het complete Zweinsteinkasteel in al zijn hoog boven je uittorenende cement-en-stenenglorie is genoeg om de gemiddelde dreuzel in een volledig door Potter ontstane hyperventilatie te krijgen. Opmerking aan de toegewijden: Blijven ademen.

Drie jaar nadat werd aangekondigd dat de jonge tovenaar naar Universal Studio's Florida's Island of Adventure zou komen opent de acht hectare grote Wizarding World of Harry Potter deze lente zijn gietijzeren poorten. Daardoor wordt de ultieme wens van Potteristen (Potterheads? Potteries?) vervult: een wals langs de bekende betoverende straatjes van Zweinsveld op weg naar het kasteel van Zweinstein. Boterbier? Check. Chocoladekikkers? Check. Smekkies in Alle Smakken? Ieuw, maar check.

Deze zak vol magie samenstellen was een lastige onderneming. Universal heeft al eerder iconische personages onder handen genomen, Marvelstrips, Jurassic Park, Dr. Seuss, maar nooit voor een publiek dat zo kritisch was. Laten we zeggen dat niemand naar het strikje van de Kat in de Hoed kijkt en zich afvraagt of het wel de juiste tint rood heeft.

Potter-lovers zijn niet alleen wild over Harry, ze zijn zijn studenten. Ze kunnen slurken en gouden snaaien, ballonbruisballen en smekkies, verdwijnspreuken en Expecto Patronum uit elkaar houden.

Daardoor lijken de credits voor het park wel op die van de Potter-filmreekspagina op de Internet Movie Database: de originele setontwerper, kostuumontwerper, art director, enz. Iedereen zorgt ervoor dat bijvoorbeeld de attracties de juiste tint van Griffoendorrood kregen. De idee was om gasten doorheen het grote scherm te transporteren (of doen verschijnselen in Potterspraak). Maar, het zou niet genoeg geweest zijn om het er goed te doen uitzien en daarom hebben de tovenaars van Universal het park uitgerust met allerlei dingen waarvan je zegt: "Hoe hebben ze dat gedaan?" om het juist aan te doen voelen. Portretten praten, bezems vliegen, Jammerende Jenny hangt er rond en John Williams iconische deuntje weerklinkt op de achtergrond wanneer je voorbije de Zweinsteinexpress komt en doorheen het perfect gerepliceerde Zweinsveld richting Zonko's, Zacharinus, Ollivanders gaat... Wat, wacht, wat? Ollivanders? In Zweinsveld? "De originele toverstokkenwinkel op de Wegisweg, natuurlijk," zegt creatief regisseur Thierry Coup zonder twijfelen. "Dit is een filiaal.

Dit stukje creatieve aardrijkskunde vereiste een soort goddelijke interventie: de goedkeuring van Harry's schepper, J.K. Rowling zelf. Maar die concentratie zal zeker punten scoren bij de toegewijde fans en zal Universal fans besparen die elk Potterboek in hun geheugen gegrift hebben staan en hen met de vinger wijzen. Dat is belangrijk, want Universals Potterland overstijgt het standaard "doorgaan tot je ingewanden eruit komen"-themapark. Bezoekers komen naar Wizarding World om zich in Harry's wereld te bevinden en tonnen rekwisieten, sommigen originelen, andere nauwkeurige replica's, maken zelfs van de wachtrijen voor de achtbanen uitgebreide attracties op zichzelf. Een van de meest gedetailleerde wachtrijen baant zich een weg doorheen het kasteel van Zweinstein, langs de Portretgang en door Perkamentus kantoor naar Harry Potter and the Forbidden Journey, een vooruitstrevend toestel dat speculanten die de inhoud ervan probeerden te raden bleef pijnigen. Het zou jammer zijn om het te verklappen, maar hier is CliffNotes' versie: een rit van vier minuten (à la Islands of Adventure's Spiderman ontmoet Disney's Siarin') vliegt en interageert met personages en ook met, de gastheer van de rit waarschuwt je wel dat het te intens zou kunnen worden, hoogtes, snelheid en, lieve hemel, spinnen. Twee bestaande achtbanen in Universal werden vernieuwd volgens het nieuwe thema: de Flight of the Hippogriff-kinderachtbaan en de snelle, omgekeerde, ondersteboven Dragon Challenge die het bijkomende voordeel heeft van de buitengewone zichten op het park. Dat is ervan uitgaande dat je je ogen open hebt.

Dat gezegd zijnde, een stalen samenstelling is niet vereist. In feite is misschien wel de meest opmerkelijke attractie geen achtbaan, maar een schitterende re-enactment met speciale effecten van het moment uit Harry Potter and the Philosopher's Stone waarin de toverstok Harry kiest. Dat je de perfecte toverstok voor jezelf kan kopen is een herinnering aan Wizarding World's unieke souvenirhandel die vestigingen recht uit de boeken, zoals de Drie Bezemstelen en Bernsteen & Sulferblom met echt eten en drinken combineert. Waar anders zou je je zwerkbalbezem, Zweinsteingewaad, magische Kwibbelaar of gouden snaai met afstandsbediening kopen? Je kan zelfs postkaartjes opsturen naar jaloerse vrienden met een Zweinsteinpostzegel recht van het Uilenpostkantoor.

Alles samen creëert het een sfeer die, tot deze lente, enkel op het scherm aanwezig was. Die ene überfan die in euforische tranen uitbarstte bij het zien van enkel een glimp van Universal's Zweinstein, zegt Coup, was het eerste van vele eurekamomenten die aantoonden dat de ontwerpers de magie hebben opgeroepen.

Een woordje aan de toegewijden: Blijven ademen.
  • 0


0 Commentaren