Spring naar inhoud
- - - - -

Chatlog AOL chat 09-10-00


Vertaalde Chatlogs van J.K. Rowling op de AOL Chat van 19 oktober 2000

Denkt u dat het maken van een Harry Potter film, ervoor zorgt dat mensen de boeken beter begrijpen, of bent u juist bang dat het een slechte invloed heeft op de verbeelding die de boeken bij mensen oproepen?
Ik denk dat mensen de boeken al goed begrijpen. Ik hoop dat de film erg goed zal zijn en de fans niet zal teleurstellen. Persoonlijk, kan ik niet wachten om Zwerkbal te zien.

Waarom begon u ooit met het schrijven over toveren?
Ik had het idee van een jongen die tovenaar was, maar dat zelf nog niet wist. Ik heb nooit stilgezeten en me afgevraagd: “Waar zal ik nu eens over schrijven?” Het kwam gewoon in me op, compleet gevormd.

Als mensen Dreuzelgeld inwisselen voor Tovergeld, wat doet Goudgrijp dan met het Dreuzelgeld?
Kobolden zijn heel sneaky. Ze krijgen het voor elkaar om het Dreuzelgeld weer in roulatie te brengen.

Wat deden James en Lily Potter toen zij nog leefden?
Ik kan niet teveel details vertellen, omdat je daar nog achter komt in de toekomstige boeken. James had al heel veel geld ge-erfd, dus hij had niet echt een goedbetaalde baan nodig. Je zal later meer te weten komen over Harry’s ouders.

Als u zelf op Zweinstein zou zitten, in welke afdeling zou u dan zijn ingedeeld?
Goeie vraag. Ik zou hopen op Griffoendor natuurlijk, maar ik denk dat ze me eerder zouden indelen bij Ravenklauw.

Hoe bent u op de namen gekomen, zoals Zwerkbal?
Zwerkbal heb ik zelf bedacht. Ik wilde een woord dat met de letter Q begon (Quidditch is de Engelse vertaling van Zwerkbal). Veel andere namen komen van landkaarten. Snape (Sneep) bijvoorbeeld, is een klein dorpje in Engeland.

Heeft u ooit een plattegrond gemaakt van de school?
Nee, omdat alle trappen blijven bewegen en lokalen vanuit het niets verschijnen, en alles beweegt gewoon teveel. Ik heb wel een kladblok waarin in bijhoud op welke verdiepingen alles is. Natuurlijk, als er iets beweegt, kan ik de magie de schuld geven, niet mezelf.

Hoe staat u tegenover de mensen die uw boeken willen verbannen?
Ik denk dat ze... wat is het goede woord... misleid zijn. Ik denk dat deze boeken een hoge moraal bevatten. Iedereen heeft zijn eigen mening en mag die naleven, maar moet ook die van anderen respecteren.

Is het dier waarin een Faunaat verandert, een weerspiegeling van zijn of haar persoonlijkheid?
Heel goed begrepen! Ik denk zelf dat ik zou veranderen in een otter, dat is mijn favoriete dier. Ga eens na hoe verschrikkelijk het zou zijn als ik zou veranderen in een kakkerlak!

Is het zwaar om beroemd te zijn?
Soms is het heerlijk, zoals nu, als ik de kans krijg om met lezers in contact te komen. Soms is het ook erg zwaar, bijvoorbeeld als journalisten mijn voordeur er bijna uitrammen, en dat doen ze meestal net als ik aan het koken ben.

Wat is de verjaardag van Hermelien?
19 september

Heeft u ooit overwogen om de hoodrolspeler een meisje te laten zijn?
Nou nee – maar alleen omdat Harry in me opkwam als een jongen. Toen ik een paar maanden over hem aan het schrijven was, werd hij te echt om nog te veranderen. Toch is Hermelien zo’n goede vriendin, dat ik niet het gevoel heb dat ik meisjes tekort heb gedaan.

Waarom had Perkamentus een triomfantelijke blik in zijn ogen aan het eind van boek 4?
Goeie vraag... uitstekende vraag! Zo goed dat ik hem niet kan beantwoorden, omdat dat teveel zou verklappen. Wel heel goed opgemerkt! Veel plezier met het raden naar het antwoord... iemand moet erachter kunnen komen!

Waarom worden sommige tovenaars geesten, en anderen niet?
Weer een supergoeie vraag, en ik kan je vast verklappen dat je hier meer over zal leren in boek 5.

Na het eerste boek, stopte u met Engelse woorden te veranderen in Amerikaanse woorden. Is daar een reden voor?
Nou eigenlijk stopten we daar niet mee, maar het aantal woorden dat veranderd moest worden, werd sterk overdreven! We veranderden alleen woorden als ze in het Amerikaans een andere betekenis hadden. Het woord ‘jumper’ bijvoorbeeld, betekent in Engeland bijvoorbeeld ‘trui’, terwijl het in Amerika een kledingstuk is dat alleen kleine meisjes dragen.

Ik denk dat de kleur van Harry’s ogen belangrijk is in de boeken, is dat waar?
Hmmmm... misschien!

Zal Voldemort ooit doodgaan?
Denk je echt dat ik daar antwoord op ga geven?

Wanneer kreeg James zijn Onzichtbaarheidsmantel?
Die heeft hij ge-erfd van zijn vader – een familie erfstuk.

Heeft iedereen een beetje magie in zich? Zelfs als het Dreuzels zijn? En zo niet, hoe is de magie dan ooit begonnen?
Ik denk dat we allemaal een beetje in ons hebben (los van de boeken). Maar in mijn boeken – denk je echt dat er ook maar een beetje magie in oom Herman zit? Magie is een van de rare talenten die sommigen wel hebben, en sommigen niet.

Wat is uw favoriete spreuk?
Tot nu toe ‘Expecto Patronum’ – de spreuk die een Patronus oproept.

Zal er ooit een vrouwelijke leraar komen voor Verweer tegen de Zwarte Kunsten?
Ik kan bij uitzondering onthullen (omdat ik me schuldig voel dat ik zoveel vragen niet kan beantwoorden), dat die er zal komen.

Zal Voldemorts slechtheid steeds erger worden?
Nou in de tijd dat hij weg is geweest, is zijn gedrag niet echt beter geworden he? Dus ik denk dat we kunnen zeggen... ja!

Waarom stopt u na boek 7, terwijl u Harry’s hele leven zou kunnen beschrijven?
Het valt me op dat je er erg zeker van bent dat hij niet dood zal gaan!
Veel mensen willen weten wat u tijdens vakanties doet
Met kerst ben ik thuis en kijk ik toe hoe mijn zwager de kalkoen klaarmaakt (hij is chefkok), en met Oud en Nieuw ben ik op vakantie.

Waarom maakte u Krinkel de slechterik in plaats van Sneep?
Omdat ik alles weet over Sneep, en hij niet het type was voor een tulband.

Is er een reden waarom Fleurs’ naam als betekenis heeft “bloem van het hart”?
Je bent er bijna, eigenlijk betekent het “bloem van het gerechtshof”. Ik hou van belangrijke vrouwen. Hart is “coeur” (Ik was vroeger lerares Frans, sorry).

Wanneer komt het volgende boek uit?
Ik weet het nog niet! Waarschijnlijk niet aanstaande juli, maar het zal niet te lang meer duren. Ik ben al bezig het te schrijven.

Ron en Hermelien geven Harry kadootjes... geeft hij hun ooit verjaarskadootjes terug?
Ja, dat doet hij zeker! Maar ik heb me nooit echt in hun verjaardagen verdiept. Daar is nog geen tijd voor geweest!

Wie is uw favoriete karakter naast Harry, en waarom?
Dat zal Hagrid zijn denk ik – maar ik hou ook van Ron en Hermelien! Ik heb ook veel plezier in het schrijven over Gladianus Smalhart, Sneep, de Duffelingen... het is leuk om ze slechte dingen te laten meemaken.

Zullen we Lupos binnenkort terugzien?
Ja, Harry zal Lupos weer zien. Hij is ook een van mijn favoriete karakters.

Zal Harry opnieuw tijdreizen?
Dat vertel ik niet!

Kunt u IETS vertellen over het volgende boek?
Ja... het zal waarschijnlijk niet zo lang zijn als boek vier. Het zal eng worden. Harry zal een boel dingen uitvinden waar hij tot nu toe nog niet mee te maken heeft gehad.

Bent u ooit geinspireerd door een andere schrijver?
De schrijver waar ik me het meest mee identificeer is E. Nesbit. Zij heeft een aantal geweldige, grappige sprookjes geschreven.

Terwijl we wachten op uw volgende boek, zijn er andere boeken (naast die van uzelf), die u ons kunt aanraden om te lezen?
Geweldige vraag! Lees “Clockwork” maar van Phillip Pullman, of “Skellig” van David Almond of... even denken... iets van Paul Gallico, of “The Little White Horse” (voor meisjes!) van Elizabeth Goudge of... WAT DAN OOK! Zorg dat je blijft lezen!

U gaat twee kleine boekjes schrijven die in maart uitkomen. Kunt u ons daar meer over vertellen?
Ja, ik heb “Zwerkbal door de Eeuwen heen” en “Fabeldieren en Waar ze te vinden” geschreven. Alle opbrengsten zullen gaan naar Comic Relief UK, om projecten in Afrika te steunen. Ze zullen in maart volgend jaar verschijnen, dus reserveer ze op tijd! Je zal levens redden... goeie magie!
  • 0


0 Commentaren