Spring naar inhoud
- - - - -

Chatlog J.K. Rowling Barnes & Nobles, 08-09-99


Chatlog van de chat met J.K. Rowling op Barnes & Nobles van 8 september 1999

Waar komt uw inzicht in jonge jongens vandaan?
Vanuit mezelf. Ik schreef al 6 maanden aan Harry Potter, voordat ik stopte en mezelf afvroeg waarom hij een jongen was en niet een meisje, omdat ik natuurlijk vrouwelijk ben, maar het was al te laat – Harry was voor mij te echt om nog te veranderen. En op dat moment vond ik hem veel te leuk.

Hoelang duurde het om de boeken te schrijven?
De Steen der Wijzen duurde vijf jaar om af te ronden, maar in die tijd werkte ik ook nog full-time als lerares, en was ook al bezig de rest van de serie te plannen. De Geheime Kamer deed er 2 jaar over en De Gevangene van Azkaban maar 1 jaar. Ze zijn steeds sneller te schrijven, omdat het een soort sneeuwbaleffect is. Ik ken de karakters nu erg goed en de plots zijn al helemaal uitgewerkt.

Jo, ik wil je heel erg bedanken voor het feit dat je me soms weer het gevoel geeft dat ik 12 ben, en omdat je me zoveel plezier geeft in het lezen van je boeken. Ik heb een paar vragen: (1) Hoe houd je alle rare namen bij in de Harry Potter Wereld? Maak je tijdens het schrijven een lijst met namen of heb je overal al een idee van sinds boek 1? (2) Heb je onderzoek gedaan naar de magie toen je deze boeken schreef? Je hebt ons er aardig van overtuigd dat Zweinstein en de Tover- en Dreuzelwereld bestaan! Opnieuw bedankt. Michelle, 23 jaar
Het is heerlijk om te horen dat ik 11 jaar van iemands leeftijd heb afgenomen. Bijna alle karakters had ik al uitgewerkt, inclusief de namen voor alle boeken toen ik boek 1 af had. Echter, soms verander ik de namen naderhand nog. Ik vind het leuk om met de namen te spelen, en ik verzamel de meest ongebruikelijke namen van allerlei bronnen zoals landkaarten, boeken over heiligen, oorlogsherinneringen en sommige namen bedenk ik gewoon zelf. En ja, ik heb onderzoek gedaan naar magie, maar ik probeer alleen dingen te gebruiken die binnen mijn plot passen, en de meeste magische dingen uit de boeken heb ik zelf bedacht.

Dit is waarschijnlijk een typisch Amerikaanse vraag, maar hoe spreek je “Hermione” (Hermelien) uit?
Her-my-oh-nee.

Ik heb geweldige dingen gezien die kinderen hebben gemaakt over Harrt Potter, zoals tekeningen en fan fictie. Kijk je weleens op de fansites over Harry?
Jazeker, en ik ben verrast met het aantal andere mensen dat dat doet. Ik kwam een tijdje geleden achter de websites die waren opgedragen aan Harry en het was als Kerstmis. Kerstmis in augustus!

Je hebt in interviews verteld dat er doden zullen vallen in de boeken. Nu zegt iedereen op de website die ik regelmatig bezoek, dat iemand (waarschijnlijk Hagrid), dood zal gaan in boek 4. Zal er iemand doodgaan of is dit een vreselijk gerucht? Ik hou van Hagrid!
Er zullen inderdaad in boek 4 voor het eerst doden vallen. Waarschijnlijk zal de lezer zich maar druk maken om 1 van hen. Ik kan je niet vertellen wie het is, maar ik heb zeker tegen niemand gezegd dat het Hagrid is – hint, hint.

Helpt u mee aan het maken van de film? Heeft u enig idee wanneer de audities zullen komen? (Sorry, ik weet dat het niks te maken heeft met boek 3 maar niemand geeft me echt antwoorden). Alvast heel erg bedankt!
Ja, ik moet het script voor de film eerst goedkeuren. En nee, ik heb jammer genoeg niks te maken met het casten van de spelers.

In Harry Potter en de Gevangene van Azkaban, heeft professor Perkamentus het over Zwamdrifts “tweede echte voorspelling”. Wat was haar eerste echte voorspelling?
Ik hou van aandachtige lezers! Haar eerste voorspelling was een hele belangrijke. Je zal later nog uitvinden wat die voorspelling was, maar ik ga het nu nog niet onthullen. Sorry!

Is Harry gebasseerd op iemand die je kent? Wat zal je doen of schrijven na boek 7?
Nee, Harry komt helemaal uit mijn eigen hoofd, dus ik denk dat er een hoop van mezelf in hem zit. Hermelien is echter een meer waarschijnlijke weerspiegeling van mezelf toen ik jonger was. Nadat ik het zevende boek heb geschreven zal ik huilen omdat het zal voelen als iemand die is overleden. Op dat moment zal ik 13 jaar hebben geschreven aan Harry Potter. Daarna zal ik aan iets anders gaan schrijven.

Wat is Harry’s tweede naam?
James, vernoemd naar zijn vader.

Hallo! Zal het ooit worden bewezen dat Sirius onschuldig is, of heeft u dat nog niet besloten? Alvast bedankt.
Ik heb het al wel besloten, maar als ik antwoord geef, verklap ik iets heel belangijks in het plot, dus kan ik dat beter niet doen... in ieder geval zal Sirius terug gaan komen in toekomstige boeken.

Zonder teveel details te verklappen, kan je ons vertellen of we meerhoren van Knikkebeen in de volgende boeken? Hij lijkt me een erg slimme kat!
Je hebt gelijk. Hij is een hele slimme kat, en je zal inderdaad meer van hem horen.

Ik weet dat het derde deel pas net uit is, maar wanneer zal de volgende komen? Mijn kinderen en ik hebben veel plezier in het lezen over Harry en zijn avonturen. We lezen elke avond!
Ik hoor niets liever dan dat. Ik hoop dat boek 4 volgend jaar in de zomer zal kunnen verschijnen.

Wat is uw favoriete boek?
Een van mijn favoriete kinderboeken is “The Little White Horse” door Elizabeth Goudge. Het laatste goede boek dat ik heb gelezen was “The Virgin Suicides” door Jeffrey Eugenides.

Heeft u al karakters in uw hoofd voor toekomstige boeken, of bent u helemaal opgeslokt door Harry en Zweinstein?
Er leven al andere karakters in mijn hoofd, maar omdat de cast van de boeken op dit moment al zo groot is, en alleen maar groter wordt, nemen de huidige personages het grootste deel van mijn tijd in.

Wat zijn uw plannen met betrekking tot het toestaan van films en speelgoed over de boeken? Ik ben zo blij met de manier waarop uw boeken mensen hebben aangespoord om weer te gaan lezen, en hoe ze hun verbeelding hebben geprikkeld. Het zullen echt literaire klassiekers worden. Het lijkt haast een aantasting van hun reputatie om er speelgoed van te maken – vooral in verband met de verbeelding – hetzelfde denk ik over films. Kinderen hoeven dan nit meer te lezen om er plezier in te hebben. Hoe denkt u hier zelf over?
Nou om eerlijk te zijn ben ik zowel enthousiast als nerveus over een aankomende film. Enthousiast omdat ik dan kan zien, wat ik zelf al zo duidelijk voor me zie, in het bijzonder Zwerkbal! Toch ben ik van mening dat geen enkel medium tot nu toe de boeken kan vervangen, en mijn diepste wens is dat kinderen door de films, de boeken gaan lezen.

Wat is uw favoriete Harry Potter boek tot nu toe?
Het eerste boek zal altijd een speciaal plekje in mijn hart hebben, omdat het het eerste boek was dat ik ooit heb uitgebracht. Toch vind ik het plot van boek 2 weer heel erg goed. En om het nog wat verwarrender te maken, ik keek al vanaf het begin uit naar het schrijven aan boek 3, omdat daar professor Lupos verschijnt, die een van mijn favoriete karakters is in alle 7 de boeken.

Je hebt zo’n geweldige verbeelding! Is dit een resultaat van je jeugd?
Allereerst, jouw naam zal ik gebruiken in een toekomstig boek. Om de vraag te beantwoorden, ja, ik leefde vroeger in een soort fantasiewereld en dagdroomde veel – tot mijn ouders’ frustratie.

Heb je nog tips voor jonge mensen die misschien ooit ook willen gaan schrijven?
Ik denk dat je het beste kan beginnen met opschrijven wat je weet. In andere woorden, een goede plek om te beginnen is het schrijven over je eigen emoties, of over een onderwerp waar je veel van weet. Het belangrijkste is echter het lezen, omdat dat je zal leren wat een boek goed maakt, en hierdoor zal je ook leren waaraan je slechte verhalen herkennen kan.

Heb je een internetadres waar kinderen en volwassenen je email kunnen sturen?
Op dit moment niet, maar je kan contact met me opnemen via Scholastic Books.

Ik wil graag vragen of er een hoop romances zullen opbloeien tussen de karakters in de komende boeken.
Goeie vraag. Ik heb zoveel plezier in het schrijven aan boek 4, omdat Harry, Ron en Hermelien voor het eerst meisjes gaan zien als meisjes en jongens als jongens. Iedereen is verliefd op de verkeerde mensen. Laat niemand zeggen dat mijn boeken niet realistisch genoeg zijn!

Ging je vroeger zelf naar een (voor Britse begrippen) openbare school?
Nee, dat hebben journalisten mij al vaak gevraagd. Ik ging zelf naar een school die je in Amerika openbaar zou noemen.

Mijn kinderen en ik houden van je boeken en Harry Potter. We vragen ons af of Harry elke zomer bij de Duffelingen zal moeten blijven wonen.
Nou, je moet kiezen of je de pret wil opgeven van Harry die de Duffelingen elke zomer beter te pakken geeft, of of je Harry liever vrolijk ziet. Ik heb mijn keuze gemaakt, maar ik kan je niet vertellen welke dat is, omdat het de plots uit de toekomstige boeken zal ruïneren.

Zal Aragog nog terugkomen?
Ja. Maar meer zeg ik niet!

Vertel ons over je familie! Hoe hebben zij een rol gespeeld bij het schrijven van je boeken?
Mijn moeder overleed 9 jaar geleden, en haar dood heeft zeker een belangrijke rol gespeeld bij een passage in boek 1. Ik weet zeker dat goede lezers geen uitleg nodig hebben welke passage dat is. Mijn vader leeft nog, en hij vindt de boeken heel leuk, en mijn zuster, aan wie onder andere mijn eerste boek is opgedragen, was de eerste die ooit het verhaal hoorde. Zij las het niet, maar ik vertelde het haar.

Hoe oud is je dochter nu? Leest ze Harry Potter net zo enthousiast als wij?
Mijn dochter is 6, en ze wil echt graag dat ik de boeken aan haar voorlees, maar ik heb haar verteld dat ze moet wachten tot ze 7 is, omdat ik wil dat ze mijn belangrijkste werk volledig kan begrijpen en waarderen.

Wat doe je graag als je niet schrijft?
Ik wou dat ik iets kon zeggen als abseilen, maar zo spannend ben ik niet. Geen spannende of gevaarlijke dingen ben ik bang.

Heb je er weleens aan gedacht om een Harry Potter spel te maken?
Nee daar heb ik nog nooit over nagedacht. Misschien zal het eens kunnen gaan gebeuren, maar ik hoop dat de boeken al veel doen.

Zullen we nog meer horen van meneer Wemels auto?
Ja, maar ik zal je opnieuw niet gaan vertellen hoe precies.

Is Zweinstein misschien in Schotland gevestigd? Ik ben Amerikaans en ben nog nooit in de UK geweest, maar door het lezen van het eerste boek, en het nagaan van het treinstation waarvandaan Harry vertrekt, en na het achterhalen van hoe lang de treinreis duurt, raad ik dat het Schotland is?
Je hebt helemaal gelijk. Als je noordelijk gaat vanaf King’s Cross, kom je inderdaad in Schotland uit.

Met het gigantische succes van de eerste 3 boeken, en je eindeloze verbeelding, denk je dat je (alsjeblieft, oh, toe) verder gaat na boek 7? Misschien schrijven over Harry als volwassene, of boeken over zijn kinderen?
Dus je bent ervan overtuigd dat ik Harry niet vermoord? Ik probeer om nooit nooit te zeggen, omdat ik me daar toch nooit aan lijk te houden. Er is dus een kleine mogelijk dat er een ander Harry Potter boek zal verschijnen, maar op dit moment ga ik uit van 7.

Met je tegenwoordige success, heb je veel kunnen reizen. Wie is de meest interessante persoon die je in het echt hebt mogen ontmoeten en waarom?
Toen ik in Belfast was, sprak ik tegen een grote groep kinderen en vlak voor me, in het midden van de kinderen, zat Harry Potter. Hij had zwart haar, groene ogen en een ronde bril. Ik vergat compleet wat ik aan het vertellen was, wees naar hem en zei: “Harry wat doe je hier?” Hij lachte en al zijn vriendjes ook, omdat zij hem allemaal al vertelden dat hij net de echte Harry Potter was. Dus als Warner Bros me ooit vraagt naar de perfecte Harry, zal ik ze vertellen dat ze in Belfast op zoek moeten gaan naar een jongetje met de naam Nialls.

Wat is de ergste baan die je ooit hebt gehad?
Ik was tijdelijke secretaresse bij een bedrijf dat spullen maakten voor politiesurveillances. Insecten, infraroodverrekijkers, spionagespullen... Ik las de hele dag door de catalogus. Het waren hele enge mensen. De producten die ze maakten waren interessant, maar de mensen zelf waren afschuwelijk.

Bedankt voor deze avond, JK Rowling. Voordat je gaat, heb je nog een laatste opmerking voor je fans?
Het spijt me dat ik niet alle antwoorden heb kunnen geven, maar blijf lezen en ik wed dat de meeste antwoorden uiteindelijk gegeven zullen worden.
  • 0


0 Commentaren