Spring naar inhoud
- - - - -

Chatlog J.K. Rowling Barnes & Nobles, maart 1999


Vertaalde Chatlogs J.K. Rowling Barnes & Nobles maart 1999

Bedankt voor uw boek. Het is ingewikkeld en prachtig! Wat zorgde er bij u voor dat u geïnteresseerd raakte in magie?
Ik was er altijd al in geïnteresseerd, hoewel ik niet geloof in echte magie. Ik vind het een aparte wereld. Ook kan je met magie een hoop humor teweeg brangen. En hartstikke bedankt voor het compliment. Ik vind het geweldig dat mensen van gecompliceerde boeken houden. Dat doe ik ook!

Ik weet dat je een derde boek gaat uitbrengen, omdat ik het al kan bestellen, maar waarom komt het pas in juli uit?
De boeken worden altijd eerst in Engeland uitgebracht, en de releasedatum in Engeland is 8 juli... voor die tijd zal het nergens ter wereld verkrijgbaar zijn.

Heb je ooit “Wizard Hall” gelezen, van Jane Yolen? Dat is een ander verhaal over een jongen die naar een toverschool gaat, en die redt zijn school van een verschrikkelijk monster dat is opgeroepen door een vroegere leraar. Dat is waar de overeenkomsten eindigen. Ik vind Harry veel leuker!
Ik ben heel blij dat je Harry leuker vindt! Nee, ik heb dat boek nog nooit gelezen.

Is Harry een soort mengeling van een aantal kleine jongens die je kent? Misschien je eigen kind?
Nee, Harry is de enige van de drie hoofdkarakters die niet gebasseerd is op een echt persoon. Harry kwam volledig gevormd uit mijn verbeelding, maar er zit een hoop van mezelf in Harry.

Hoe was je als klein meisje? Ik weet zeker dat je een grote fantasie had. Geloofde je in elfjes en magie?
Ik geloof niet in magie op de manier als hoe ik erover schrijf, maar ik geloof wel dat er buitengewone dingen kunnen gebeuren in de wereld, waar we nog geen verklaring voor hebben. Ik was een beetje zoals Hermelien toen ik jonger was. Ik was niet zo slim als haar en ik hoop ook niet zo irritant. Ik basseerde haar op mezelf toen ik een jaar of 11 was.

Wat is je inspiratie voor Harry Potter? Wat is het verhaal achter je geweldige boek? Ik vind het super!
Dank je wel voor het compliment. Ik kan er geen genoeg van krijgen om dat te horen. Uitleggen waar het verhaal vandaan kwam is altijd moeilijk, omdat ik het niet echt weet. Het idee kwam heel plotseling in me op tijden een treinreis van Manchester naar Londen, in 1990, en sindsdien schrijf ik over Harry.

Hoe besloot je hoe je de karakters en plaatsen ging noemen?
Ik verzamel rare namen. Ik heb kladblokken vol van die dingen. Sommige namen bedacht ik zelf, zoals Zwerkbal en Malfidus. Andere namen hebben een betekenis. Dubledore (Perkamentus) bijvoorbeeld, betekent ‘hommel’ in het oude Engels. Dit leek me wel geschikt voor de hoofdmeester omdat hij van muziek houdt, en in mijn gedachten zag ik hem wel eens zoemend en neuriënd rondlopen. Tot nu toe heb ik verder namen van heiligen, plaatsen, oorlogsherinneringen, grafstenen. Ik verzamel ze gewoon. Ik vind namen zo boeiend.

Wie zijn je favoriete kinderhelden en –heldinnen en waarom?
Toen ik 8 was, was mijn favoriete boek “The Little White Horse” en de heldin, Maria, was heel interessant. Ze was niet mooi, ze was eigenwijs en had een eigen willetje. Ze was menselijk, terwijl veel andere karakters dat niet echt zijn. Ook houd ik echt van Eustace in “The Voyage of the Dawn Treader”, geschreven door C.S. Lewis (derde in de Narnia-serie). Hij is een heel apart karakter, die blijkt goed te zijn. Hij is ook een van Lewis’ grappigste karakters, en ik hou erg van hem.

Hoeveel meer delen zal je schrijven over Harry Potter?
In totaal zullen er 7 boeken komen. Hij zal 17 zijn in het laatste boek, wat betekent dat hij volwassen zal zijn in de toverwereld. In boek 7 wordt hij dus een volledige tovenaar, en zal hij ook magie mogen gebruiken buiten school. Op dit moment schrijf ik boek 4, en boek 3 zal in juli uitkomen.

Harry Potter is een soort held geworden voor kinderen. Denk je dat fictieve personen een idool kunnen zijn voor kinderen? Misschien wel net zo effectief als echte mensen?
Interessante vraag. Ja, absoluut. Het voordeel van een fictieve held of heldin, is dat je ze beter kan leren kennen dan een echt idool, die je in de meeste gevallen niet eens ooit zal ontmoeten. Je kan een hele intense band hebben met fictieve karakters, omdat ze in je eigen hoofd zitten. Daarmee wil ik niemand de les lezen. Als mensen Harry leuk vinden en zich met hem identificeren vind ik dat leuk, omdat ik denk dat veel mensen hem aardig zullen vinden. Maar ik heb hem niet gemaakt om bepaalde moralen over te brengen, hoewel ik wel weer denk dat de boeken zelf een hoog moraal hebben.

Je zei eerder dat Harry de enige is die niet is gebasseerd op iemand die je kent. Had je vroeger vrienden zoals Ron en Hermelien?
Zoals ik al zei, is Hermelien een weerspiegeling van mezelf. Ron, dat is interessant. Ik had me niet voorgenomen om hem te laten basseren op iemand, maar toen ik een tijdje aan het schrijven was, realiseerde ik me dat hij erg lijkt op een oude schoolvriend van me.

Afgelopen nacht heb ik tot 4 uur doorgelezen aan Harry Potter – ik ben er gek op! Schrijf je alleen fantasie?
De Harry Potter boeken zijn de eerste boeken die ik ooit heb gepubliceerd, en ik ben zo blij dat ik je een slapeloze nacht heb bezorgd!

Veel van de meeste geliefde karakters in de kinderliteratuur, worden in het begin van hun leven opgevoed door rare volwassenen, zoals James in “James and the giant Peach” en Assepoester. Waarom is dit zo typerend voor sprookjes? Waarom denk je dat dat zo goed werkt bij kinderen?
Door de hele literatuur heen – en niet alleen kinderliteratuur – wordt de held weggehaald van zijn familie. In de Griekse mythologie heb je bijvoorbeeld Romulus en Remus. Het heeft een belangrijke functie bij het mogelijk maken om de held te laten handelen zonder bang te hoeven zijn om de mensen waarvan hij houdt teleur te stellen. Of (ook heel belangrijk), bang te hoeven zijn voor weerstand van zijn ouders. Ik denk dat dit heel belangrijk is voor lezers, vooral kinderen, om de volwassen slechtheid te kunnen verkennen, of ze die nu zelf ook ervaren of niet.

Waarom noemde je Harry Potter, Harry Potter?
Omdat Harry een van mijn favoriete jongensnamen is. Wel had ik verschillende achternamen geprobeerd voor ik Potter koos. Potter was de achternaam van een broer en zus waarmee ik speelde toen ik nog heel jong was. We waren altijd met dezelfde groep en ik vond die achternaam heel mooi.

We lezen je boeken zodra we ze kunnen halen! Welke boeken vond je zelf leuk als kind?
Het spijt me dat ik niet sneller kan schrijven. Een van de boeken waar ik van hield als kind, was “Manxmouse” van Paul Gallico. Dat is een grappig, magisch en erg fantasierijk boek. Ik hield er echt van. Ik weet niet of het nog steeds uitgegeven wordt. Ik vond E. Nesbit ook erg goed. Al haar boeken! Haar leven en alles raken bij mij gewoon een gevoelige snaar.

De vorige keer dat je Amerika bezocht, merkte je toen een verschil tussen de Engelse en Amerikaanse kinderen
Nee. Ik was opgelucht toen ik merkte dat Amerikaanse kinderen om precies dezelfde dingen moesten lachen als Engelse kinderen, toen ik de boeken voorlas. Ik was nerveus over wat hun reactie zou zijn, maar ik denk dat die vrijwel hetzelfde is als dat van Engelse kinderen. Mijn favoriete vraag van een Amerikaans kind was: “Kent u de Spice Girls?”

Wie maakt de tekeningen voor de Harry Potter boeken?
Dat wordt gedaan door ongeveer 15 illustrators, omdat er, in elk land waar Harry wordt uitgebracht, een andere tekenstijl is. Het is heerlijk om verschillende afbeeldingen van Harry te zien in de verschillende culturen. De illustrator in Amerika is een van mijn favorieten, en zij heet Mary Grandpre.

Hoe verlopen de ontwikkelingen voor de verfilming van Harry Potter?
Langzaam, maar gestaag. Het is nu nog in een heel vroeg stadium, maar ik ga over een week naar Hollywood om kennis te maken met de filmmensen. Ze zijn nog niet begonnen met audities voor de kinderen, dus er is nog tijd!

Ben je blij verrast door het succes van Harry of wist je van tevoren dat het zo zou lopen?
Ik ben verrast door het succes van Harry. Ik had nooit verwacht dat er zoveel van verkocht zou worden. Al mijn energie ging gewoon naar het zien verschijnen van het boek in printvorm, dus ik ben heel erg blij geschokt!

Ik wil graag weten wat Dirk doet met zijn leven.
Dat is een vraag die ik graag zou beantwoorden, maar het zou de verrassing weghalen. Ik zal wel zeggen dat Dirks privileges zullen veranderen vanaf boek 4.

Mijn klas wil graag weten hoe je dochter omgaat met de beroemdheid van Harry Potter, en of ze het leuk vindt om de boeken te lezen.
Mijn dochter is pas 5, dus ik heb de boeken nog niet aan haar voorgelezen. Ze heeft een hele grote fantasie, net als haar moeder, en ik ben bang dat ze nachtmerries kan krijgen van de boeken. Ik heb haar beloofd om ze voor te lezen als ze 7 is.

Heb je tips over het schrijven, of zijn er bepaalde dingen die je meemaakt als je schrijft?
Als iemand me tips vraag op dit gezien, zeg ik altijd: Lees! Dat zal je leren wat goede verhalen zijn en wat niet. Ik kan bijna overal schrijven. Ik hoef geen stille ruimte, ik ben gewend aan een hoop geluid op de achtergrond en momenten waarop ik bijna geen tijd heb.

Dacht je aan “Sjakie en de Chocoladefabriek” toen je Harry Potter scheef? Ik moest daar wel aan denken bij het lezen van Harry Potter. (Ik las het boek uit in 3 dagen, en een vriend van mij in 1 dag en hij heeft het al 5 keer gelezen).
Ik hou van je vriend, en nee, ik dacht niet aan “Sjakie en de Chocoladefabriek”. Ik denk dat Sjakie en Harry erg van elkaar verschillen, hoewel ik wel vind dat het een erg mooi boek is.

Wat gebeurt er in het volgende boek? Ik hoorde dat je het in Engeland al kan kopen, maar ik kan niet wachten om het te lezen. Kan je ons al een beetje vertellen?
In zijn tweede jaar, ontdekt Harry dat hij een ongewone kracht bezit die normaal in verband wordt gebracht met slechte tovenaars, en hij moet ook een mysterie oplossen over stemmen die alleen hij kan horen.

Je boeken zijn stoer, maar wat is de naam van het derde boek van Harry’s avontuur?
Stoer – wat een gaaf woord, vooral in combinatie met Harry. Het derde boek heet ”Harry Potter en de gevangene van Azkaban”

Hoe ontwikkelt een modderbloedje zijn of haar magische krachten?
Niemand weet waar magie vandaan komt. Het is als ieder ander talent. Soms lijkt het ge-erfd te zijn, maar sommige anderen zijn de enigen in hun familie die het hebben.

Wat is je favoriete deel van het boek?
Ik heb een aantal favoriete stukken. Een daarvan is Harry’s eerste Zwerkbalwedstrijd. Een andere is het hoofdstuk waarin hij de magische spiegel vindt. Er zijn nog meer stukken die ik leuk vind, maar ik wil niks verknallen voor de mensen die het boek nog niet uithebben (maar als je het uithebt, weet je waar ik het over heb).

Ik hoorde dat in Engeland de kaft is aangepast, om meer volwassen lezers aan te trekken. Wat vind je hiervan? Wat is volgens jou de beste leeftijd om Harry te ontdekken?
Het was niet mijn besluit om de kaft te veranderen. Dat besluit maakten mijn Engelse uitgevers. Dit deden ze omdat duidelijk werd dat volwassenen ook Harry Potter zalen. Zij wilden dat ik meer volwassenen zou bereiken, door het in de volwassen afdelingen te krijgen in de boekwinkels. Voor de leeftijden: elke leeftijd.

Soms, als we schrijven, vragen we onszelf: Wat zit er in de zakken of rugtas van mijn karakter? Dat helpt vaak bij het uitvinden wat voor soort persoon dat karakter is. Wat zit er in de zakken van Harry en Voldemort?
Oke, in Harry’s zakken zitten een aantal Chocokikkers voor het geval ze een Toverkaart hebben die hij nog niet heeft. Zijn toverstok natuurlijk, en waarschijnlijk de laatste Zwerkbalbal uit de Ochtendprofeet. Voldemort heeft op dit moment geen zakken omdat hij min of meer een geest is, maar als hij zijn zakken terug krijgen, denk ik niet dat iemand van ons wil weten wat daar in zit.

Waarom heet boek 1 in Amerika ”Harry Potter and the Sorcerer’s Stone” in plaats van “Harry Potter and the Philosopher’s Stone”?
Nou, dat was opnieuw de beslissing van mijn Amerikaanse editor. Hij vond dat “philopher’s stone” een valse indruk gaf over de inhoud ban het boek. Hij wilde iets wat meer magie had in de titel, dus na een paar alternatieven te hebben gezien, ging mijn voorkeur uit naar “Sorcerer’s Stone”
.
Wanneer krijg je een eigen website? Ik hoop heel snel!
Nou, Scholastic heeft een Harry Potter pagina. Er komt misschien nog een pagina, maar die zal verbonden zijn aan de film.

Hoe bedacht je alle rare dingen die tovenaars doen, zoals uilenpost, Brandstof of het nut van Eenhoornbloed?
Ik heb lang de tijd genomen om de regels van de magische wereld uit te vinden, zodat ik de limieten ken van magie. Daarna moest ik de verschillende manieren bedenken waarop tovenaars dingen konden doen. Een aantal dingen zijn gebasseerd op dingen waar men vroeger echt in geloofde, maar de meeste dingen zijn mijn eigen uitvindingen.

Hoe zou je jezelf omschrijven? Uitbundig of stil?
Ik kan heel uitbundig zijn bij de goede mensen, maar ik vind het ook altijd lekker om wat tijd met mezelf door te brengen. Ik heb het perfecte karakter voor een schrijver, omdat ik niet altijd omringd hoef te zijn door mensen.

Zijn er, of komen er nog, “laatbloeiers” in de school, dus leerlingen die pas later echt de magie leren, in plaats van als kind? Trouwens, ik vond het heerlijk om je te ontmoeten en je te horen spreken in Naperville. Ik kan haast niet wachten tot je volgende Tour.
Ahhh. Ik vond Naperville geweldig! Het was een van mijn favoriete gebeurtenissen. Dat is echt waar. Nee, is het antwoord. In mijn boeken laat magie zichzelf bijna altijd zien voordat iemand 11 wordt. Er is 1 persoon die door bepaalde omstandigheden, pas later in zijn leven zijn magie ontwikkeld, maar dat is heel zeldzaam in de wereld waar ik over schrijf.

Hoeveel inbreng heb je bij de film over Harry? Maak jij het script?
Ik moet het script goedkeuren, en de regisseur luistert goed naar mijn ideeën, dus ik heb wel een beetje inbreng, maar de grootste kracht die je als schrijver hebt, is dat je de rechten kan verkopen aan mensen waarvan je erin gelooft dat zij de beste verfilming kunnen maken, en ik geloof dat ik dat heb gedaan.

Ik hield er altijd al van om verhalen te lezen die de fantasiewereld tot leven brachten. Had je ooit verwacht dat Harry Potter volwassenen net zo erg zou aanspreken als kinderen?
Nou het verraste me wel, maar dat was omdat ik nooit had verwacht dat veel mensen het boek leuk zouden vinden. Aan de andere kant verraste het me niet, omdat ik het boek eigenlijk voor mezelf schreef – en ik ben een volwassene!
  • 0


0 Commentaren