Spring naar inhoud
- - - - -

Chatlog J.K. Rowling Scholastic, 03-02-00


Vertaalde Chatlogs J.K. Rowling bij Scholastic op 3 februari 2000

Maak je het verhaal door eerst de karakters te nemen en helemaal uit te werken wat ze allemaal mee gaan maken, of beslis je veel dingen op het moment dat je aan het schrijven bent?
Ik heb altijd een basisplot, maar sommige dingen laat ik over aan mijn verbeelding wanneer ik schrijf. Dat is leuker :)

Wanneer komt je vierde boek uit en hoe zal het gaan heten?
Het komt uit in juli. Op dit moment wil ik de titel liever nog niet noemen. Ik ben altijd heel geheimzinnig over mijn titels.

Kan je al iets verklappen over het vierde boek?
Ja! Harry gaat naar de Wereldkampioenschappen Zwerkbal, en je zal ook meer te weten komen over andere toverscholen.

Houd je een dagboek bij? Zo ja, denk je dan dat dat je helpt bij het schrijven?
Ik heb het nog nooit voor mekaar gekregen om zo’n dagboek langer dan 2 weken vol te houden. Dat vind ik saai, ik vind liever dingen uit.

Wat is de achternaam van Haast Onthoofde Henk?
Zoals boek 1 vermeldt: van Malkontent tot Maling ;)

Waarom houdt professor Perkamentus van zuurtjes?
Omdat ik van zuurtjes hou! En hij heeft smaak :)

Was het moeilijk om de namen van de monsters te bedenken?
Sommige monsters komen uit de folklore, dus die heb ik niet bedacht. In boek 4 zal je een aantal wezens tegenkomen die ik wel zelf heb bedacht, en ik heb veel plezier gehad in het uitvinden van hun namen, maar ik ga nog niet verklappen wat die namen zijn :)

Wat is de leukste ervaring die voortvloeide uit het success van Harry Potter?
De laatste tour in Amerika. Voor het eerst besefte ik hoeveel kinderen er van Harry houden. Het was een hele bijzondere ervaring voor mij.

Wat zorgt ervoor dat sommige tovenaars geesten worden, en sommige niet?
Dat kom je eigenlijk pas echt te weten in boek 7, maar ik kan je vast vertellen dat de meest gelukkige mensen geen geesten worden. Zoals je misschien al raadde, Jammerende Jenny!

Hoe lang schrijf je al?
Zolang ik me kan herinneren. Mijn eerste verhaal schreef ik toen ik 6 was.

Er gaan geruchten over een film?
Er zal een film worden gemaakt door Warner Bros. Het is nog niet in productie gegaan, dus ik kan je er nog niet meer over vertellen.

Er gaan een boel geruchten rond over waarom boek 4 nog niet uit is in Amerika. Welke is waar en wanneer zal hij uitkomen?
De reden dat hij nog niet uit is, is omdat ik er nog niet mee klaar ben :) Het eerste boek nam 5 jaar in beslag, dus het gaat al heel wat sneller! Toch kan ik een boek nog steeds niet afmaken in 6 maanden.

Wat voor werk deden de ouders van Harry voordat Voldemort ze vermoorde?
Het spijt me dat ik dit moet blijven zeggen, maar ik kan het niet zeggen omdat dit een belangrijk plot is. Je zal er later achter komen!

In het eerste boek zei je dat de Zwerkbalaanvoerder van Zwadderich, Markus Hork is (zesdejaars). Als er maar 7 jaren zijn op Zweinstein, waarom is hij er dan nog steeds in boek 3?
Hij moest een jaar overdoen :)

Hoe worden leerlingen op Zweinstein onderwezen in Dreuzelvoorwerpen? Moeten ze uberhaupt dingen weten die los staan van Magie?
Ze kunnen kiezen om Dreuzelvakken te nemen. In boek 3 heeft Hermelien Dreuzelkunde, dat is hoe ze op Zweinstein over Dreuzels leren.

Aangezien Harry’s ouders tovenaars waren, en Petunia de zus is van Harry’s moeder, zou Petunia dan geen heks moeten zijn?
Nee. Zoals Hagrid in boek 1 uitlegt, gebeurt het soms dat er een tovenaar is in een Dreuzelfamilie. Het tegenovergestelde kan ook. Snullen zijn niet-magische personen, in een tovenaarsfamilie.

Denk je dat je nog over Harry zal schrijven nadat hij van school af is? Is er geen Universiteit van Magie?
Nee, er is geen Universiteit voor tovenaars. Op het moment, plan ik 7 boeken. Ik zal nooit nooit zeggen, maar ik heb nog geen plannen voor een achtste deel.

Zal er ooit een leraar Verweer tegen de Zwarte Kunsten komen die meer dan een jaar blijft?
Dat zeg ik niet ;)

Zal Harry Potter ooit verliefd worden op Hermelien, of wordt hij verliefd op Ginny Wemel?
In boek 4 zal Harry een meisje leuk gaan vinden, maar dat wordt niet Hermelien of Ginny. Hoe dan ook, hij is pas 14, dus er is nog tijd genoeg voor hem om van gedachten te veranderen ;)

Als je een leraar mocht kiezen uit je boeken, om les te geven aan je kind, wie zou dat dan zijn en waarom?
Het zou professor Lupos zijn, omdat hij aardig is, slim, en erg interessante lessen geeft.

Hoeveel landen heb je bezocht sinds het schrijven aan Harry Potter?
Eh, laat me even denken... Spanje, Italië, Frankrijk, Amerika. Dat zijn ze. Ik zal nog veel meer landen gaan bezoeken, maar mijn dochter is nog erg klein dus reis ik liever niet teveel. Tenzij ik haar met me mee kan nemen.

Zal Harry ooit een vakantie niet bij de Duffelingen hoeven door te brengen?
Dat vertel ik je niet ;)

Zullen we Schurfie nog terugzien?
Ja. Je zal hem nog terugzien.

Zal Harry ooit samen zijn met zijn peetvader?
Hij heeft contact met Sirius Zwarts in boek 4, maar omdat Sirius op de vlucht is, is het moeilijk voor ze om op dit moment samen te zijn.

Is het waar dat je 7 boeken maakt, 1 voor elk jaar op Zweinstein?
Ja, dat is waar.

Heb je een plattegrond van Zweinstein en gebruik je die bij het schrijven van de boeken?
Die heb ik niet getekend, omdat dat te moeilijk zou zijn, zelfs voor de beste architect, aangezien de trappen en lokalen bewegen. Hoe dan ook, ik heb wel een heel levendig beeld in mijn hoofd van hoe het eruit ziet.

Hoe ben je op de namen van de karakters en slaapzalen gekomen?
De namen van de afdelingen bedacht ik, toen ik ze schreef op de achterkant van een kotszakje in een vliegtuig! Dat is echt waar. Ik vind het heerlijk om zelf namen te bedenken maar ik verzamel ook ongebruikelijke namen, zodat ik door mijn notitieboekje kan kijken en er een kan kiezen voor mijn volgende karakter.

Gebruik je weleens echte mensen die je kent in je boeken?
Degene die daar het dichtst bij in de buurt zou komen, is Gladianus Smalhart. Hij is een extreme vorm van iemand die ik kende. John Wemel is een beetje zoals mijn oudste vriend, een man bij wie ik op school zat. Zijn naam is Sean. Maar geen van hen beiden zijn echte weerspiegelingen of nabootsingen.

Hoe lang duurt het om een Harry Potter boek te schrijven?
Het hangt er vanaf. Het snelst, tot nu toe, was een jaar.

Hoe voelt het om te weten dat miljoenen kinderen je boeken lezen?
Geweldig! Ik denk niet dat ik me echt realiseerde hoeveel dat er waren, totdat ik Amerika bezocht in oktober, en er duizenden mensen naar de signeersessies kwamen.

Hoe bedacht je Harry Potter?
Hij rolde eigenlijk in mijn hoofd, tijdens een treinreis. Hij kwam al compleet gevorm. Het was net alsof ik hem voor het eerst echt ontmoette.

Waarom zijn kabouters slecht? Wat doen ze?
Kabouters eten de wortels van je planten op en maken hoopjes aarde, net als mollen. Ze zijn ook een teken dat het huis waar ze in de buurt zijn, bewoond is door tovenaars.

Heb je ooit een jongen zoals Harry ontmoet?
Waarschijnlijk wel, sinds ik kennis maak met de lezers van mijn boeken. Maar Harry is niet gebasseerd op een echt persoon.

Zijn er vrouwelijke karakters, zoals Hermelien, die zijn gebasseerd op je eigen dochter?
Nee, als Hermelien op iemand gebasseerd zou zijn, zou dat zijn op mezelf toen ik kleiner was. Maar mijn dochter lijkt aardig op mij van vroeger, dus zij is wel een beetje zoals Hermelien :)

Was er een leraar in het bijzonder, die je als kind aanmoedigde om te gaan schrijven? Als dat zo was, hoe hielp die persoon je dan, of hoe moedigde hij/zij je aan?
Ik heb geweldige leraars gehad, maar ik had nooit echt het idee dat ik een echte schrijfster wilde worden. Dus, nee. Voor mij is schrijven een soort hobby, dus niemand zal me hebben gedwongen het te doen, of me hebben gestopt om het te doen.

Waar ben je geboren en hoe was je jeugd?
Ik ben gebooren in een plaatsje met de naam Chippings, dus misschien verklaart dat een hoop van mijn rare namen.

Hoe kunnen 2 Dreuzels een kind hebben met magische krachten? En hoe komt het Ministerie van Toverkunst erachter dat kinderen die krachten bezitten?
Het is hetzelfde, als dat twee mensen met zwart haar, een roodharig kindje krijgen. Soms gebeuren die dingen gewoon, en niemand weet echt waarom! Het Ministerie van Toverkunst komt er niet achter welke kinderen tovenaars zijn. In Zweinstein is er een magische veer die de geboorte van een tovenaar ontdekt, en zijn of haar naam opschrijft in een groot boek van perkament. Elk jaar checkt professor Anderling dat boek, en stuurt uilen naar iedereen die 11 wordt.

Geeft Harry kerstkadootjes aan zijn vrienden? Het boek heeft het alleen over de kado’s die hij ontvangt. Ik ben benieuwd of hij kadootjes geeft, en of ze bij de ontvanger passen.
Ron is erg gevoelig m.b.t zijn armoede, en Harry weet dat hij misschien boos kan zijn als Harry hem te veel geeft. Je zal in boek 4 zien dat Ron zich niet blij voelt als hij te veel van Harry moet aannemen.

Hoe heet je volgende boek?
Dat zeg ik nog steeds niet ;)

Heb je een idol of voorbeeld? Zo ja, wie?
Ik heb niet echt een voorbeeld, maar wel een heldin! Haar naam was Jessica Mitford, en zij was een activiste voor mensenrechten.

Schreef je ooit een boek toen je mijn leeftijd had? Ik zit in de vijfde klas.
Ja, om eerlijk te zijn wel. Ik schreef een verhaal over 7 vervloekte diamanten. Ik vond dat het een boek was. Nu vind ik dat het gewoon een erg lang kort verhaal was.

Waar is Azkaban?
In het noorden van de Noordzee. Een hele koude zee.

Schrijf je elke dag, en hoe lang schrijf je dan?
Ik schrijf bijna elke dag. Soms schrijf ik wel tien of elf uur. Op andere dagen misschien maar drie. Het hangt ervanaf hoe snel de ideeën in me opkomen.

Hoe vind je het, dat je de Britse Prijs voor Kinderboeken dit jaar hebt gewonnen?
Ik voel me zeer vereerd :)

Waar gingen Sirius en Scheurbek heen, toen ze onderdoken?
Naar een fijne en warme plek!

Heb je huisdieren? Zo ja, kwamen er dan ideeën voor je monsters uit het kijken naar hun?
Ik heb een heel gewelddadig konijn ;) Als ik wist hoe ze zou zijn, had ik haar Pluisje genoemd, naar Hagrid’s hond!

In hoeveel talen is het boek verschenen?
Oh hemel! 25 dacht ik!

Zou je zelf een magisch huisdier uit een van je boeken willen hebben? Zo ja, welke?
Als dat kon, zou ik een Fenix kiezen, omdat ze zulke handige krachten hebben, waar harry in boek 3 achter komt.

Heb je hulp gehad bij het schrijven van je boeken?
Nee, ik heb het helemaal zelf gedaan. :)

Waarom koos je voor een bliksemschicht als litteken?
Omdat ik vond dat dat een interessant teken was.

Schrijf je nog steeds in cafe’s, of moet je uit de buurt blijven van openbare gelegenheden, zodat mensen je niet komen storen?
Ik schrijf nog wel in cafe’s, maar in verschillende!

Gaan we de Sluipwegwijzer nog terugzien?
Ja, in boek 4 is hij er weer :)

Is het eiland waar Azkaban op is gevestigd, ergens aan het zuiden van de UK, aangezien Zwarts langs het huis van de Duffelingen kwam op weg naar Zweinstein?
Nee, hij hoefde niet per se langs hun huis. Dat wilde hij zelf.

Wie is je favoriete karakter?
Ik hou van Harry, Ron, Hermelien, Hagrid en professor Lupos.

Hoe oud is professor Perkamentus?
Tovenaars worden ouder dan Dreuzels!

Als het zevende boek af is, begin je dan met een nieuw project?
Ja, maar wat dat is weet ik nog niet!

Wat zou je ervan denken als iemand een computerspel zou maken van je Harry Potter boeken?
Ik zou het graag spelen!

Hoe zie je Zweinstein in je gedachten?
Een groot, oud, eng-uitziend kasteel, met een zooi torens en kantelen. Net als het huis van de Wemels, zouden Dreuzels het niet kunnen bouwen, omdat het wordt omringd door magie.

Heb je ooit op een school gezeten als Zweinstein?
Nee, was dat maar waar :)

Zou je ooit een andere baan overwegen als je de kans had?
Nee, ik doe nu dat waar ik het meest van hou! Hoewel ik het ook leuk vond om lerares te zijn :)

Heb je echt al titels voor alle 7 de Harry Potter boeken?
Ja, die heb ik. En ik ga je nog steeds niet vertellen wat ze zijn ;)

Helpt je dochter je met ideeën voor de boeken?
Nee, de ideeën komen van mezelf. Maar mijn dochter is wel gek op de boeken :)

Wie is je favoriete schrijver?
Jane Austen. Ik vind haar on-neet-zetbaar :)

Wat voor boeken las je als kind?
Mijn favoriete boeken toen, werden geschreven door Paul Gallico, Elizabeth Goodge en E. Nesbitt.

Toen je vast zat op te trein, was er toen iets wat je verbeelding raakte, en inspireerde dat voorval je voor boek 3?
Ik heb geen idee waar dat idee vandaan kwam, het schoot me gewoon te binnen!
  • 0


0 Commentaren