Spring naar inhoud
- - - - -

Chatlog na 7e Boek door Bloomsbury, 30-07-'07


Chatsessie met JK Rowling na het zevende boek, Bloomsbury site 30 juli 2007

Michael: Waarom kwam Feliks niet terug om Harry te helpen? Ik dacht omdat Harry zo trouw was aan Perkamentus, dat Feliks zijn nieuwe huisdier zou worden.
Er moest iets zijn dat de school voorgoed zou verlaten toen Perkamentus stierf en ik besloot dat dat Feliks zou zijn. Perkamentus was een grootse en onvervangbare man en het verlies van Feliks (en het feit dat hij “niet-overdraagbaar” was), symboliseert dat.

Leaky Cauldron: Wat heeft de toverwereld geleerd van de oorlog met Voldemort en in hoeverre is de samenleving daardoor veranderd?
Het Ministerie van Toverkunst was niet langer corrupt en met Romeo aan het hoofd werd alle discriminatie de kop ingedrukt. Harry, Ron, Hermelien en Ginny hebben uiteraard met hun toekomstige carrières een belangrijke rol gespeeld in het opnieuw opbouwen van de toversamenleving.

Ryan Love: Zouden we Ginny in “Relieken van de Dood” niet krachtige magie zien gebruiken, en erachter komen waarom het zo belangrijk is dat ze het zevende kind is? Was haar hoofdrol in de boeken gewoon om Harry’s vriendinnetje te worden?
Hoi Ryan! Nou ik denk dat Ginny in het laatste gevecht een hoop krachtige magie heeft laten zien en zichzelf er aardig doorheen heeft geslagen voor een meisje van zestien. Ik kan me niet herinneren ooit te hebben gezegd dat haar status als het zevende kind belangrijk zou zijn in het zevende boek. Ben je er zeker van dat ik dat heb gezegd?

Georgina: Zijn Lucius Malfidus en alle andere ontsnapte Dooddoeners weer terug gestuurd naar Azkaban?
Nee, de Malfidussen hebben zich weer uit alle ellende weten te redden doordat ze (al was het vanwege zelfzucht), aan het eind van het gevecht toch Harry’s kant kozen.

Elisabeth: In het hoofdstuk over King’s Cross Station, zijn ze dan achter het gordijn of in een soort wereld tussen de echte wereld en het gordijn?
Daar kan je je eigen antwoord op bedenken, maar ik denk dat Harry een soort tussenwereld tussen het leven en de dood heeft bezocht.

Renee: Ik vraag me af of Harry en Voldemort verre afstammelingen zijn van de Peverell broers, de originele eigenaars van de Relieken van de Dood. Voldemorts grootvader was toch in het bezig van de steen waarmee je doden kan laten herrijzen?
Ja, Harry en Voldemort zijn verre afstammelingen van de Peverells. Natuurlijk zijn bijna alle toverfamilies met elkaar verbonden als je ze door de eeuwen heen terughaalt. Zoals ik al duidelijk maakte in het zevende boek, stroomt er “Peverell-bloed” door een hoop toverfamilies.

Fomy: Wat ging er door je heen toen je uiteindelijk de zoen schreef, waar zoveel fans op wachtten, tussen Ron en Hermelien?
Ik vond het heerlijk om te schrijven en vooral het feit dat Hermelien het initiatief nam! Ron begreep eindelijk haar gedachte achter de SHIT en verdiende daarmee zijn zoen!

Angela Morrissey: Hoe komt het dat Albus Perkamentus, Harry soms onder zijn Onzichtbaarheidsmantel kan zien?
Perkamentus, die magie kan vertonen zonder de spreuken hardop te zeggen, gebruikte “Homenum Revelio”, de spreuk die menselijke gedaantes weergeeft, en die Hermelien gebruikt in “Relieken van de Dood”.

Jamie Lewis: Wat is er gebeurd met Winky?
Zij werkt nog steeds op Zweinstein en was één van de Elfen die heeft geholpen in het laatste gevecht met Voldemort en de Dooddoeners.

Katieleigh: Werkt Hermelien nog steeds aan de SHIT en is het leven nu eindelijk verbeterd voor Huis-Elfen?
Hermelien begon haar carrière na Zweinstein op het Departement van Toezicht op Magische Wezens, waar ze zich hard inzette voor het verbeteren van het leven van Huis-Elfen. Daarna verhuisde ze (ondanks haar wrange gevoelens tegenover Schobbejak), naar het Departement van Magische Wetshandhaving.
Na een paar jaar als topspeelster bij de Holyhead Harpies, trok Ginny zich terug om haar gezin te stichten en hoofd Zwerkbal-verslaggeefster te worden voor de Ochtendprofeet!

Camille: Wat of wie is Foppe precies, en staat hij in verband met het verhaal van de Bloederige Baron?
Nee, Foppe houdt geen verband met het verhaal van de Baron. Hij is een geestverschijning van chaos die lang geleden in het gebouw is binnengedrongen en heeft bewezen onmogelijk weg te drijven te zijn.

Jessie: Zijn de Relieken van de Dood gebasseerd op een mythe of sprookje uit de normale wereld?
Misschien “The Pardoner’s Tale”, door Chaucer.

Alicepie: Wat is er van Loena terecht gekomen? Is ze nog met iemand getrouwd?
Loena werd een hele beroemde toverbioloog die een hoop nieuwe dieren ontdekte (hoewel ze nooit een Kreukelhoornige Snottifant vond), en moest uiteindelijk wel accepteren dat haar vader die verzonnen had. Uiteindelijk (later dan Harry & co), trouwde ze met een andere bioloog, die een kleinzoon van de grote Newt Scamander!

Rosi: Wat betekent “In essentie verdeeld”?
Perkamentus vermoedde dat de slang zijn essentie was verdeeld – dat het een deel van Voldemorts ziel bevatte, en daarom was hij zo precies in zijn woorden. Dit verklaart ook waarom Harry, het laatste en onbedoelde Gruzielement, zo duidelijk door de ogen van de slang kon kijken, net als door de ogen van Voldemort. Perkamentus denkt hier hardop en komt dichterbij de waarheid door de hulp van de Hersenpan.

Superhans: Wat was Dirk zijn ergste herinnering?
Ik denk dat toen Dirk werd aangevallen door de Dementors, hij zichzelf voor het eerst zag zoals hij werkelijk was. Dat was een extreem pijnlijke maar leerzame ervaring voor hem, en het was de start van zijn innerlijke transformatie.

Casey Kunze: Wie heeft Remus en Tops gedood? Ik denk dat als ik dat weet, ik de droevige maar begrijpelijke dood van twee van mijn favoriete personages, beter kan afsluiten.
Het spijt met echt! Ik ontmoette tijdens de nacht van de release een koppel dat verkleed was als Lupos en Tops en ik voelde me vreselijk schuldig toen ik hun boeken signeerde. Remus werd gedood door Dolochov en Tops door Bellatrix.

Laura Trego: Was de absentie van het portret van Sneep in het kantoor van de Schoolhoofden in de laatste scéne onschuldig of met opzet gedaan?
Het was met opzet. Sneep had voor zijn dood duidelijk afstand gedaan van zijn functie en daarom is hij niet opgenomen in deze groep. Hoe dan ook, ik denk graag dat Harry ervoor gezorgd heeft dat Sneep zijn portret uiteindelijk toch tussen de andere Schoolhoofden zou hangen.

Stephanie: Als de toverstok de tovenaar uitkiest, waarom werken ze dan toch als ze van ouder op kind overgaan? Marcel had bijvoorbeeld de toverstok van zijn vader.
Zoals Olivander al zei, kan een tovenaar bijna elke toverstok gebruiken, alleen zal een toverstok die hem of haar uitkiest, simpelweg beter werken. Als er een soort familierelatie is, zal een toverstok denk ik iets beter werken dan een willekeurige toverstok.

James Farrell: Hoe kreeg Omber het voor elkaar om een Patronus te produceren terwijl ze het medaillon droeg, terwijl Harry dat niet kon?
Omdat ze heel slecht is. Ze heeft een soort affiniteit met dit voorwerp, waardoor het haar eerder zou helpen dan in de weg zitten.

Tineke: Wat is er met Percy gebeurd? Heeft hij zijn functie op het Ministerie hervat?
Ja, de nieuwe en verbeterde Percy werd een hooggeplaatst persoon onder Romeo.

Su: Hoe vond Marcel het zwaard van Griffoendor? Is er een verband met de Sorteerhoed?
Ja dat verband is er zeker! Marcel, een waardige Griffoendor, vroeg om hulp, net als Harry deed in het tweede boek, en Griffoendor’s zwaard was getransporteerd naar Griffoendor’s oude hoed – de Sorteerhoed was van oorsprong van Griffoendor zoals je weet. Grijphaak had het fout. Griffoendor heeft het zwaard niet gestolen, tenzij je een fanatiek Koboldknuffelaar bent en van mening bent dat alles wat door hen gemaakt is, ook aan de maker toe blijven behoren.

Steph: Zal Azkaban nog steeds Dementors blijven gebruiken?
Nee, absoluut niet! Daar zou Romeo zorg voor dragen. Het gebruik van Dementors was altijd al een onderliggend voorteken van de corruptie van het Ministerie, zoals Perkamentus al verkondigde.

Smallbutpowerfull: Zou je alsjeblieft de leerlingenkamer van Huffelpuf kunnen beschrijven voor alle Huffelpuf-fans, aangezien dat de enige leerlingenkamer is die Harry nog nooit heeft bezocht?
De toegang tot de leerlingenkamer van Huffelpuf, ligt achter een portret in de buurt van de Keukens, zoals je ongetwijfeld al achterhaald had. Sorry, ik moet schilderij zeggen in plaats van portret, want het is een stilleven. Het is een hele knusse en uitnodigende ruimte en precies het tegenovergestelde van Sneeps kerkers. Er hangen een hoop gele wandkleden en er staan een hoop grote luie stoelen en kleine ondergrondse tunnels leiden naar de slaapzalen, die allemaal perfecte ronde deuren hebben, als de bovenkant van grote wijnvaten.

Camille: Hoe maakt George het zonder zijn tweelingbroer?
Nou ik denk dat hij nooit helemaal over het verlies van Fred heen zal komen, en dat maakt me heel droevig. Hij noemde zijn eerste kind en zoon Fred en hij gaat door met zijn leven om een geweldige carrière op te bouwen, waarin hij wordt bijgestaan door zijn broer Ron.

Jessica Lynn: Moest Hagrid de Terzielers kunnen zien om hen te kunnen trainen? En zo ja, wiens dood heeft Hagrid dan gezien?
Hagrid heeft in zijn vrij lange leven al een hoop doden gezien, dus ja, hij kan Terzielers zien.

Allie: Wat zag Perkamentus nou echt in de Spiegel van Neregeb?
Hij zag zijn familie in leven, allemaal samen en gelukkig – Ariana, Percival en Kendra waren allemaal naar hem teruggekeerd en Desiderius maakte het weer goed met hem.

Snapedinhalf: Je had beloofd dat iemand in boek 7, op oudere leeftijd nog magie zou doen. Ik heb het boek nu drie keer gelezen maar kom er maar niet uit wie dat nou zou kunnen zijn. Help me alsjeblieft!
Het spijt me heel erg, maar daar heb ik mijn gedachten over veranderd! Mijn allereerste plan voor het verhaal ging over iemand die het voor elkaar kreeg om Zweinstein binnen te komen zonder ooit magie te hebben gedaan, maar na het schrijven van het derde boek had ik mijn gedachten daarover veranderd.

Christiana: Hoe kreeg Voldemort zijn toverstok terug nadat hij zo lang weg was?
Wormstaart had hem gestolen vanaf de plaats waar hij gevallen was en droeg hem later over aan Voldemort. Ik geef toe dat het een grootse daad is voor een rat, maar dat zijn hoogst intelligente wezens!

Amanda: Hoi, ik ben opgegroeid met Harry en zijn vrienden. Is iemand van de personages op een opmerkelijke manier veranderd terwijl ze ouder werden?
Ze werden allemaal wel zo’n beetje zoals ik ze gepland had te worden. Natuurlijk veranderden ze tijdens het schrijven wel, maar niemand verbaasde me echt.

Ravleen: In hoeverre speelt het feit dat Voldemort werd gemaakt door toedoen van een liefdesdrank mee in zijn onkunde om liefde te begrijpen?
Het was een symbolische manier voor mij om duidelijk te maken dat hij niet uit echte liefde voortkwam. Maar natuurlijk zou alles anders zijn geweest als Merope had overleefd en hem zelf had groot gebracht en van hem had gehouden. De betovering waaronder Marten Vilijn veranderde in Voldemort is belangrijk omdat je zo’n verandering bijna niet kan ondergaan als je wel door liefde bent grootgebracht.

Lechicaneuronline: Denk je dat Sneep een held is?
Ja, dat denk ik wel, al is hij niet een standaard held. Misschien zelfs wel een anti-held. Je kan niet op veel manieren van hem houden. Hij blijft toch vrij gemeen, een rotzak, vervuld van bitterheid en onzekerheid – en toch heeft hij van iemand gehouden en heeft hij trouw getoond aan die liefde en uiteindelijk heeft hem dat zelfs zijn leven gekost. Dat is toch best heldhaftig!

James Farrell: Voldemort heeft nooit iemand over zijn Gruzielementen verteld, dus hoe kon Regulus dat dan in Godsnaam weten?
De magie van Gruzielementen was niet een uitvinding van Voldemort. Zoals in het verhaal al wordt uitgelegd, hebben meer tovenaars Gruzielementen gemaakt – al was niemand ooit zo ver gegaan er zes te maken. Voldemort liet af en toe hints vallen en in zijn arrogantie dacht hij niet dat iemand ooit slim genoeg zou zijn om die hints te snappen. Zo geeft hij bijvoorbeeld een hint op het kerkhof terwijl Harry erbij is. Hij deed dit ook in het bijzijn van Regulus en Regulus raadde (en hij had het bij het juiste eind), wat het was waardoor Voldemort er zo van overtuigd was dat hij niet kon worden gedood.

Jaclyn: Had Lily ook ooit gevoelens voor Sneep?
Ja. Ze hield al zeker van hem als een vriend en zou zelfs op een romantische manier van hem kunnen zijn gaan houden als hij zich niet zo had bezig gehouden met de Duistere Magie en betere vrienden had uitgekozen.

Boggo: Zou je zelf, zoals van je wordt verwacht, ook de Mantel kiezen van de Relieken en zou je in de verleiding komen de andere ook te gebruiken?
Mijn verleiding zou dezelfde zijn als die van Harry, met andere woorden de Steen. Maar ik geloof, net als Harry uiteindelijk, dat de grootste wijsheid ligt in de acceptatie dat we allemaal ooit moeten sterven en verdergaan.

Cornersoul: Wat gebeurt er met alle Dementors? Waar gaan ze heen en zullen ze worden vernietigd?
Ja kan Dementors niet vernietigen, al kan je het aantal Dementors wel limiteren door de omstandigheden waarin ze zich vermenigvuldigen, uit te drijven, zoals bijvoorbeeld wanhoop en onmacht. Zoals ik al eerder had gezegd, trouwens.

Roseweasley: Waarom was Kasper Krauwel nog steeds een leerling op Zweinstein, terwijl hij Dreuzelouders heeft? Dan zou hij toch opgesloten worden, en daardoor niet teruggegaan kunnen zijn naar school en dus ook niet gedood zijn?
Kasper was geen leerling. Hij kwam terug samen met de rest van de SVP. Hij had niet achter mogen blijven toen Anderling hem vertelde dat hij weg moest gaan, maar goed, dat deed hij wel...

Delailah: Hoe verstaat Perkamentus Sisselspraak?
Perkamentus verstond Meermans, Koboldtaal en Sisselstraak. Die man was briljant.

Jessie: Zal Smalhart er ooit bovenop komen?
Nee, en dat wil ik ook niet. Hij is gelukkig waar hij is en ik ben gelukkig zonder hem!

Annie: Weet de toverwereld nu dat Sneep voor Perkamentus was, of denken ze nog steeds dat hij een flapdrol is?
Harry zou er wel voor zorgen dat iedereen het juiste verhaal te weten kreeg. Dat zou natuurlijk Rita Pulpers er niet van weerhouden een artikel te schrijven met als titel: “Sneep – Schandaal of Sint?”

Vio91: Is Teddy Lupos een weerwolf?
Nee, hij is een Transformagiër, net als zijn moeder.

Nippy23: Door de boeken heen, zien we veel sokken. Zo heb je Dobby’s liefde voor sokken en Perkamentus die zegt dat hij ze ziet in de Spiegel van Neregeb. Wat is de reden achter al die sokken?
Daar zit geen diepe en belangrijke reden achter ben ik bang. Ze zijn gewoon een humoristisch dingetje.

Lady Bella: Wiens moorden gebruikte Voldemort om zijn Gruzielementen te maken?
  • Het Dagboek – Jammerende Jenny
  • De Beker – Orchidea Smid
  • Het Medaillon – Een Dreuzelsloerie
  • Nagini – Berta Kriel
  • Het Diadeem – Een boer uit Albanië
  • De Ring – Marten Vilijn Sr.
Sampotterish: Waarom wilde Perkamentus dat Ron zijn Uitsteker kreeg?
Omdat hij wist dat Ron misschien iets meer hulp nodig had dan de andere twee. Perkamentus begreep hoe belangrijk Ron was in het trio. Hij was niet het meest bekwaam of het slimst, maar hij hield ze bij elkaar. Zijn humor en zijn goede hart waren essentieel.

Carol: Hebben Dementors een ziel?
Nee, daarom zijn ze zo eng!

Jess Mac: Wat was de derde geur die Hermelien rook bij Amortentia (dus de kenmerkende geur van Ron)?
Ik denk dat dat zijn haar was. Iedereen zijn haar ruikt anders, vind je niet?

Natalie: Zijn de afdelingen bij Harry zijn kinderen nog steeds hetzelfde ingedeeld als in Harry’s tijd op Zweinstein?
Zwadderich is wel wat veranderd. Het is niet langer het bastion van de volbloed leerlingen, zoals vroeger. Desalniettemin bestaat zijn Duistere reputatie nog steeds, daarom is Albus Potter er ook bang voor.

Nithya: Lily haatte Schoorvoet en Arduin. Als Sneep echt van haar hield, waarom liet hij hen dan niet vallen voor haar?
Nou, dat is de tragedie van Sneep. Als hij alles kon overdoen, zou hij geen Dooddoener meer worde, maar net als veel onzekere, kwetsbare mensen (zoals Wormstaart), wilde hij zich aansluiten bij iets groots en machtigs, iets indrukwekkends. Hij wilde Lily, maar hij wilde Schoorvoet ook. Hij heeft Lily’s afkeer nooit begrepen. Hij voelde zich zo aangetrokken tot de Duistere Zijde dat hij dacht dat Lily hem indrukwekkend zou vinden als hij een Dooddoener werd.

Alborz: Wat betekent het om een “Meester van de Dood” te zijn?
Zoals Perkamentus uitlegt, accepteert de ware Meester van de Dood dat hij moet sterven en dat er veel ergere dingen zijn dan dat in de wereld van de levenden. Het gaat niet om het streven naar onsterfelijkheid, maar het accepteren van het feit dat je sterfelijk bent.

Barbara: Ik was erg teleurgesteld dat Harry Crucio gebruikte en daar ook nog van leek te genieten. Zijn falen in het gebruiken van zulke vervloekingen in het verleden, waren juist een pluspunt voor zijn karakter. Vanwaar de verandering, en had Harry er later spijt van dat hij ervan genoot iemand pijn te doen?
Harry is geen heilige en dat is hij ook nooit geweest. Net als Sneep heeft hij meerdere kanten en is hij sterfelijk. Harry’s minpunten zijn op de eerste plaats woede en soms arrogante. Tijdens dit voorval is hij erg kwaad en handelt daar ook naar. Hij zit ook in een extreme situatie en probeert een heel goed persoon te beschermen tegen een kwaadaardige en moordzuchtige tegenstander.

Nicole: Wat vind je zelf het grappigste stukje dat je in de boeken hebt geschreven?
Dat is heel moeilijk te beantwoorden. Mijn favoriete stuk in dit boek is waarschijnlijk die zin waarin Ron echt de tragie van het hele gebeuren bevat.

Courtney: Aan welk kind gaf Harry de Sluipwegwijzer?
Ik heb het gevoel dat hij hem aan geen van hen gaf, maar dat James het op een goede dag uit zijn vaders bureau weet te plukken.

Karin: Wat wilde Petunia tegen Harry zeggen aan het eind van het stuk dat de Duffelingen vertrokken?
Ik denk dat ze voor een moment op het punt stond Harry geluk te wensen en dat ze bijna toe wilde geven dat haar haat tegenover hem en zijn wereld puur voortkwam uit jaloezie. Dat kon ze echter niet. De jaren van het doen alsof het “normale” het beste was, hadden haar al te hard gemaakt.

Leaky Cauldron: Geef alsjeblieft antwoord op de vraag die je zelf het liefst gesteld zou krijgen over de boeken.
Oh, dat is gemeen. Ik moet toegeven dat ik me altijd heb afgevraagd waarom niemand ooit vroeg waar Perkamentus zijn toverstok van gemaakt was. En dat zou ik niet kunnen zeggen omdat dat al zou verraden hoe belangrijk die toverstok zou gaan worden.

Nora: Is de tiara van tante Marga belangrijk?
Nee sorry.. Die laat gewoon zien wat voor oude heks ze is.

Nigel: Kan Harry nog steeds Sisselspraak spreken, nu hij geen Gruzielement meer is?
Nee, die vaardigheid is hij nu kwijt en daar is hij blij om ook.

Nikki: Hoe kwam de tweewegspiegel van Sirius bij Desiderius terecht, of is dat een andere spiegel?
Je ziet dat Desiderius Levenius ontmoet in Zweinsveld. Op dat moment verkocht Levenius de spiegel, die hij gepikt had uit het Grimboudplein, aan Desiderius.

Tierney Roth: Als Dolleman een magisch ook had, en Wormstaart een magische hand, kan er dan ook niet een sort magisch oor komen om het gat in George zijn hoofd dicht te maken en zijn gezicht er weer symmetrisch uit te laten zien?
Ja, hij zou een vals oor kunnen dragen (Ik begin te giechelen bij het idee... misschien is hij beter af met een gat!)

Lucy: Wat is Perkamentus zijn boeman?
Het lichaam van zijn zus.

Pablo: Wat doet paddengezicht Omber op dit moment?
Ik vind het fijn dat je haar net zo aardig vindt als ik! Zij werd gearresteerd, berecht en opgesloten voor criminele activiteiten jegens kinderen van Dreuzels.

Tina: Merken de Dreuzels dat er geen rare dingen meer gebeuren nu Voldemort weg is?
Ja, de hele wereld lijkt een stuk zonniger (en door het vertrekken van de Dementors wordt het weer ook beter!). Op dit moment hebben we een aardig Dementor-beïnvloedde zomer hier in Engeland.

Katie Mosher: Hoe komen kinderen van Dreuzels precies aan magische kwaliteiten?
Die kinderen hebben ergens in hun stamboom een heks of een tovenaar zitten, soms zelfs vele generaties terug. Soms komen de genen terug op de vreemdste plaatsen.

Maggie: Schrijft Rita Pulpers nog steeds?
Natuurlijk, wat kan haar nou stoppen? Ik stel me voor dat ze direct een biografie is gaan schrijven over Harry nadat hij Voldemort versloeg. Een vierde waarheid, drie vierde troep.

Maggie Keir: Heeft Hermelien haar ouders kunnen terugvinden en de geheugenspreuken kunnen wissen?
Ja, ze heeft hen meteen naar huis gebracht.

Lola Victorpujebet: Was Minerva verliefd op Albus?
Nee! Niet iedereen wordt zomaar verliefd op iedereen..

Rachel Bell: JKR, heel hartelijk dank voor de geweldige boeken! Ik wil graag weten hoe het komt dat niemand lijkt te weten dat Lily en Sneep op school vrienden waren, en of James niks van hun verleden wist?
Bedankt voor je bedankje! Ja, men wist dat ze op vriendelijke voet met elkaar stonden en daarna geen vrienden meer waren. Meer dan dat wisten veel mensen niet. James verdacht Sneep er altijd al van dat hij diepere gevoelens voor Lily koesterde, en dat droeg ook bij in James zijn houding tegenover Sneep.

Abbey: Zullen de Chuddley Cannons ooit de Wereldcup Zwerkbal winnen?
Misschien wel, maar dan zouden ze eerst het hele team moeten vervangen en een aantal ketels Felix Fortunatis moeten maken.

Hayleyhaha: Waarom veranderde Regulus van gedachten?
Hij was niet klaar voor het echte leven als Dooddoener. De moord die Voldemort op Knijster wilde plegen, heeft hem de laatste druppel gegeven.

Stephval: Is Scorpius net zo slecht als zijn vader, of is Draco beter geworden en heeft hij zijn kinderen betere manieren geleerd?
Scorpius heeft een hoop tegen zicht, niet in de laatste plaats zijn naam. Hoe dan ook, ik denk dat hij beter zal zijn dan zijn vader en al zijn ongeluk.

Lona: Was de haat tussen Harry en Draco over toen Voldemort overleed?
Niet echt. Er is wel een soort tegemoetkoming omdat Harry weet dat Draco er een hekel aan had om een Dooddoener te zijn, en Perkamentus ook niet vermoord zou hebben. Draco zou op zijn beurt een onwillige dankbaarheid voelen tegenover Harry voor het redden van zijn leven. In de periode voor het laatse gevecht is echter al veel te veel gebeurd om nog een echte vriendschap op te kunnen bouwen.

Hannah: Waarom zag Sneep er zo slecht uit?
Goeie vraag. Misschien een ziekte aan zijn ogen? Dat hij in de spiegel keek en dacht dat hij er onweerstaanbaar uitzag? Ik denk dat hij vooral andere kwaliteiten van zichzelf bewonderde.

EA: Zal de Steen ooit gevonden worden, aangezien hij gewoon op de grond in het Verboden Bos is blijven liggen?
Ik denk het niet. In mijn verbeelding is hij de grond in getrapt door een Centaurenhoef toen de Centauren naar het kasteel renden om Zweinstein te redden en is hij daarmee begraven.

Adwait313: Is de vloek op de functie van leraar VtdZK nu ook opgeheven?
Ja, eindelijk! Ik weet dat sommigen al eens naar Krinkel vroegen met betrekking tot dit onderwerp. Hij had al meer dan een jaar lang lesgegeven op Zweinstein, maar NIET als leraar VtdZK. Hij was eerst leraar Dreuzelkunde.

Emily: Wat is er gebeurd met Desiderius?
Hij zit nog steeds in de Zwijnskop te spelen met zijn geiten.

Lee: Ik heb laatst een Nimbus 2000 gekocht maar er zit een verschikkelijke knak in de vering, kan ik daar iets aan doen (zonder toverstok want die is door een Hipogrief in tweeën gebroken)?
Ik zou je een tripje adviseren naar Arkie Alderton’s Kwik-Repair Shop. Probeer een bezem nooit thuis te maken. De gevolgen kunnen desastreus zijn.

Abjoppotter: Is Narcissa Malfidus echt een Dooddoener?
Nee, ze heeft nooit het Duistere Teken gehad en was nooit een volledig lid. Hoe dan ook, haar menigen waren hetzelfde als die van haar man, totdat Voldemort de dood van haar zoon plande.

Emzzy: Is het meneer Wemel ooit gelukt om Sirius zijn motor te maken?
Natuurlijk, en het werd Harry’s bezit.

Lulu: Denk je dat Perkamentus doller was op Ron dan Ron of Harry zelf geloven?
Ja, dat denk ik wel. Door Harry zijn uitlatingen over Ron, en door berichten van leraren die Ron lesgaven, begreep Perkamentus Ron beter dan Ron ooit wist en Perkamentus mocht hem ook.

Chelatina: Is Firenze ooit terug opgenomen in de kudde?
Ja, de rest van de kudde was gedwongen om toe te geven dat zijn pro-menselijke gedachten niet genant waren, maar eerbiedswaardig.

Kristy: Wat was je favoriete scene om te schrijven in Relieken van de Dood?
Hoofdstuk 34: Het Bos opnieuw

Chely: James’ Patronus is een mannetjeshert en die van Lily een vrouwtjeshert. Is dat toeval?
Nee, de Patronus neemt vaker de vorm aan van de liefde van iemands leven (omdat zij zo vaak de “blije gedachte” vormen die je nodig hebt om een Patronus te maken).

Jon: Aangezien Voldemort bang was voor de dood, koos hij ervoor om een geest te zijn? Zo ja, waar spookt hij dan? Of was het niet mogelijk vanwege de Gruzielementen?
Nee, hij is geen geest. Hij is gedwongen voort te bestaan in de vorm die we hebben gezien op King’s Cross Station.

Angela Morrissey: Als er zeven Gruzielementen waren en niet zes, zoals Perkamentus aan Harry wilde laten geloven, betekent dat dan niet dat Voldemort zijn ziel in acht stukken was verdeeld in plaats van zeven?
Ja, Voldemort heeft zijn ziel per ongeluk in achten verdeeld en niet in zeven.

Laura Trego: Heeft Hermelien echt een geheugenspreuk op haar ouders losgelaten? Ze zegt van wel, maar ongeveer 50 pagina’s later zegt ze tegen Ron dat ze nog nooit een geheugenspreuk gedaan heeft.
Dat zijn twee verschillende spreuken. Ze heeft haar ouders’ geheugen niet gewist (zoals bij Dolochov en Rowle); ze heeft hen betoverd zodat ze denken dat ze andere mensen zijn.

Maura: Hoe komt het dat Voldemort niet langer Occlumentie gebruikte tegen Harry zoals in het zesde boek?
Hij verliest de controle en is niet langer in staat te voorkomen dat Harry in zijn gedachten inbreekt. De connectie tussen hen was nooit helemaal duidelijk voor Voldemort., die niet weet dat Harry een Gruzielement is.

Gandalfxj9: Heeft Kruml ooit liefde gevonden?
Natuurlijk, al moest hij wel terug naar Bulgarije om die te vinden.

Twinkletoes: Waarom vond je Hedwig haar dood nodig?
Het verlies van Hedwig stond voor het verlies van onschuld en veiligheid. Ze is altijd als een soort knuffel voor Harry geweest. Voldemort die haar doodde, symboliseert het einde van de jeugd. Het spijt me.. ik weet dat haar dood een HOOP mensen verdriet deed.

Lecanard: Zullen we Harry en zijn vrienden terug zien op de Chocokikkerkaartjes?
Absoluut, en Ron zal daar ook over op gaan scheppen.

Mike: Wat is de spreuk om een Gruzielement te maken?
Dat kan ik je niet vertellen. Sommige dingen kunnen beter niet gezegd worden.

Samantha: Was Sneep de enige Dooddoener die een volledige Patronus kon produceren?
Ja, want een Patronus wordt gebruikt tegen dingen die Dooddoeners over het algemeen aanmoedigen. Zij hebben geen Patronus nodig.

Jess: Hoe kon Nagini Harry en Hermelien zien toen ze onder de Onzichtbaarheidsmantel zaten?
De zintuigen van slangen zijn heel anders dan die van de mens. Zij kunnen hitte en beweging detecteren op manier die wij niet kunnen.

Chucky: Had je nog andere titels in gedachten dan “Deathly Hallows”?
De twee andere mogelijkheden waren “The Elder Wand” (die ik nu heb gebruikt als hoofdstuktitel) en “The Peverell Quest”, waar ik vrij snel afstand van deed omdat het woordt “Quest” me niet echt zinde.

Iglooanne: Wat zou jouw Patronus zijn?
Ik hoop een otter, net als Hermelien, maar mijn gevoel zegt me dat het een grote hond zou zijn.

The Stoic Cycle: Hoe komt het dat Voldemort niet weet dat de Ring van Mergel een Reliek van de Dood is, terwijl hij hem zelf heeft gedragen?
Het dragen van de ring, zorgt er nog niet voor dat de Steen werkt. Daarvoor moet je het eerst drie keer ronddraaien in je hand.

Finchburg: Blijft het Duistere Teken zichtbaar na Voldemorts dood of verdwijnt het bij de Dooddoeners?
Het Duistere Teken vervaagt tot een litteken die wel wat wegheeft van het litteken op Harry’s voorhoofd. Net als die van Harry, zouden deze littekens niet langer branden of pijn doen.

Katie Mosher: Hoe gaat het vandaag de dag met de Kibbelaar?
Best goed eigenlijk. Het is weer teruggegaan naar de gebruikelijke rare rommel en wordt gewaardeerd door zijn onbedoelde humor.

Nicofr: Drinkt Winky nog steeds een hoop Boterbier?
Ze is op dit moment een beetje uitgedroogd.

Isabel: Heeft Bellatrix ooit van haar man gehouden, of hield ze alleen van Voldemort?
Ze nam een volbloed man, omdat dat van haar werd verwacht, maar haar ware liefde lag altijd bij Voldemort.

Jenny: Hoe hield Sneep zijn Patronus geheim voor de rest van de Orde?
Hij zorgde ervoor dat hij niet met ze communiceerde via een pratende Patronus. Dit was voor hem niet moeilijk te verklaren, omdat het gebruik van zijn Patronus zijn positie als spion zou kunnen verraden.

Darchey: Hield Voldemort ooit van een meisje?
Nee, hij hield alleen van macht en van zichzelf. Hij waardeerde mensen die hem konden helpen zijn eigen doelen te bereiken.

Leo: Waar zou jouw toverstok van gemaakt zijn?
Ik zou Harry’s stok willen hebben – hulst en feniksveer.

Brian: Hield de SVP de munten?
Natuurlijk. Ze zouden een soort eremedailles zijn – het bewijs dat de eigenaar ervan al vanaf het begin mee vocht tegen Voldemort! Ik vind de gedachte leuk dat Marcel de zijne laat zien aan zijn bewonderende leerlingen.

Tracie: Hoe opgelucht ben je dat je eindelijk over de boeken kunt praten zonder geheimen te hebben?
Dat is heerlijk. Ik vind het heel fijn dat eindelijk te kunnen doen en ik heb er echt heel erg naar uitgekeken.

Lou: Hoe kon Sneep in het Grimboudplein komen om die brief te stelen, als er allemaal spreuken waren die Sneep buiten moesten houden?
Sneep ging er direct na Perkamentus zijn dood naar binnen, nog voordat Dolleman die spreuken had uitgesproken.

Koen van der Voort: Waarom heeft het litteken van Harry de vorm van een bliksemschicht?
Om eerlijk te zijn, gewoon omdat dat een gave vorm is. Ik kan mijn held niet opzadelen met een litteken in de vorm van een donut.

Louie: Zijn de pukkels op het gezicht van Marina ooit verdwenen?
Uiteindelijk wel, maar het liet wel wat littekens achter. Ik haat de verraadster!

Katie B.: Waarom ging Harry naar King’s Cross toen hij overleed?
Dat heeft veel redenen. De naam klinkt erg goed, en in de boeken vormt het de toegang tussen de twee werelden. Harry zou het associëren met het verdergaan van de ene wereld naar de andere. Vergeet niet dat het Harry’s idee is wat we daar zien, niet per sé dat wat het echt is.

Er werd me verteld dat we meer dan 120.000 vragen hadden! Wat kan ik zeggen? Heel hartelijk bedankt dat jullie mij en Harry zo lang trouw zijn gebleven. Jullie hebben hier een geweldige reis van gemaakt voor Harry’s schrijfster. Ik vind deze vraag leuk, dus die kies ik als laatste vraag uit:

Tess: Welk Dreuzellied denk je dat er gedraaid zou worden op Perkamentus zijn begravenis?
Absoluut “I did it my way” door Frank Sinatra.

Ik weet dat ik niet alles heb beantwoord. Houd mijn website goed in de gaten en ik zal proberen nog meer vragen te beantwoorden! Iedereen heel hartelijk dank. Ik vond het geweldig en hoop jullie veel opheldering te hebben gegeven. Nu ga ik Verschijnselen. Doeg!
  • 0


0 Commentaren