Spring naar inhoud
- - - - -

Padden


Padden
Toads
Van de drie goedgekeurde huisdieren die leerlingen mee mogen nemen naar Zweinstein is de pad al jarenlang het minst populair. Eeuwen geleden, in bloeddorstiger tijden, toen nog van jonge heksen en tovenaars werd verwacht dat ze zelf de salamanderogen voor hun toverdranken uit de salamander verwijderden, werden vaak kisten met padden naar school gebracht om te gebruiken voor toverdranken en bezweringen. Door de jaren heen, sinds het Ministerie van Toverkunst wetgeving invoerde omtrend dierenmishandeling (waarbij secties 13-29 ingingen op het gebruik van toverdrankingrediënten en hun productie), werden zulke dingen geleidelijk aan verboden. De pad, nooit echt gewaardeerd om zijn eigen aantrekkingskracht, verscheen steeds minder in levende vorm op Zweinstein, behalve dan in het wild.

De pad wordt al lang geassocieerd met tovenarij. Hij neemt een speciale plaats in bij oude geneeswijzen (misschien door het homeopatische principe om iets met meer van hetzelfde te genezen) bij het behandelen van wratten. In de Duistere Eeuwen kon een Britse pad zichzelf als gelukkig beschouwen als hij een natuurlijke dood stierf, aangezien hij constant het gevaar liep om gekookt, verpoederd, geveld of om een zieke zijn nek te worden gehangen.

Tegen de tijd dat Harry op Zweinstein kwam, was het hebben van een pad niet cool en evenmin een teken van status; inderdaad, het was eerder iets om je voor te schamen. Willibrord, de pad van Marcel, had maar weinig bijzonder eigenschappen, behalve de aanleg om verdwaald te raken en toen hij eindelijk ontsnapte om zich tussen zijn soortgenoten aan het Grote Meer te voegen, voelden zowel de eigenaar als het huisdier een soort opluchting.

Padden zijn in verschillende soorten te onderscheiden. Hieronder vind je, voor zover bekend, een lijst met de soorten en hun eigenschappen:

  • Gewone pad - De gewone pad heeft een wrat-achtige huid en variëren in kleur van groen tot bruin.
  • Kuifpad - De kuifpad heeft een omhoogwijzende snuit en gouden ogen.
  • Harlekijnpad - De harlekijnpad is direct te herkennen aan zijn tropische markeringen, die van fel geel en zwart kunnen uitlopen tot rood en groen.
  • Rugstreeppad - De rugstreeppad is te onderscheiden aan de gele lijn die over het midden van zijn rug loopt.
  • Westerse groene pad - Deze pad onderscheidt zich door zijn groene of gele kleur en zwarte stippen. Dit nachtelijke dier is niet erg groot.

_______________________________________________________________________________________
De citaten en onderdelen van deze tekst zijn afkomstig uit één of meerdere van de volgende boeken: Harry Potter en de Steen der Wijzen, Harry Potter en de Geheime Kamer, Harry Potter en de Gevangene van Azkaban, Harry Potter en de Vuurbeker, Harry Potter en de Orde van de Feniks, Harry Potter en de Halfbloed Prins, Harry Potter en de Relieken van de Dood, Zwerkbal door de Eeuwen Heen, Fabeldieren en Waar ze te Vinden, De Vertelsels van Baker de Bard en van Pottermore. Van al deze boeken rust het copyright bij Uitgeverij de Harmonie en Warner Brothers. De boeken zijn geschreven door J.K. Rowling.
  • 0


0 Commentaren