Spring naar inhoud
- - - - -

Draak onder Goudgrijp


Draak onder Goudgrijp
Dragon underneath Gringotts
In Goudgrijp verspert een gigantische draak de toegang tot de vier of vijf diepste kluizen van de bank. De metaalachtige schubben van de draak zijn vaal en schilferig omdat hij al zo lang opgesloten zit onder de grond. Zijn onderbuik is breed en geel. Zijn ogen zijn melkachtig roze in zijn gehoornde kop en om zijn achterpoten zitten zware kluisters, die met kettingen bevestigd zijn aan dikke staken die diep in de rotsbodem gedreven zijn. Hij heeft een met stekels bezette staart. De enorme, puntige vleugels van de draak zijn dicht tegen zijn lichaam gevouwen maar zouden uitgespreid de hele ruimte vullen. De draak is gedeeltelijk blind en hij is woest. Hij is gewend om pijn te voelen als hij de Oorverdovers hoort. Hij heeft littekens op zijn kop, die waarschijnlijk door brute zwaardhouwen veroorzaakt zijn van gloeiendhete zwaarden.

Wanneer Harry, Ron en Hermelien willen vluchten uit de kluis van de Van Detta's, bevrijdt Harry de draak van zijn kettingen en klimmen ze op zijn rug. Zijn kartelige schubben zijn zo hard als staal en hij schijnt Harry niet eens te voelen. Wanneer hij beseft dat hij vrij is, steigert hij en brult hij oorverdovend. De draak spreidt zijn vleugels, slaat de krijsende kobolden als kegels tegen de grond en stijgt op. Hij duikt naar de ingang van de tunnel, spert zijn muil open en spuwt vuur. De geblakerde zijwanden en het plafond van de tunnel verkruimelen en de draak klauwt zich op pure kracht door de tunnel heen. Hermelien helpt de draak met de toverspreuk Defodio om de tunnel te vergroten en snijdt het plafond weg terwijl het beest zich een weg naar boven baant. Harry en Ron volgen haar voorbeeld en verbrijzelen het plafond met Gruizelvloeken.

Ze passeren het onderaardse meer en bereiken uiteindelijk door de laatste tunnel, de marmeren zaal. De draak ploegt door de metalen deuren, laat die verbogen en scheef aan hun scharnieren hangend acht zich, wankelt de Wegisweg op en stijgt met klapperende vleugels op.

_______________________________________________________________________________________
De citaten en onderdelen van deze tekst zijn afkomstig uit één of meerdere van de volgende boeken: Harry Potter en de Steen der Wijzen, Harry Potter en de Geheime Kamer, Harry Potter en de Gevangene van Azkaban, Harry Potter en de Vuurbeker, Harry Potter en de Orde van de Feniks, Harry Potter en de Halfbloed Prins, Harry Potter en de Relieken van de Dood, Zwerkbal door de Eeuwen Heen, Fabeldieren en Waar ze te Vinden, De Vertelsels van Baker de Bard en van Pottermore. Van al deze boeken rust het copyright bij Uitgeverij de Harmonie en Warner Brothers. De boeken zijn geschreven door J.K. Rowling.
  • 0


0 Commentaren