Spring naar inhoud

Huiselfen
House Elfs


Welkom in de ruimte van de Huiselfen! Op deze pagina vind je alle Huiselfen die in de Harry Potter boeken voorkomen. Klik op naam van de Huiself over wie je meer wil weten, om meer informatie over hem of haar te krijgen.

Huiselfen zijn wezens met lange puntneuzen, grote vleermuisachtige oren en uitpuilende ogen. Binnen de toverwereld worden ze als een soort slaaf gebruikt. Huiselfen zijn verplicht om hun hele leven één tovenaarsfamilie te dienen. Ze kunnen alleen worden bevrijd, als hun eigen meester hen een kledingsstuk geeft. Normaal lopen ze in lompen als oude kussenslopen rond. Eigenaren van Huis-Elfen zijn vaak erg rijk en wonen doorgaans in grote landhuizen en kastelen.

Een Huiself hoort geen plezier te hebben, maar moet doen wat er van hem gevraagd wordt. Het idee dat een Huiself betaald wil worden, stoot alle Huiselfen af, behalve Dobby. Huiselfen mogen niet zeggen wat ze denken van hun meesters. Ze bewaken de eer van de familie en zeggen nooit iets slechts over ze. Dat is een deel van hun slavernij. Maar professor Perkamentus heeft gezegd dat zijn Huiselfen hem best een ouwe mafketel mogen noemen als ze dat willen.

Op Zweinstein is het grootste aantal Huiselfen dat in Engeland op één plaats bijeen is. Het zijn er meer dan honderd. De Huiselfen op Zweinstein laten zich niet zien aan de leerlingen. Ze komen de keuken alleen ’s nachts uit, om de boel schoon te maken, om te zorgen dat de haardvuren niet uitgaan. Een Huiself hoor je niet te zien, daar herken je een goede Huiself aan. Huiselfen worden niet betaald. Ze willen ook geen salaris, vakantie en pensioen.

Hermelien is het niet eens met deze vorm van 'slavernij' en richt de S.H.I.T op, een stichting die ervoor strijdt om Huiselfen uit hun slavernij te krijgen. Erg veel succes heeft ze hiermee echter niet.

In Harry’s vijfde jaar wilden de Huiselfen op Zweinstein de leerlingenkamer van Griffoendor niet meer schoonmaken, omdat er overal mutsen en sokken verborgen waren. Ze vonden het beledigend. Dobby moest daarom de toren in zijn eentje schoonmaken.

Volgens een interview met JK Rowling hebben Huiselfen aparte, sterke, magische krachten. Zo kunnen normale tovenaars bijvoorbeeld niet Verschijnselen en Verdwijnselen op Zweinstein, maar Huiselfen wel. Volgens Fred kunnen Huiselfen hun magische krachten normaal gesproken alleen gebruiken wanneer hun meester daar toestemming voor geeft. Tovenaars hebben op hun beurt ook weer magische krachten, die Huiselfen weer niet hebben.

Ze hebben hun eigen magie, waardoor ze zich onder andere aan hun meester kunnen binden.Huiselfen uit de Harry Potter boeken
Dobby
Hompy
Knijster
Winky


_______________________________________________________________________________________
De citaten en onderdelen van deze tekst zijn afkomstig uit één of meerdere van de volgende boeken: Harry Potter en de Steen der Wijzen, Harry Potter en de Geheime Kamer, Harry Potter en de Gevangene van Azkaban, Harry Potter en de Vuurbeker, Harry Potter en de Orde van de Feniks, Harry Potter en de Halfbloed Prins, Harry Potter en de Relieken van de Dood, Zwerkbal door de Eeuwen Heen, Fabeldieren en Waar ze te Vinden en De Vertelsels van Baker de Bard. Van al deze boeken rust het copyright bij Uitgeverij de Harmonie en Warner Brothers. De boeken zijn geschreven door J.K. Rowling.