Spring naar inhoud
- - - - -

Groemp


Groemp
Grawp
Algemeen
Groemp is de halfbroer van Rubeus Hagrid, ze hebben dezelfde moeder. Het is een reus, maar voor een reus is hij vrij klein. Toen hij nog bij de Reuzen woonde, werd hij daardoor ook vaak geslagen. Hagrid neemt hem in het vijfde boek mee naar Zweinstein, en verstopt hem in het Verboden Bos. Hij is ervan overtuigd dat Groemp het allemaal niet kwaad bedoelt, en dat hij hem best manieren bij kan brengen.

Uiterlijk
Zijn hoofd is in verhouding tot zijn lichaam veel groter dan een mensenhoofd; vrijwel volmaakt rond en bedekt met korte, dichte krulletjes die de kleur van varens hebben. Zijn enorme gezicht heeft veel weg van een grijze volle maan die opdoemt uit de schemering. Zijn gelaatstrekken lijken ruw uit steen gehouwen te zijn. Zijn neus is stomp en vormeloos; in zijn scheve mond staan al net zulke scheve gele tanden, zo groot als halve bakstenen. Ook heeft hij doffe, groenbruine ogen, die klein zijn voor een reus.

Groemp heeft weinig tot geen nek en zijn hoofd rust vrijwel rechtstreeks op zijn schouders. Zijn twee immense, smerige blote voeten zijn zo groot als sleeën en zijn vuile knokkels hebben de afmetingen van tennisballen.

Lesgeven aan Groemp
Als Hagrid bang is dat hij door Omber van school wordt gestuurd, laat hij Groemp aan Harry en Hermelien zien, en vraagt hij hun om voor hem te zorgen als hij weg zou moeten. Groemp eet vogels en herten, en die kan hij zelf bij elkaar scharrelen. Hagrid wil graag dat ze Groemp wat dingen leren, en vooral de menselijke taal.

Die taal gaat erg moeizaam. Hagrid noemt hij "Hagger" en hij kent Hermelien als "Hermie".

Nieuw huis
De Centauren zijn niet blij met Groemp in het Bos, en ze krijgen zelfs ruzie. De Centauren vuren pijlen op hem af, en hij maait ze met zijn grote armen omver.

In het zesde boek, zorgt Perkamentus ervoor dat Groemp een nieuw onderkomen krijgt in de bergen, waar hij volgens Hagrid veel gelukkiger is dan in het Verboden Bos.

Nadat Hagrid een "Hoera voor Harry"-feest houdt in zijn huis, wordt hij bijna gearresteerd op het schoolterrein. Hij weet echter aan deze arrestatie te ontsnappen, waarna hij op de vlucht raakt. Hij verschuilt zich samen met Groemp in een grot in de bergen buiten Zweinsveld.

Slag om Zweinstein
Groemp heeft meegevochten bij de Slag om Zweinstein. Hij vocht aan de Goede Zijde.

_______________________________________________________________________________________
De citaten en onderdelen van deze tekst zijn afkomstig uit één of meerdere van de volgende boeken: Harry Potter en de Steen der Wijzen, Harry Potter en de Geheime Kamer, Harry Potter en de Gevangene van Azkaban, Harry Potter en de Vuurbeker, Harry Potter en de Orde van de Feniks, Harry Potter en de Halfbloed Prins, Harry Potter en de Relieken van de Dood, Zwerkbal door de Eeuwen Heen, Fabeldieren en Waar ze te Vinden, De Vertelsels van Baker de Bard en van Pottermore. Van al deze boeken rust het copyright bij Uitgeverij de Harmonie en Warner Brothers. De boeken zijn geschreven door J.K. Rowling.
  • 0


0 Commentaren