Spring naar inhoud
- - - - -

Kruidenkunde


Kruidenkunde
Herbology
Deze les wordt gegeven in de Kassen op het terrein van Zweinstein. Professor Stronk is de lerares Kruidenkunde. Marcel Lubbermans is erg goed in dit vak en wordt na zijn schooltijd zelfs de nieuwe leraar ervan.

Er zijn verschillende kassen. Kas 1 is de enige kas waarin eerstejaars leerlingen mogen komen. Vanaf het tweede jaar, wordt ook Kas 3 gebruikt, waar veel gevaarlijkere en interessantere planten groeien.

In Harry's tweede jaar, heeft hij Kruidenkunde samen met Huffelpuf.

Dingen die Harry heeft geleerd bij Kruidenkunde:

Geposte afbeelding
Mandragora's verpotten
Bij het verpotten van Mandragora's, is het belangrijk om eerst oorwarmers op te zetten, zodat je beschermd bent tegen de dodelijke kreet van deze plant. Als je niks meer kan horen, kan je de planten veilig uit de aarde trekken en in een nieuwe bak opnieuw planten. Mandragora's zijn lastig te verpotten. Ze lijken niet uit de aarde te willen worden getrokken, maar willen nog minder graag weer terug de aarde in. Ze wriemelen, schoppen, maaien met hun scherpe kleine vuistjes en knarsen met hun tanden.

Abessijnse Schrompelvijgen snoeien
Hierover wordt weinig verteld. Harry leert dit in zijn tweede jaar.

Zelfbevruchtende struiken
In zijn vijfde jaar moet Harry hier als huiswerk een opstel over schrijven.

Schrabbelstomp

Geposte afbeelding

Dit is één van de projecten waaraan Harry in zijn zesde jaar Kruidenkunde werkt. Hiervoor doet hij beschermende handschoenen aan, evenals een mondbeschermer in zijn mond en een veiligheidsbril op zijn neus.

Als deze knoestige stronk tot leven komt, schieten er lange, stekelige, braamachtige ranken uit de bovenkant en zwiepen daarna door de lucht. Wanneer er een opening ontstaat tussen de tentakelachtige takken, moet je onmiddelijk je arm in het gat stoppen, waarna het gat direct als een stalen val dichtklapt rond je ellenboog. Wanneer het gat weer opent, moet je vlug je arm terug trekken, en als je het goed hebt gedaan, heb je dan een peul vast, waarna de stekelige takken terugschieten in de knoestige stomp, die ploteling weer lijkt op een onschuldig, dood stuk hout.

In de les moeten ze de pulserende peul zo snel mogelijk uitknijpen, omdat ze volgens professor Stronk het beste zijn als ze vers zijn. Je moet hem openen door hem te prikken met iets scherps. Uit de peul komen dan wriemelende knolletjes, die krioelen als lichtgroene wormen.

SLIJMBAL-examen Kruidenkunde
Bij het praktijkgedeelte van dit examen werd Harry gebeten door een Getande Geranium.

_______________________________________________________________________________________
De citaten en onderdelen van deze tekst zijn afkomstig uit één of meerdere van de volgende boeken: Harry Potter en de Steen der Wijzen, Harry Potter en de Geheime Kamer, Harry Potter en de Gevangene van Azkaban, Harry Potter en de Vuurbeker, Harry Potter en de Orde van de Feniks, Harry Potter en de Halfbloed Prins, Harry Potter en de Relieken van de Dood, Zwerkbal door de Eeuwen Heen, Fabeldieren en Waar ze te Vinden, De Vertelsels van Baker de Bard en van Pottermore. Van al deze boeken rust het copyright bij Uitgeverij de Harmonie en Warner Brothers. De boeken zijn geschreven door J.K. Rowling.
  • 0


0 Commentaren