Spring naar inhoud

Tovenaars
Wizards


Op deze pagina vind je links naar allerlei soorten tovenaars die in de Harry Potter boeken worden genoemd. Omdat er heel veel Tovenaars zijn, de boeken gaan immers over tovenaars, hebben we ze voor jullie onderverdeeld in verschillende categorieën. Klik op de categorienamen om verder te gaan binnen die categorie.

Tovenaars zijn de mensen die kunnen toveren. Ze leven over de hele wereld en hebben les gehad aan verschillende Toverscholen. Magisch zijn is ook iets erfelijks. Het gebeurt maar zelden dat iemand die kan toveren, geen kind krijgt dat ook magische krachten heeft. Ook kunnen tovenaars worden geboren uit Dreuzel-ouders (Ouders die zelf geen magische krachten bezitten).

Tovenaars en Technologie
Hoewel het Internet voor tovenaars en heksen niet heel bijzonder zal zijn, kun je er af en toe best eentje tegenkomen die op het net surft, al zal dit meer zijn uit nieuwsgierigheid of om zichzelf te verdiepen in Dreuzelstudies.

Hoewel ze geen moderne huishoudelijke apparatuur nodig hebben, zoals vaatwassers of stofzuigers, vinden sommige tovenaars Dreuzel-televisie best vermakelijk. Een aantal ophitsende tovenaars is zelfs in de vroege jaren tachtig zo ver gegaan om een Britse Magische Omroep Stichting te starten, in de hoop dat ze hun eigen televisiekanaal konden krijgen. Het project flopte echter al in een vroeg stadium, toen het Ministerie van Toverkunst weigerde om magisch materiaal uit te zenden op Dreuzel apparatuur, wat (naar hun gevoel) absoluut een serieuze inbreuk op het Internationale Statuut van Geheimhouding teweeg zou gaan brengen.

Sommigen hadden het goed onderbouwde gevoel dat dit besluit zowel inconsistent als oneerlijk was, omdat veel radio’s legaal waren aangepast door de tovergemeenschap voor eigen gebruik, met regelmatige uitzending van toverprogramma’s. Het Ministerie bekende dat Dreuzels regelmatig flarden opvingen van bijvoorbeeld advies over het snoeien van Langdradig Weekblad, of over het verwijderen van tuinkabouters, maar pareerde dat de radio-luisterende Dreuzelbevolking meer tolerant, onnozel of minder verzekerd van hun eigen verstand leek dan de Dreuzels die tv keken. Redenen voor deze afwijking worden uitgebreid behandeld in professor Mordicus T. Gen’s “ De Filosofie van het Alledaagse: Waarom Dreuzels Liever Onwetend Zijn” Professor Gen is ervan overtuigd dat Dreuzels makkelijker geloven dat ze iets verkeerd hebben gehoord, dan dat ze aan het hallucineren zijn.

Er is nog een reden waarom de meeste tovenaars Dreuzel-apparatuur mijden en die reden is cultureel. De magische gemeenschap is er trots op dat ze geen gebruik hoeft te maken van de vele (toegegeven ingenieuze) apparaten die Dreuzels hebben ontworpen om dingen te kunnen doen die zo gemakkelijk te doen zijn met behulp van magie. Het vullen van je huis met droogtrommels en telefoons, zou gezien worden als een bekentenis van magische onbekwaamheid.

Er is één grote uitzondering op de algemene magische aversie tegen Dreuzeltechnologie en dat is de auto (en in mindere mate, motors en treinen). Al voor de invoering van het Statuut van Geheimhouding, gebruikten tovenaars en Dreuzels dezelfde alledaagse middelen van vervoer; onder andere paard & wagen en zeilschepen. Toen de paardenwagens gedateerd raakten, werd de magische gemeenschap gedwongen hier afstand van te nemen. Het is zinloos te ontkennen dat de tovenaars met jaloezie kennis namen van de snelle en comfortabele automobielen die in het begin van de twintigste eeuw de straten vulden. Op een gegeven moment kocht het Ministerie van Toverkunst zelfs met veel gebruiksplezier een vloot van auto’s aan, aangepast met bruikbare betoveringen. Veel tovenaars hebben een soort kinderlijke passie voor auto’s en er zijn gevallen bekend van puurbloed-tovenaars die claimen nooit een Dreuzelvoorwerp te hebben aangeraakt en die toch al in hun garage zijn aangetroffen terwijl ze in een Rolls Royce rondzweefden. Desalniettemin verachten de meest extreme Anti-Dreuzels alles dat met gemotoriseerd transport te maken heeft; de liefde van Sirius Zwarts voor zijn motorfiets joeg zijn onbuigzame ouders op stang.

De Tovenaars zijn onderverdeeld in de volgende categoriën:

Bekende Tovenaarsfamilies

Dooddoeners

Leerlingen

Leraren

Medewerkers van het Ministerie van Toverkunst

Ordeleden (Leden van de Orde van de Feniks)

Schilderijen en Portretten

Schrijvers

Spoken en Geesten

Overige Tovenaars

_______________________________________________________________________________________
De citaten en onderdelen van deze tekst zijn afkomstig uit één of meerdere van de volgende boeken: Harry Potter en de Steen der Wijzen, Harry Potter en de Geheime Kamer, Harry Potter en de Gevangene van Azkaban, Harry Potter en de Vuurbeker, Harry Potter en de Orde van de Feniks, Harry Potter en de Halfbloed Prins, Harry Potter en de Relieken van de Dood, Zwerkbal door de Eeuwen Heen, Fabeldieren en Waar ze te Vinden en De Vertelsels van Baker de Bard. Van al deze boeken rust het copyright bij Uitgeverij de Harmonie en Warner Brothers. De boeken zijn geschreven door J.K. Rowling.