Spring naar inhoud
- - - - -

Filius Banning


Filius Banning
Professor Flitwick
Algemeen
Deze kleine, oude tovenaar is leraar Bezweringen op Zweinstein. Naast zijn baan als leraar Bezweringen, is hij ook het afdelingshoofd van Ravenklauw. Hij is jarig op 17 oktober.

Uiterlijk
Hij heeft wit haar en is licht kalend. Vanwege zijn lengte, moet hij op een stapel boeken staan om over zijn bureau heen te kunnen kijken. Banning is zelf een mens, maar een van zijn voorvaderen was een kobold.

Eigenschappen
Banning is aardig en erg enthousiast en impulsief. Soms is hij door zijn enthousiasme wat onhandig. In zijn jonge jaren was hij duelleerkampioen.

Geposte afbeelding
Zijn schoolperiode op Zweinstein
Al op haar eerste avond op Zweinstein, trok Minerva Anderling op opvallende wijze de aandacht toen ze een geval van Hoedstilde bleek te zijn. Na vijf en een halve minuut van twijfel tussen Ravenklauw en Griffoendor, plaatste de Sorteerhoed haar in Griffoendor. In latere jaren maakte Minerva hier nog vaak grapjes over met haar collega Filius Banning, die precies dezelfde situatie had meegemaakt, maar waarbij de Sorteerhoed uiteindelijk voor Ravenklauw koos. De twee afdelingshoofden hadden er plezier in om te denken dat ze van positie hadden kunnen verwisselen, als dat cruciale moment in hun jeugd anders was verlopen.

Overig
Aan de Oppertafel zit hij op een grote stapel kussens naast professor Stronk. Rond de Kersttijd, versiert hij samen met professor Anderling de Grote Zaal.

Ook was Banning aanwezig tijdens de inval van de Dooddoeners op Zweinstein in Harry's zesde schooljaar. Tegen middernacht sprintte Banning de trap af richting de kerkers en riep iets over Dooddoeners. Hij stormde de kamer van Sneep binnen en zei dat Sneep moest komen. Er klonk een dreun en Sneep kwam naar buiten. Toen hij Hermelien en Loena zag, zei hij dat professor Banning was flauwgevallen en dat zij voor hem moesten zorgen. Banning lag inderdaad bewusteloos op de grond, maar achteraf is het logischer dat Sneep hem Verlamd had.

Het kantoortje van professor Banning bevindt zich op de zevende verdieping van Zweinstein. Van buitenaf, is het het dertiende raam rechts in de Westertoren. Sirius wordt hier tijdelijk opgesloten aan het eind van boek 3. Professor Banning bewaart kleine muffins in een blik in zijn bureaula en als Ravenklauwers verdrietig bij hem komen, laat hij die muffins weleens dansjes doen om ze op te vrolijken.

Toen Banning weer bij was, wilde hij meteen naar de Ravenklauwers toe om te kijken of alles daar nog goed was.

Na de dood van Perkamentus, vertelt Anderling dat ze er niet van is overtuigd dat het volgende jaar, de school open moet gaan. Volgens Banning moet het schoolbestuur geraadpleegd worden. Uiteindelijk besluit Anderling dat het schoolbestuur inderdaad de uiteindelijke beslissing mag nemen.

Slag om Zweinstein
Bij de Slag om Zweinstein, laat Banning allerlei beschermende spreuken los op de school en het schoolterrein.

De professoren Banning, Stronk en Anderling brengen groepjes strijders naar de drie hoogste torens - die van Ravenklauw en Griffoendor en de Astronomietoren. Daar hebben ze een goed overzicht en een uitstekende positie om spreuken af te vuren.

Geposte afbeelding


_______________________________________________________________________________________
De citaten en onderdelen van deze tekst zijn afkomstig uit één of meerdere van de volgende boeken: Harry Potter en de Steen der Wijzen, Harry Potter en de Geheime Kamer, Harry Potter en de Gevangene van Azkaban, Harry Potter en de Vuurbeker, Harry Potter en de Orde van de Feniks, Harry Potter en de Halfbloed Prins, Harry Potter en de Relieken van de Dood, Zwerkbal door de Eeuwen Heen, Fabeldieren en Waar ze te Vinden, De Vertelsels van Baker de Bard en van Pottermore. Van al deze boeken rust het copyright bij Uitgeverij de Harmonie en Warner Brothers. De boeken zijn geschreven door J.K. Rowling.
  • 0


0 Commentaren