Spring naar inhoud
- - - - -

Goderic Griffoendor


Goderic Griffoendor
Godric Gryffindor
Goderic Griffoendor is geboren in Goderics Eind. Hij was één van de oprichters van Zweinstein. Een erfstuk van hem dat is achtergebleven op Zweinstein, is zijn zwaard. Hij staat bekend als de verdediger van Dreuzeltelgen, de tovenaar die in aanvaring was gekomen met Zwadderich. Goderic Griffoendor was de eerste eigenaar van de Sorteerhoed. Hij leefde in de Middeleeuwen.

Geposte afbeelding


Godric Gryffindor
Godric is een Anglo-Saksische naam, die betekent 'Hij die met God beslist' of 'Hij die goed beslist.' Dit zou kunnen betekenen dat Godric Gryffindor de onofficiële leider van de vier stichters was.

Gryffindor komt van 'griffin' en 'or'. 'Griffin' is Engels voor Griffioen. Griffioenen zijn magische dieren, half leeuw en half arend. Ze houden in de mythologie vaak de wacht bij goudschatten. Griffioenen waren in de middeleeuwen heel populair op familiewapens, omdat een Griffioen eigenlijk alleen maar goede eigenschappen heeft: waakzaamheid, moed en kracht. Dit zijn precies de eigenschappen van de grondlegger van Zweinstein, Godric Griffoendor, en van de leerlingen van de afdeling Griffoendor. 'Or' is Frans voor 'goud'. Letterlijk betekent Gryffindor dus 'gouden Griffioen'.

Er was ook een Sint Godric, die wat overeenkomsten heeft met Harry Potter. Zo beschermde hij ooit een hert tegen jagers en liet hij slangen toe om zich te warmen bij het vuur. Harry's Patronus - en de Faunaatvorm van Harry's vader - is een hert. Ook weten we dat Godric Gryffindor en Zalazar Slytherin ooit goede vrienden waren.


_______________________________________________________________________________________
De citaten en onderdelen van deze tekst zijn afkomstig uit één of meerdere van de volgende boeken: Harry Potter en de Steen der Wijzen, Harry Potter en de Geheime Kamer, Harry Potter en de Gevangene van Azkaban, Harry Potter en de Vuurbeker, Harry Potter en de Orde van de Feniks, Harry Potter en de Halfbloed Prins, Harry Potter en de Relieken van de Dood, Zwerkbal door de Eeuwen Heen, Fabeldieren en Waar ze te Vinden, De Vertelsels van Baker de Bard en van Pottermore. Van al deze boeken rust het copyright bij Uitgeverij de Harmonie en Warner Brothers. De boeken zijn geschreven door J.K. Rowling.
  • 0


0 Commentaren