Spring naar inhoud
- - - - -

Rowena Ravenklauw


Rowena Ravenklauw
Rowena Ravenclaw
Rowena Ravenklauw was één van de oprichters van Zweinstein. Haar diadeem is één van de Gruzielementen van Voldemort. Ze leefde in de Middeleeuwen en de legende gaat dat een gebroken hart heeft bijgedragen aan haar vroege sterven.

Ze had een dochter, Helena Ravenklauw. Helena is het huisspook van Ravenklauw en is ook wel bekend onder de naam "De Grijze Dame". Zij heeft het diadeem van haar moeder gestolen. Ze wilde slimmer en belangrijker zijn dan haar moeder. Ze stal het diadeem en ging ervandoor. Haar moeder heeft nooit toegegeven dat het diadeem weg was. Ze deed altijd alsof ze het nog had en hield het verlies en het verraad van haar dochter geheim, zelfs voor de andere stichters van Zweinstein.

Toen werd Rowena dodelijk ziek. Ondanks de laffe daad van Helena, wilde ze haar toch nog dolgraag één keer zien. Ze vroeg aan een man die al heel lang van haar dochter hield, hoewel Helena zijn toenaderingen altijd had afgewezen, of hij haar wilde opsporen. Rowena wist dat hij niet zo rusten voor hij Helena gevonden had. Deze man was de Bloederige Baron.

Hij wist Helena op te sporen in het bos waarin ze zich schuilhield. Toen ze weigerde om samen met hem terug te keren, werd hij gewelddadig. De Baron was altijd al een opvliegende man geweest. Hij was woedend omdat ze niet wilde meegaan en jaloers op haar vrijheid, en daarom stak hij haar neer, met een steek in haar borst. De Bloederige Baron was dus verantwoordelijk voor de dood van Helena Ravenklauw.

Toen hij besefte wat hij gedaan had, werd hij overweldigd door wroeging. Hij greep het wapen waarmee hij Helena gedood had en maakte daarmee een einde aan zijn eigen leven. Na al die eeuwen draagt hij nog steeds zijn ketenen, als een teken van boetedoening.

Het diadeem van Rowena Ravenklauw bleef achter op de plaats waar Helena het verborgen had toen ze de Baron aan hoorde komen: verstopt in een holle boom in een bos in Albanië.

Rowena Ravenclaw
Rowena is de Latijnse vorm van een Germaanse naam die "roem en vreugde" betekent. Het komt van de woorden hrod (roem) en wynn (vreugde). Rowena betekent ook 'lans' dat voor slankheid staat.

De historicus Geoffrey of Monmouth vernoemde een Rowena als de dochter van Hengist, een legendarisch Deens, figuur. In de Toverwereld was er een Hengist de Heksenziener, die het dorp Zweinsveld heeft gesticht. Rowena Ravenklauw is daarom mogelijk verwant aan deze Hengist.


_______________________________________________________________________________________
De citaten en onderdelen van deze tekst zijn afkomstig uit één of meerdere van de volgende boeken: Harry Potter en de Steen der Wijzen, Harry Potter en de Geheime Kamer, Harry Potter en de Gevangene van Azkaban, Harry Potter en de Vuurbeker, Harry Potter en de Orde van de Feniks, Harry Potter en de Halfbloed Prins, Harry Potter en de Relieken van de Dood, Zwerkbal door de Eeuwen Heen, Fabeldieren en Waar ze te Vinden, De Vertelsels van Baker de Bard en van Pottermore. Van al deze boeken rust het copyright bij Uitgeverij de Harmonie en Warner Brothers. De boeken zijn geschreven door J.K. Rowling.
  • 0


0 Commentaren