Spring naar inhoud
- - - - -

Zalazar Zwadderich


Zalazar Zwadderich
Salazar Slytherin
Zwadderich was één van de oprichters van Zweinsein. Hij was een Duistere Tovenaar en vond dat alleen volbloed tovenaars iets waard waren. Hij had de zelfdzame gave om met slangen te kunnen praten. Hierdoor had hij ook de bijnaam Slangentong. Hij leefde in de Middeleeuwen.

Zwadderich was stokoud en aapachtig. Hij had een lange, dunne baard die bijna tot de grond kwam.

Zijn medaillon en zijn ring zijn twee van de Gruzielementen van Voldemort.

Het verhaal gaat, dat hij degene is die de Geheime Kamer in het kasteel heeft gebouwd. De legende van de Geheime Kamer gaat volgens professor Kist als volgt:

De Legende van de Geheime Kamer
Zweinstein werd meer dan duizend jaar geleden gesticht - de precieze datum is onzeker - door de vier grootste heksen en tovenaars van die tijd. De vier afdelingen van de school zijn naar hen vernoemd: Goderic Griffoendor, Helga Huffelpuf, Rowena Raveklauw en Zalazar Zwadderich. Samen bouwden ze het kasteel, ver van nieuwsgierige Dreuzelogen, want in die tijd werd magie gevraasd door het gepeupel en stonden geksen en tovenaars overal aan vervolging bloot.

Een paar jaar werkten de stichters harmonieus samen. Ze zochten kinderen die tekenen van tovertalent vertoonden en vrachten die naar het kasteel om onderwezen te worden. Maar toen ontstond er onenigheid. Er groeide een kloof tussen Zwadderich en de anderen. Zwadderich stond een restrictiever toelatingsbeleid voor. Hij vond dat onderwijs in de toverkunst beperkt moest blijven tot de oude, zuiver magische families en was tegen het toelaten van leerlingen van Dreuzelouders, die hij onbetrouwbaar vond. Na een tijdje volgde een ernstig conflict tussen Zwadderich en Griffoendor en verliet Zwadderich de school.

Voor dat deel van het verhaal bestaan betrouwbare historische bronnen, maar die eerlijke feiten zijn helaas naar de achtergrond verdrongen door de belachelijke legende van de Geheime Kamer. Volgens de mythe bouwde Zwadderich een verborgen kamer in het kastee en wist alleen hij van het bestaan van die ruimte. Zwadderich zou die Geheime Kamer verzegeld hebben, zodat hij pas geopend kon worden als zijn eigen, ware erfgenaam op school arriveerde. Alleen die erfgenaam kan het zegel verbreken, de Kamer openen, de gruwel die hij bevat ontketenen en die gebruiken om de school te zuiveren van hen die het niet waardig zijn om magie te mogen leren.


Geposte afbeelding


Salazar Slytherin
De dictator António de Oliveira Salazar was van 1932 tot 1968 president van Portugal en hij was berucht om zijn wrede daden. Rowling heeft ooit in Portugal gewoond.

De naam "Slytherin" kan een woordspeling zijn op 'slithering', dat Engels is voor 'glijden' en gelinkt kan worden aan de manier waarop slangen zich voortbewegen. Het kan ook een woordspeling zijn op "sly therein"; dit kan je vertalen als 'sluw erin', want Slytherin gebruikt zijn listigheid om de Basilisk op te sluiten in de Geheime Kamer.


_______________________________________________________________________________________
De citaten en onderdelen van deze tekst zijn afkomstig uit één of meerdere van de volgende boeken: Harry Potter en de Steen der Wijzen, Harry Potter en de Geheime Kamer, Harry Potter en de Gevangene van Azkaban, Harry Potter en de Vuurbeker, Harry Potter en de Orde van de Feniks, Harry Potter en de Halfbloed Prins, Harry Potter en de Relieken van de Dood, Zwerkbal door de Eeuwen Heen, Fabeldieren en Waar ze te Vinden, De Vertelsels van Baker de Bard en van Pottermore. Van al deze boeken rust het copyright bij Uitgeverij de Harmonie en Warner Brothers. De boeken zijn geschreven door J.K. Rowling.
  • 0


0 Commentaren