Spring naar inhoud

Ordeleden
Members of the Order of the Phoenix


Welkom in het Grimboudplein nummer 12. Dus je hebt van de Geheimhouder gehoord hoe je hier kunt komen, he? Goed, dan vind je hier een lijst met alle huidige en voormalige leden van de Orde van de Feniks. Klik op de naam van degene in wie je geïnteresseerd bent om meer informatie over hem of haar te krijgen.

De Orde van de Feniks is de organisatie die onder leiding van Perkamentus, in het geheim probeert Voldemort uit te schakelen. Het genootschap bestaat uit mensen die het de vorige keer hebben opgenomen tegen Voldemort, maar ook uit nieuwelingen. Het zijn alleen meerderjarige Tovenaars die niet meer op school zitten. De Orde van de Feniks heeft een hoop leden, waaronder het Schoolhoofd, mensen op het Ministerie en Schouwers. Het is een geheime organisatie waarvan de leden vaak risico lopen. Sommige leden van de Orde houden bekende Dooddoeners in de gaten, sommigen zijn bezig om meer mensen voor de Orde te werven en anderen bewaken iets.

Voorhoede
Als Harry 15 is, gaat een Voorhoede van de Orde van de Feniks op pad om hem te bevrijden bij de Duffelingen. Ze laten de Duffelingen denken dat ze een naar een Prijsuitreiking gaan, en bevrijden Harry uit de opgesloten kamer, waarna ze hem meenemen naar het hoofdkwartier. Ze moeten wachten op een teken dat de kust veilig is, voordat ze op de bezems kunnen stappen om op weg te gaan. Als eerste moeten er rode vonken oplichten tussen de sterren, daarna groene vonken.

Wanner het Sein Veilig is gegeven, stijgen ze op, de heldere onbewolkte lucht in. De groep vliegt in Gesloten Formatie. Tops gaat voorop, Lupos vliegt onder Harry en Dolleman dekt Harry van achteren. De rest zweeft eromheen. De formatie mag onder geen omstandigheid worden verbroken. Als iedereen wordt neergehaald behalve Harry, moet hij naar het oosten blijven vliegen, zodat de Achterhoede het over kan nemen. Dolleman heeft de leiding over deze vlucht. Het is een lange, koude reis maar uiteindelijk komt iedereen heelhuids aan op het Grimboudplein nummer 12.

Hoofdkwartier
Het hoofdkwartier is gevestigd op Grimboudplein nummer 12. Je kan het alleen vinden, als Perkamentus je persoonlijk vertelt waar het is. Hij is de Geheimhouder van dit huis.

Wanneer Sneep echter Perkamentus vermoordt, vindt de Orde het Grimboudplein niet langer veilig, omdat Sneep ook deel uitmaakte van de Orde en daar dus naar binnen kon. Op dat moment heeft de Orde van de Feniks haar hoofdkwartier verhuisd naar Het Nest.

Acties van de Orde
Bekende Dooddoeners in de gaten houden - Remus Lupos leeft een groot deel van het vijfde boek onder zijn soortgenoten, de Weerwolven, die bijna allemaal aan de kant van Voldemort staan. Op deze manier kan hij hen in de gaten houden, en vooral een oogje houden op de Dooddoener/Weerwolf Fenrir Vaalhaar.
Nieuwe leden voor de Orde werven
Bewaken van het Geheime Wapen - Op het Departement van Mystificatie ligt het Geheime Wapen, wat wordt bewaakt door verschillende Ordeleden. Voor de deur houden zij één voor één de wacht, verscholen onder de Onzichtbaarheidsmantel van Dolleman. Ordeleden waarvan bekend is dat zij hieraan meewerken zijn Arthur Wemel, Hecuba Jacobs, Nymphadora Tops en Romeo Wolkenveldt.
Voorkomen dat Voldemort meer volgelingen krijgt - Dit is moeilijk, maar de Orde doet haar best, voornamelijk door zoveel mogelijk mensen ervan te overtuigen dat Voldemort werkelijk is teruggekeerd, zodat ze op hun hoede zijn. Dit is erg lastig omdat het Ministerie niet meewerkt. Droebel klampt nog steeds halsstarrig aan zijn eigen mening vast en weigert te geloven wat er gebeurd is.

Patronuscommunicatie binnen de Orde van de Feniks
De leden van de Orde van de Feniks, gebruiken hun Patronus om met elkaar te communiceren. Zij zij de enige tovenaars die weten hoe ze hun beschermgeest op deze manier kunnen gebruiken. Perkamentus heeft deze manier van communiceren uitgevonden en hij heeft het aan de leden geleerd. De Patronus is zeer geschikt voor deze taak omdat hij onder andere Anti-Duistere magie is, en iedereen zijn eigen Patronus heeft waardoor je zeker weet dat een boodschap ook echt van die afzender af komt.

(Ex-)Leden van de Orde van de Feniks
Alastor Dolleman
Albus Perkamentus
Arabella Vaals
Arthur Wemel
Bennie Fijnwijk
Bill Wemel
Charlie Wemel
Clara Obscura
Dedalus Diggel
Desiderius Perkamentus
Diederik Deemster
Edgar Bonkel
Emmeline Vonk
Engelbert Dop
Fabian Protser
Frank Lubbermans
Gideon Protser
Hecuba Jacobs
James Potter
Levenius Lorrebos
Lies Lubbermans
Lily Potter - Evers
Marlène Magister
Minerva Anderling
Molly Wemel
Nymphadora Tops
Peter Pippeling
Remus Lupos
Romeo Wolkenveldt
Rubeus Hagrid
Severijn Zonderland
Severus Sneep
Sirius Zwarts


Leden van de Voorhoede
Alastor Dolleman
Dedalus Diggel
Emmeline Vonk
Engelbert Dop
Hecuba Jacobs
Nymphadora Tops
Remus Lupos
Romeo Wolkenveldt
Severijn Zonderland


De Oorspronkelijke Orde van de Feniks
Natuurlijk kennen we de huidige Orde, maar in de tijd dat Voldemort aan de macht was, bestond de Orde van de Feniks ook al. De mensen die destijds in de Orde zaten waren:
Alastor Dolleman
Albus Perkamentus
Bennie Fijnwijk
Clara Obscura
Dedalus Diggel
Desiderius Perkamentus
Diederik Deemster
Edgar Bonkel
Emmeline Vonk
Engelbert Dop
Fabian Protser
Frank Lubbermans
Gideon Protser
James Potter
Lies Lubbermans
Lily Potter - Evers
Marlène Magister
Peter Pippeling
Remus Lupos
Rubeus Hagrid
Severijn Zonderland
Sirius Zwarts


_______________________________________________________________________________________
De citaten en onderdelen van deze tekst zijn afkomstig uit één of meerdere van de volgende boeken: Harry Potter en de Steen der Wijzen, Harry Potter en de Geheime Kamer, Harry Potter en de Gevangene van Azkaban, Harry Potter en de Vuurbeker, Harry Potter en de Orde van de Feniks, Harry Potter en de Halfbloed Prins, Harry Potter en de Relieken van de Dood, Zwerkbal door de Eeuwen Heen, Fabeldieren en Waar ze te Vinden en De Vertelsels van Baker de Bard. Van al deze boeken rust het copyright bij Uitgeverij de Harmonie en Warner Brothers. De boeken zijn geschreven door J.K. Rowling.