Spring naar inhoud
- - - - -

Newt Scamander


Newt Scamander
Newt Scamander
Dit is de schrijver van Fabeldieren en Waar ze te Vinden. Newton Artemis Fido Scamander werd geboren in 1897. Zijn vroege belangstelling voor fabeldieren werd gevoed door zijn moeder, een enthousiaste fokster van showhippogriefs. Toen hij 7 jaar was, was hij uren op zijn slaapkamer bezig om Horklumps in stukken te snijden, niet wetend dat hij dat hem nog vele reizen te wachten zouden staan.

Na te zijn afgestudeerd aan Zweinsteins Hogeschool voor Hekserij en Hocus-Pocus, waar hij in Huffelpuf zat, trad de heer Scamander in dienst bij het Ministerie van Toverkunst. Hij kwam te werken op het Departement van Toezicht op Magische Wezens, waar hij twee jaar doorbracht op de Afdeling Herhuisvesting van Huis-Elfen, jaren die hij zelf omschrijft als 'van een gaapverwekkende saaiheid'. Daarna werd hij overgeplaatst naar de Afdeling Dieren, waar zijn uitgebreide kennis van bizarre magische schepsels al gauw tot promotie leidde.

Hij was vrijwel in zijn eentje verantwoordelijk voor de oprichting van het Weerwolfregister in 1947, maar beschouwt zelf de invoering van het Expirimentele Fokverbod, dat in 1965 van kracht werd en het in feite onmogelijk maakte om nog nieuwe en ontembare monsters te creëren, als het hoogtepunt van zijn carriére. Tijdens zijn werk voor het Drakenbureau, afdeling Research en Restrictie, maakte de heer Scamander vele buitenlandse reizen, in duistere oerwouden, onder de brandende woestijnzon, in rotsige gebergten en zompige moerassen, waarbij hij informatie vergaarde voor zijn in 1927 uitgebrachte wereldwijde bestseller Fabeldieren en Waar ze te Vinden, die inmiddels aan zijn tweeënvijfstigste druk toe is. Op vijf continenten heeft hij holen, nesten en legers bezocht en in wel honderd landen heeft hij de merkwaardige gewoontes van Fabeldieren bestudeerd, is hij getuige geweest van hun vreemde krachten, heeft hij hun vertrouwen gewonnen en ze af en toe van zich af geslagen met zijn reisketel.

De eerste aanzet tot Fabeldieren werd gegeven in 1918, toen Augustus Wormel van Obscurus Boeken zo vriendelijk was om hem te vragen of hij een gezaghebbend compendium wilde schrijven over Fabeldieren, dat hij dan zou uitgeven. Scamander was destijds een laaggeplaatste werknemer van het Ministerie van Toverkunst en greep de kans om zijn armzalige salaris van 2 Sikkels per week aan te vullen en in zijn vakanties over de hele wereld rond te reizen, op zoek naar nieuwe soorten magische wezens, met beide handen aan.

In 1979 werd Newt Scamander onderscheiden met de Orde van Merlijn, Tweede Klasse, wegens zjn grote verdiensten op het gebied van de studie van fabeldieren. Hij is inmiddels met pensioen en woont in het zuiden des lands, met zijn vrouw Porpentina en hun drie tamme Kwistels: Huppel, Rollie en Bijter.

Loena Leeflang werd een hele beroemde toverbioloog die een hoop nieuwe dieren ontdekte (hoewel ze nooit een Kreukelhoornige Snottifant vond), en moest uiteindelijk wel accepteren dat haar vader die verzonnen had. Uiteindelijk (later dan Harry & co), trouwde ze met een andere bioloog, die een kleinzoon was van de grote Newt Scamander!

_______________________________________________________________________________________
De citaten en onderdelen van deze tekst zijn afkomstig uit één of meerdere van de volgende boeken: Harry Potter en de Steen der Wijzen, Harry Potter en de Geheime Kamer, Harry Potter en de Gevangene van Azkaban, Harry Potter en de Vuurbeker, Harry Potter en de Orde van de Feniks, Harry Potter en de Halfbloed Prins, Harry Potter en de Relieken van de Dood, Zwerkbal door de Eeuwen Heen, Fabeldieren en Waar ze te Vinden, De Vertelsels van Baker de Bard en van Pottermore. Van al deze boeken rust het copyright bij Uitgeverij de Harmonie en Warner Brothers. De boeken zijn geschreven door J.K. Rowling.
  • 0


0 Commentaren