Spring naar inhoud
- - - - -

St. Holisto's Hospitaal voor Magische Ziektes en Zwaktes


St. Holisto's Hospitaal voor Magische Ziektes en Zwaktes
St Mungo's Hospital for Magical Maladies and Injuries
Dit is een ziekenhuis voor magische mensen, gelegen in hartje Londen. Het gebouw ziet eruit als een groot, ouderwets warenhuis van rode baksteen, genaamd 'Lodder & De Krimp'.
De zaak ziet er verlopen uit, in de etalage staan hier en daar wat gehavende poppen met scheve pruiken en kleren die al minstens 10 jaar uit de mode zijn.

Op alle stoffige deuren hangen grote borden met: "Wegens Renovatie Gesloten".
Je komt naar binnen door bij de etalage te gaan staan waarin één uitzonderlijk lelijke damespop staat, waarvan de valse wimpers half hebben losgelaten en die een groene nylon overgooier draagt en daartegen te praten. Je moet tegen haar zeggen voor wie je komt. Als de pop dan knikt, kun je door de etalageruit stappen, waarna je verdwijnt. Dat geeft een gevoel alsof je door een gordijn van koel water stapt, maar je blijft wel droog.

Je komt dan in een drukke wachtruimte met gammele houten stoelen. Daar is ook een balie, waar een mollige blonde heks onder een bordje 'inlichtingen' zit. De muur achter haar hangt vol met mededelingen en posters met opschriften als: WAS UW KETEL ALTIJD AF, OF U DELFT UW EIGEN GRAF en WIJ ZIJN TEGEN GIFTEN VAN TEGENGIFFEN, TENZIJ GOEDGEKEURD DOOR EEN GEDIPLOMEEERD HELER. Er hangt ook een groot portret van Dina Deuvekater.
In de wachtruimte is ook een wegwijzer te vinden, waarop staat op welke verdieping je moet zijn voor welke klachten.

MATERIËLE MISKLEUNEN .................................................... Begane Grond
Ketelexplosies, toverstokterugslag,
bezembotsingen enz.

SCHEPSELLETSEL .......................................................... Eerste Verdieping
Beten, steken, schroeiplekken,
moeilijk verwijderbare angels enz.

MAGISCHE KWALEN ......................................................... Tweede Verdieping
Besmettelijke ziekten zoals
drakenpest, verdwijnkoorts,
vlekzucht enz.

VERGIFTIGING DOOR PLANT OF TOVERDRANK ................. Derde Verdieping
Uitslag, opboering,
giechelhuil enz.

SPREUKSCHADE ............................................................ Vierde Verdieping
Permanente vervloekingen,
Boze Oogontstekingen, broddelbezweringen enz.

CAFETERIA / WINKEL ...................................................... Vijfde Verdieping

ALS U NIET WEET WAAR U ZIJN MOET, WIE U BENT, OF NIET NORMAAL KUNT PRATEN, IS ONZE HOSPIHEKS U GAARNE VAN DIENST.

Met kerst is de wachtruimte feestelijk versierd met slingers van hulst en de kristallen bellen die het hospitaal verlichten, zijn rood en goud gekleurd en lijken dan op reusachtige kersballen. Overal staan glanzend witte kerstbomen, bedekt met magische sneeuw en ijspegels en ze zijn bekroond met een gouden ster.

Als je vanuit de wachtruimte door de dubbele deuren gaat, kom je in een smalle gang met portretten van beroemde Helers. De gang wordt verlicht door kristallen bellen vol kaarsen, die bij het plafond zweven en op reusachtige zeepbellen lijken. Er grenzen een hoop kamers aan de gang. Ook is er een trap die leidt naar de gang van Schepselletsel.
De tweede deur van die gang is voorzien van het opschrift: 'Doldwaze' Dai Llewellyn Zaal: Ernstige Beten'. Daaronder in een koperen houdertje, vermeldt een handgeschreven kaartje: 'Scepterzwaaiend Heler: Hippocratus Smergelhout. Aankomend Heler: Augustus Zalver'.

In St. Holisto werken Helers. Ze zijn gekleed in lindegroene gewaden. Op hun borst is een embleem geborduurd: een bot en een toverstaf die elkaar kruisen. Ze lopen rond met klemborden om de antwoorden op de vragen die ze de patiënten stellen op op te schrijven.


"Doldwaze" Dai Llewellyn Zaal: Ernstige Beten
Een zaal in St. Holisto. De zaal is op de eerste verdieping, de tweede deur rechts. Arthur Wemel heeft nadat hij door Voldemorts slang is gebeten op deze zaal. De Dai Llewellyn Zaal is klein en nogal somber. Er is maar een raam. Dat raam is smal en bevindt zich hoog in de muur tegenover de deur. Het meeste licht komt van de glanzende kristallen bellen die een groepje vormen in het midden van het plafond.
De wanden hebben een eiken lambrisering en er hangt een portret van Alonzo Grauwsluier.


Charles l'Atanzaal
Een zaal op de gesloten afdeling van St. Holisto. Gladianus Smalhart ligt op deze afdeling na zijn geheugenverlies. Het is een zaal voor patiënten die langdurige behandeling behoeven; voor mensen met permanente spreukschade.
Op deze zaal hebben de patiënten veel meer persoonlijke bezittingen rond hun bedden staan dan op andere zalen. Bij het bed van Smalhart hangen vele foto’s van hem zelf, die tandenblikkerend grijnzen en zwaaien naar het bezoek. Hij had veel foto’s in kinderlijke hanenpoten gesigneerd en voorzien van een opdracht aan zichzelf.

_______________________________________________________________________________________
De citaten en onderdelen van deze tekst zijn afkomstig uit één of meerdere van de volgende boeken: Harry Potter en de Steen der Wijzen, Harry Potter en de Geheime Kamer, Harry Potter en de Gevangene van Azkaban, Harry Potter en de Vuurbeker, Harry Potter en de Orde van de Feniks, Harry Potter en de Halfbloed Prins, Harry Potter en de Relieken van de Dood, Zwerkbal door de Eeuwen Heen, Fabeldieren en Waar ze te Vinden, De Vertelsels van Baker de Bard en van Pottermore. Van al deze boeken rust het copyright bij Uitgeverij de Harmonie en Warner Brothers. De boeken zijn geschreven door J.K. Rowling.
  • 0


0 Commentaren