Spring naar inhoud

Gruzielementen
Horcruxes


Welkom op het gedeelte van de Encyclopedie dat is gewijd aan de Gruzielementen die Voldemort heeft gemaakt. Klik op het Gruzielement waar je meer over te weten wil komen, voor meer informatie.

Een Gruzielement is de term voor een object waarin iemand een deel van zijn ziel verborgen heeft. Je splijt je ziel en verbergt het afgescheiden deel in een voorwerp buiten je lichaam. Heel weinig mensen zouden hiernaar verlangen, omdat je zelfs als je lichaam wordt aangevallen of vernietigd, niet kunt sterven, want een deel van je ziel is onbeschadigd en nog steeds aan de aarde gebonden. Vrijwel iedereen zou liever de dood verkiezen.

Eigenlijk hoort de ziel ongeschonden en in tact te blijven. Als je die splijt, is dat een grove schending. Het is tegen de natuur. Om je ziel te splijten, moet je een moord plegen. Moorden verscheurt de ziel. De tovenaar die een Gruzielement wil maken gebruikt die schade in zijn voordeel en sluit het afgescheurde deel op. Om hem op te sluiten, moet je een bepaalde spreuk gebruiken. Je kan je ziel meerdere keren splijten en dus meerdere Gruzielementen maken.

Gruzielementen is een verboden onderwerp op Zweinstein. Voldemort vraagt er in zijn schoolperiode naar aan professor Slakhoorn, en die vertelt hem erover maar wil niet dat iemand erachter komt dat ze het over Gruzielementen hebben gehad. Later maakt Voldemort zelf Gruzielementen. De instructies hiervoor heeft hij naar alle waarschijnlijkheid gehaald uit het boek "Geheimen van de Zwartste Kunsten".

De enige manier om jezelf weer te helen na het maken van een Gruzielement, is oprechte wroeging. Je moet tot in het diepst van je ziel voelen wat je hebt aangericht. Dat proces is zo pijnlijk dat het je kan vernietigen.

De betoveringen die duistere tovenaars maken om hun Gruzielementen te beschermen, moeten enorm sterk zijn. Het enige dat een Gruzielement kan vernietigen, is iets dat zo verwoestend is dat het Gruzielement zichzelf niet kan genezen. Het verscheuren, verpletteren of aan stukken slaan van een Gruzielement is niet genoeg. Je moet ervoor zorgen dat het niet meer magisch gerepareerd kan worden.

Een Gruzielement is het tegenovergestelde van een mens. Het is een stuk ziel dat kapot gaat wanneer je het omhulsel vernietigt. Het kan dus geen intrek nemen in een ander voorwerp, het heeft het oorspronkelijke voorwerp nodig om te overleven. Gruzielementen lijken dan ook daadwerkelijk te leven. Als je ze vast houdt, kun je hun hartslag zelfs min of meer voelen.

Als je je emotioneel teveel open stelt voor een Gruzielement, zoals Ginny bijvoorbeeld bij het Dagboek deed, dan kan het zielsfragment intrek nemen in je lichaam en dat ook weer verlaten. Ook bij regelmatig lichamelijk contact met een Gruzielement, merk je al invloeden. Zo krijgen Harry, Ron en Hermelien een naar gevoel in hun maag wanneer ze het Medaillon van Zwadderich dragen en worden ze slecht gehumeurd. Harry kan op dat moment zelfs geen Patronus meer produceren.

Ook het vernietigen van een Gruzielement gaat zeker niet zonder slag of stoot. Kijk voor een passage hierover, bij het Medaillon van Zalazar Zwadderich.

Bekende Gruzielementen
Beker van Helga Huffelpuf
Dagboek van Marten Vilijn
Diadeem van Rowena Ravenklauw
Harry Potter
Medaillon van Zalazar Zwadderich
Nagini
Ring van Zalazar Zwadderich
Voldemort


Voor de Gruzielementen heeft Voldemort de volgende moorden gebruikt:
Dagboek - Jammerende Jenny
Beker van Helga Huffelpuf - Orchidea Smid
Medaillon van Zalazar Zwadderich - Een dreuzelsloerie
Nagini - Berta Kriel
Diadeem van Rowena Ravenklauw - Een boer uit Albanië
Ring van Zalazar Zwadderich - Marten Vilijn Sr.


_______________________________________________________________________________________
De citaten en onderdelen van deze tekst zijn afkomstig uit één of meerdere van de volgende boeken: Harry Potter en de Steen der Wijzen, Harry Potter en de Geheime Kamer, Harry Potter en de Gevangene van Azkaban, Harry Potter en de Vuurbeker, Harry Potter en de Orde van de Feniks, Harry Potter en de Halfbloed Prins, Harry Potter en de Relieken van de Dood, Zwerkbal door de Eeuwen Heen, Fabeldieren en Waar ze te Vinden en De Vertelsels van Baker de Bard. Van al deze boeken rust het copyright bij Uitgeverij de Harmonie en Warner Brothers. De boeken zijn geschreven door J.K. Rowling.