Spring naar inhoud

Zweinstein
Hogwarts


Welkom op Zweinstein! Op deze pagina vind je alle voorwerpen die je in en om Zweinstein tegen kan komen. Wees op je hoede, want niet alle voorwerpen zijn vriendelijk! Klik op het voorwerp waar je meer over te weten wil komen, voor meer informatie erover.

Zweinstein is een Hogeschool voor Hekserij en Hocus Pocus, en het schoolhoofd is Albus Perkamentus en na zijn dood, of bij afwezigheid, Minerva Anderling. Wanneer Voldemort opnieuw aan de macht komt, wordt Severus Sneep tot nieuw schoolhoofd benoemd en de Kragges tot Vervangend Schoolhoofden. Dit is na de dood van Perkamentus. Naast het schoolhoofd, heeft Zweinstein 12 bestuursleden. Eén van die leden was Lucius Malfidus, maar omdat hij de andere bestuursleden had bedreigd, werd hij na Harry's tweede jaar de laan uit gestuurd. Bestuursleden gaan onder andere over het aannemen en ontslaan van het Schoolhoofd. Zweinstein herbergt ongeveer duizend leerlingen.

De school bestaat zo'n duizend jaar. Zweinstein is een groot kasteel in Schotland, een aantal uren ten noorden van Londen met de trein en het staat op een met gras begroeide, hoge berg aan een meer en heeft maar liefst 142 trappen (wijde overweldigende, smalle gammele, sommigen die ergens anders naar toe leiden op een vrijdag, sommige met een verdwijnende trede halverwege zodat je moet onthouden te springen), verschillende torens en verdiepingen en een groot terrein met o.a. het Verboden Bos (en Hagrid's Huisje), het Zwerkbalstadion en Het Grote Meer. Vanuit het station van Zweinsveld loopt een zandweggetje naar het terrein van Zweinstein, dat aan de rand hoge stenen pilaren met gevleugelde everzwijnen heeft staan.

Via een smalle, stenen trap kom je uit bij de Kerkers van het kasteel, waar Sneep zijn lessen in Toverdranken geeft. De voordeuren van Zweinstein zijn reusachtig en van eikenhout en voor de ingang vind je een stenen bordes. In en rondom Zweinstein leven verschillende mensen, dieren, fabeldieren en een twingtigtal spoken. Zweinstein ligt vlak bij het dorpje Zweinsveld, een van de weinige dorpjes compleet afgezonderd van dreuzels. Het kasteel is behekst, zodat het verborgen blijft voor onbevoegden. Als een Dreuzel naar het kasteel kijkt, ziet hij alleen een afgebrokkelde oude ruïne met boven de poort een bordje met GEVAAR, GEEN TOEGANG, VALLEND GESTEENTE.

Zweinstein heeft meer dan duizend leerlingen, die zijn onderverdeeld in vier afdelingen; Griffoendor, Ravenklauw, Huffelpuf en Zwadderich. Deze afdelingen zijn vernoemd naar de vier oprichters van Zweinstein; Goderic Griffoendor, Rowena Ravenklauw, Helga Huffelpuf en Zalazar Zwadderich. Deze oprichters hadden ieder een ander karakter, en vonden verschillende eigenschappen belangrijk. Griffoendor staat voor moed en ridderlijkheid, Ravenklauw voor intelligentie en leergierigheid, Huffelpuf voor trouw en geduld en werklust en Zwadderich voor sluwheid en ambitie. Ieder jaar worden de nieuwe leerlingen verdeeld over de afdelingen door de sorteerhoed. Deze ceremonie vindt plaats op 1 september, de dag dat Zweinstein ieder jaar haar poorten open. Elk huis heeft zijn eigen nobele historie en ek heeft uitstekende tovenaars en heksen voortgebracht.

De school heeft zelfs een schoollied en een eigen spreuk: Draco dormiens nunquam titillandus (Kietel nooit een slapende Draak)!Elke afdeling heeft zijn eigen leerlingenkamer, afdelingshoofd, afdelingsspook en zwerkbalteam. Je hebt klassen samen met je afdeling, slaapt in je afdelingsslaapzaal, en spendeert vrij tijd in je afdeling leerlingenzaal. Door hard te werken in en naast de lessen kunnen de afdelingen punten verdienen, bij overtredingen van de regels worden er punten afgetrokken. Ieder jaar valt er een zwerbalcup en afdelingsbeker te winnen. De Zwadderaars wonnen de beker 6 jaar in een rij voordat Harry er naar school ging. Van toen af won Griffoendor de Cup 3 keer op een rij. De eerste wordt gewonnen door het team dat de zwerkbalfinale wint, de tweede beker is voor de afdeling met de meeste punten aan het einde van het jaar. Zweinstein geeft les in verschillende vakken zoals: Geschiedenis van de Toverkunst, Toverdranken, Transfiguratie, Bezweringen en Voorspellend Rekenen. De kleding op Zweinstein bestaat uit: zwarte mantels, een zwarte punthoed, en een wintermantel met zilveren sluitingen.

Het kasteel zit vol met verborgen gangen en massa's deuren die alleen maar willen opengaan als je het ze vriendelijk vraagt, of op de juiste plaats kietelt, of sommigen die helemaal geen deur zijn, maar muren die doen alsof. De harnassen kunnen wandelen en de mensen in de schilderijen gaan elkaar vaak bezoeken.

De kortste weg naar Griffoendor Toren is op de granieten trap, langs een paar gangen, twee keer door een deur verborgen achter een wandtapijt of glijdende panelen, op meer trappen tot uiteindelijk een schilderij van een dikke dame in een roze zijden jurk.

Voor de start van een nieuw schooljaar is er een begin-van-het schooljaar banket voorafgegaan door de sorteerceremonie van de eerstejaars.

Het Verboden Bos is verboden toegang voor alle studenten. Verder is er ook geen magie toegestaan in de gangen. In Harry s eerste jaar is ook de rechterhand gang op de derde verdieping verboden terrein.

Alle vervangingsmiddelen voor toverkracht die Dreuzels gebruiken – elektriciteit en computers en radar en zo – raken totaal van slag op Zweinstein. Er hangt te veel magie in de lucht.

Als Voldemort is teruggekeerd, worden Tops, Donders, Ongans en Barsing gestationeerd in Zweinsveld, om de school extra te beveiligen. Ook spreekt Perkamentus veel extra spreuken en anti-insluipvloeken uit over Zweinstein voor de bescherming.

Firminus Nigellus idoliseert Sneep als Schoolhoofd van Zweinstein. Sneep is de eerste Zwadderaar die het zover heeft geschopt sinds Firminus zelf die positie bekleedde.

Toch zijn lang niet alle leerlingen het met zijn aanstelling eens en is er een harde kern van leerlingen, waaronder Ginny Wemel, Marcel Lubbermans en Loena Leeflang, die verzet bieden. Sneep voert zelfs een oud decreet van Omber opnieuw in, dat leerlingen verbiedt om in groepjes van drie of meer leerlingen bijeen te komen. De oude geheime gangen, worden onder het regime van Sneep aan beide kanten bewaakt, er zweven constant Dementors langs de buitengrens van het terrein en ook binnen de school wordt regelmatig gepatrouilleerd. Zweinstein is nog nooit zo zwaar bewaakt geweest. De enige geheime gang die er nog is om binnen te komen, is een gang achter het schilderij van Ariana Perkamentus in de zitkamer boven de Zwijnskop, die uitkomt in de Kamer van Hoge Nood.

Voorwerpen op Zweinstein
Afdelingsbeker
Afdelingstafel
Badge
Beukwilg
Bord onderaan de marmeren trap
Bronzen Weegschalen
Compost van Drakenmest
Drakenhuid Handschoenen
Fakkelhouders
Glazen of Kristallen Buisjes
Gouden Ei
Harnassen
Hersenpan
Huiswerkplanner
Hutkoffer
Ketel
Kist van de Vuurbeker
Koetsen zonder paard
Kristallen Bol
Lerarentafel
Lijst met verboden voorwerpen
Magische Veer
Medaille voor Magische Uitmuntendheid
Miniatuurdraken
Namenlijst van de SVP
Onderscheiding wegens Uitzonderlijke Verdiensten voor de School
Oorwarmers
Oppertafel
Perkament
Prijzengeld van het Toverschool Toernooi
Prikbord in de Leerlingenkamer van Griffoendor
Regenbooginkt
Register van Onverlaten en hun Straffen
Sluipwegwijzer
Sorteerhoed
Sorteerkruk
Spiegel van Neregeb
Spreukenboeken
Sterrenkaart
SVP Nepgaljoenen
Tapijt van Barnabas de Onbenullige
Telescoop
Toestemmingsformulier
Toortshouders
Toverschool Troffee
Van kleur veranderende inkt
Verdwijnkast
Vogelingewanden
Vuurbeker
Wandtapijt van Trollen met tutu’s
Zakje met Miniatuurdraken
Zwaard van Griffoendor
Zwerkbalcup Beker


_______________________________________________________________________________________
De citaten en onderdelen van deze tekst zijn afkomstig uit één of meerdere van de volgende boeken: Harry Potter en de Steen der Wijzen, Harry Potter en de Geheime Kamer, Harry Potter en de Gevangene van Azkaban, Harry Potter en de Vuurbeker, Harry Potter en de Orde van de Feniks, Harry Potter en de Halfbloed Prins, Harry Potter en de Relieken van de Dood, Zwerkbal door de Eeuwen Heen, Fabeldieren en Waar ze te Vinden en De Vertelsels van Baker de Bard. Van al deze boeken rust het copyright bij Uitgeverij de Harmonie en Warner Brothers. De boeken zijn geschreven door J.K. Rowling.