Jump to content
Wizardzone - Harry Potter Community
Sign in to follow this  
Nfiz

Hulpmiddelen bij het schrijven

Recommended Posts

Heb jij genoeg aan een leeg Word-bestandje en een toetsenbord om aan de slag te gaan met je verhaal, of heb je een stapel naslagwerken - woordenboeken, een encyclopedie, naamgeneratoren voor personages etc. - nodig om vooruit te kunnen? Deel hier je meest handige tips met je mede-WZ'ers! :P

Share this post


Link to post
Share on other sites
Ik maak wel gebruik van Wikipedia om uit de zoeken hoe dat-en-dat personage ook alweer heette en om het sowieso redelijk historisch correct te houden. :) En voor namen kijk ik altijd op [url="http://www.behindthename.com/"]Behind The Name[/url], maar ik heb tot nu toe nog maar een zelf verzonnen personage en die is nog naamloos. Voorlopig noem ik haar maar even X. :o

Share this post


Link to post
Share on other sites
Eigenlijk heb ik voor mijn andere verhalen veel te weinig research gedaan... maar dat was hoofdzakelijk fanfictie over fandoms waar ik wel wat vanaf wist, dus ik hoefde niet zo veel op te zoeken.
Vorig jaar met NaNo heb ik een poging gedaan om non-fanfictie te schrijven en daar heb ik dus ook weinig research voor gedaan. Deze keer ga ik het dus beter aanpakken. Plot opschrijven, karaktereigenschappen, achtergrondverhalen plus alle andere dingen op te zoeken waar ik weinig van weet. Ik heb naslagwerken van Rowling & Meyer over hoe hun research was en daar heb ik echt veel van geleerd.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Ik heb echt een huge namenlijst deze keer, geen betekenissen, daar ben ik vanaf gestapt. Wel alleen maar namen die in mijn verhaal zouden passen. Als ik iemand nodig heb, kan ik daar keuzes uit maken. xD
Ik heb nog een notitieboekje waarin ik wat voor uit heb gewerkt (dingen die ik kan behandelen enz.) ik heb de encyclopedie van de mythologie hier, en een hele stapel National Geographic magazines, die ik nog wel eens raadpleeg. :o

Daarnaast moet ik een kop thee hebben en wat lekkers, muziek, en dan lonely op mijn bureaustoel kruipen.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Ik zoek bijna nooit iets op, alleen als het echt heel belangrijk is. Ik vind het daarom ook makkelijker om je hele verhaal zelf te verzinnen in plaats van verder te gaan op bijvoorbeeld de harry potter boeken. Maar ik vind het wel knap van de mensen die dat wel doen :o . Ik vind het ook leuker als je zelf personages kunt bedenken. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Ik gebruik net als Josephine [url="http://www.behindthename.com/"]Behind The Name[/url] als ik op zoek ben naar namen (alhoewel ik dat in fanfics zelden nodig heb, want de personages hebben allemaal al namen hè :o). Verder heb ik standaard de site van [url=http://www.vandale.nl/]Van Dale[/url] open staan, net als [url=http://www.synoniemen.net]synoniemen.net[/url]. Verder zoek ik veel informatie op in [url=http://www.hp-lexicon.org/]The Harry Potter Lexicon[/url] en uiteraard de [url=http://www.wizardzone.nl/forums/index.php?/page/index.html/_/encyclopedie/]de fantastische encyclopedie die we hier op WZ hebben[/url]! Google Docs gebruik ik om in te typen, en aantekeningen maak ik via Google Notebook.

Gisteravond heb ik trouwens [url=http://750words.com/]750words.com[/url] ontdekt. Je kan je op die site registreren en het is vervolgens de bedoeling dat je elke dag 750 woorden schrijft (of meer, mag ook). Onderin het scherm zie je hoeveel woorden je al hebt, en zodra je de grens van 750 bent gepasseerd, krijg je een melding en een punt. Het idee is dat je dit elke dag doet en op die manier punten spaart - volgens mij heb je niks aan de punten, maar het is meer om jezelf te motiveren. :) Best een leuk idee!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ik vind het persoonlijk ook een stuk fijner werken als ik een dagdoel heb. Zo ben ik in een jaar misschien wel dertig verhalen begonnen, maar ik wam nooit verder als 1 A4'tje. En nu ik met nanowrimo mee heb gedaan merk ik dat het veel makkelijker is als je een bepaald aantal woorden per dag moet schrijven.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ik heb me gisteren aangemeld op die site die Nfiz zei: 750words. Ik kreeg pas een idee voor een verhaal en ik wil echt een keer de tijd nemen om alles eerst goed uit te werken voor ik er echt aan ga schrijven, dus personages beschrijven, voorgeschiedenis schrijven... Al dat soort dingen. En om me te verplichten dat te doen gebruik ik nu die site. Voorlopig werkt het goed, nu hopen dat ik het kan volhouden :fluit:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...